Reguli

Publicat în Dilema Veche nr. 842 din 28 mai - 3 iunie 2020
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg

Președintele Austriei, Alexander Van der Bellen, a decis într-o seară să se întîlnească cu doi prieteni la un restaurant. A mers împreună cu soția, iar întîlnirea a decurs fără evenimente majore. Conversația s-a prelungit pînă la miezul nopții. Întotdeauna mai e ceva de spus, o idee de terminat sau un plan pentru altă întîlnire de pus la cale. 

Cei patru au fost însă întrerupți de poliția vieneză. Împreună cu proprietarul și angajații restaurantului încălcau restricțiile impuse de guvern pentru protejarea populației pe timp de pandemie. Informația a devenit publică, Van der Bellen și-a cerut scuze și s-a oferit să îl despăgubească pe proprietarul localului în cazul în care autoritățile vor decide să îl sancționeze. 

De partea sa, albanezul care deține restaurantul insistă că n-a făcut nimic greșit. A luat ultima comandă înainte de ora 23, cum cere legea, și a așteptat ca șeful statului și invitații săi să plece spre casă. Inclusiv în Austria, e dificil să îl dai afară pe șeful statului ca pe ultimul chefliu incapabil să se despartă de o ultimă bere. 

Van der Bellen n-a negat nici o secundă întîmplarea. Admite că a greșit. Acesta e un lucru care nu se poate spune despre Dominic Cummings. Principal consilier al premierului britanic, Boris Johnson, Cummings e artizanul strategiei care l-a transformat pe acesta, dintr-un personaj vag amuzant și indecis, în liderul conservator care a obținut cea mai clară victorie la urne în ultimele zeci de ani. Cummings a avut un cuvînt greu de spus și în privința Brexitul-ui, alegînd o poziție mai degrabă adversarială decît pragmatică. Sînt, de altfel, puține direcții strategice ale guvernului sau Partidului Conservator care să nu poarte amprenta sa. 

De pe această poziție de putere – doar Johnson poate pretinde că e mai important în peisajul politic britanic curent –, Cummings a decis să ignore senin restricțiile impuse de guvern și făcut o serie de gesturi care au reușit să scoată din sărite pînă și presa de centru-dreapta care, de obicei, caută tot felul abordări fanteziste pentru a justifica deciziile și declarațiile venite din zona guvernamentală. 

Împreună cu soția și unul dintre copii, Cummings a făcut o călătorile de 400 de kilometri de la Londra la casa părinților săi. Familia prezenta simptome de COVID-19, iar explicația consilierului a fost că avea nevoie de un loc unde să își lase copilul în siguranță. Explicație absurdă în contextul în care milioane de britanici, unii cu probleme similare, au fost obligați să se descurce cum pot, dată fiind obligația de a nu-și părăsi casele impusă de guvern. Nici autoritățile, nici Cummings nu vor să spună dacă, pe drum, cei trei s-au oprit undeva. A contribuit familia consilierului la răspîndirea virusului? Deocamdată nu se știe. Mai departe, Cummings, împreună cu soția și copilul, au fost zăriți în preajma unui obiectiv turistic aflat la 30 de kilometri de casa părinților săi, iar explicația intră deja în zona sfidării. Consilierul lui Boris Johnson spune că își testa acuitatea vizuală pentru a se convinge că a scăpat de toate efectele coronavirusului. 

În fața cererilor privind demisia sau demiterea lui Cummings, Boris Johnson a ales să își apere strategul. Ba mai mult, parlamentarilor și liderilor conservatori li s-a cerut expres să își exprime susținerea pentru această decizie. A funcționat însă pînă la un punct. Partidul, altminteri disciplinat, a început să freamăte și să dea semne de nemulțumire. Frustrarea alegătorilor tory s-a transmis pe toate căile către cadrele de partid și parlamentari care, la rîndul lor, au căpătat curaj să o exprime în public. Beneficiind de încrederea premierului, Cummings a rezistat primului val de contestări. Însă, dincolo de Brexit și de coronavirus, Boris Johnson a înțeles probabil că luna sa de miere post-electorală a ajuns la final. Johnson era altădată cel care dădea semnalul pentru declanșarea  turbulențelor din partid. Acum e la primire, iar pe undeva, prin spate, zîmbește sardonic Theresa May. 

Întrebarea care se desprinde din aceste situații e dacă avem de-a face cu greșeli sau cu manifestări lipsite de nuanțe ale privilegiului – personaje cu acces la putere care își permit să ignore normele fără teamă de consecințe. A existat și în România această discuție, însă, de cele mai multe ori, în mod bizar, ea a privit mai degrabă incidente minore care nu vizează persoane publice. O excepție poate fi regăsită în articolul Recorder care face o comparație între două înmormîntări. Una a unui înalt prelat al BOR și cea a unei femei din județul Arad. Între mii de oameni liberi să își ia rămas-bun de la arhiepiscop și restricțiile impuse unei familii oarecare e o diferență de tratament imposibil de justificat. „Și în timp ce la Suceava oamenii sărutau sicriul arhiepiscopului Pimen, într-o casă din Arad, familia Persidei Ciuraru stătea într-o cameră cu poza decedatei pe masă. Ca să nu fie singuri, au făcut un live pe Facebook și asta a fost tot.”

În timpuri în care am obosit să auzim despre solidaritate și despre cum doar împreună trecem peste momentele grele, astfel de întîmplări se agață de orice tentativă de a asimila onest mesajele privind mai-binele public. Ipocrizia e cancerul care mănîncă din încredere în lideri, instituții și proceduri. Prostia și greșelile pot fi iertate sau tolerate, nu și aroganța. Iar asta e probabil valabil oriunde între București și Londra. 

„Ca să nu fie singuri, au făcut un live pe Facebook.” Ca să nu fie singuri, și împrumutînd din exemplele liderilor lor, oamenii aleg uneori să nu mai respecte regulile. Poți să te superi pe ei?

Teodor Tiţă este jurnalist. Îl puteţi găsi la twitter.com/jaunetom. 

image png
Misterele bugetare
Una din temele importante legate de transformarea sistemului public românesc este cea a „discreției” cu care au avut loc schimbările în administrație.
image png
Inteligența Artificială și ambiția personală
Riscul de a cădea în groapă e mai mare atunci cînd privirea e întotdeauna spre orizont.
image png
Neo-religii
Trăim deci în epoca neo-religiilor. (Asta cît ne vor mai lăsa ele să trăim...)
image png
Note, stări, zile
...Și, dacă ai noroc, ideea revine la tine tocmai cînd gîndești aceste lucruri.
image png
Inamicul public numărul 1
Să ne ferească Dumnezeu să ajungem să decidă opinia publică totul!
image png
Algoritmul istoric al jacardului
N-ai zice că-i vreo legătură. Istoria, însă, o țese subtil.
image png
image png
Toți sîntem puțin luați
Elevii merită un mediu educațional sigur și stimulativ.
image png
Marca urs
Ecourile publicității se sting totuși, în timp, lăsînd în urmă fragmente pitorești, dar efemere.
p 7 Drapelul Partidului Republican din SUA WC jpg
Regula neoliberală a minorității
Nouă însă probabil că ne pasă.
image png
Echipa de fotbal proaspăt calificată la Euro 2024 ar putea deveni chiar bună?
Dacă mai întîrzie puţin se trezesc bătrîni. Ce îi ajută? Nu au viciile generaţiilor trecute.
image png
Jucării și steaguri
Mă tem că aici diferența față de americani nu e doar de formă, ci și de fond.
image png
Despre apartenență: între liniște și îngrijorare
Patriotismul constituțional ar deveni astfel legătura de apartenență care solidarizează comunitatea, pe temeiul libertății.
image png
image png
O întîlnire destinală: dna Monica Lovinescu
Îmi cer scuze, oricum, și rămîn un mare fan al minunatului cuplu parizian.
image png
Gerontocrații
Unii cred că nu peste multă vreme vom ajunge să fim conduși (fie și disimulat) de IA.
image png
image png
Kofola de catifea
Adoptat mai des, nu ar aduce decît bine.
image png
La Mamaia. În 1981
Întrucît eu păream participantul cumva „dislocat” al întîlnirilor zilnice, doamna doctor hotărî să mă includă în ecuație.
image png
Înjosire și înjoseală
O simplă substituție de sufix produce efecte stilistice majore.
image png
„Faci sau nu faci;
nu există «cum»“
Cu alte cuvinte, se victimizează, justificîndu‑și alegerile, de care nu ar fi, astfel, responsabil.
image png
Mouratoglou?
Sperînd că „hoţii” vor fi prinşi. Sperînd la altă viaţă. Sperînd. Disperînd.
p 7 Jim O Neill jpg
Ce înseamnă Sudul global?
n lipsa unei prescurtări alternative, ei vor continua să folosească termenul „Sud global”.
image png
Țara automatizărilor
Automatizările necesită aproape permanent și o asistență umană.

Adevarul.ro

image
Dezvăluiri. Liderul Hamas i-a vizitat pe ostatici într-un tunel din Gaza
Liderul mișcării islamiste palestiniene Hamas, Yahya Sinwar, i-a vizitat pe israelienii răpiți și duși într-un tunel din Gaza, dezvăluie un ostatic eliberat în weekendul trecut.
image
Doi români care au comis o crimă în Franța au fost arestați 20 de ani mai târziu. Cum au reușit să se ascundă două decenii
Polițiștii din Barcelona, Spania, au arestat doi români după 20 de ani de căutări. Aceștia au ucis un tânăr în 2003, în Franța și de atunci se ascundeau în Catalonia.
image
Fenomen bizar și rar pe litoralul românesc: Marea Neagră s-a retras zeci de metri spre larg
După ultima furtună de cod roșu, de la sfârșitul săptămânii trecute, cu valuri de 10 metri, linia apei s-a retras, în unele zone, dincolo de digul de protecție al plajei din stațiunea Mamaia.

HIstoria.ro

image
Unirea Bucovinei „în vechile ei hotare” cu România
Dezmembrarea Austro-Ungariei a permis și românilor din Bucovina să dispună așa cum doresc de propria soartă.
image
Vizita lui Cuza la Istanbul, după Unirea din 24 ianuarie 1859: Turcii resping, jigniți, bacșișul!
După Unirea din 24 ianuarie 1859, un eveniment major pentru Domnia lui Cuza l-a constituit vizita domnitorului la Constantinopol.
image
Japonia oferă „despăgubire de consolare” femeilor folosite ca sclave sexuale în al Doilea Război Mondial
Un tribunal sud-coreean a ordonat Japoniei să despăgubească un grup de femei care au fost forțate să lucreze în bordelurile militare în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, relatează BBC.