Rege, tiran sau molîu?

Publicat în Dilema Veche nr. 886 din 1 - 7 aprilie 2021
Oare cînd am început să arătăm așa de aiurea la lumina naturală? jpeg

În cartea Arhetipurile masculine, a lui Robert Moore și Douglas Gillette (trad. Ramona Bențe, Editura Daksha, București, 2019), cei doi autori vorbesc despre un prim filon al personalității masculine în ipostaza de Rege. Mi-a venit în minte pentru că mi se pare o bună metaformă pentru a cuprinde ipostazele profesorilor, deci scoțînd-o din tiparul masculinității, unde o situează cartea amintită.

Mi-a venit ideea de la cîteva situații pe care le-am trăit. De pildă, cînd am fost admonestat că în unele postări de pe Facebook nu foloseam literă mare la început de enunț. Cînd eram criticat uneori prin comentarii la articolele scrise, pentru că aveam poate o abordare prea colocvială (în opinia criticilor). Că foloseam termenul prof în loc de profesor sau alte cuvinte din limbajul colocvial care, mi se sugera sau mi se atrăgea atenția, „nu cadrează”. De obicei, cei ce mă criticau aveau statutul de profesori. Amuzant a fost de cîteva ori, dar asta doar ca o paranteză, că mi se atrăgea atenția asupra scrierii corecte cu „â”, nu cu „î”, fapt care nu-mi este imputabil, ține de alegerea revistei, care a menținut vechea ortografie. Dovadă că respectivii nu citeau revista, nu erau familiarizați cu această opțiune, veche de nu-i mai vezi capătul.

Care e însă legătura? M-am gîndit la ipostazele profesorilor, cum apar aceștia în fața elevilor și ce efecte provoacă. Deși nu este un subiect cu totul nou, am mai scris despre el și am tot propus tipologii, acum mi-am dat seama că tiparul arhetipal propus de cei doi autori ai cărții la care fac trimitere este nu doar plastic, ci și acurat, surprinzînd polii slabi ai ecuației, aflați la baza triunghiului, respectiv vîrful acestuia, poziția dezirabilă.

În fața elevilor, profesorul apare ca un rege. Cel puțin la început. El este cel de la care așteaptă îndrumare, așteaptă un fel de iluminare a vieții lor, o forță la care să se conecteze pentru a-și găsi ei înșiși apoi forța, prin care să se situeze în lume cît mai stabil, cît mai siguri pe ei, cît mai liberi și mai autonomi, dar și mai capabili.

Dacă elevul privește inițial profesorul ca pe un rege, în multe situații ajunge să descopere, de fapt, că are în față un tiran. În termenii autorilor amintiți, fiecare arhetip, deci și regele, are doi poli slabi, disfuncționali, cum spuneam, umbre ale ipostazei plenare, iar cel dintîi care se află la baza triunghiului regelui este tiranul. În paranteză spun și că, în analiza propusă de carte, fiecare individ conține în sine atît polii slabi, cît și vîrful triunghiului. Dacă în copilărie se manifestă cu precădere unul dintre polii slabi, maturitatea trebuie să aducă accederea la ipostaza plenară, iar persistența într-una din ipostazele slabe devine un adevărat dezastru pentru cei din jur, dar și pentru sine însuși.

Tiranul, așadar, este cel care manifestă nevoia excesivă de control și de autoritate obținută prin forță. În fapt, subjugat de teamă și de nesiguranță, el încearcă să dețină controlul prin anularea celor care-i sînt sub tutelă, prin atrofierea tendințelor acestora de manifestare a individualității, prin umilirea lor, prin zeflemisirea lor, prin luarea lor peste picior, prin pedepsirea nejustificată sau excesivă în raport cu greșeala făcută. Căci tiranul nu urmărește să corecteze, de fapt, el este înfometat de nereușitele supușilor, în fața lor putînd să-și manifeste cruzimea. Lipsit de sentimente, el își satisface ego-ul prin desconsiderarea și degradarea celor aflați sub puterea lui. Este un abuzator prin excelență.

În fapt, tiranul se teme de prospețimea noului și de tot ceea ce aduce el. Pentru că în nou el vede uzurparea propriei poziții, inevitabil proces, căruia încearcă să i se împotrivească. Respinge argumentele elevilor care nu concordă cu propria opinie, desconsideră interese care nu sînt manifestate de el însuși, disprețuiește talente pe care nu le are. Narcisist, el nu este capabil să-și valorizeze elevii, oglindindu-i, pentru că este prea preocupat să fie el valorizat. Nu-i vede pe ei, cerînd în permanență să fie el văzut. Profesorul tiran poate ajunge pînă la forme extreme, cele care presupun admonestare prin pedepse corporale.

De cealaltă parte se situează molîul. Aparent amabil și lucid, el este repede însă dominat și ajunge să i se urce în cap întreaga clasă. În orele lui, elevii se plimbă după bunul plac, fac glume nepotrivite, aruncă obiecte sau chiar invadează catedra, documentele profesorului, catalogul. Incapabil să se apere, molîul este doar o formă temporară a ipostazei, pentru că, frustrat, odată ce are ocazia, se va răzbuna cu atitudini tiranice, glisînd spre polul său opus. Dacă are ocazia, își va dezlănțui dimensiunea tiranică. Sau o manifestă în anumite momente, trecînd de la o ipostază tiranică la una de molîu și invers.

Vîrful triunghiului însă este regele. Sau, mai bine spus, Regele. Este profesorul care știe că în fața sa se află elevi care au nevoie de îndrumare, de sprijin, care au nevoie să acceseze energia și forța vieții prin intermediul lui, fără a fi puși în ipostaza de a se umili, ci în cea de a-și descoperi propria identitate și propriile puteri. El nu este un stăpîn absolut, este conștient că puterea pe care o deține este temporară, dar nu se teme de asta, fiind un servitor, în fapt, al unei voințe și cauze transpersonale. El administrează energiile nu în propriul folos, al propriei forțe și imagini, ci în beneficiul celorlalți, din care derivă, în fapt, și binele său.

În fiecare dintre noi există tiranul, molîul și regele. Accesarea uneia sau a alteia dintre ipostaze este singura alegere.           

Horia Corcheș este scriitor și profesor de limba și literatura română.

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Parteneri

Horatiu Potra soseste la sediul IGPR  Foto Inquam Photos Octav Ganea (9) jpg
Cum a fost dejucat planul Horațiu Potra cu privire la un protestul ce ar fi urmat să aibă loc la Catedrala Mântuirii Neamului
Horațiu Potra, personajul care se află în spatele gărzilor de corp ale lui Călin Georgescu, ar fi plănuit, împreună cu alți 19 bărbați, un protest față de decizia Curții Constituționale de anulare a alegerilor prezidențiale, duminică, la Catedrala Mântuirii Neamului din București.
ucraina png
Ce spune o ucraineancă stabilită în Brașov despre viața în România. „Nu există bomboane cu ciocolată delicioase”
Într-o postare făcută în acest an pe rețeaua de socializare TikTok, o tânără din Ucraina vorbește despre dezavantajele vieții în România. Ea locuiește în Brașov, iar videoclipul a stârnit imediat reacția internauților.
Schengen shutterstock 9 jpg
Ce semnifică aderarea completă la Schengen. Data la care scăpăm de controlul de la granițe. DOCUMENT
România și Bulgaria vor fi membre cu drepturi depline în Spațiul Schengen începând cu 1 ianuarie 2025, o decizie salutată unanim de Consiliul JAI și Comisia Europeană. Aceasta marchează ridicarea controalelor la frontierele terestre interne între cele două țări.
Maia Sandu Antonio Costa FOTO Presedinte md jpg
Maia Sandu anunță când vor putea fi accesați primii bani ai planului de creștere economică pentru Chișinău, susținut de UE
Prima tranșă de bani a planului de creștere economică de 1,8 miliarde de euro va fi disponibilă în primele luni ale anului viitor, anunță lidera de la Chișinău, Maia Sandu, după vizita efectuată la Bruxelles.
tabla sah jpg
Un indian de doar 18 ani este noul campion mondial la șah. A profitat de problemele psihice ale adversarului
Indianul Dommaraju Gukesh l-a învins dramatic pe Ding Liren, un chinez despre care s-a spus că este marcat de probleme psihice.
Vladimir Putin la sediul FSB FOTO EPA EFE jpg
Ipocrizia lui Putin: Rusia anunță că sprijină propunerea lui Orban pentru încetarea focului de Crăciun în Ucraina
Președintele rus Vladimir Putin susține eforturile premierului ungar Viktor Orban de a obține o încetare a focului de Crăciun în Ucraina și un schimb major de prizonieri de război, a declarat joi Kremlinul, chiar dacă Kievul a luat în derâdere ideea.
calin geambasu malina olinescu png
13 ani fără Mălina Olinescu. Călin Geambașu îi știa marile tristeți: „Legate de mama ei, Doina Spătaru, și de iubit.” Ce s-a întâmplat în ultimele clipe de viață?
Călin Geambașu, dezvăluiri dureroase, la 13 ani de la decesul Mălinei Olinescu. Ce s-a întâmplat, de fapt, în ultimele ei clipe de viață?
Insomnie - lipsa somn - femeie in pat FOTO Shutterstock
Cum să adormi din nou dacă te trezești în mijlocul nopții
Te-ai trezit la 3 dimineața și simți că ți-a fugit somnul?
adevarul ro jacheta barbati jpg
Top 3 cadouri pentru el: de la jachetă la ceas și ghete din piele - cum să faci alegerea perfectă
Perioada sărbătorilor se apropie cu pași repezi, iar găsirea cadoului perfect pentru bărbatul din viața ta poate fi o adevărată provocare.