Referendum pentru monarhie? Mai gîndiţi-vă!

Publicat în Dilema Veche nr. 722 din 21-27 decembrie 2017
Aţi uitat de Mediterana? N ar trebui! jpeg

O idee pare să fi electrizat cel puțin rețelele sociale, dacă nu chiar societatea noastră, imediat după funeraliile Regelui Mihai: reinstaurarea monarhiei. Nu au strigat oamenii, copleșiți de durere, în piața Palatului Regal, „Monarhia salvează România“? Nu au fost acele zile unele ale emoției sincere, nu au unit în compasiune o națiune întreagă? Și, mai presus de toate, nu s-au spus în toate acele zile atîtea adevăruri despre ce a reprezentat monarhia pentrui opera de modernizare a României pe calea europeană, nu s-au demontat atîtea false mituri despre Rege și monarhie, cît nu se făcuse în cei 28 de ani scurși de la căderea comunismului? Ba da.

Există însă o problemă, și deloc una pe care să o bagatelizăm. Pentru că, așa cum ni s-a mai întîmplat cel puțin în anii de după 1989 cînd ne-am exersat libertatea, nu o dată ne-am lăsat ghidați de emoție uitînd de doza de realism absolut necesară în luarea unei decizii cruciale.

Să ne amintim. Da, zilele funeraliilor au fost unele de o emoție aparte. Să nu uităm însă că parcă prea mulți dintre cei care fac și desfac astăzi treburile publice și-au rupt hainele de pe ei la picioarele catafalcului regal după ce ani de-a rîndul l-au hulit pe Rege. Mulți au ajutat la circularea în spațiul public a tuturor minciunilor posibile. Au ventilat teza Securității național-ceaușiste cu trădarea Regelui la 23 august – teză menită să-l pună într-o lumină favorabilă pe Antonescu, model de lider autoritar, în comparație cu Regele, un exponent al democrației de tip occidental. Unde a fost politicianul care, acum circa un deceniu, cerea de la tribuna Parlamentului declararea Regelui persona non grata pe teritoriul României? A vărsat și el o lacrimă?

Avea dreptate poeta Ana Blandiana, în intervenția de la RFI: toți s-au îngrămădit să-l plîngă pe Rege, dar nici unul nu și-a cerut iertare.

Și iată că, acum, ideea unui referendum privind posibila revenire la monarhie, organizat la repezeală, vine exact din zona politică foarte ocupată azi cu schimbarea legilor Justiției și, într-un cadru mai larg, cu deturnarea României de pe calea occidentală. Căci ei sînt cei care tună și fulgeră împotriva ONG-urilor, a investitorilor străini și, în genere, a tot ce înseamnă elementele unei societăți deschise și liberale. Ei sînt cei care văd dușmanul în rîndurile aliaților și prea puțin, spre deloc, în propaganda rusă, menită a distruge încrederea în instituțiile democratice.

Nu e oare cel puțin curios că tocmai aceștia încearcă azi să se lipească de blazonul regal și să facă exact ceea ce Regele a respins dintotdeauna, și anume să instrumentalizeze politic regalitatea? Sau, pur și simplu, încearcă doar să aducă în dezbatere o temă generatoare de emoție, pînă cînd ei vor reuși să-și ducă la îndeplinire proiectul iliberal?

Pragmatic vorbind, un simplu referendum, așa cum și-l imaginează ei, ar fi în afara actualelor norme constituționale, care interzic modificarea legii fundamentale în sensul renunțării la sistemul republican (articolul 152). Nu înseamnă că revenirea la monarhie este o temă închisă pentru totdeauna, doar că pentru aceasta este nevoie de un întreg fundament politic și juridic, de o procedură legală și constituțională complicată și care va trebui ferm susținută de o întreagă națiune. Ați văzut vreo minimă preocupare în această direcție din partea celor care vor musai un referendum?

Sîntem, e adevărat, într-un paradox românesc cu care trăim de la căderea comunismului încoace: sîntem o republică fără republicani. Sîntem o republică de monarhiști și antimonarhiști. Cu părere de rău, dar la noi „republica“ nu reprezintă o sumă de valori, precum în republicile exemplare. Nu simbolizează nici dorința oamenilor de libertate, egalitate și fraternitate, precum în Franța. Nici desprinderea de Imperiul Britanic și voința de a construi o țară a libertăților pentru toți, în care fiecare să fie liber a-și căuta fericirea, precum în Statele Unite.

La noi, republica este mai degrabă o stare de fapt cu care ne-a fost dat să trăim, așa, ca un semn din naștere. Liderii republicani din ultimele aproape trei decenii nu au reușit să umple această formă cu valori și, de aceea, amplificată și de emoția funeraliilor, opțiunea monarhică prinde teren – cît de mult, poate ne-o vor spune sociologii în perioada următoare.

Întrebarea este: a internalizat societatea noastră valorile monarhiei, astfel încît să facă această opțiune din convingere și cu conștiința că astfel îndreaptă România în direcția corectă? Sau este doar o pancartă bună de dat în cap actualilor lideri republicani de care sîntem nemulțumiți?

Și mai e ceva: monarhia a fost, din prima ei zi, forța care a dus România pe drumul Europei și al Occidentului. Toate reformele pe care le-a susținut au fost în această direcție. Azi, despre referendum vorbesc cei care par hotărîți să ducă țara într-o altă zonă decît cea occidentală. Iar asta sună cît se poate de suspect. 

Ovidiu Nahoi este redactor-șef la RFI România.

Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
Cultura de Internet (o însemnare – încă îndreptățită, cred – din 2008)
Atîta doar: cînd eşti în faza de învăţare, nu se cade să adopţi, ţanţoş, postura învăţătorului. Mai ai încă de butonat…
Frica lui Putin jpeg
Determinism geografic și decizie morală
Probabil, totuși, că determinismul geografic joacă un anume rol în judecățile noastre politice, sociale, culturale, dar, ca orice determinism, are limite. Iar cînd încercăm să vedem dincolo de ele, nu putem ignora o decizie morală, adică libertatea.
AFumurescu prel jpg
Națiuni (ne)rușinate
Practic, constat tot mai des că există atît oameni, cît și națiuni ce par complet străine conceptului de rușine.
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg
Italian. Responsabil
Italia nu va fi locul în care suveranismul și izolaționismul s-au dus să moară. Însă, cel puțin pentru o vreme, cele două vor lăsa loc unui foarte necesar pragmatism.
O mare invenție – contractul social jpeg
RT France v. Consiliul Uniunii Europene
Apoi, această funcționare eficientă nu a sacrificat nici unul dintre principiile procesului echitabil. RT France a avut acces la Justiție, s-a bucurat de dreptul la apărare și de o analiză independentă și imparțială a motivelor și argumentelor prezentate.
tumblr o4cyqcAhRy1sdzmuoo6 1280 jpg
Mașina de scăldat
Așa că pe la jumătatea secolului al XVIII-lea a fost inventată mașina de scăldat; o gravură păstrată într-o bibliotecă britanică din regiunea Yorkshire, datată cu anul 1736, ar fi prima imagine care surprinde niște oameni înotînd cu ajutorul mașinii de scăldat.
Iconofobie jpeg
O maladie necruțătoare
Egoismul (aproape că îmi vine să-i spun egotism și în română) reprezintă mult mai mult decît ne transmit dicționarele explicative. Constituie o maladie a spiritului, care te alienează sui generis, te îmbolnăvește de „tine însuți”.
„Cu bule“ jpeg
De dulce
Echivalența parțială dintre dulce și bun devine echivalență totală în anumite construcții, de exemplu în sintagma frați dulci(sau buni), adică frați avînd ambii părinți în comun, în opoziție cu frații vitregi.
HCorches prel jpg
O moarte care nu dovedește nimic
Ce legătură au toate astea cu rubrica de educație, cu statutul de prof, viața mea? Exilarea lui Ovidiu și atentatul asupra lui Rushdie sînt pledoarii pentru nevoia de a păstra în școală literatura pe primul loc – și subliniez, pe primul – ca importanță!
Un sport la Răsărit jpeg
David Popovici e om?
Cu cît rezultatele sînt mai mari şi mai departe de imaginaţia noastră apare umbra trişatului. Aşa şi cu David. Nu poate fi adevărat, susţin nu puţini. E ceva în neregulă. De unde a apărut?
Comunismul se aplică din nou jpeg
După 30 de ani
Hai, noi să trăim, că se pare că vom fi ultima generație de oameni înțelepți de pe lumea asta. După noi vin sociopații ăia care nu mai știu să vorbească între ei. Nu știu decît să stea cu ochii în telefon. Mă îngrozește treaba asta, zău.
640px Castle Kruja Albania 2004 07 08 jpg
Tirana și strănutul albanez – despre călătoria mea în Albania (I) –
Dimineața începe doar atunci cînd locuitorii orașului se întîlnesc pe la terase ca să-și bea cafeaua, însoțită mereu de un pahar de apă rece din partea casei, cafeaua nu se bea niciodată acasă.
15893136202 0a2c4f1f4b c jpg
Nici o asemănare între Comisia Europeană și regimul Ceaușescu
Contextul actual face ca, după 30 de ani, românii, alături de ceilalți europeni, de această dată, să se afle în situația în care să suporte o serie de restricții de consum nepopulare și dificile care le vor afecta nivelul de trai.
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg
À la guerre...
Campania declanșată împotriva Amnesty International este în cel mai bun caz ineficientă, în cel mai rău – dăunătoare.
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
Ce știi să faci?
Spiritul ciocoismului renaşte (supravieţuieşte) viguros pe scena noastră politică şi are la bază aceeaşi congenitală inaptitudine a noilor ciocoi pentru orice meserie determinată.
Frica lui Putin jpeg
Cele șapte zile ale miracolului
Miracolele sînt prin definiție nu numai încăpățînate, ci și cad nepoftite peste gazde.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
Deșteptul proștilor
Mediul cel mai propice pentru a observa legătura fascinantă dintre prost și deșteptul lui și, în consecință, mediul de viață cel mai propice pentru deșteptul proștilor este Facebook.
04 Lord and Lady Somers + Prince Michael on Eastnor Castle Terrace  1937  jpg
Istoria în turneu
Istoria este vie. Și continuă. Trebuie doar să știi să surprinzi cadrele potrivite.
Iconofobie jpeg
Ego-disecții
Ce își cunoaște omul mai bine decît proprietatea, posesiunea (simbolică sau materială) cu care generează, gradual, raporturi de consubstanțialitate?
„Cu bule“ jpeg
Ciao, ciau, ceau
Probabil că la răspîndirea formulei de salut au contribuit, în anii de după al Doilea Război Mondial, muzica și filmele.
HCorches prel jpg
Orice sat are nevoie de bătrînii săi înțelepți
Cum să-i fidelizăm și să le oferim bucuria de a mai dărui din ceea ce au acumulat o viață?
p 7 Sediul Bancii Centrale Europene WC jpg
Sfîrșitul „mesei gratuite” în Uniunea Europeană
Pînă nu demult, Banca Centrală Europeană (BCE) putea să arunce realmente cu bani, pentru gestionarea problemelor din zona euro.
Un sport la Răsărit jpeg
Fotbalul nostru trece printr-o secetă sau, dimpotrivă, băltește?
Fotbalul nostru e ca un trenuleţ electric de jucărie. Arată bine, se mişcă bine şi reproduce destul de bine realitatea.
Comunismul se aplică din nou jpeg
Summit NATO la Telega
Mergînd într-o zi la unele dintre aceste băi din Telega, la Șoimu, cu toată istoria asta în cap, nu mică mi-a fost mirarea să întîlnesc niște personaje interesante.

HIstoria.ro

image
Prea multe crize pentru o singură planetă
Luna în care vin scadenţele nu e niciodată plăcută, dar, când toate notele de plată se strâng în aceeași zi, ea este greu de depășit. Și ziua aceea pare să fi sosit, la nivel mondial.
image
Una dintre cele mai mari bătălii de tancuri din istorie, în Historia de august
Născut în vara anului 1943, mitul despre bătălia de la Prohorovka a rezistat timp de mai multe decenii, deoarece sovieticii au avut toate motivele să preamărească și să se laude cu victoriile obţinute.
image
Cum a ajuns Vlad Țepeș ostatic la Înalta Poartă
Pacea semnată în 1444 între unguri și turci îl prevedea și pe Vlad al II-lea Dracul.