Referendum: cui foloseşte?

Publicat în Dilema Veche nr. 441 din 26 iulie - 1 august 2012
Bruxelles ul sună trezirea pentru feudalii de la Bucureşti jpeg

Campania electorală se încheie şi, odată cu aceasta, se pune punct unei perioade a confruntărilor şi a declaraţiilor dure. A folosit?

Sociologii înclină să creadă că nu. Sondajele nu au arătat vreo modificare semnificativă a intenţiilor de vot. Românii par să fi intrat în campanie gata convinşi, în proporţie de cca doi la unu, că preşedintele trebuie demis. Şi tot aşa par să fi ieşit.

Desigur, sondajele sînt una, alegerile cu totul altceva. Pînă duminică spre miezul nopţii sîntem încă pe terenul presupunerilor. Şi totuşi, campania electorală pare să nu fi convins prea mulţi alegători să-şi schimbe opţiunile într-un sens sau altul. Determinantele nu vor fi eforturile partidelor de a convinge electoratul să voteze într-un anumit fel, ci munca de mobilizare sau de de-mobilizare a oamenilor în ziua votului. Dar indiferent cum se vor desfăşura lucrurile duminică, cei aflaţi în prima linie a confruntării vor ieşi puternic afectaţi, iar viitorul lor rămîne sub semnul incertitudinii.

Traian Băsescu: o alegere riscantă şi multe iluzii

Duminică va fi ziua decisivă pentru preşedintele Traian Băsescu. Mandatul său se poate încheia sau, dimpotrivă, poate continua. Dar în ce condiţii?

Traian Băsescu s-a văzut în ultimele zile în faţa unei alegeri grele: să-şi mobilizeze electoratul la urne, riscînd un scor negativ şi, în consecinţă, demiterea? Sau să încurajeze absenteismul în speranţa că referendumul nu va ajunge să fie fi validat?

Primele declaraţii lăsau să se creadă că optase pentru bătălia la urne. Traian Băsescu ameninţa PDL-ul cu ruperea relaţiilor şi cu „intrarea în coliziune“, în cazul încurajării absenteismului. Ba, invoca varianta unei demisii, în cazul unui vot nefavorabil, chiar în condiţiile nevalidării referendumului. Dar ultimele declaraţii ale preşedintelui arată o schimbare de opţiune.

„Moral este ce este legal. Iar acum legală este demiterea preşedintelui cu un cvorum de 50% plus 1“, declara preşedintele Traian Băsescu, în cadrul unui interviu online pentru HotNews.ro.

În momentul scrierii acestui articol, conducerea PDL nu a luat încă o decizie privind tactica de urmat la consultarea populară de duminică. Dar va ajunge PDL să-l pună pe liderul său spiritual, Traian Băsescu, în situaţia de a cere poporului să nu voteze? Oricum, ar fi un moment jenant pentru un preşedinte şi un om politic, mai ales într-o ţară în care s-a murit pe stradă pentru ca oamenii să poată vota.

Dacă ar reveni la Cotroceni în asemenea condiţii, preşedintele Băsescu se va găsi într-o poziţie delicată, şi în faţa omologilor săi europeni. Cu toate criticile externe care s-au abătut în ultimele săptămîni asupra lui Victor Ponta, nici preşedintele Barroso, nici cancelarul Merkel şi nici un alt lider european n-ar putea concepe să le ceară concetăţenilor să nu vină la vot pentru ca ei să rămînă în funcţie.

Preţul unei victorii „la masa verde“ va fi unul greu, pentru preşedintele Băsescu şi pentru PDL. Poate va fi o victorie de moment, dar pe spatele celor care tac nu se poate construi nimic durabil în politică.

În perioada „de glorie“ a Guvernului Boc, parlamentarilor majorităţii li se interzicea să voteze la moţiunile de cenzură, pentru ca nu cumva vreunul dintre ei să se exprime altfel decît dicta linia partidului. Şmecheria a ţinut o vreme, dar pînă la urmă majoritatea tot s-a prăbuşit. În PDL se crede acum că, aplicat la scara societăţii, modelul va fi unul durabil. Este, desigur, o iluzie.

Dar cît va mai supravieţui politic Victor Ponta?

La o primă vedere, premierul Ponta se află în faţa marii încercări a mandatului. Dacă reuşeşte, piedicile din faţa guvernării vor fi înlăturate, cel puţin teoretic. Doar că lucrurile nu sînt atît de simple. Victor Ponta a suferit în această bătălie răni grave, care-i vor afecta în cel mai înalt grad activitatea viitoare. Acuzaţiile de plagiat continuă să se adune şi sînt tot atîţia bolovani legaţi de picioarele lui. Prestigiul său intern şi internaţional a suferit deja daune grave, iar relaţia sa cu mediul academic şi cu intelectualitatea suferă din greu. Supravieţuirea politică, în asemenea condiţii, pare doar o chestiune de timp. Apoi, Victor Ponta are de rezolvat dificila ecuaţie a credibilităţii sale în plan european. Va fi nevoie de timp pentru îmbunătăţirea imaginii, aceasta în cazul în care premierul şi prietenii săi politici nu se vor mai comporta din nou precum elefantul în magazinul de sticlărie.

Interviul acordat de Victor Ponta revistei germane Der Spiegel arată cît de grea va fi recuperarea imaginii. O singură întrebare pusă de jurnaliştii de la Der Spiegel arată clar felul în care este el văzut, cel puţin în media germană: „Sînteţi democrat, lider autoritar sau pucist?“. Răspunsul nici măcar nu mai contează. Simpla întrebare arată că Victor Ponta pleacă foarte de jos în privinţa credibilităţii, iar şansele sale de a se ridica la un nivel onorabil sînt reduse. Problema lui Victor Ponta este că nu are timp. Situaţia economică se agravează pe zi ce trece, într-un context european nefavorabil. Iar măsurile trebuie luate rapid de un guvern legitim şi bine văzut de partenerii săi. Victor Ponta nu are prea multe motive să privească foarte optimist la viitorul său, şi aceasta chiar dacă preşedintele Băsescu ar fi demis la referendum. Dar dacă Traian Băsescu se va întoarce?

O şansă pentru ambii combatanţi ar fi încheierea unui armistiţiu, pentru reamenajarea scenei politice şi rescrierea regulilor, astfel încît asemenea războaie să nu mai poată fi posibile. Se pare însă că le-am cere prea mult, şi unuia, şi celuilalt. 

Ovidiu Nahoi este realizator la The Money Channel.

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Parteneri

Nicușor Dan la vot. FOTO Inquam Photos / Octav Ganea
EXIT POLL Rezultate referendum București. Prezența la vot, condiție esențială pentru validarea consultării populare inițiate de Nicușor Dan
Primele rezultate ale referendumului inițiat de primarul Capitalei, Nicușor Dan vor fi cunoscute duminică, după ora 21. Prezența la vot este o condiție principală pentru validarea referendumului.
banner vot png
Cum s-au îmbrăcat vedetele la vot! Cât de relaxate au fost și ce mesaje au transmis? Raluka și Adrian Mutu au votat din afara țării
Pentru că își doresc o schimbare în țara lor și pentru că gândesc responsabil, mai multe vedete autohtone, aflate în țară sau peste hotare au ieșit de dimineață la vot.
URNA FOTO MAE jpg
Dosar penal după ce vicepreşedinta unei de secţii de votare din Satu Mare s-a deplasat cu urna mobilă neînsoțită de cadre MAI
Poliţiştii din Satu Mare au deschiat, duminică, în ziua alegerilor prezidențiale 2024, un dosar penal pentru nerespectarea regimului urmei de vot, în cazul unei femei, vicepreşedinte al unei secţii de votare, care s-a deplasat cu urna mobilă fără să fie însoţită de cadre MAI
jewels 1090711 1280 jpg
Tâlhărie urmată de crimă, la Tulcea. Un bărbat a omorât o femeie i-a furat bijuteriile
Un bărbat în vârstă de 35 de ani a fost reținut de polițiștii din Tulcea după ce a comis o faptă extrem de gravă: omorârea unei femei și furtul bijuteriilor acesteia. Incidentul s-a petrecut în municipiul Tulcea, pe strada Babadag, și a șocat comunitatea locală.
Yechiel Leiter foto FB Yechiel Leiter jpg
Israelul numeşte un apropiat al premierului Netanyahu în funcţia de ambasador în SUA
Guvernul israelian a aprobat, duminică, numirea lui Yechiel Leiter, un apropiat al prim-ministrului Benjamin Netanyahu, ca ambasador al Israelului în SUA.
Gabriel Cotabita
Unde va fi înmormântat Gabriel Cotabiță. Mesajul familiei: „Dorim să îl onorăm cu aceeași discreție și eleganță de care a dat dovadă în timpul vieții”
Fanii care vor să-și ia rămas bun de la marele artist Gabriel Cotabiță sunt așteptați luni, 25 noiembrie, la Capela Cimitirului Ortodox Bellu. Ultima slujbă se va ține în cadru restrâns, doar cu cei foarte apropiați, a anunțat familia.
toni grebla foto SGG.gov.ro
Pot vota locuitorii din Ilfov în București și invers la alegerile prezidențiale? Reclamații în Capitală și răspunsul șefului AEP
Toni Greblă, președintele Autorității Electorale Permanente (AEP), a explicat pentru ”Adevărul” dacă locuitorii din Ilfov pot vota în București și invers și unde puteți vota în caz că nu sunteți în localitatea de reședință la primul tur al alegerilor prezidențiale.
alegeri prezidentiale 2024 tur 1 olt   foto alina mitran (39) jpg
Suspiciuni de fraudă la vot în Olt. O femeie s-ar fi prezentat cu două acte de identitate și ar fi primit două buletine de vot
În județul Olt s-a sesizat o posibilă fraudă la vot, dintr-un birou electoral din mediul rural fiind sesizat, prin 112, că o femeie s-a prezentat cu două acte de identitate și a primit două buletine de vot, pe care le-ar fi ștampilat și introdus în urne.
inmormantare masina india jpg
„Înmormântare” faraonică pentru o mașină veche: „Ne-a fost loială 20 de ani”
O familie din Padarshinga, India, a devenit recent virală pentru decizia de a-și înmormânta mașina, un vechi Suzuki Wagon R, într-o ceremonie fastuoasă, în loc să o ducă la fier vechi. La eveniment au participat aproximativ 1.500 de persoane, relatează Oddity Central.