Reevaluarea lucrurilor de acasă

Publicat în Dilema Veche nr. 1026 din 7 decembrie – 13 decembrie 2023
image png

Indiferent și independent de apariția în lume a unor tot mai pronunțate invidii, dușmănii, interese, teorii și opinii antiamericane, Statele Unite sînt un incontestabil reper mondial. Aș spune că acolo e locul de unde izvorăște prezentul. E sursa lui de fabricație. În foarte multe domenii, de acolo pornesc ideile, invențiile și tendințele epocii moderne. E țara unde lucrurile se fac acum. Vizitînd America, simți asta din plin și descoperi că nenumărate firme, tehnologii, proceduri, politici, mode și noutăți își au originea în Statele Unite. Doar material vorbind, lucrurile încep de la automobile sau avioane și ajung pînă la banalii biscuiți Oreo. Pentru că la New York am aflat că actuala piață comercială Chelsea, un loc foarte pitoresc, ocupă spațiul fostei prime fabrici Oreo, această marcă de biscuiți cunoscută prea bine și la noi, care este cea mai răspîndită din lume, încă din 1912. E numai un mic exemplu.

Statele Unite s-au bazat, evident, pe tradițiile europene, dar, cum știm, construirea țării a pornit cam de la zero, în plin Iluminism, pe baza ideilor democratice și raționale ale acelei epoci. Evoluția nu le-a fost frînată de tare istorice sau de obiceiuri proaste și înrădăcinate. A fost formarea, pe curat – cum s-ar spune – a unei lumi noi, care i-a reinspirat ulterior chiar pe cei din lumea veche. Statele Unite au fost un fel de nouă șansă de a construi o societate umană, fără repetarea greșelilor din trecut. Iar noul are, ca întotdeauna, nu doar avantaje. Și, desigur, astăzi nici nu mai e chiar așa de nou. Unele lucruri au ieșit mai bine, altele mai puțin, dar, în orice caz, America a devenit cea mai mare putere economică, motor al înnoirii mondiale și un important reper, cum spuneam. Iar așa un reper poate servi la estimarea dezvoltării altora, a României, de pildă, chiar dacă de obicei comparațiile se fac cu țările din Europa Occidentală. Ne raportăm de regulă la subtilitățile europene. Din cînd în cînd, poate că nu strică să ne comparăm și cu robustețile  americane.

Cînd am fost pentru prima oară în Statele Unite, în urmă cu 30 de ani, mi s-a părut o cu totul altă planetă, așa cum am mai scris. Pe atunci, aproape orice comparație cu ce era pe la noi stîrnea uluirea sau rîsul. Multe lucruri văzute acolo erau aproape imposibil de povestit, fiind de-a dreptul de neînțeles pentru cei de acasă. Între timp, dacă America s-a schimbat și ea puțin, România a devenit cu totul altfel, evoluția ei a fost constantă și considerabilă. O spun toți românii plecați care revin periodic în țară, am remarcat-o și eu doar în urma acestei a doua excursii în Statele Unite. Cineva observa că atunci cînd călătorești în străinătate îți descoperi și propria țară. Eu, de exemplu, așa am remarcat încă o dată cît de cîrcotași, veșnic nemulțumiți, pesimiști, cinici și neîncrezători sînt oamenii de pe la noi. Probleme istorice, s-ar zice. Cu toate că, în ultimele trei decenii, România a trecut probabil prin cea mai benefică transformare din istoria ei, din interior lucrurile nu sînt percepute așa. Știu că economiștii au și date concrete despre evoluția asta. Nu înseamnă că am ajuns pe culme, că nu mai avem necazuri, că totul merge perfect, că nu mai trebuie să avem alte pretenții. Dar pentru a putea menține un ritm și o direcție bună, ar trebui să conștientizăm cum au fost acestea pînă acum și căror factori li se datorează. 

Constatasem mai demult că românii întorși din America sau americanii care ne vizitează țara nu erau foarte impresionați și nici nu se indignau de lucrurile rele pe care le arătam noi aici, cu oarecare rușine. Asta pentru că ei sînt obișnuiți cu multe. Nici America nu-i perfectă. Cerșetorii sau homeleșii lor, de exemplu, pot fi mult mai „spectaculoși” decît ai noștri. Cartierele lor periculoase sînt mult mai periculoase decît ale noastre. Violența și incultura pot fi mai grave pe la ei decît pe la noi. Băieții lor de cartier, care-și ambalează mașinile „musculoase” și merg cu muzica dată tare sînt mai mulți și mai zgomotoși decît ai noștri. Protecția socială e, cumva, mai uniformă și în stil european la noi. La noi sînt probabil mai puțini oameni care mănîncă nesănătos decît la ei. Și pe la ei mai poți găsi drumuri proaste, sărăcie, mizerie, administrații inepte, proceduri stupide, corupție, hoție, sisteme nefuncționale. Sigur, la ei, din adunarea lucrurilor bune rezultă o civilizație absolut colosală din multe puncte de vedere, chiar dacă și cu multe defecte. Puterea vine și din cantitate, din însumare. America a devenit mult mai scumpă decît era (chiar și față de acum cîțiva ani, după cum mi s-a spus). Și România e mult mai scumpă decît acum 30 de ani, dar și mai bogată, iar puterea de cumpărare și varietatea produselor de pe piața noastră au crescut enorm. Aproape tot ce găsești astăzi în magazinele americane poți găsi și în România. E adevărat că multe comparații sînt irelevante, fiind totuși vorba de două lumi complet diferite, dar e evident că România s-a reapropiat foarte multe de civilizația occidentală și implicit de cea americană. În mare, valorile nu mai sînt de necomparat. Nu mai sîntem așa departe de ei. Și pot spune că, după vizita în Statele Unite, am devenit mai tolerant față de defectele României, cele pe care presa le observă și le toacă zi de zi. Pentru că toate astea se întîmplă și la case mai mari, cum se spune.

Dar chiar dacă nu mai sîntem țara prăpădită, cu oameni provinciali și neștiutori, abia treziți din noaptea comunistă, ca acum 30 de ani, continuăm să avem o mulțime de complexe provinciale. Și e de observat că țara s-a schimbat în mod fizic, mult mai mult decît atitudinea locuitorilor ei.

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Parteneri

ceata png
Județele în care se circulă în condiţii de ceaţă. Aglomeraţie la intrarea pe autostrada A1 Bucureşti-Piteşti
Circulaţia se derulează în condiţii de ceaţă şi pe autostrada A10 Sebeş-Turda, anunţă, miercuri dimineaţă, Centrul Infotrafic.
Covaliu
Ungurii, dați ca exemplu de urmat pentru sportul românesc. COSR a trasat liniile unei federații
Mihai Covaliu i-a băgat în ședință pe cei din handbalul românesc.
drona trump jpg
Rusia testează o nouă dronă de transport militar „TRUMP”
Forțele armate ale Rusiei testează un nou vehicul aerian fără pilot (UAV) pe care îl numesc TraMP (Transport Aviation Multipurpose Platform), dar pe care îl numesc neoficial TRUMP – cine spune că rușii nu au simțul umorului?
yubari jpg
Top 5 fructe care costă o mică avere! Ajung chiar și la zeci de mii de dolari
Cu toții suntem obișnuiți ca fructele să fie un aliment accesibil, care se găsește ușor în mai toate piețele și magazinele din țară. Iar, în cele mai multe cazuri, acest lucru este adevărat. Însă, există și unele excepții cu totul surprinzătoare!
Elon Musk FOTO EPA EFE jpg
Elon Musk, dat în judecată pentru că nu ar fi dezvăluit în mod corespunzător participaţia sa la Twitter
Comisia pentru Bursă şi Valori Mobiliare (SEC) din SUA l-a dat în judecată, marţi, pe Elon Musk pentru că nu ar fi dezvăluit în mod corespunzător participaţia sa la X, cunoscut atunci sub numele de Twitter, aşa cum prevede legea.
Donald Trump și Mike Johnson Foto Getty Images jpg
Un proiect de lege din SUA interzice accesul studentelor transexuale în sporturi feminine, un obiectiv de campanie al lui Donald Trump
Camera americană a Reprezentanţilor a SUA a adoptat un proiect de legecare restrânge puternic participarea femeilor transsexuale în competiţii sportive universitare feminine, potrivit news.ro.
Vă mai aduceţi aminte  cu ce fast se sărbătorea,  înainte de 1989, ziua  de 23 August?! jpeg
Ultima masă de „23 August” a dictatorilor și invitaților lor. „Adevărul”: „Vedeți cum acești criminali se ghiftuiau în toate ocaziile”
În primele zile din ianuarie 1990, în presa vremii apăreau noi și noi amănunte legate de condițiile în care familia Ceaușescu și nomenclaturiștii trăiau, în contrast cu lipsurile din țară. Trecuseră mai puțin de 10 zile de execuția soților Ceaușescu în unitatea militară din Târgoviște.
image png
Spovedania la telefon, pe cale să devină un trend? Ce spun preoții despre acest fenomen
Spovedania, taina prin care oamenii se pot destăinui preoților pentru a le fi iertate păcatele, mai nou se poate face și prin telefon. O femeie cu frică de Dumnezeu a dorit să afle dacă se poate spovedi prin telefon, așa că i-a adresat o întrebare unui preot.
masina de pompieri   FOTO Isu Facebook jpeg
Incendiu la un depozit de colete Sameday din județul Iași. Pompierii au intervenit cu mai multe autospeciale
Pompierii au intervenit, miercuri dimineaţă, pentru stingerea unui incendiu care a izbucnit la un depozitul de colete Sameday din comuna Miroslava. Flăcările au afectat un birou.