Reevaluarea lucrurilor de acasă

Publicat în Dilema Veche nr. 1026 din 7 decembrie – 13 decembrie 2023
image png

Indiferent și independent de apariția în lume a unor tot mai pronunțate invidii, dușmănii, interese, teorii și opinii antiamericane, Statele Unite sînt un incontestabil reper mondial. Aș spune că acolo e locul de unde izvorăște prezentul. E sursa lui de fabricație. În foarte multe domenii, de acolo pornesc ideile, invențiile și tendințele epocii moderne. E țara unde lucrurile se fac acum. Vizitînd America, simți asta din plin și descoperi că nenumărate firme, tehnologii, proceduri, politici, mode și noutăți își au originea în Statele Unite. Doar material vorbind, lucrurile încep de la automobile sau avioane și ajung pînă la banalii biscuiți Oreo. Pentru că la New York am aflat că actuala piață comercială Chelsea, un loc foarte pitoresc, ocupă spațiul fostei prime fabrici Oreo, această marcă de biscuiți cunoscută prea bine și la noi, care este cea mai răspîndită din lume, încă din 1912. E numai un mic exemplu.

Statele Unite s-au bazat, evident, pe tradițiile europene, dar, cum știm, construirea țării a pornit cam de la zero, în plin Iluminism, pe baza ideilor democratice și raționale ale acelei epoci. Evoluția nu le-a fost frînată de tare istorice sau de obiceiuri proaste și înrădăcinate. A fost formarea, pe curat – cum s-ar spune – a unei lumi noi, care i-a reinspirat ulterior chiar pe cei din lumea veche. Statele Unite au fost un fel de nouă șansă de a construi o societate umană, fără repetarea greșelilor din trecut. Iar noul are, ca întotdeauna, nu doar avantaje. Și, desigur, astăzi nici nu mai e chiar așa de nou. Unele lucruri au ieșit mai bine, altele mai puțin, dar, în orice caz, America a devenit cea mai mare putere economică, motor al înnoirii mondiale și un important reper, cum spuneam. Iar așa un reper poate servi la estimarea dezvoltării altora, a României, de pildă, chiar dacă de obicei comparațiile se fac cu țările din Europa Occidentală. Ne raportăm de regulă la subtilitățile europene. Din cînd în cînd, poate că nu strică să ne comparăm și cu robustețile  americane.

Cînd am fost pentru prima oară în Statele Unite, în urmă cu 30 de ani, mi s-a părut o cu totul altă planetă, așa cum am mai scris. Pe atunci, aproape orice comparație cu ce era pe la noi stîrnea uluirea sau rîsul. Multe lucruri văzute acolo erau aproape imposibil de povestit, fiind de-a dreptul de neînțeles pentru cei de acasă. Între timp, dacă America s-a schimbat și ea puțin, România a devenit cu totul altfel, evoluția ei a fost constantă și considerabilă. O spun toți românii plecați care revin periodic în țară, am remarcat-o și eu doar în urma acestei a doua excursii în Statele Unite. Cineva observa că atunci cînd călătorești în străinătate îți descoperi și propria țară. Eu, de exemplu, așa am remarcat încă o dată cît de cîrcotași, veșnic nemulțumiți, pesimiști, cinici și neîncrezători sînt oamenii de pe la noi. Probleme istorice, s-ar zice. Cu toate că, în ultimele trei decenii, România a trecut probabil prin cea mai benefică transformare din istoria ei, din interior lucrurile nu sînt percepute așa. Știu că economiștii au și date concrete despre evoluția asta. Nu înseamnă că am ajuns pe culme, că nu mai avem necazuri, că totul merge perfect, că nu mai trebuie să avem alte pretenții. Dar pentru a putea menține un ritm și o direcție bună, ar trebui să conștientizăm cum au fost acestea pînă acum și căror factori li se datorează. 

Constatasem mai demult că românii întorși din America sau americanii care ne vizitează țara nu erau foarte impresionați și nici nu se indignau de lucrurile rele pe care le arătam noi aici, cu oarecare rușine. Asta pentru că ei sînt obișnuiți cu multe. Nici America nu-i perfectă. Cerșetorii sau homeleșii lor, de exemplu, pot fi mult mai „spectaculoși” decît ai noștri. Cartierele lor periculoase sînt mult mai periculoase decît ale noastre. Violența și incultura pot fi mai grave pe la ei decît pe la noi. Băieții lor de cartier, care-și ambalează mașinile „musculoase” și merg cu muzica dată tare sînt mai mulți și mai zgomotoși decît ai noștri. Protecția socială e, cumva, mai uniformă și în stil european la noi. La noi sînt probabil mai puțini oameni care mănîncă nesănătos decît la ei. Și pe la ei mai poți găsi drumuri proaste, sărăcie, mizerie, administrații inepte, proceduri stupide, corupție, hoție, sisteme nefuncționale. Sigur, la ei, din adunarea lucrurilor bune rezultă o civilizație absolut colosală din multe puncte de vedere, chiar dacă și cu multe defecte. Puterea vine și din cantitate, din însumare. America a devenit mult mai scumpă decît era (chiar și față de acum cîțiva ani, după cum mi s-a spus). Și România e mult mai scumpă decît acum 30 de ani, dar și mai bogată, iar puterea de cumpărare și varietatea produselor de pe piața noastră au crescut enorm. Aproape tot ce găsești astăzi în magazinele americane poți găsi și în România. E adevărat că multe comparații sînt irelevante, fiind totuși vorba de două lumi complet diferite, dar e evident că România s-a reapropiat foarte multe de civilizația occidentală și implicit de cea americană. În mare, valorile nu mai sînt de necomparat. Nu mai sîntem așa departe de ei. Și pot spune că, după vizita în Statele Unite, am devenit mai tolerant față de defectele României, cele pe care presa le observă și le toacă zi de zi. Pentru că toate astea se întîmplă și la case mai mari, cum se spune.

Dar chiar dacă nu mai sîntem țara prăpădită, cu oameni provinciali și neștiutori, abia treziți din noaptea comunistă, ca acum 30 de ani, continuăm să avem o mulțime de complexe provinciale. Și e de observat că țara s-a schimbat în mod fizic, mult mai mult decît atitudinea locuitorilor ei.

image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png
image png
Vechiul și noul Predeal
Pînă una-alta, în ciuda prețurilor la schi, stațiunea continuă să fie una foarte populară
image png
Frustrările care fac AUR posibil
Presa vorbește despre despre pensii speciale, dar evită, de multe ori, stînjenită, să discute despre corupția din mediul privat și averile gigantice apărute peste noapte.
image png
„Solidaritatea este sîngele care ține în viață proiectul Uniunii Europene”
Nu este de așteptat să se înlocuiască prea curînd regula unanimității cu regula majorității pentru asemenea decizii.
image png
Memorizare vs. gîndire critică?
Uitînd, desigur, că înainte de a fi critică, gîndirea trebuie să existe.
image png
Viciile unui muzeu inexistent
Dar asta e în America, care a fost scutită de experiența comunistă.
image png
Noi sîntem români! Prin delegație
Am constata atunci că noi sîntem patrioți doar prin delegație. Români prin delegație.
image png
Winston Churchill, cu istoria-n dinți
Nu știu exact ce te-ar putea face să îți dorești să cumperi o pereche de dinți falși de-ale lui Winston Churchill.
image png
Litleboi și istoria mare
Toți s-au speriat de bomba numită Little Boy.
image png
Legit
Asemenea cuvinte rezistă uneori mai bine, dar pot fi ușor abandonate și înlocuite, odată cu schimbarea modei lingvistice.
image png
Extrageri echitabile din urna digitală
Am vorbit cu mai mulți profesori despre cum se desfășoară procesul.
p 7 jpg
Noul și vechiul Napoleon
Napoleon a intrat în istorie și sub numele de „micul caporal”.
image png
Carnavalul Veneției
O caracteristică a celor costumați din cap pînă în picioare, intrați în rolul carnavalului, cum s-ar spune, mi s-a părut a fi înălțimea.
image png
Umbra FMI. La București
Managerii și antreprenorii își doresc ca o creștere a fiscalității să fie însoțită de reducerea cheltuielilor bugetare

Adevarul.ro

image
Joburile în care românii iau mii de euro, dar nu fac nimic. „Când ne plictisim de atâta joacă ieșim și noi la o berică”
Într-o țară în care prețurile cresc de la o zi la alta, iar salariile bat de regulă pasul pe loc, există și oameni care sunt plătiți ca să nu facă absolut nimic. Sau aproape nimic, dar oricum pe salarii la care alții nici nu îndrăznesc să viseze.
image
Marele mister din istoria Moldovei. Cine a fost Margareta, întemeietoarea dinastiei din care făcea parte și Ștefan cel Mare
Una dintre cele mai importante dinastiii medievale românești, cea din care se trage și celebrul Ștefan cel Mare, a fost întemeiată de o femeie. Purta numele de Margareta Mușata, iar povestea sa este învăluită în mister. Unii bănuiesc că ar fi fost reprezentanta unui puternic clan boieresc.
image
Ce s-a ales de temuții interlopi din anii 2000. Prinși de Traian Berbeceanu, unii și-au reluat vechile obiceiuri
În anii 2000, Deva, Hunedoara și orașele din Valea Jiului erau cutremurate de un lung șir de incidente grave comise de grupări interlope violente, în fața cărora autoritățile se arătau depășite de situație ori închideau ochii.

HIstoria.ro

image
Cum a revenit Emil Racoviță în România?
La câțiva ani după revenirea din expediția de la Polul Sud, care l-a făcut celebru, viața și cariera omului de știință Emil Racoviță au luat o nouă turnură: interesul pentru organismele marine a fost înlocuit de cel pentru studiul faunei subterane.
image
Spectaculoasele grădini ale Palatului Versailles
Spectaculoasele grădini sunt situate în partea vestică a palatului și sunt alcătuite din Parcul Versailles și Grădina Versailles-ului.
image
Cetățuia Brașovului, inspectată de trei împărați ai Austriei
Cetățuia Brașovului a fost suficient de importantă încât să fie inspectată de trei împărați ai Austriei și impunătoare cât să atragă atenția reginei României, „ultima romantică a Europei”.