Recomandări estivale incorecte politic

Publicat în Dilema Veche nr. 433 din 31 mai - 6 iunie 2012
Recomandări estivale incorecte politic jpeg

În cazul în care aveţi banii necesari (caz în care este posibil să nu aveţi timp de concediu) sau aveţi o săptămînă sau două libere, peste vară (în situaţia asta, de unde bani pentru vacanţă?), îmi permit să vă ofer recomandări după ureche, la zi, în funcţie de situaţia europeană curentă.

Londra ar fi o destinaţie interesantă. Au multe locuri bune de vizitat, numai că, odată cu Olimpiada, preţurile la hoteluri şi restaurante au trecut de la nivelul „obraznic de scump“ (situaţia normală) la „incredibil de obraznic de hiperscump“. În plus, englezii refuză să intre în rîndul lumii: circulă în continuare pe partea greşită a străzii şi nu folosesc euro decît la casele de schimb. Ceea ce reprezintă un disconfort, atît pentru turiştii continentali, cît şi pentru Comisia Europeană. Nici nu au vrut să audă de pactul fiscal, se opun din răsputeri unei taxe pe tranzacţii financiare şi au celebra politică a rebate-ului: cît vă dau, atît cheltuiesc din fondurile pentru agricultură, restul mi-l daţi înapoi. Dacă aţi cîştigat la loto, duceţi-vă în această vară să vizitaţi Londra. Nu uitaţi să afişaţi euroscepticismul în discuţiile de pub cu localnicii şi evitaţi Soho vineri şi sîmbătă seara. Adolescenţii băştinaşi adoră să se îmbete criţă şi să îşi arate lumii derrière-ul (ei numesc asta glumă, rîd de se prăpădesc).

V-aş mai recomanda Parisul. E frumos, e fascinant, e sofisticat. Este capitala unei ţări care tocmai a schimbat preşedintele. Trebuie să admiteţi că, după o primă doamnă interesantă, plină de sex appeal, va urma o altă primă doamnă plină de şarm. Au schimbat însă relaţiile cu vecinii „alemanzi“. Ioc Merkollande, după faimosul Merkozy. Gata. Noul preşedinte vrea eurobonduri, ceea ce nu poate conveni nemţilor. Asta însă nu vă va împiedica să vă bucuraţi de o bucătărie locală delicioasă, de nişte vinuri al căror renume este uşor supraevaluat (în opinia mea) şi de un transport public destul de bine pus la punct. Sfat personal: nu încercaţi să vorbiţi franţuzeşte, în Franţa. Au mania să vă corecteze cea mai mică abatere de accent, în loc să se simtă măguliţi că încercaţi să le vorbiţi limba. Se prea poate ca „bucatele tradiţionale“ cu care se laudă (pe drept) în toată lumea să fie şi ca urmare a unei politici agricole comune în care sînt vioara întîi, încă de la scrierea partiturii. Sau nu.

Dacă tot vorbirăm de nemţi, zic că sînt oraşe superbe de vizitat şi prin patria lor. Personal, pe mine cel mai tare mă amuză Hamburg. Poate pentru că sînt fan Beatles din fragedă adolescenţă. Sau pentru că este teribilă organizarea germană în materie de „cea mai veche meserie din lume“ (a se căuta Sankt Pauli, spectacolul în sine merită). Doamna Merkel nu se simte prea bine pe scena politică, sînt multe semne cum că la următoarele alegeri va pierde puterea. Ar fi un destin public ciudat pentru un cancelar care conduce o ţară care ia credite externe cu zero dobîndă, care are cel mai mic şomaj instituţional din UE şi care rămîne, încăpăţînată, pe creştere economică, în ciuda furtunilor financiare globale. Încercaţi vinurile nemţeşti (pe nedrept clasificate ca mediocre, în opinia mea), căutaţi restaurante cu specific local (greu de găsit, în Frankfurt am alergat o oră pînă am găsit unul) şi nu evitaţi banalul ciolan cu fasole. Se ţin tare în povestea cu datoriile Greciei şi uită să amintească, printre afuriseli, că mare parte din datoria respectivă s-a acumulat prin achiziţionarea de armament de producţie germană.

Aşa că puteţi să încercaţi un concediu în Grecia. Ştiu, e banal. O fi fost, anii trecuţi. Vara asta s-ar putea să încercaţi senzaţii tari. O grevă într-un port, pe la vamă sau prin hoteluri şi restaurante. Dacă nu plecaţi în insule şi veţi încerca să vizitaţi capitala, este posibil să asistaţi şi la oarecari bătăi de stradă între manifestanţi şi poliţie. Cele mai sigure ore sînt cele ale siestei de după-amiază. Atunci, nici guvernul nu poate cădea. Este posibil să găsiţi oferte mai ieftine anul ăsta faţă de anii trecuţi, pînă în alegeri. După, se prea poate să le găsiţi şi mai ieftin. Şi zău dacă am idee în ce monedă se va exprima preţul.

Gabriel Giurgiu este realizator de emisiuni despre Uniunea Europeană la TVR.

Foto: wikimedia commons

Washington Gas service pnp hec 14600 14697v 02 jpg
Cine ajută pe cine
Pe subiectul energiei, România nici dacă ar vrea nu ar putea să ajute statele membre. De ce?
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg
Vladimir Putin se micșorează
Cere respect și primește dispreț. Sau, în cel mai bun caz, indiferență. Evenimentul istoric la care asistăm cu toții azi este micșorarea lui Vladimir Putin.
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
Note, stări, zile
Lăsînd ironia la o parte, inițiativa rezerviștilor SRI de a „sărbători” lupta bărbătească a Securității printr-un monument instalat chiar în curtea „ghilotinei” construite de ei apare bunului-simț drept halucinantă.
Frica lui Putin jpeg
Secolul XX continuă
Lumea noastră este deci foarte departe de „sfîrșitul istoriei”, adică de o lume non-conflictuală.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
Ungaria – afară din UE și NATO!
Atitudinea politică a Ungariei nu e lașitate, prostie sau egoism. E calcul asumat, e politică adevărată și articulată. E vremea să culeagă consecințele asumării.
lossy page1 640px Winston Churchill LCCN2006687122 tif jpg
Regina și prim-ministrul
Peste zece ani, în 1965, Regina Elisabeta a II-a a Regatului Unit a ocolit cu stil și grație protocolul, care spunea că suverana trebuie să ajungă ultima la orice ceremonie, sosind la funeraliile lui Winston Churchill înaintea familiei acestuia. În semn de prețuire.
Iconofobie jpeg
Pledoarie à contrecœur
Exact așa s-a întîmplat! Ipocriții m-au scos complet din viața lor care, prin iradierea stării de ipocrizie la scară mare, se dovedea a fi, pînă la urmă, viața întregii comunității.
„Cu bule“ jpeg
„Umpic”
Dacă româna nu ar fi o limbă standardizată, cu registre cultivate, ci doar una de circulație orală, cu multe instabilități și variații, umpic ar putea deveni relativ repede un nou cuvînt. Nu e cazul, desigur.
HCorches prel jpg
În pași de dans
Și chiar dacă sînt conștient că nu în toate liceele funcționează în acest fel, acolo unde lucrurile se întîmplă astfel pașii de dans ai unui eveniment de divertisment pot deveni, iată, cîțiva pași pe drumul vieții, într-o manieră formativă.
p 7 WC jpg
Recviem pentru un imperiu
Întrebarea care rămîne este în ce măsură durabilitatea Comunității Națiunilor a depins strictamente de longevitatea regretatului monarh și în ce măsură va putea fi ea menținută de succesorul reginei.
Un sport la Răsărit jpeg
După Serena, acum și Roger? Se încheie o eră?
Federer, în sine, era un sport. Sînt oameni care locuiesc într-un sport şi alţii care invită, ba nu, ordonă unui sport să locuiască în ei.
Comunismul se aplică din nou jpeg
Cînd ajungi să crezi în propria cacealma
De ce au făcut conducătorii ruși o asemenea greșeală? De ce s-au grăbit cu un război? Una din explicații ar putea fi că „specialiștii” în false povești (narative, cum s-ar zice astăzi) au început ei înșiși să creadă în ele.
O mare invenție – contractul social jpeg
Sub zodia Balanței
Nu de puține ori, dezacordul dintre CSM și Ministerul de Justiție în legătură cu diferite proiecte legislative a determinat fie blocarea acestora, fie tensiuni mari care au tulburat aplicarea în practică a reglementărilor adoptate de Parlament.
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg
Absenți din istorie
Dezbaterile pe subiectele mari pot fi neplăcute, dar de ele depinde sănătatea unei națiuni. Deocamdată am ales să fim absenți din istorie.
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
Melancolic, despre democrație
Admit că am fost provocat și de cîteva opinii autohtone, grăbite, simplificator, să constate imaginea „vetustă” a monarhiei în general. Nu pot decît să le doresc „democrație” plăcută...
Frica lui Putin jpeg
Monarhul constituțional (La moartea reginei Elisabeta a II-a)
Și atunci, să spunem că el/ea, monarhul constituțional, este simbolul părții noastre absente, a ceea ce noi nu sîntem, dar poate dorim inconștient să fim, a ceea ce credem că am fost și nu mai putem fi.
AFumurescu prel jpg
Trupurile Reginei; și nu numai
Dacă nu putem fi regi pe dinafară, să încercăm măcar să fim aristocrați pe dinlăuntru. Keep calm and carry on.
Mikhail Gorbachev visits U S  Capitol 1992 LCCN2017646196 jpg
La un (singur) pahar cu Mihail Gorbaciov
În orice caz, campania inițiată sub conducerea lui Mihail Gorbaciov a avut și rezultate pozitive, oglindite în scăderea consumului de alcool și în creșterea speranței de viață și a ratei natalității.
Iconofobie jpeg
Un personaj familiar
Făcînd bine ingratului, el își (auto)creează un sfidător ascendent moral față de acesta („îți sînt superior, pentru că am puterea de a te ridica, de a te sprijini, lucruri complet inaccesibile ție”).
„Cu bule“ jpeg
„Jupîneasă servită”, „bucătăreasă perfectă”, „funcționar cinstit”
Anunțurile de acum un secol erau mult mai generoase în enumerarea calităților necesare îndeplinirii oricărei meserii, majoritatea privind sîrguința, curățenia și seriozitatea: harnic, vrednic, destoinic, muncitor, curat, liniștit, serios, nevicios, fără vicii.
HCorches prel jpg
În nici un caz zei
Sigur, pentru asta este necesar să traversăm noi înșine acest proces și să ne dăm seama cît avem de lucrat cu noi înșine, cît mai avem de cunoscut despre noi înșine, cît de vulnerabili sîntem, în nici un caz zei.
p 7 WC jpg
Este războiul nuclear inevitabil?
Războiul din Ucraina ne-a reamintit că nu putem evita incertitudinea și riscul. Scopul de a reduce (nu de a suprima), cu timpul, rolul armelor nucleare rămîne la fel de important ca întotdeauna.
Un sport la Răsărit jpeg
Fotbalul și violența sînt nedespărțite?
Machiajul fotbalului s-a prelins în dîre groase. Bubele sînt tot acolo, bine-mersi. Schimbarea se amînă sine die în patria lui Nihil sine Deo.
Comunismul se aplică din nou jpeg
Șosele
Din Norvegia, în schimb, mi-aduc aminte banda de asfalt șerpuitoare prin penumbra unor păduri de brad fără sfîrșit, pe care autocarul o parcurgea într-o liniște și cu o constanță sedative, spre un nord crepuscular, aflat parcă dincolo de limita conștienței noastre.

Adevarul.ro

Foto Fb politia Romana
IGPR explică achiziția mașinilor BMW: Patru producători îndeplineau condițiile, unul singur s-a înscris
Poliția Română a venit cu o serie de precizări despre procedura de achiziție de autospeciale pentru Poliția Rutieră. Concret, instituția a prezentat oportunitatea și transparența achiziției de autospeciale BMW, procedură care a ridicat, însă, semne de întrebare pentru sindicaliști
parc fotovoltaic
Parc fotovoltaic uriaș într-o comună din Ardeal. Investiția depășește 100 de milioane de euro
Un parc fotovoltaic uriaș va fi amenajat de o firmă din Cluj-Napoca pe terenuri închiriate din comuna Lunca Mureșului, județul Alba. Investiția depășește 100 de milioane de euro.
ionut stroe foto Inquam Photos
Stroe, despre acuzațiile la adresa lui Cîmpeanu: Am înțeles că nu e niciun plagiat
Purtătorul de cuvânt al PNL a reacționat, în emisiunea Talk News de la Profit News TV, la acuzațiile de plagiat la adresa lui Sorin Câmpeanu și a precizat că l-a ascultat pe ministru și a înțeles că nu este vorba de niciun plagiat.

HIstoria.ro

image
Cine a fost „Îngerul de la Ploiești”?
O prinţesă furată de propriul tată și dusă la orfelinat, regăsită la 13 ani de familia din partea mamei, una dintre cele mai bogate din România – bunicul era supranumit „Nababul“.
image
Cum era la ora de istorie ținută de I.L. Caragiale?
Ca mulţi alţi literaţi, Ion Luca Caragiale a avut o pasiune pentru istorie, inclusiv pentru cea naţională. Blamat de unii încă din timpul vieţii pentru că, în scrierile sale, s-ar fi relevat drept anti-român, el a avut, uneori, o viziune romantică (dacă nu chiar idilică) asupra trecutului neaoș.
image
Aristide Blank, finanțistul camarilei lui Carol al II-lea
Aristide Blank (1883-1961) a fost o personalitate complexă, care după ce a studiat dreptul și filosofia, s-a implicat în lumea financiară națională și internațională, reușind astfel să influențeze major viața politică românească dintre cele două războaie mondiale.