Recomandări estivale incorecte politic

Publicat în Dilema Veche nr. 433 din 31 mai - 6 iunie 2012
Recomandări estivale incorecte politic jpeg

În cazul în care aveţi banii necesari (caz în care este posibil să nu aveţi timp de concediu) sau aveţi o săptămînă sau două libere, peste vară (în situaţia asta, de unde bani pentru vacanţă?), îmi permit să vă ofer recomandări după ureche, la zi, în funcţie de situaţia europeană curentă.

Londra ar fi o destinaţie interesantă. Au multe locuri bune de vizitat, numai că, odată cu Olimpiada, preţurile la hoteluri şi restaurante au trecut de la nivelul „obraznic de scump“ (situaţia normală) la „incredibil de obraznic de hiperscump“. În plus, englezii refuză să intre în rîndul lumii: circulă în continuare pe partea greşită a străzii şi nu folosesc euro decît la casele de schimb. Ceea ce reprezintă un disconfort, atît pentru turiştii continentali, cît şi pentru Comisia Europeană. Nici nu au vrut să audă de pactul fiscal, se opun din răsputeri unei taxe pe tranzacţii financiare şi au celebra politică a rebate-ului: cît vă dau, atît cheltuiesc din fondurile pentru agricultură, restul mi-l daţi înapoi. Dacă aţi cîştigat la loto, duceţi-vă în această vară să vizitaţi Londra. Nu uitaţi să afişaţi euroscepticismul în discuţiile de pub cu localnicii şi evitaţi Soho vineri şi sîmbătă seara. Adolescenţii băştinaşi adoră să se îmbete criţă şi să îşi arate lumii derrière-ul (ei numesc asta glumă, rîd de se prăpădesc).

V-aş mai recomanda Parisul. E frumos, e fascinant, e sofisticat. Este capitala unei ţări care tocmai a schimbat preşedintele. Trebuie să admiteţi că, după o primă doamnă interesantă, plină de sex appeal, va urma o altă primă doamnă plină de şarm. Au schimbat însă relaţiile cu vecinii „alemanzi“. Ioc Merkollande, după faimosul Merkozy. Gata. Noul preşedinte vrea eurobonduri, ceea ce nu poate conveni nemţilor. Asta însă nu vă va împiedica să vă bucuraţi de o bucătărie locală delicioasă, de nişte vinuri al căror renume este uşor supraevaluat (în opinia mea) şi de un transport public destul de bine pus la punct. Sfat personal: nu încercaţi să vorbiţi franţuzeşte, în Franţa. Au mania să vă corecteze cea mai mică abatere de accent, în loc să se simtă măguliţi că încercaţi să le vorbiţi limba. Se prea poate ca „bucatele tradiţionale“ cu care se laudă (pe drept) în toată lumea să fie şi ca urmare a unei politici agricole comune în care sînt vioara întîi, încă de la scrierea partiturii. Sau nu.

Dacă tot vorbirăm de nemţi, zic că sînt oraşe superbe de vizitat şi prin patria lor. Personal, pe mine cel mai tare mă amuză Hamburg. Poate pentru că sînt fan Beatles din fragedă adolescenţă. Sau pentru că este teribilă organizarea germană în materie de „cea mai veche meserie din lume“ (a se căuta Sankt Pauli, spectacolul în sine merită). Doamna Merkel nu se simte prea bine pe scena politică, sînt multe semne cum că la următoarele alegeri va pierde puterea. Ar fi un destin public ciudat pentru un cancelar care conduce o ţară care ia credite externe cu zero dobîndă, care are cel mai mic şomaj instituţional din UE şi care rămîne, încăpăţînată, pe creştere economică, în ciuda furtunilor financiare globale. Încercaţi vinurile nemţeşti (pe nedrept clasificate ca mediocre, în opinia mea), căutaţi restaurante cu specific local (greu de găsit, în Frankfurt am alergat o oră pînă am găsit unul) şi nu evitaţi banalul ciolan cu fasole. Se ţin tare în povestea cu datoriile Greciei şi uită să amintească, printre afuriseli, că mare parte din datoria respectivă s-a acumulat prin achiziţionarea de armament de producţie germană.

Aşa că puteţi să încercaţi un concediu în Grecia. Ştiu, e banal. O fi fost, anii trecuţi. Vara asta s-ar putea să încercaţi senzaţii tari. O grevă într-un port, pe la vamă sau prin hoteluri şi restaurante. Dacă nu plecaţi în insule şi veţi încerca să vizitaţi capitala, este posibil să asistaţi şi la oarecari bătăi de stradă între manifestanţi şi poliţie. Cele mai sigure ore sînt cele ale siestei de după-amiază. Atunci, nici guvernul nu poate cădea. Este posibil să găsiţi oferte mai ieftine anul ăsta faţă de anii trecuţi, pînă în alegeri. După, se prea poate să le găsiţi şi mai ieftin. Şi zău dacă am idee în ce monedă se va exprima preţul.

Gabriel Giurgiu este realizator de emisiuni despre Uniunea Europeană la TVR.

Foto: wikimedia commons

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Parteneri

Thailanda Pixabay jpg
Ce boli contagiose poți să iei din vacanță? Semnalul de alarmă tras de medici
Este alertă medicală din cauza bolilor contagioase pe care le putem lua din vacanţe. Medicii trag un semnal de alarmă și spun că vacanța perfectă se poate transforma într-o clipă într-un coșmar dacă nu ești atent la riscurile de sănătate.
oltcit
Cum a forțat Ceaușescu producția mașinii oltenești abandonate de francezi. Eșecul de un miliard de dolari
Ceaușescu era campion la afaceri proaste. Au dovedit-o numeroasele parteneriate cu statele de lumea a treia, dar și industrializarea forțată a României. De nepriceperea lui Ceaușescu s-au folosit și francezii care i-au plasat un model vechi de automobil, salvându-se de la faliment.
pisica istock jpg
Motivul pentru cae pisica ta miaună când îi vorbești. Ce mesaje încearcă să transmită
Undeva în jur de jumătate dintre români au acasă animale de companie, iar atunci când vine vorba despre pisici, nu durează deloc foarte mult timp să observăm că felinele noastre au un comportament destul de specific și, în unele cazuri, chiar neobișnuit.
chirie mare britania jpg
Cum se înregistrează la ANAF contractul de închiriere în 2025? Ce obligații mai are proprietarul
Procedura de înregistrare a contractelor de închiriere la ANAF a fost simplificată în 2025, astfel încât procesul de depunere a documentelor devine mai accesibil, contribuind la reducerea birocrației.
soldati militari rusi shutterstock 651796603 jpg
Armata rusă susține că a cucerit localitatea Novomîkolaivka din regiunea Sumî. Kremlinul vrea o „zonă-tampon” la granița cu Ucraina
Ministerul rus al Apărării a anunțat miercuri, 18 iunie, că trupele ruse au preluat controlul asupra localității Novomîkolaivka, aflată la aproximativ patru kilometri de granița cu Rusia, în regiunea ucraineană Sumî. Kremlinul a mai anunțat și ocuparea localității Dovhenke, din regiunea Harkov.
charles boycott foto wikipedia png
19 iunie: Moare Charles Boycott, moșierul împotriva căruia a fost organizat primul „boicot” din istorie
În ziua de 19 iunie, se naște marele critic literar George Călinescu și gimnasta Larisa Iordache. De asemenea, moare Charles Boycott, împotriva căruia a fost organizat primul „boicot” din istorie.
image png
„Am furat-o”. Marea dragoste a cascadorului Szobi Cseh: femeia de care s-a îndrăgostit nebunește când era căsătorit
A sărit de pe trenuri în mișcare, a căzut în prăpăstii și a înfruntat flăcări — toate, fără dublură. Dar în viața personală, Szobi Cseh a făcut o singură cascadorie cu adevărat periculoasă: s-a îndrăgostit nebunește în timp ce era însurat.
ciocolata neagra jpg
Beneficiile surprinzătoare ale ciocolatei negre: „Nu e placebo: e o stare de echilibru (...)!"
Poate fi ciocolata neagră un remediu natural pentru dispoziția ta? O echipă de cercetători susține că da, însă cu o condiție: să conțină minimum 85% cacao. Un studiu publicat recent în revista științifică Nutrients vine cu dovezi solide în acest sens.
Donald Trump FOTO AFP
Trump spune că acordul cu Iranul este „încă posibil” și susține că Teheranul era „la câteva săptămâni distanță” de arma nucleară
Președintele american Donald Trump a declarat că „un acord cu Iranul încă este posibil” și a susținut că regimul de la Teheran „era la doar câteva săptămâni distanță” de a obține o armă nucleară.