Recomandări estivale incorecte politic

Publicat în Dilema Veche nr. 433 din 31 mai - 6 iunie 2012
Recomandări estivale incorecte politic jpeg

În cazul în care aveţi banii necesari (caz în care este posibil să nu aveţi timp de concediu) sau aveţi o săptămînă sau două libere, peste vară (în situaţia asta, de unde bani pentru vacanţă?), îmi permit să vă ofer recomandări după ureche, la zi, în funcţie de situaţia europeană curentă.

Londra ar fi o destinaţie interesantă. Au multe locuri bune de vizitat, numai că, odată cu Olimpiada, preţurile la hoteluri şi restaurante au trecut de la nivelul „obraznic de scump“ (situaţia normală) la „incredibil de obraznic de hiperscump“. În plus, englezii refuză să intre în rîndul lumii: circulă în continuare pe partea greşită a străzii şi nu folosesc euro decît la casele de schimb. Ceea ce reprezintă un disconfort, atît pentru turiştii continentali, cît şi pentru Comisia Europeană. Nici nu au vrut să audă de pactul fiscal, se opun din răsputeri unei taxe pe tranzacţii financiare şi au celebra politică a rebate-ului: cît vă dau, atît cheltuiesc din fondurile pentru agricultură, restul mi-l daţi înapoi. Dacă aţi cîştigat la loto, duceţi-vă în această vară să vizitaţi Londra. Nu uitaţi să afişaţi euroscepticismul în discuţiile de pub cu localnicii şi evitaţi Soho vineri şi sîmbătă seara. Adolescenţii băştinaşi adoră să se îmbete criţă şi să îşi arate lumii derrière-ul (ei numesc asta glumă, rîd de se prăpădesc).

V-aş mai recomanda Parisul. E frumos, e fascinant, e sofisticat. Este capitala unei ţări care tocmai a schimbat preşedintele. Trebuie să admiteţi că, după o primă doamnă interesantă, plină de sex appeal, va urma o altă primă doamnă plină de şarm. Au schimbat însă relaţiile cu vecinii „alemanzi“. Ioc Merkollande, după faimosul Merkozy. Gata. Noul preşedinte vrea eurobonduri, ceea ce nu poate conveni nemţilor. Asta însă nu vă va împiedica să vă bucuraţi de o bucătărie locală delicioasă, de nişte vinuri al căror renume este uşor supraevaluat (în opinia mea) şi de un transport public destul de bine pus la punct. Sfat personal: nu încercaţi să vorbiţi franţuzeşte, în Franţa. Au mania să vă corecteze cea mai mică abatere de accent, în loc să se simtă măguliţi că încercaţi să le vorbiţi limba. Se prea poate ca „bucatele tradiţionale“ cu care se laudă (pe drept) în toată lumea să fie şi ca urmare a unei politici agricole comune în care sînt vioara întîi, încă de la scrierea partiturii. Sau nu.

Dacă tot vorbirăm de nemţi, zic că sînt oraşe superbe de vizitat şi prin patria lor. Personal, pe mine cel mai tare mă amuză Hamburg. Poate pentru că sînt fan Beatles din fragedă adolescenţă. Sau pentru că este teribilă organizarea germană în materie de „cea mai veche meserie din lume“ (a se căuta Sankt Pauli, spectacolul în sine merită). Doamna Merkel nu se simte prea bine pe scena politică, sînt multe semne cum că la următoarele alegeri va pierde puterea. Ar fi un destin public ciudat pentru un cancelar care conduce o ţară care ia credite externe cu zero dobîndă, care are cel mai mic şomaj instituţional din UE şi care rămîne, încăpăţînată, pe creştere economică, în ciuda furtunilor financiare globale. Încercaţi vinurile nemţeşti (pe nedrept clasificate ca mediocre, în opinia mea), căutaţi restaurante cu specific local (greu de găsit, în Frankfurt am alergat o oră pînă am găsit unul) şi nu evitaţi banalul ciolan cu fasole. Se ţin tare în povestea cu datoriile Greciei şi uită să amintească, printre afuriseli, că mare parte din datoria respectivă s-a acumulat prin achiziţionarea de armament de producţie germană.

Aşa că puteţi să încercaţi un concediu în Grecia. Ştiu, e banal. O fi fost, anii trecuţi. Vara asta s-ar putea să încercaţi senzaţii tari. O grevă într-un port, pe la vamă sau prin hoteluri şi restaurante. Dacă nu plecaţi în insule şi veţi încerca să vizitaţi capitala, este posibil să asistaţi şi la oarecari bătăi de stradă între manifestanţi şi poliţie. Cele mai sigure ore sînt cele ale siestei de după-amiază. Atunci, nici guvernul nu poate cădea. Este posibil să găsiţi oferte mai ieftine anul ăsta faţă de anii trecuţi, pînă în alegeri. După, se prea poate să le găsiţi şi mai ieftin. Şi zău dacă am idee în ce monedă se va exprima preţul.

Gabriel Giurgiu este realizator de emisiuni despre Uniunea Europeană la TVR.

Foto: wikimedia commons

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Parteneri

bugetari functionari publici
Raport. Salariile bugetarilor sunt egale cu cele din alte state UE. În ce condiții
Raportul privind salarizarea din sectorul public prezentat joi de Blocul Național Sindical arată că România alocă salariilor b ugetarilor același procent din PIB ca și celelalte state UE, doar că la noi colectarea nu este la fel de eficientă.
ger naprasnic jpg
Ger de crapă pietrele în acest weekend cu temperaturi de -14 grade. Cum va fi vremea săptămâna viitoare
Temperaturile vor scădea drastic în orele care urmează, iar vineri și sâmbătă se anunță un ger de crapă pietrele. Cea mai recentă prognoză indică temperaturi și de minus 14 grade
semafor jpeg
Provocarea care dă bătăi de cap multor șoferi. Care este ordinea de trecere a mașinilor, având în vedere că semafoarele nu funcționează?
Atunci când ne urcăm la volan, este extrem de important să cunoaștem cât mai bine regulile de circulație. Acestea sunt menite să ne țină în siguranță, iar chiar și situațiile ieșite din comun sunt prevăzute în legislație.
dragusin jpg
Radu Drăgușin, la munca de jos. Stoperul naționalei a cărat lăzi cu mâncare
Radu Drăgușin, 22 de ani, a împărțit alimente în prejma sărbătorilor.
Candidatul independent Călin Georgescu face declarații de presă, în Izvorani, județul Ilfov. FOTO Inquam Photos / Octav Ganea
Călin Georgescu ar fi plagiat proiectul „Hrană, apă, energie” de la oligarhul pro-rus Ilan Șor care l-a publicat în 2022
Proiectul „Hrană, apă, energie”, denumirea programului electoral cu care a mers Călin Georgescu în campania electorală pentru Cotroceni, este identic cu ce lansat cu câţiva ani în urmă de către fostul deputat de la Chişinău, Ilan Şor, un oligarh pro-rus condamnat la închisoare.
Polițiștii de frontieră l au prins pe falsul medic în tren, la Vama Curtici jpeg
Sorin Grindeanu despre Schengen: „Se reduc timpii de staţionare în frontiere cu aproximativ 30 de minute pentru fiecare tren”
Ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, a anunțat, joi, că timpii de staţionare în frontiere se vor reduce cu aproximativ 30 de minute pentru fiecare tren, în urma intrării depline în spaţiul Schengen de la 1 ianuarie 2025, iar transportatorii rutieri vor tranzita mai repede frontierele UE.
tribunal
Rapid face sărbătorile în liniște. Ce a decis instanța în procesul privind folosirea abuzivă a imnului
Rapid, clubul sportiv și cel de fotbal, a fost acționat în justiție de Andrei Păunescu, fiului fostului poet Adrian Păunescu.
Vama Nădlac (© Raimond Spekking / CC BY-SA 4.0, via Wikimedia Commons)
România și Bulgaria intră în spațiul terestru Schengen de la 1 ianuarie 2025
Miniștrii de interne din țările UE, reuniți în Consiliul Justiție și Afaceri Interne (JAI), au decis să ridice controalele asupra persoanelor la frontierele terestre interne cu și între Bulgaria și România începând cu 1 ianuarie 2025, a anunțat Consiliul Uniunii Europene.
Stațiunea Borsec. Foto Statiunea Borsec
Locul din țara noastră, vechi din 1850, care va fi revitalizat cu fonduri europene. Este una dintre cele mai vechi stațiuni balneoclimaterice din România
Stațiunea Borsec, cunoscută pentru apele sale minerale și peisajele montane spectaculoase, va beneficia de un proiect amplu de revitalizare finanțat prin fonduri europene.