Readucerea Poloniei în Europa
Apelul recent al președintelui francez Emmanuel Macron pentru reformarea Uniunii Europene aduce o rază de speranță pentru întregul continent. Chiar dacă avem anumite diferende, sîntem de aceeași părere în ceea ce privește problemele esențiale. Macron are în mod fundamental dreptate atunci cînd spune ce ar trebui Europa să facă, pentru a continua să prospere. Trebuie să revitalizăm UE sporind gradul de coeziune și consolidînd democrația și Justiția. Și trebuie să apărăm Europa de inamicii ei care vor să o uzurpeze – și anume forțele populiste din interior și forțele externe care le susțin.
Cînd populiștii, precum partidul Lege și Justiție din Polonia (PiS), ajung la putere, ei urmăresc să semene discordie între partidele democratice din opoziție. Dar noi am reușit să contracarăm strategia lor cinică, creînd, înaintea alegerilor din mai pentru Parlamentul European, Coaliția Europeană a forțelor de opoziție. Această nouă alianță democratică, pe care o conduc, e deja în fruntea sondajelor și e pe cale să învingă PiS – mai întîi în mai și apoi la alegerile generale din Polonia, în toamna acestui an.
Ambele scrutine sînt esențiale. Polonia are nevoie de un nou guvern care să respecte statul de drept și să joace un rol benefic în UE. Și Europa are nevoie de o Polonie care, afirmîndu-și interesele, să apere cu hotărîre valorile democratice esențiale pentru viitorul UE.
Polonia cunoaște pericolele, pe care Macron le-a descris atît de elocvent, din propria experiență – atitudinile antieuropene și atacurile la adresa statului de drept. Chiar dacă polonezii sînt una dintre populațiile cele mai pro-europene din UE, Jaroslaw Kaczynski, președintele PiS și șeful de facto al guvernului polonez, otrăvește legăturile noastre cu Uniunea. Actuala guvernare a marginalizat Polonia, la nivelul UE, în așa măsură încît vocea sa abia mai contează. De aceea, orice politician polonez cu capul pe umeri vede în reabilitarea statutului respectabil și activ al țării înăuntrul UE un interes național de securitate major.
Asta însă nu se va întîmpla dacă nu învingem PiS în toamna acestui an. Dacă PiS cîștigă un al doilea mandat, Kaczynski va putea administra doza finală a otrăvii sale xenofobe, subordonînd presa și sistemul juridic al Poloniei capriciilor propriului partid. Și poate o țară fără o Justiție independentă să rămînă în UE? Mă îndoiesc.
Un nou guvern polonez, condus de Coaliția Europeană, va căuta să participe la inițiativa lui Macron de reformare a UE. Sîntem de acord cu el atunci cînd spune că UE e capabilă să concureze cu alte puteri globale într-un mod în care nici un stat membru nu o poate face de unul singur. Sîntem, de asemenea, de acord că UE trebuie să-și consolideze granițele externe, să-și protejeze procesele democratice în fața manipulărilor externe și să investească în cercetare și inovație la o scară comparabilă cu SUA și China.
În plus, statele membre, individual, și UE, ca ansamblu, trebuie să înceapă să-și coordoneze politicile economice, de apărare și educaționale. Carențele pe care le avem în aceste domenii le oferă actorilor străini un avantaj și cresc riscul ca aceștia să preia tot mai multe ramuri ale industriei europene.
Nu sînt însă convins că ideea lui Macron de a înființa noi agenții UE este cea mai bună metodă de a combate aceste probleme. UE are deja peste 30 de astfel de agenții. Mai multe agenții ar însemna mai multă birocrație – și e greu de crezut că un astfel de rezultat ar stîrni entuziasm în rîndul europenilor. O soluție mai simplă ar fi consolidarea instituțiilor UE deja existente și asigurarea unei bune finanțări a acestora.
Macron are dreptate atunci cînd sus-ține că „progresul și pacea înseamnă a putea trăi de pe urma muncii tale“. Dar orice încercare administrativă de a egaliza costurile forței de muncă la nivelul UE ar duce la o pierdere de locuri de muncă în Polonia și în alte țări din Europa Centrală, și ar reduce fluxul de capital care ajută la creșterea salariilor și care permite regiunii să ajungă din urmă țările mai bogate. Industria manufacturieră ar continua să părăsească țările UE care nu sînt suficient de competitive, dar va ajunge în alte părți ale lumii, nu în Europa Centrală.
Macron are fără îndoială dreptate atunci cînd subliniază importanța politicilor europene de apărare și securitate. Dacă vom cîștiga alegerile din Polonia, Coaliția Europeană își propune să inițieze o dezbatere strategică în rîndul liderilor UE, în vederea elaborării unor măsuri instituționale efective și a extinderii resurselor de apărare ale UE. UE are nevoie de un buget de apărare substanțial și de o coordonare europeană a producției industriei de apărare, pentru a garanta capacitatea de a îndeplini misiunile pe care și le propune.
Trebuie spus, aici, că UE ar trebui să dovedească mai multă inițiativă cu privire la cooperarea viitoare din cadrul NATO. Ar trebui să urmărească reafirmarea alianțelor transatlantice și să consolideze conexiunile operaționale dintre capacitățile militare ale celor două organizații. Cheia succesului nostru reunit este capacitatea de apărare – transatlantică, acolo unde se poate, și europeană, la nevoie.
De asemenea, nu trebuie uitată sarcina importantă de a continua integrarea europeană. Trebuie să le urăm bun venit țărilor din Balcanii de Vest, atunci cînd acestea vor fi pregătite. Și să respectăm aspirațiile Ucrainei, care are o însemnată importanță strategică pentru Polonia și pentru UE. Solidaritatea europeană trebuie să se întindă pînă spre orașele ucrainene; dacă nu o va face, Europa nu va fi niciodată o entitate sigură.
Cu treizeci de ani în urmă, polonezii au respins în mod răsunător comunismul și subordonarea față de Uniunea Sovietică, trecînd peste diviziunile interne. Ceea ce a dus, în cele din urmă, la căderea Zidului Berlinului și la sfîrșitul comunismului în Europa. Astăzi, confruntați cu un guvern populist care vrea să ne divizeze, trebuie să rămînem la fel de uniți pentru cauza democrației și împotriva autoritarismului nelegiuit, cum am fost în 1989.
Apelul lui Macron pentru o reînnoire europeană vine la momentul potrivit. Sîntem hotărîți să readucem Polonia pe locul binemeritat, într-o Europă democratică, și sîntem gata să îndeplinim sarcina comună de a reforma Uniunea Europeană.
Grzegorz Schetyna este președintele Platformei Civice – principalul partid de opoziție din Polonia – și al Coaliției Europene a forțelor unite ale opoziției poloneze.
© Project Syndicate, 2019
traducere de Matei PLEȘU
În imagine: autorul. Sursa: wikimedia commons