Războiul identitar. Știri de pe front

Publicat în Dilema Veche nr. 845 din 18 - 24 iunie 2020
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg

Pe 10 mai, Polonia ar fi trebuit să organizeze alegeri prezidențiale. Pandemia și neînțelegerile dintre Putere și Opoziție le-au amînat pentru sfîrșitul lui iunie. Dacă scrutinul s-ar fi desfășurat conform calendarului inițial, actualul președinte Andrzej Duda ar fi avut o șansă reală de a cîștiga al doilea mandat din primul tur.

Soarta a decis însă altfel, iar administrarea mai degrabă ezitantă a crizei a început să se vadă și în cifrele din sondaje. Intrarea în cursă a popularului primar al Varșoviei, Rafal Trzaskowski, după anunțarea noii date a alegerilor, complică lucrurile. Duda e obligat astfel să creeze o narațiune paralelă care să evite transformarea alegerilor prezidențiale într-un referendum pe tema competenței de care a dat dovadă în ultimele luni guvernarea Partidului Lege și Justiție (PiS). Și ce e mai simplu decît să alegi un grup care n-are nici o legătură cu guvernarea, îi e greu să se apere și să faci din el un pericol existențial la adresa națiunii poloneze? Duda a ales minoritatea LGBT.

„Generația părinților mei nu a luptat 40 de ani pentru a scoate din școli ideologia comunistă doar ca să o înlocuim cu alta, și mai periculoasă. O ideologie ascunde o intoleranță profundă în spatele unor fraze care vorbesc despre respect și toleranță”, a spus președintele polonez la o adunare electorală. 

La fel ca și prietenul său din grupul de la Vișegrad, Viktor Orbán, Duda nu irosește timpul în a contribui la erodarea consensului liberal în care conservatorul tipic est-european nu se mai simte confortabil de ani de zile. Strategia e întotdeauna aceeași: identificarea diferenței ca pe o amenințare. Imigranți, gay, musulmani etc. Important e ca inamicul să fie diferit, astfel încît granița dintre cei care merită și cei care nu merită să poată fi trasată cît mai ușor. 

Președintele Duda știe foarte bine că un astfel de discurs prinde la un electorat dezorientat și obosit după 30 de ani de schimbări rapide. Poate fi acuzat de cinism, în nici un caz de ignoranță. Asta face ca afirmațiile sale voit instigatoare, și inutile într-o dezbatere despre viitorul țării, să fie cu atît mai grave.

Strict în cazul de față, reacțiile au venit imediat și au fost foarte ferme. Dl Duda a fost obligat să dea o jumătate de pas înapoi și a revenit pe Twitter, plîngîndu-se în engleză că afirmațiile sale au fost scoase din context. Managementul audiențelor e bine calibrat în staff-ul PiS.

Micul scandal provocat de președintele Poloniei e parte a războiului cultural mondial purtat de-a lungul și de-a latul lumii libere și care opune pe de o parte naționalismele de diverse nuanțe luptei pentru drepturi egale pe care o duc minoritățile de tot felul. Trump vs Black Lives Matter e doar un alt exemplu.

Juriul nu a decis încă dacă asistăm la un recul al globalizării sau la victoria ei finală. Cert e că, în cacofonia generală, ambele părți au încetat de mult să se mai asculte. Nimeni nu ia prizonieri, toată lumea are dreptate.

De partea cealaltă a frontului, activiștii simt și ei că e un moment important. Poate chiar unul la care se vor întoarce cu mîndrie cînd, peste ani, vor spune povestea acestor zile. Însă, la fel ca izolaționiștii care se grăbesc să anunțe o minunată lume nouă și iliberală, și partizanii diversității se bucură un pic prea devreme. Asta îi face orbi la nuanțe și preocupați mai degrabă de puritatea discursivă și de dovezile de loialitate față de cauză.

Un exemplu bun poate fi găsit în dezbaterea provocată de o afirmație banală a „mamei” lui Harry Potter. J.K. Rowling a comis „infracțiunea” de a nu fi de acord cu eliminarea cuvîntului „femeie” din retorica privind sexul și înlocuirea lui cu „persoană cu menstruație”. Torentul de abuzuri online la care a fost supusă Rowling e greu de descris. Oricine e curios poate verifica pe contul de Twitter al autoarei, dar e suficient de spus că, pe lîngă valuri de înjurături, s-au găsit destui care să anunțe că vor îndepărta din case cărțile și DVD-urile care îi poartă semnătura. Acuzația a fost că a dat dovadă de insensibilitate față de existența persoanelor transsexuale. Rowling, cu o lungă istorie de poziții liberale și tolerante, a fost obligată să revină cu o explicație lungă în care și-a justificat opiniile prin prisma experiențelor personale care au dus-o la concluzia că, în complicata lume în care trăim, poziția femeii se degradează.

Al treilea război mondial e în plină desfășurare și miza lui nu mai e acumularea de teritorii sau resurse. Cîștigător va fi cel care va reuși să își impună definiția despre identitatea celuilalt. Banalul exercițiu al respectului pentru spațiul privat și opiniile divergente pare să fi ieșit din tendințe. Nimeni nu mai încearcă să înțeleagă, ci doar să convingă. Stridența, insulta și semnalizarea ostentativă a virtuții sînt, deocamdată, armele cel mai des întîlnite. Cine spune că ne vom opri aici?

Teodor Tiţă este jurnalist. Îl puteţi găsi la twitter.com/jaunetom. 

index jpeg 5 webp
Gustul banului
Gustul banilor poate să se refere și la un „amărît” care, cine știe cum, găsește un post sigur și bine plătit la stat, un post pe care pregătirea și experiența sa nu i-ar fi permis, în mod normal, să îl ocupe.
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg
Nucleara
Este urmăritul penal capabil să treacă dincolo de faza încordării mușchilor și să folosească arme nucleare?
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
Alexandru Dragomir despre politica (noastră)
Din păcate, puțini știu cine a fost Alexandru Dragomir.
Frica lui Putin jpeg
Filosofie, feminitate, autenticitate
Aşa se explică, pesemne, de ce în filosofie s-a menținut „privilegiul” masculin, chiar şi în vremurile mai noi, de după emanciparea femeii.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
Activistul european și moartea unei pasiuni
Articolul meu vrea să atragă atenția: cu excesele activismului și propagandei, UE poate pierde treimea de mijloc.
index jpeg 5 webp
Spaghete în copaci
Propun să rămînem la rețeta lui Fellini. Plus paharul cu vin.
Iconofobie jpeg
Diplomație
Se reia, observ, o dezbatere politologică mai veche.
„Cu bule“ jpeg
Format letric
Nu era atît de cunocut încît să exprime fără ambiguități noua idee, dar sensul i-a fost aproximat din context, din relația cu termenul complementar.
HCorches prel jpg
Vremuri ale fricii
Dar dincolo de negare, dacă nu apare și acceptarea, efectele pe termen lung sînt devastatoare.
p 7 Chatbot WC jpg
Idioția artificială
Ar trebui oare programată inteligența artificială (IA) să răspundă la același nivel cu întrebările care i se pun?
IMG 8779 jpeg
Comunismul se aplică din nou jpeg
Alt bîlci?
Cum ar fi să construiești un Disneyland și un Tesco la Londra, în Hyde Park?
O mare invenție – contractul social jpeg
Adevărul, premisa dreptății
Această limită este și mai evidentă dacă se înțelege că nici un proces judiciar nu se confundă cu Judecata de Apoi.
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
Sürdürülebilirlik
A crede înseamnă a paria pe o inevidență, a „credita” un „posibil”, dincolo de exigențele stabile ale „realului”.
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg
Pensiile francezilor
Dar vigoarea protestelor, dincolo de faptul că e vorba despre o tradiție franceză adesea desconsiderată și subiect de glume, mai arată ceva.
Frica lui Putin jpeg
Inamicii diversității
Privite în ansamblu, aceste cerințe ale cultelor, care s-au așezat, din păcate și spre detrimentul lor, cred, la remorca BOR, nu vor încuraja deloc predarea Religiei într-un spirit tolerant
AFumurescu prel jpg
Păstori, tătuci și influenseri (I)
Așa apar „tătucii” aleși democratic. Nimic nou sub soare.
index jpeg 5 webp
Un veac de Time
Scopul principal pe care cei doi și l-au propus a fost să furnizeze cît mai eficient știri cititorilor, chiar și celor mai ocupați dintre aceștia, care nu prea au timp de citit – de unde și denumirea Time.
Iconofobie jpeg
Rațiune și simțire
Se demontează aici un mit care a făcut carieră în secolul XX, mitul naturii prezumtiv candide a creaţionistului.
„Cu bule“ jpeg
Beat criță
Expresia beat criță este foarte răspîndită azi, în registrul colocvial; alte construcții în care intră cuvîntul criță cu sensul său propriu sau cu înțelesuri figurate au devenit însă extrem de rare.
HCorches prel jpg
Încă un Minister al Educației
Presiune care, în unele cazuri, se transformă în adevărate forme de bullying, fără doar și poate.
IMG 8779 jpeg
În cazul Hagi, tatăl şi fiul, să fii copilul unui mare fotbalist e binecuvîntare sau blestem?
Tot ce vine de la el nu poate fi decît excepţional. Hagi spune „eu sînt Ianis şi Ianis e Hagi”.
p 7 Curba Laffer WC jpg
Ultima redută a globalizării
Dar geopolitica nu e singurul motiv pentru eșecul celui de-al doilea val al globalizării.
Comunismul se aplică din nou jpeg
Cîte divizii are CPI?
Așadar, noua acuzație că președintele ar fi comis ceva contra copiilor, fie ei și din Ucraina, ar putea avea un ecou special în Rusia.

Adevarul.ro

image
Cele mai ieftine destinații de vacanță din Grecia. Insula care trece neobservată, dar merită vizitată
Pe lângă celebrele insule grecești Santorini, Mykonos și Thassos, există și alte destinații de vacanță în Grecia mai puțin cunoscute și mai ieftine. Iată care sunt acestea, conform The Travel.
image
Poliţistul care a ucis din greșeală un şofer. Nu va face nicio zi de închisoare, dar a fost obligat la daune-record
Un polițist din Vaslui a fost trimis în judecată pentru omor, dar a fost condamnat în cele din urmă pentru ucidere din culpă, după ce instanţa a schimbat încadrarea juridică a faptei.
image
Sfaturile primite de doi tineri pensionari MAI care vor să își crească fetița în Olanda. „Ne ajung banii?“
Doi tineri pensionari MAI, beneficiari de pensii militare, vor să se mute cu fetița în Olanda și au cerut sfaturi despre acest pas pe un grup de Facebook al românilor din diaspora.

HIstoria.ro

image
Statul sovietic paralel în România. Rețeaua colonelului Zudov
Prin sintagma „stat sovietic paralel” înțelegem mecanismul clandestin prin care Uniunea Sovietică a instituit controlul total asupra suveranității statului român.
image
Povestea marilor cutremure ce au zguduit spațiul românesc
La mijlocul lunii februarie a acestui an, orașul Târgu Jiu și localitățile învecinate au fost afectate de o serie de cutremure care, deși nu au produs pierderi de vieți omenești sau pagube materiale majore, au stârnit panică în rândul populației.
image
Irina Bossy-Ghica: „Îmi consacru toate eforturile pentru a reconstrui ceea ce înaintașii mei au clădit”
Stră-strănepoata lui Ion Ghica și a lui Gheorghe Grigore Cantacuzino a plecat din România în liceu, în 1973, și s-a reîntors prima oară 17 ani mai târziu, după „Revoluția” pe care ține s-o scrie cu ghilimele.