Războiul identitar. Știri de pe front

Publicat în Dilema Veche nr. 845 din 18 - 24 iunie 2020
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg

Pe 10 mai, Polonia ar fi trebuit să organizeze alegeri prezidențiale. Pandemia și neînțelegerile dintre Putere și Opoziție le-au amînat pentru sfîrșitul lui iunie. Dacă scrutinul s-ar fi desfășurat conform calendarului inițial, actualul președinte Andrzej Duda ar fi avut o șansă reală de a cîștiga al doilea mandat din primul tur.

Soarta a decis însă altfel, iar administrarea mai degrabă ezitantă a crizei a început să se vadă și în cifrele din sondaje. Intrarea în cursă a popularului primar al Varșoviei, Rafal Trzaskowski, după anunțarea noii date a alegerilor, complică lucrurile. Duda e obligat astfel să creeze o narațiune paralelă care să evite transformarea alegerilor prezidențiale într-un referendum pe tema competenței de care a dat dovadă în ultimele luni guvernarea Partidului Lege și Justiție (PiS). Și ce e mai simplu decît să alegi un grup care n-are nici o legătură cu guvernarea, îi e greu să se apere și să faci din el un pericol existențial la adresa națiunii poloneze? Duda a ales minoritatea LGBT.

„Generația părinților mei nu a luptat 40 de ani pentru a scoate din școli ideologia comunistă doar ca să o înlocuim cu alta, și mai periculoasă. O ideologie ascunde o intoleranță profundă în spatele unor fraze care vorbesc despre respect și toleranță”, a spus președintele polonez la o adunare electorală. 

La fel ca și prietenul său din grupul de la Vișegrad, Viktor Orbán, Duda nu irosește timpul în a contribui la erodarea consensului liberal în care conservatorul tipic est-european nu se mai simte confortabil de ani de zile. Strategia e întotdeauna aceeași: identificarea diferenței ca pe o amenințare. Imigranți, gay, musulmani etc. Important e ca inamicul să fie diferit, astfel încît granița dintre cei care merită și cei care nu merită să poată fi trasată cît mai ușor. 

Președintele Duda știe foarte bine că un astfel de discurs prinde la un electorat dezorientat și obosit după 30 de ani de schimbări rapide. Poate fi acuzat de cinism, în nici un caz de ignoranță. Asta face ca afirmațiile sale voit instigatoare, și inutile într-o dezbatere despre viitorul țării, să fie cu atît mai grave.

Strict în cazul de față, reacțiile au venit imediat și au fost foarte ferme. Dl Duda a fost obligat să dea o jumătate de pas înapoi și a revenit pe Twitter, plîngîndu-se în engleză că afirmațiile sale au fost scoase din context. Managementul audiențelor e bine calibrat în staff-ul PiS.

Micul scandal provocat de președintele Poloniei e parte a războiului cultural mondial purtat de-a lungul și de-a latul lumii libere și care opune pe de o parte naționalismele de diverse nuanțe luptei pentru drepturi egale pe care o duc minoritățile de tot felul. Trump vs Black Lives Matter e doar un alt exemplu.

Juriul nu a decis încă dacă asistăm la un recul al globalizării sau la victoria ei finală. Cert e că, în cacofonia generală, ambele părți au încetat de mult să se mai asculte. Nimeni nu ia prizonieri, toată lumea are dreptate.

De partea cealaltă a frontului, activiștii simt și ei că e un moment important. Poate chiar unul la care se vor întoarce cu mîndrie cînd, peste ani, vor spune povestea acestor zile. Însă, la fel ca izolaționiștii care se grăbesc să anunțe o minunată lume nouă și iliberală, și partizanii diversității se bucură un pic prea devreme. Asta îi face orbi la nuanțe și preocupați mai degrabă de puritatea discursivă și de dovezile de loialitate față de cauză.

Un exemplu bun poate fi găsit în dezbaterea provocată de o afirmație banală a „mamei” lui Harry Potter. J.K. Rowling a comis „infracțiunea” de a nu fi de acord cu eliminarea cuvîntului „femeie” din retorica privind sexul și înlocuirea lui cu „persoană cu menstruație”. Torentul de abuzuri online la care a fost supusă Rowling e greu de descris. Oricine e curios poate verifica pe contul de Twitter al autoarei, dar e suficient de spus că, pe lîngă valuri de înjurături, s-au găsit destui care să anunțe că vor îndepărta din case cărțile și DVD-urile care îi poartă semnătura. Acuzația a fost că a dat dovadă de insensibilitate față de existența persoanelor transsexuale. Rowling, cu o lungă istorie de poziții liberale și tolerante, a fost obligată să revină cu o explicație lungă în care și-a justificat opiniile prin prisma experiențelor personale care au dus-o la concluzia că, în complicata lume în care trăim, poziția femeii se degradează.

Al treilea război mondial e în plină desfășurare și miza lui nu mai e acumularea de teritorii sau resurse. Cîștigător va fi cel care va reuși să își impună definiția despre identitatea celuilalt. Banalul exercițiu al respectului pentru spațiul privat și opiniile divergente pare să fi ieșit din tendințe. Nimeni nu mai încearcă să înțeleagă, ci doar să convingă. Stridența, insulta și semnalizarea ostentativă a virtuții sînt, deocamdată, armele cel mai des întîlnite. Cine spune că ne vom opri aici?

Teodor Tiţă este jurnalist. Îl puteţi găsi la twitter.com/jaunetom. 

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Parteneri

turism bulgaria jpg
Cu cât s-a scumpit vacanța în Bulgaria, în 2025. Ce sumă va plăti un cuplu pentru un sejur
Prețul unui pachet turistic european a crescut, în ultimul an, cu până la 11,5%, conform unei analize recente. Cererea ridicată, creșterea costurilor de energie și restricțiile de capacitate ale companiilor aeriene au stat la baza prețurilor ridicate.
Consiliul Național al PNL pentru validarea lui Crin Antonescu în rolul de candidat al alianței PSD-PNL-UDMR-Minorități la alegerile prezidențiale din mai 2025, desfășurat la Palatul Parlamentului, în București. FOTO Inquam Photos / Octav Ganea
Crin Antonescu, discurs radical despre Călin Georgescu: „Este un caraghios, Hitler a fost un monstru”/ „Asta era schema lui Vadim”
Crin Antonescu, desemnat oficial de coaliţie drept candidat la preşedinţie, l-a comparat pe Călin Georgescu cu Corneliu Vadim Tudor, spunând că are aceeaşi „schemă” atunci când susţine că are acces la rapoarte ale serviciilor române de informaţii, dar şi cu Hitler, ca discurs extremist.
Alina Sorescu si Alexandru Ciucu
Ce diferență mare de vârstă este între Alina Sorescu și Alexandru Ciucu. Puțini știu cum a decurs prima lor întâlnire și cine a fost cel care le-a făcut cunoștință
Alina Sorescu și Alexandru Ciucu au divorțat oficial după 3 ani de procese. Mariajul celor doi a durat 12 ani, iar acum și-au spus definitiv „adio”. Cu toate acestea, există detalii pe care puțini le știau. Care este, de fapt, diferența de vârstă dintre ei și cum s-au cunoscut.
Kim Jong-un
Viața în armata Coreei de Nord: trei gloanțe pe an și lenjerie intimă comună
Propaganda constantă și accesul extrem de limitat la muniție — sau chiar la hârtie igienică — erau doar câteva dintre realitățile dureroase ale armatei Coreei de Nord, a povestit un fost soldat publicației Business Insider.
alba hudesti (2) jpg
Un alt tezaur pierdut de pe teritoriul României. Comoara prințesei ostrogote și cum s-au ales românii, în loc de aur, doar cu niște poze
Un impresionant tezaur descoperit pe teritoriul județului Botoșani aproape de jumătatea secolului al XIX lea a fost pierdut pentru totdeauna. Tezaurul a fost luat și dus în muzeele din Rusia. În schimb românii s-au ales doar cu un set de poze, cu o parte dintre obiectele descoperite.
banner marina florea jpg
Coiful de aur FOTO captura TVR png
Coiful de aur de la Coțofenești a fost folosit ca adăpătoare pentru găini, după ce a fost găsit de un grup de copii acum 100 de ani
Coiful de Aur de la Coțofenești, parte a tezaurului dacic furat sâmbătă de la Muzeul din Drents, are o poveste uluitoare, care arată că a fost găsit întâmplător de un grup de copii, în jurul anului 1926, și folosit pe post de adăpătoare pentru găini înainte ca el să fie văzut de un cunoscător.
informatie fake, foto Facebook jpg
Jandarmeria dezminte informaţia potrivit căreia un angajat al său ar fi demisionat după ce şi-a văzut părinţii la protestele din Capitală
Jandarmeria Română avertizează asupra faptului că o nouă informaţie falsă a devenit virală pe reţelele de sociale. Este vorba despre o fotografie a unui jandarm care şi-ar fi dat demisia după ce şi-a văzut părinţii la un miting din Bucureşti, unde se afla în misiune.
front 1 jpg
Au stabilit un nou record Guinness! Toate persoanele din acest cor au peste 90 de ani: „Este cu adevărat ceva special”
Un grup de 17 persoane cu vârste cuprinse între 90 şi 99 de ani a demonstrat că nu există limite când vine vorba despre pasiunea pentru muzică.