Războiul cu Rusia ca lectură de vară

Publicat în Dilema Veche nr. 652 din 18-24 august 2016
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg

Richard Shirreff este un general britanic care, înainte de retragere, în 2014, deținea a doua cea mai importantă funcție în structura de conducere militară a forțelor NATO din Europa. Puțin cunoscut în afara cercurilor care se ocupă de securitate, Shirreff a devenit celebru anul acesta după ce a publicat un volum de ficțiune intitulat 2017 – Războiul cu Rusia. Un avertisment urgent de la un înalt comandant militar.

Cartea nu excelează literar și, de fapt, nici nu își propune așa ceva. Funcționează mai degrabă ca o altă variantă a clasicelor memorii așteptate de la fiecare politician sau militar care a deținut funcții cît de cît relevante. După cum precizează încă din titlu, Shirreff imaginează un scenariu de război care opune NATO Rusiei. Elementele de plauzibilitate ale poveștii sînt, în bună măsură, credibile. Pe scurt, avem de-a face cu un atac limitat al Rusiei asupra teritoriului alianței. Scopul rușilor este să ocupe statele baltice și, în imaginația britanicului, reușesc. Declarate teritoriu național al Rusiei, cele trei mici republici vor fi apărate de Krem­lin, conform doctrinei militare rusești, cu ajutorul armelor nucleare. Pentru cei care vor avea curiozitatea de a citi cartea, evit să dezvălui finalul. Scopul cărții nu este în nici un caz acela de a fi înscrisă pe lunga listă a romanelor de război, ci unul mai degrabă didactic. Acela de a atrage atenția asupra umbrei tot mai lungi a Kremlinului și a orbirii europenilor în fața ei.

Imaginea NATO, așa cum reiese din Războiul cu Rusia, este aceea a unei structuri slăbite fundamental de politicieni. De la defetismul german pînă la aproape trădarea grecilor și ungurilor, autorul nu face economie de critici la adresa mediilor politice de pe continent. Politicianul european cu atribuții în domeniul apărării este zugrăvit ca un individ amoral, aproape inconștient și dispus să vîndă securitatea și libertatea balticilor sau a oricui altcuiva de dragul păstrării unei păci toxice cu rușii.

O cantitate apreciabilă de venin este rezervată guvernului Cameron care, în 2010, a dispus o reducere drastică a cheltuielilor militare. Cvasi-pacifismul conservatorilor este tratat de aproape fiecare personaj pozitiv din carte cu dispreț, revoltă și, uneori, de-a dreptul scîrbă. Pentru a sublinia și mai clar acest lucru, în decursul războiului imaginat de Shirreff, Marea Britanie suferă pierderi grele, în termeni de personal și tehnică militară, ca urmare a lipsei cronice de resurse.

Ca o paranteză, Shirreff a părăsit armata și structurile organizației nord-atlantice după ce a criticat în termeni nespecific de aspri o decizie a guvernului Cameron de reducere a cheltuielilor militare. Deși între plecarea sa și atitudinea față de guvern nu e stabilită o legătură directă, relațiile sale cu establishment-ul politic britanic au rămas reci. Generalul a dezvăluit că a fost chiar pus în situația, rară pe vreme de pace și pentru un cadru cu statura sa, de a fi amenințat cu trimiterea în fața Curții Marțiale. Amenințarea, neprobată de alte surse, ar fi venit din partea fostului ministru al Apărării, Philip Hammond. În aceste condiții, războiul lui Shirreff cu establishment-ul politic britanic continuă pe calea ficțiunii, probabil singurul fel în care un om care a deținut funcții atît de înalte își poate exprima frustrarea fără teamă de a suporta consecințele.

Și nu face deloc eforturi să fie subtil. Personajele sale sînt unidimensionale, conturate în tușe groase, pe alocuri ridicole. Politicienii sînt, cei mai mulți dintre ei, idioți utili Rusiei, femeile baltice sînt blonde și dîrze, soldatul britanic e un soi de supererou modest și demn, americanii sînt eficienți, iar serviciile secrete sînt complexe și inteligente. Rușii sînt personaje negative aproape comice, iar autorul lasă să se întrevadă chiar un pic de admirație pentru felul în care și-au refăcut armata după Războiul Rece. Există chiar și un fel de triunghi amoros abandonat în cele din urmă fără împlinire pe altarul unui patriotism occidental antirusesc.

Și totuși, dincolo de toate aceste constatări, e imposibil să uiți cine este autorul cărții. Shirreff a fost europeanul cu cea mai înaltă funcție din conducerea militară a NATO. Felul în care descrie ședințele Consiliului Nord-Atlantic (structura cea mai înaltă de decizie a Alianței și locul în care politica prevalează asupra aspectului militar) este descurajator prin faptul că recunoști în acele dialoguri poziții pe care le poți lesne descifra în declarațiile politicienilor reali. Adăugăm la asta și prefața elogioasă semnată de James Stavridis, fost comandant suprem al forțelor aliate din Europa (post deținut odinioară de viitorul președinte american Dwight Eisenhower), în care acesta afirmă fără rezerve că politica dusă de Vladmir Putin pune Rusia pe o traiectorie de conflict cu NATO aproape imposibil de evitat.

De asemenea, oricine ar fi trecut în revistă presa baltică de săptămîna trecută ar fi dat peste o știre a postului public de televiziune leton care, citînd surse militare, remarca o agitație dincolo de firesc a forțelor militare rusești de dincolo de graniță. Tot o banală răsfoire a presei ar fi scos la lumină o creștere îngrijorătoare a temperaturii relațiilor ucraineano-rusești după o perioadă de relativă acalmie. Iar cine își mai aduce aminte că Olimpiadele sînt perioade preferate de ruși pentru tot felul de manevre dătătoare de neliniște (2008, războiul din Georgia) ar alege să citească această carte uitînd de latura estetică, dar insistînd asupra celei pragmatice.

De aceea, dincolo de mizele personale ale autorului și minusurile de stil, 2017 – Războiul cu Rusia e ceva mai mult decît o lectură de vară. Altfel spus, în cuvintele lui Leon Troțki: „Tu poate nu ești interesat de război, dar războiul e interesat de tine“. 

Teodor Tiţă este jurnalist. Îl puteţi găsi la twitter.com/jaunetom.

image png
Reevaluarea lucrurilor de acasă
Și e de observat că țara s-a schimbat în mod fizic, mult mai mult decît atitudinea locuitorilor ei.
p 7 Sam Altman WC jpg
Capitalul cîștigă și în domeniul IA
Nu e de mirare că OpenAI nu a reușit să-și respecte misiunea.
image png
image png
Birocrații inventate, care să justifice plusul la salariu
Ne mai mirăm, apoi, de ce pleacă profesorii din învățămînt sau de ce ezită să vină.
image png
Șanticler
Rămîne să mai vorbim, desigur, despre sensurile alunecoase și imprevizibile generate de larga circulație a cuvîntului efemer.
image png
Un recrut de odinioară
Pe spatele gecii tînărului erau imprimate, în galben ţipător, cuvintele US Air Force.
image png
Mintea democratică și impunitatea poporului
Pe cînd mintea democratică nu exista, popoarele erau pedepsite.
image png
Moș Crăciun, John Fitzgerald Kennedy și bomba nucleară
A fost fix pe dos. Anul 1962 a adus cea mai gravă criză din timpul Războiului Rece, criza rachetelor nucleare din Cuba.
image png
Nevoia de umanioare
Ele sînt însoţitorul şi sprijinul ideal in dürftiger Zeit şi beneficiază de resurse încă nevalorificate în spaţiul Europei de Est.
image png
O fabulă a lui Socrate
E ceea ce am pățit și eu: după ce m-a durut piciorul din cauza legăturii, iată că a urmat și plăcerea.
image png
Spirala ghinionului și ghicitul în gri
Poate nu la fel de ostentativ, dar cei care spun lucrurile sînt, din nou, tratați ca excentrici stridenți și, pe alocuri, isterici.
image png
Cine sapă la temelia pilonului II
Este incredibilă tenacitatea cu care politicienii din zona de stînga atacă pilonul II de pensii administrate privat.
O mare invenție – contractul social jpeg
Succesiunea generațiilor în comunitatea academică: Valentin Constantin și Diana Botău
Regimurile dictatoriale și mișcările fundamentaliste s-au asociat într-o ofensivă violentă, propagandistică și armată, împotriva lumii euroatlantice.
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg
Populiștii nu (mai) sînt o excepție
Întrebările despre soarta Uniunii Europene, acuzațiile de extremism și evocarea drobului de sare fascist au devenit aproape un clișeu.
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
A conviețui cu imposibilul
Dictatura este un mod de organizare statală în care sfera posibilului tinde spre zero.
Frica lui Putin jpeg
„Scena politică”
Avem impresia că e o lume falsă – o „mascaradă” –, ceva profund neautentic, spre deosebire de lumea economică, de pildă, care e reală.
AFumurescu prel jpg
Vai, săracii, vai, săracii ziariști…
Incredibil, doamnelor și domnilor! Revoltător!
MihaelaSimina jpg
Cea mai frumoasă clădire din Cernăuți
Unul dintre „sporturile” la care istoria este campioană se numește „paradox”.
Iconofobie jpeg
O rugăciune la Bicaz
Nu faptul că încercam să‑l păcălesc pe Dumnezeu mă surprinde, ci dorinţa mea viscerală să trăiesc prostește, un eon întreg, dacă se putea.
„Cu bule“ jpeg
Mesa
Faptul că mesa apare des în dialoguri dovedește că forma îi era familiară publicului din secolul al XIX-lea.
image png
Ce-i rămîne Mariei de făcut?
Întrebările morale cu privire la integritatea academică și presiunea de a se conforma normelor nescrise ale colectivului profesional rămîn deschise.
RNaum taiat jpg
Comunismul se aplică din nou jpeg
Întoarcerea
Ajunși acasă, avem un fel de „rău de uscat“, cum li se întîmplă marinarilor.
image png
Misterele bugetare
Una din temele importante legate de transformarea sistemului public românesc este cea a „discreției” cu care au avut loc schimbările în administrație.

Adevarul.ro

image
Fiara de plastic. Povestea Daciei „Lăstun“ Maxi, un Fiat 500 al românilor, care nu a mai ieșit pe poartă
Dacia 500 „Lăstun“ ar fi trebuit să fie pentru români cam ce a fost Fiat 500 pentru italieni, Renault 5 pentru francezi, WV pentru germani. O mașină din gama mini, mai degrabă pentru tineret. O maşină de oraş, potrivită pentru transportul urban. A fost ideea și dorința lui Nicolae Ceaușescu
image
SPECIAL Elvira Popescu: de la actriță la contesă, devenită „Notre Dame du Théâtre“ FOTO/VIDEO
Cum a ajuns o româncă din București să devină o actriță contesă mai cunoscută în Franța decât celebra Greta Garbo.
image
Lista celor mai periculoase alimente din lume. Cinci alimente la care nu te-ai aștepta să fie incluse
În întreaga lume, există anumite alimente periculoase care pot provoca de la intoxicații alimentare ușoare până la deces, în cazuri extreme.

HIstoria.ro

image
Un posibil caz de braconaj arheologic în Moldova, în secolul al XVII-lea
Un posibil caz de braconaj asupra unui tumul din Moldova istorică este consemnat într-un document de la 1635, notează arheologul Vasile Diaconu, pe pagina sa de Facebook.
image
Moartea lui Aurel Vlaicu. Concluziile anchetei
În cursul anchetei în cazul accidentului aeronautic în care și-a pierdut viața Aurel Vlaicu (31 august/13 septembrie 1913) s-au conturat două ipoteze, pe care locotenentul av. Gheorghe Negrescu le prezintă astfel:
image
Zguduitoarea dramă amoroasă din Brăila, care a captivat presa interbelică
În anii 1923-1924, numita Anny Bally din Brăila, „de o frumuseţe rară“, a încercat să se sinucidă din dragoste. În 8 noiembrie 1924, tot din amor, şi-a împuşcat iubitul, după care s-a împuşcat şi ea.