R─âzboaiele interioare pot fi c├«╚Ötigate pe terenul vie╚Ťii, nu pe cel al mor╚Ťii

Publicat ├«n Dilema Veche nr. 936 din 17 ÔÇô 23 martie 2022
FILIT ÔÇô Ia╚Öi 2021 jpeg

Am avut, de-a lungul timpului, o rela╚Ťie oscilant─â cu ╚śtefan Gheorghidiu, personajul principal al romanului semnat de Camil Petrescu, Ultima noapte de dragoste, ├«nt├«ia noapte de r─âzboi. Este unul dintre romanele la care m─â ├«ntorc mereu cu pl─âcere, cum s├«nt, de altfel, ╚Öi altele intrate ├«n canonul nescris al ciclului liceal. Mi-a revenit aten╚Ťia asupra lui acum, ├«n contextul istoric pe care ├«l tr─âim, cu oribilul r─âzboi care face victime ├«n apropierea noastr─â, m─âcin├«nd vie╚Ťi, distrug├«nd familii ╚Öi, implicit, idealuri, sentimente, vise. C├«nd a ├«nceput aceast─â urgie, pe re╚Ťelele sociale titlul romanului camilpetrescian s-a ╚Öi rostogolit cu repeziciune.

├Än liceu l-am citit cu aviditate. M-am identificat cu acest personaj ├«n bun─â m─âsur─â atunci ╚Öi, de asemenea, c├«nd l-am recitit ├«n facultate. De ce? Pentru c─â reg─âseam ├«n maniera lui minu╚Ťioas─â de autoanaliz─â ╚Öi de disecare a realului m─âsurile cu care eu ├«nsumi operam, poate nu la fel de lucid, cu siguran╚Ť─â nu, poate nu la fel de fluent ╚Öi de coerent, cu siguran╚Ť─â nu, dar la fel de implicat, de tensionat ├«n c─âutarea, p├«n─â ├«n ultimele m─âruntaie ale sinelui ╚Öi ale faptelor exterioare, a sensurilor. Cel pu╚Ťin asta credeam. S─â ├«l lu─âm pu╚Ťin la bani m─ârun╚Ťi.

Gheorghidiu este reprezentativ, nu este nici un secret sau descoperire a mea asta, pentru criza modernit─â╚Ťii. Odat─â cu moartea lui Dumnezeu, omul modernit─â╚Ťii pierde sensul, ancora transcendent─â care ├«i asigura stabilitatea ├«n propria existen╚Ť─â. St─âp├«n pe propriul destin, dar cople╚Öit de perisabilitatea acestuia, el devine un c─âut─âtor de sens, c─âci altfel, ├«n absen╚Ťa unei vie╚Ťi eterne, de ce ai mai tr─âi? C─âutarea unor repere de sens, cu statut de idealuri chiar, este ╚Öi drumul pe care ├«l parcurge Gheorghidiu, ├«ntr-un destin nu pu╚Ťin afectat de ├«ncerc─âri care mai de care mai provocatoare.

Trec cu rapiditate peste prima ancor─â de sens pe care o arunc─â personajul, cea a cunoa╚Öterii filosofice, conceptuale, ├«n care nu se mai reg─âse╚Öte la un moment dat, devenind primul s─âu e╚Öec. Mult mai atent este urm─ârit─â de propria anamnez─â cea de-a doua, respectiv iubirea. Gheorghidiu face din iubire un ideal absolut, ├«ntr-o formul─â pe care o sacralizeaz─â atunci c├«nd ├«╚Öi formuleaz─â crezul: ├«n lumea asta muritoare, f─âr─â s─â cred ├«n Dumnezeu, nu m-a╚Ö fi putut realiza ÔÇô ╚Öi am ├«ncercat-o ÔÇô dec├«t ├«ntr-o dragoste absolut─â. Aceast─â sacralizare, prin care ├«╚Öi identific─â sensul vie╚Ťii cu iubirea unic─â (orice iubire e ca un monoideism, afirm─â tot el, iar cei ce-╚Öi declar─â reciproc iubire au drept de via╚Ť─â ╚Öi de moarte unul asupra celuilalt, devenind un ├«ntreg), ├«i aduce ├«ns─â cel de-al doilea e╚Öec. Nu intru ├«n detalii de analiz─â, dar foarte pe scurt, personajul nostru ├«ncepe s─â se clatine cu toat─â lumea lui interioar─â atunci c├«nd ceea ce credea c─â este aceast─â iubire absolut─â d─â semne de ╚Öubrezire, ├«ncepe s─â sc├«r╚Ť├«ie. Nici nu import─â foarte tare dac─â frumoasa Ela ├«l ├«n╚Öal─â cu adev─ârat sau nu, e un fapt neconfirmat ├«n roman, c─âci unica perspectiv─â pe care o avem este a suspiciunilor lui Gheorghidiu. Ceea ce conteaz─â este ├«ns─â faptul c─â, odat─â cu aceste fisuri pe care le constat─â sau pe care mintea i le secret─â, el ├«ncepe s─â-╚Öi piard─â sensul pe care ├«l instituise ├«n propria existen╚Ť─â pentru a se salva de la perisabilitate. Un r─âzboi dus pe frontul s─âu interior ajunge s─â rad─â teritorii interioare, bombardamente, asalturi ╚Öi asedii s├«nt permanent amenin╚Ť─âri care ├«i pun ├«n pericol stabilitatea grani╚Ťelor personale. Tocmai de aceea, ├«n primele etape ale experien╚Ťei sale de r─âzboi este ├«nc─â m─âcinat interior de e╚Öecul acestei iubiri. ├Än acord cu afirma╚Ťia c─â singura existen╚Ť─â real─â e aceea a con╚Ötiin╚Ťei, personajul acord─â propriei drame interioare o aten╚Ťie mult mai mare dec├«t tragediei conflagra╚Ťiei mondiale. Cu toate acestea, alegerea de a merge pe front este motivat─â tot de c─âutarea sensului. Con╚Ötient c─â a pierdut sensul iubirii absolute, el ├«ncearc─â s─â g─âseasc─â un nou sens, ├«ntr-o confruntare direct─â cu moartea, sper├«nd c─â m─âre╚Ťia existen╚Ťei i se poate revela astfel. Al treilea e╚Öec nu ├«nt├«rzie ├«ns─â nici el, c─âci ├«n cele din urm─â experien╚Ťa r─âzboiului nu-i va revela altceva dec├«t mizeria uman─â, cruzimea, suferin╚Ťa organicul ├«nfr├«nt. R─âzboiul nu are nimic m─âre╚Ť ├«n el, este o anulare doar a umanului, cam aceasta este concluzia cu care ├«╚Öi contempl─â cel de-al treilea e╚Öec al c─âut─ârii de sens. De aici ╚Öi decizia din final de a-i l─âsa Elei totul, dar mai ales tot trecutul, c─âci nimic nemaiav├«nd sens, ├«n aceast─â criz─â a omului modern, nici Gheorghidiu, ├«nfr├«nt, nu mai crede ├«n valoarea vreunui ideal, cu at├«t mai pu╚Ťin ├«n cea a unor bunuri sau a unor amintiri.

Revin la rela╚Ťia mea oscilant─â cu personajul. Toate cheile de lectur─â care m─â fascinaser─â odinioar─â s-au modificat la un moment dat, c├«nd am ├«nceput s─â nu mai v─âd ├«n personajul acesta un model de intelectualitate lucid─â, ci unul de comportament obsesiv. Am mai scris, de altfel, despre asta, explic├«nd c─â toat─â fr─âm├óntarea lui o ├«n╚Ťeleg ca pe o form─â de patologie, iar ca text literar, c─â ├«ncerc s─â-l valorific, atunci c├«nd ├«l predau elevilor, din perspectiva unei antire╚Ťete: un model de ÔÇ×A╚Öa nu!ÔÇť, de la care se poate ajunge la dezvoltarea unor mecanisme de rezilien╚Ť─â, de autoap─ârare, de con╚Ötientizare a propriilor vulnerabilit─â╚Ťi ├«ntr-o manier─â pozitiv─â, nondistructiv─â etc.

Ei bine, Gheorghidiu este eliberat de obsesia iubirii doar ├«n momentul ├«n care oroarea r─âzboiului ├«l cople╚Öe╚Öte. Cheile mele de lectur─â cu care m─â duceam ├«n ultimii ani spre personaj ├«ncercau s─â-l decodifice ca structur─â maladiv─â, patologic─â ├«n etapele anterioare experien╚Ťei r─âzboiului. ╚śi-aici vine recenta mea schimbare, din nou, de raport cu acest roman. C─âci totu╚Öi, cu acest r─âzboi de al─âturi, nu po╚Ťi s─â nu ├«╚Ťi spui c─â e preferabil─â o obsesie a iubirii, chiar dac─â dus─â ├«n zona patologicului, pe care la o adic─â s─â o tratezi prin mecanisme specifice unui timp al p─âcii ÔÇô autocunoa╚Ötere, prieteni, terapie etc. ÔÇô, dec├«t un r─âzboi care s─â ├«╚Ťi r─âstoarne brutal, tragic, reprezent─ârile idealiste ╚Öi crizele de sens. R─âzboaiele interioare au ╚Öansa de a fi c├«╚Ötigate pe terenul vie╚Ťii, nu pe cel al mor╚Ťii. 

Horia Corche╚Ö este scriitor ╚Öi profesor de limba ╚Öi literatura rom├ón─â.

15893136202 0a2c4f1f4b c jpg
Nici o asemănare între Comisia Europeană și regimul Ceaușescu
Contextul actual face ca, dup─â 30 de ani, rom├ónii, al─âturi de ceilal╚Ťi europeni, de aceast─â dat─â, s─â se afle ├«n situa╚Ťia ├«n care s─â suporte o serie de restric╚Ťii de consum nepopulare ╚Öi dificile care le vor afecta nivelul de trai.
Nicu┼čor fa┼ú─â cu reac┼úiunea jpeg
À la guerre...
Campania declan╚Öat─â ├«mpotriva Amnesty International este ├«n cel mai bun caz ineficient─â, ├«n cel mai r─âu ÔÇô d─âun─âtoare.
Teze pentru o fenomenologie a protec┼úiei (├«ngere┼čti) jpeg
Ce știi să faci?
Spiritul ciocoismului rena┼čte (supravie┼úuie┼čte) viguros pe scena noastr─â politic─â ┼či are la baz─â aceea┼či congenital─â inaptitudine a noilor ciocoi pentru orice meserie determinat─â.
Frica lui Putin jpeg
Cele șapte zile ale miracolului
Miracolele s├«nt prin defini╚Ťie nu numai ├«nc─âp─â╚Ť├«nate, ci ╚Öi cad nepoftite peste gazde.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
Deșteptul proștilor
Mediul cel mai propice pentru a observa leg─âtura fascinant─â dintre prost ╚Öi de╚Öteptul lui ╚Öi, ├«n consecin╚Ť─â, mediul de via╚Ť─â cel mai propice pentru de╚Öteptul pro╚Ötilor este Facebook.
04 Lord and Lady Somers + Prince Michael on Eastnor Castle Terrace  1937  jpg
Istoria în turneu
Istoria este vie. ╚śi continu─â. Trebuie doar s─â ╚Ötii s─â surprinzi cadrele potrivite.
Iconofobie jpeg
Ego-disec╚Ťii
Ce ├«╚Öi cunoa╚Öte omul mai bine dec├«t proprietatea, posesiunea (simbolic─â sau material─â) cu care genereaz─â, gradual, raporturi de consubstan╚Ťialitate?
ÔÇ×Cu buleÔÇť jpeg
Ciao, ciau, ceau
Probabil că la răspîndirea formulei de salut au contribuit, în anii de după al Doilea Război Mondial, muzica și filmele.
HCorches prel jpg
Orice sat are nevoie de b─âtr├«nii s─âi ├«n╚Ťelep╚Ťi
Cum s─â-i fideliz─âm ╚Öi s─â le oferim bucuria de a mai d─ârui din ceea ce au acumulat o via╚Ť─â?
p 7 Sediul Bancii Centrale Europene WC jpg
Sf├«r╚Öitul ÔÇ×mesei gratuiteÔÇŁ ├«n Uniunea European─â
Pînă nu demult, Banca Centrală Europeană (BCE) putea să arunce realmente cu bani, pentru gestionarea problemelor din zona euro.
Un sport la R─âs─ârit jpeg
Fotbalul nostru trece printr-o secetă sau, dimpotrivă, băltește?
Fotbalul nostru e ca un trenule┼ú electric de juc─ârie. Arat─â bine, se mi┼čc─â bine ┼či reproduce destul de bine realitatea.
Comunismul se aplic─â din nou jpeg
Summit NATO la Telega
Merg├«nd ├«ntr-o zi la unele dintre aceste b─âi din Telega, la ╚śoimu, cu toat─â istoria asta ├«n cap, nu mic─â mi-a fost mirarea s─â ├«nt├«lnesc ni╚Öte personaje interesante.
O mare inven╚Ťie ÔÇô contractul social jpeg
Dincolo de costul ╚Öi eficien╚Ťa sanc╚Ťiunilor interna╚Ťionale
Sanc╚Ťiunile ├«mpotriva Rusiei nu au fost suficiente pentru a o descuraja.
Nicu┼čor fa┼ú─â cu reac┼úiunea jpeg
Țară mică fără viitor
Serbia reușește permanent să provoace dureri de cap Vestului.
Teze pentru o fenomenologie a protec┼úiei (├«ngere┼čti) jpeg
A mînca sănătos
Ezit, de c├«nd m─â ┼čtiu, ├«ntre ascez─â ┼či l─âcomie, ├«ntre Yoga ierbivor─â ┼či Michel Onfray.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
Hai, c─â ne-a╚Ťi speriat, bat─â-v─â s─â v─â bat─â....
Ne-au fost suprimate drepturile? Sigur! Excesiv? Nu mă îndoiesc.
AFumurescu prel jpg
Anti-apocalipsa melcilor
P├«n─â la data de 31 iulie, scrisoarea adunase peste 240 de semn─âturi de sus╚Ťinere, din toate col╚Ťurile lumii.
1024px Piaggio, Vespa con accessori, 1948   san dl SAN IMG 00003403 jpg
Zumzzzet de viespe
Silueta ├«ngust─â ╚Öi elegant─â, bra╚Ťele ghidonului ╚Öi sunetul pe care ├«l scotea noul scuter ├«l asem─ânau cu o viespe.
Iconofobie jpeg
Echilibristic─â metafizic─â
Ce enigmatic morb psiho-social poate infecta at├«t de grav o genera╚Ťie, retez├«ndu-i pofta de a tr─âi?
ÔÇ×Cu buleÔÇť jpeg
Longevivi
Adjectivul ÔÇ×longevivÔÇŁ este folosit tot mai des cu un sens extins, pentru a caracteriza nu numai durata lung─â a unei vie╚Ťi umane, ci ╚Öi pe aceea a unei activit─â╚Ťi oarecare ├«ndeplinite de o persoan─â.
HCorches prel jpg
Cum să nu mori de ciudă, cînd ai atins culmile succesului
Cred c─â ├«n ╚Öcoli institu╚Ťia psihologului ╚Öcolar ar trebui s─â capete o mult mai mare vizibilitate ╚Öi importan╚Ť─â.
Un sport la R─âs─ârit jpeg
Mai exist─â ceva de strigat pe stadioanele de fotbal?
Exist─â o teorie imbecil─â conform c─âreia la stadion po┼úi face mai orice, ÔÇ×nu s├«ntem la teatruÔÇť, e bine s─â existe un loc unde s─â se descarce fl─âc─âii.
Comunismul se aplic─â din nou jpeg
Turismul ne e str─âin
Mori╚Öca merge oricum ╚Öi mereu apar al╚Ťi clien╚Ťi fraieri.
Teze pentru o fenomenologie a protec┼úiei (├«ngere┼čti) jpeg
Ce lipse╚Öte pe pia╚Ťa politic─â
Tejghelele vie╚Ťii noastre politice, de╚Öi multicolore ├«n aparen╚Ť─â, s├«nt, de fapt, goale.

Adevarul.ro

image
Paguba unor rom├óni care ┼či-au rezervat vacan┼úe ├«n Grecia. ÔÇ×O voce r─âstit─â a spus c─â doar turi┼čtii din Rom├ónia fac astaÔÇŁ
Mai mul┼úi rom├óni care voiau s─â-┼či rezerve vacan┼úa ├«n Grecia au fost victimele unor escroci. Acum, turi┼čtii au pierdut sute ┼či chiar mii de euro pe care e posibil s─â nu-i mai recupereze.
image
Disput─â ├«ntr-o gr─âdini┼ú─â f─âcut─â cu banii statului ungar: ÔÇ×Pot veni ┼či copii rom├óni, dar educa┼úia va fi ├«n maghiar─âÔÇŁ
Biserica Reformat─â a construit ├«n Huedin (jude┼úul Cluj) o gr─âdini┼ú─â cu predare ├«n limba maghiar─â. Un reprezentant al bisericii a precizat c─â gr─âdini┼úa a fost construit─â cu sprijin din partea┬á statului ungar, dar c─â va primi ┼či copii rom├óni.
image
Noi obligaţii pentru munca part-time: Angajaţii depun declaraţii în fiecare lună. Cât li se reţine din venit. Exemple de calcul
Ministerul Finanţelor a pus în dezbatere publică un proiect de ordin prin care aprobă normele de aplicare a taxării muncii part-time la fel ca pentru munca cu normă întreagă.

HIstoria.ro

image
Necunoscuta poveste a raclei în care s-au odihnit osemintele voievodului Mihai Viteazul
Cu ocazia comemor─ârii recente a mor╚Ťii voievodului Mihai Viteazul, Muzeului Militar Na╚Ťional ÔÇ×Regele Ferdinand IÔÇŁ a publicat pe pagina de socializare a institu╚Ťiei povestea inedit─â a raclei ├«n care, pentru un timp, s-au odihnit osemintele.
image
Armele dacilor: formidabile și letale
Dacii erau me╚Öte╚Öugari des─âv├ór╚Öi╚Ťi ├«n prelucrarea metalelor, armele f─âurite de fierarii daci fiind formidabile ╚Öi letale. Ateliere de fier─ârie erau ├«n toate a╚Öez─ârile, multe f─âc├ónd unelte agricole sau obiecte de uz casnic, dar un me╚Öter priceput putea foarte u╚Öor s─â fac─â ╚Öi arme.
image
Războiul Troian, între mit și realitate. A existat cu adevărat?
Conform legendei, Troia a fost asediat─â timp de zece ani ╚Öi apoi cucerit─â de grecii regelui Agamemnon. Motivul izbucnirii R─âzboiului Troiei ar fi fost, conform ÔÇ×IliadeiÔÇŁ, r─âpirea Elenei, cunoscut─â drept frumoasa Elena, Elena din Argos sau Elena a Spartei, fata lui Zeus ╚Öi a Ledei.