Rațiune și simțire

Publicat în Dilema Veche nr. 989 din 23 martie – 29 martie 2023
Iconofobie jpeg

Am recitit un text al domnului Andrei Pleşu (publicat în Dilema veche, nr. 262/2009, p. 3) pe marginea unui interviu televizat (vizionat la Berlin) cu filozoful german Peter Sloterdijk, profesor la Universitatea din Karlsruhe. Sînt măcar trei motive – observa intelectualul german – pentru care tema existenţei lui Dumnezeu nu poate fi pusă la îndoială, nici măcar în planul strict raţional, al cunoaşterii silogistice şi al logicii deterministe. Primul dintre ele îl reprezintă problema morţii. Comentează, succint, Andrei Pleşu afirmaţiile lui Sloterdijk: „Ea (moartea, n.m.) aduce, în conştiinţa fiecăruia, masivitatea unui absolut în acelaşi timp indeniabil şi inexplicabil. Evidenţă de necontestat şi de neocolit, dar, totodată, mister etanş”. Apoi, ar fi textele revelate, în speţă Biblia. Nu ai cum să nu recunoşti – oricît de încremenit ai fi în empirismul imediat şi rudimentar – dimensiunea sa supratemporală şi singulară. „Cartea cărţilor” nu poate fi comparată cu „operele mari” ale umanităţii, întrucît ea depăşeşte, prin realitatea şi materialitatea „epicului” său, simpla idee a grandiosului estetic. Spune Andrei Pleşu, rezumîndu-l pe filozoful german: „Oricît de formidabil e Shakespeare, el n-a reuşit să marcheze, nici în adînc, nici în amplitudine, viaţa unei comunităţi, aşa cum au făcut-o [...] Evangheliile [...]. Acestea nu sînt capodopere, ci evenimente. Evenimente creatoare de istorie, de reformă, de stil”. „Naraţiunea” lor trece din dimensiunea limitat-textuală în cea reală, istorică.

În sfîrşit, pe ultimul loc, dar, în esenţă, cel mai privilegiat, vine aşa-zisa structură a inteligenţei. Prin inteligenţă, noi ieşim ultimativ din noi înşine, părăsim „materialul” vizibil (şi înşelător), pentru a ne situa în transcendenţa invizibilă (deloc înşelătoare însă). Dezvăluim, altfel zis, apetenţă pentru un univers spiritual, care, deşi disimulat în lumea percepţiilor noastre brute, se dovedeşte mai consistent şi mai acaparator decît orice variantă de existenţă a materiei. Comentează Sloterdijk (tot prin medierea lui Andrei Pleşu): „Stă în firea minţii noastre să se raporteze constant la realităţi care o depăşesc. Putem concepe inteligenţe mai înalte decît a noastră, putem concepe deneconceputul, alteritatea totală, supra-raţionalitatea. Avem o înnăscută disponibilitate anagogică. Trăim, necontenit, cu subînţelesul unui nivel de existenţă şi de gîndire aflat deasupra nivelului propriu. Intelectul uman pare prefigurat pentru a se raporta la un intelect transcendent”. Mai mult, aş adăuga eu, structura simetrică (logică, raţională) a inteligenţei umane constituie o confirmare absolută a creaţiei divine. Evoluţionismul rămîne opac la frumuseţea – de artefact sublim – a inteligenţei, susţinînd că toată această măreţie a ordinii şi rigorii intelectului omenesc s-ar fi ivit, „accidental”, din haos. În fapt, însăşi identificarea individului ca entitate inteligentă devine argumentul absolut al creaţiei. Interviul lui Sloterdijk – descris de Andrei Pleşu – demonstrează că, prin onestitatea observaţiei, cunoaşterea lui Dumneazeu este posibilă şi la nivelul strict raţional.

Se demontează aici un mit care a făcut carieră în secolul XX, mitul naturii prezumtiv candide a creaţionistului. Spunea, cu ani în urmă, un distins genetician american că, la urma urmelor, creaţioniştii nu sînt decît nişte visători naivi, dispuşi încă să mai creadă în poveşti infantile, de tipul celor în care soarele şi luna sînt trase pe cer de cai înaripaţi, aidoma unor care de foc. În realitate, cunoaşterea teologică este una primordial raţională, a rigorii absolute. Însăşi ideea creaţiei ascunde, în interiorul său, un model esenţialmente raţional, articulat pe nevoia de armonie şi determinare a detaliilor. Creaţionismul leagă, subtil, aşa-zisele „coincidenţe” ale fiinţării într-un sistem al cauzalităţilor inexpugnabile (desigur, pentru cei care au răbdarea şi deschiderea să le parcurgă). Pe acest palier al cunoaşterii, fenomenele capătă sens, derulîndu-se după legile unei matematici (ontologice) superioare. Convingerea ultimă (şi legitimă) a creaţionismului e aceea că nimic logic şi cauzal nu poate ieşi din haos, adică din ilogic şi necauzal. Evoluţionismul, dimpotrivă, se focalizează pe „salturi” (inexplicabile) ale naturii, pe „rupturi” ale ordinii universale, pe „excepţii” multiple. Gîndirea evoluţionistă constituie un permanent exerciţiu de tolerare a „verigilor lipsă”. Universul se naşte, pentru savanţii darwinieni, din „accidente” ale materiei, viaţa irumpe din „supa primordială” printr-o „coincidenţă” stranie, inteligenţa vine dintr-o „nevoie”, iar maimuţa evoluează, subit, către umanitate, în urma unui „salt”. Nu-mi rămîne decît să mă arăt profund surprins că tocmai un intelectual al evoluţiei ironiza „carele de foc”, trase de caii înaripaţi ai văzduhului...

Codrin Liviu Cuțitaru este profesor la Facultatea de Litere a Universității din Iași. Cea mai recentă carte publicată: Omul multiplu, Editura Junimea, 2021.

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Parteneri

daniel david ubb fb jpg
Cum ar putea arăta o zi de școală pentru liceeni. Daniel David: „Un program mai flexibil, ore comasate, accent pe cultură generală”
Ministrul Educației, Daniel David, a declarat că noile planuri-cadru pentru liceu vor flexibiliza foarte mult orarul elevilor. Acesta a explicat că, în funcție de specificul materiei și de vârsta copiilor, unii profesori ar putea să predea modular.
manastirea corbii de piatra 01 foto arhiepiscopia argesului si muscelului jpg
Singurul lăcaş de cult din Romania cu două altare în acelaşi naos va fi reabilitat. De ce are o valoare excepțională
După mai bine de un deceniu în care a fost într-un stadiu avansat de degradare, Corbii de Piatră, cea mai veche mănăstire rupestră din sudul României, realizată în secolul al XIV-lea, ce găzduieşte şi cel mai vechi ansamblu de pictură, va fi reabilitată.
Pestera Meziad
Locul fabulous din România cu galerii spectaculoase care oferă senzația unui tunel natural impresionant. Trebuie să ajungi cel puțin o data în viață aici
În inima Munților Apuseni, la granița dintre Pădurea Craiului și Defileul Crișului Repede, se află una dintre cele mai impresionante peșteri din România, Peștera Meziad. Situată în județul Bihor, în Valea Meziadului, această comoară subterană este o vizită obligatorie pentru pasionații de natură, is
Ciorba de pui a la grec jpeg
Ce să pui în ciorba de pui a la grec, pentru a ieși ca la restaurant. Trucuri și ingrediente care fac diferența
Ciorba de pui a la grec este un preparat savuros, cu o textură catifelată și un echilibru perfect între cremozitate și aciditate.
donald trump discurs învestire FOTO profimedia 0955734309 jpg
Donația pentru participarea la învestirea lui Trump - 50.000 de dolari. „Oricine dă bani are acces la masă și face poză cu oricine”
Publicații din SUA au dezvăluit că pentru o donație de minimum 50.000 de dolari oricine putea participa la evenimentele ocazionate de învestirea lui Donald Trump. „La ei lobby-ul e reglementat și acceptat”, a explicat Andrei Caramitru.
arme nucleare
Profesorul Cătălin Avramescu, candidat la alegerile prezidențiale: „România ar trebui să dețină arme nucleare pentru a intimida Rusia”
Profesorul universitar Cătălin Avramescu, care și-a anunțat recent candidatura la prezidențiale, a declarat în exclusivitate pentru „Adevărul” că România ar trebui să dețină arme nucleare pentru a intimida Rusia.
trump jpg
Războiul lui Trump cu emigranții poate aduce și oportunități. Sociolog: „probabil numărul românilor care s-ar califica e mic”
Tabăra republicană care vrea politici restrictive de imigrație a obținut o victorie prin decizia lui Trump de a elimina obținerea cetățeniei de către copiii născuți în SUA. O altă tabără are șanse să obțină condiții mai ușoare de acordare a cetățeniei pentru persoanele cu abilități tehnologice.
elena ghica historia jpg
22 ianuarie: Ziua când s-a născut Elena Ghica, prima feministă din istoria României
Ziua de 22 ianuarie mai este cunoscută în istorie pentru momentul primului guvern unitar al Principatelor Unite ale Moldovei şi Valahiei, este ziua când a murit Regina Victoria a Marii Britanii. Tot pe 22 ianuarie s-a născut George Motoi, regizor de teatru și actor român.
netflix g6957822cc 1280 jpg
Filmul de pe Netflix care a oprit planeta în loc, la final de ianuarie. O celebră actriță, care a revenit în cinematografie după o pauză de 10 ani, are rolul principal
Lansat pe 17 ianuarie 2025, acest film se pare că i-a cucerit pe abonați. Aflată în prezent pe locul 1 în topul celor mai vizionate producții de pe platforma de streaming Netflix, pelicula îi reunește pe Jamie Foxx și Cameron Diaz (care a revenit în cinematografie după o pauză de mai bine de 10 ani)