Ratări muzicale

Publicat în Dilema Veche nr. 966 din 13 octombrie – 19 octombrie 2022
Comunismul se aplică din nou jpeg

Armata, evident, nu e un loc plăcut și nici confortabil. În vremea în care „îmi satisfăceam serviciul militar”, cum se spunea pe atunci, și eu, și mai toți colegii mei deprinseserăm obiceiul ca, de fiecare dată cînd se ivea ocazia, să adormim imediat, indiferent de loc sau condiții. Dormeam în postul de gardă, pe ploaie sau pe ninsoare, cu șubele alea mari și ude pe noi, dormeam cînd eram puși de planton pe holurile unității militare, pe niște scaune tari și incomode, dormeam la bucătărie cu capul pe mese, între două sesiuni de curățat cartofi, dormeam în sălile de cursuri, crezînd că ofițerii care ne țineau prelegeri nu ne vedeau, dormeam în porumb cînd eram scoși la prășit sau cules, ațipeam de-a-npicioarelea chiar și în timpul marșurilor de noapte. Organismul nostru reacționa astfel, într-un mod reflex, aproape animalic, la regimul dur de viață care ne era impus. 

Într-o zi, pe cînd umblam prin curtea unității cu un coș de nuiele pe cap, ca negrii de pe plantație, cum se zice, un subofițer mi-a strigat numele spunînd că mama mea a venit la poartă să mă viziteze. Am alergat într-un suflet s-o văd. Era o mare bucurie. Ne-am îmbrățișat și am stat de vorbă. La despărțire, mi-a spus, așa, într-o doară, că în seara aceea avea bilete la Operă, se ducea cu o prietenă. Mie mi-au dat lacrimile. Față de ce trăiam noi acolo, Opera era ceva dintr-o altă lume. Ea a observat și, cînd am avut prima permisie, a avut grijă să-mi cumpere și mie bilet, iar seara am mers împreună la Operă. Era o schimbare bruscă, de la trezirea într-un pat metalic suprapus, în răcnetele unui gradat, urmată de „făcutul sectorului” (adică spălatul pe jos), apelul de dimineață cu ploaia de absurdități debitate de comandanții de atunci și alte asemenea momente neplăcute, la intrarea într-o sală impresionantă, bine luminată, cu doamne frumos îmbrăcate, cu o scenă plină de culoare și o instalare cît se poate de comodă într-un scaun acoperit cu pluș moale, în acordurile unei muzici minunate. Era Tosca, dacă îmi aduc bine aminte. Am dormit într-o fericire, de la început și pînă la sfîrșit. Mama m-a lăsat în pace.

Un al doilea moment s-a petrecut la Satu Mare. Eram în primul an de muncă (1989), repartizat cu o echipă de prospecțiuni în comuna Seini, aflată între Satu Mare și Baia Mare. Și acolo trebuia să îndurăm frigul, întunericul, lipsa confortului și noroaiele. Într-o zi, nu mai știu cum, am aflat că la Satu Mare se ținea un concert de muzică simfonică, solist fiind violonistul Ștefan Ruha. În ciuda oboselii provocate de mersul zilnic cu echipa pe munții din apropiere, am hotărît pe loc, împreună cu o colegă, că trebuia să ne ducem neapărat la concert, să mai ieșim din ruralitatea aceea comunistă și mizerabilă. Am pornit după amiază, încheind ceva mai repede ziua de lucru și, mergînd întîi cei cîțiva kilometri pînă la gară pe un drum desfundat, călătorind apoi cu o cursă, într-un vagon care putea avea și o sută de ani, am ajuns la Satu Mare, pe care-l vedeam prima oară. Era și pe atunci un oraș frumos, iar splendida sală de concert în stil Secession (nu cred că știam de așa ceva pe atunci) m-a lăsat cu gura căscată. Avea și o acustică excepțională. Pe scenă, Ștefan Ruha mi se părea de-o virtuozitate extraordinară. Încet-încet, însă, contururile artistului au prins a se estompa, imaginea lui începînd să semene cu a unui greiere. Muzica se transforma și ea parcă într-un zumzet. Picoteam și ciuda care m-a cuprins că mi se întîmpla asta, la care se mai adăuga și rușinea față de colega mea, nu au fost îndeajuns încît să mă scoată din toropeală. Carevasăzică, am cam ratat acel concert. M-am consolat peste ani, auzindu-l pe Alexandru Tomescu spunînd că nu-l deranjază cînd vede de pe scenă un spectator adormit, ba chiar din contra, se simte mulțumit că muzica lui a reușit să-l adoarmă. 

În vara aceasta, am stat cîteva zile la Bologna. Ne propuseserăm să vizităm și Verona, aflată la vreo 150 de kilometri distanță. Ba chiar ne-am luat bilete la unul din spectacolele festivalului de operă care se ținea acolo, în vestitul Colosseum veronez: Nabucco de Verdi. Italia e, nu-i așa, țara operei, de acolo vine bel canto, iar Colosseumul din Verona e un adevărat templu al muzicii. Ei bine, după o zi întreagă de colindat prin Bologna, spre seară ne-am urcat în mașină și am luat drumul Veronei. Spectacolul începea la ora nouă, cînd se lăsa întunericul. Intrați în amfiteatru, am aflat că urma să țină aproape patru ore. Chiar așa? Și după aia aveam să ne întoarcem, 150 de kilometri, înapoi la Bologna? La ce oră tîrzie din noapte avea să se întîmple asta? Mi-am adus aminte atunci că am o oarecare problemă cu muzica de operă. Îmi place doar cînd o ascult în anumite condiții. Altfel, poate chiar să mă enerveze. Locurile din amfiteatru erau în partea de sus, pe piatra antică a Colosseumului, nu tocmai comode. Montarea operei era cît se poate de spectaculoasă, dar după primul act am înțeles de ce urma să dureze atît de mult. Se făceau pauze între toate cele patru acte, pauze care durau cîte 25 de minute fiecare, timp suficient pentru spectatorii versați să iasă afară și să dea cîte o raită pe la restaurantele din apropiere, să mai bea cîte o șampanie și să comenteze ce au văzut. Eu eram însă și cu grija drumului de întoarcere. Era clar, condițiile mele de vizionare și audiție ale unei opere nu se prea îndeplineau. Am început să nu-mi mai găsesc poziția și să mă plictisesc. Pe scenă, soldații se împușcau și se băteau (era o viziune mai modernă a poveștii lui Nabucodonosor). De data asta însă, cu toată oboseala, n-am adormit. Mă împiedica poate și marmura aceea cam rece pe care stăteam. În schimb, eram pe cale să disper. 

Cîțiva stropi de ploaie m-au făcut atent. Era un fel de salvare divină. Nu se putea cînta pe ploaie, orchestra trebuia să-și protejeze instrumentele. Spectacolul s-a oprit la jumătate. Toată lumea era dezamăgită. Mai puțin eu.

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Parteneri

miruta cladire chirii jpg
„Ați auzit de furt cu sacul, cu remorca sau cu portbagajul...Dar cu clădirea întreagă?” Ce a descoperit ministrul Economiei
Ministerul Economiei a pierdut, timp de aproape două decenii, sume importante de bani, deși deține o clădire în București cu 54 de birouri ocupate de diverse firme.
Cetatea Alba Carolina Foto Daniel Guță  ADEVĂRUL (48) jpg
Cetatea superbă din România de care s-au îndrăgostit turiștii străini: „A fost o surpriză minunată”
România este un adevărat cufăr de comori atunci când vine vorba despre potențialul turistic. Iar o cetate renumită deja a strâns aproape 40.000 de recenzii pe Google, după ce numeroși vizitatori din toate colțurile lumii s-au îndrăgostit de acest loc plin de istorie și de frumusețe.
mona segall jpg
Mona Segall, producătoarea „Asia Express”, despre noul sezon: „Nu mai există asemenea probleme”
Mona Segall trăiește pentru televiziune. Spune despre ea însăși că nu are viață dincolo de platourile de filmare, iar acest lucru se reflectă în pasiunea și profesionalismul cu care lucrează la fiecare producție. „Asia Express” este una dintre cele mai de succes emisiuni ale Antenei 1, iar din toamn
Canicula FOTO Shutterstock jpg
Urmează o săptămână de căldură sufocantă. Când scad temperaturile
Meteorologii au actualizat prognoza pentru perioada 21 iulie – 18 august 2025, iar estimările anunță o săptămână de caniculă intensă în toată țara, urmată de o perioadă cu temperaturi apropiate de normalul climatologic sau ușor peste acesta.
munteanu louis rps6794 jpeg
Nu este Lille! O altă echipă din Franța este, de fapt, pe urmele lui Louis Munteanu
Louis Munteanu, 23 d ani, este sub contract cu CFR Cluj până-n vara anului 2028.
1 creier shutterstock 65181187 jpg jpeg
Evită aceste tipuri de alimente, „micșorează” creierul!
Unele dintre gustările tale preferate ar putea avea un impact direct asupra sănătății creierului, avertizează neurochirurgul Dr. Raveesh Sunkara. Acesta a efectuat peste 1.000 de intervenții chirurgicale pe creier și atrage atenția asupra a trei tipuri de alimente care pot contribui la micșorarea cr
aeroport foto pixabay jpg
Cele cinci greșeli pe care mulți români le fac când pleacă în vacanță: „Ești pe cont propriu”
De multe ori putem cădea în capcana de a crede că tot ce trebuie să facem pentru a pleca în vacanță este să rezervăm o cameră de hotel, iar a doua zi deja vom fi în avion către destinația aleasă.
OpenAI ChatGPT foto pixabay jpg
Premieră pentru Inteligența Artificială. ChatGPT şi Gemini au câștigat aurul la Olimpiada Internaţională de Matematică
Modelele de inteligenţă artificială dezvoltate de Google şi OpenAI au obţinut medalii de aur la Olimpiada Internaţională de Matematică, pentru prima dată în istoria competiţiei.
autostrada de centura bucuresti A0 foto Facebook jpg
O parte din cel mai întârziat lot al A0 Nord ar putea fi deschis circulației cu șase luni mai devreme. Care este stadiul lucrărilor
Cel mai întârziat tronson al Autostrăzii de Centură A0 a Capitalei, aflat între DN1 și DN1A, ar putea fi deschis circulației cu aproximativ șase luni înainte de termenul contractual, potrivit estimărilor autorităților din Transporturi.