Putem rupe blestemul bogăţiilor naturale?

Publicat în Dilema Veche nr. 422 din 15-21 martie 2012
Bruxelles ul sună trezirea pentru feudalii de la Bucureşti jpeg

„Eu sînt cel care a rupt orice legătură cu Petromul, ca semn de protest pentru excesul de profit pe care l-a obţinut într-o perioadă de criză“, a declarat preşedintele Traian Băsescu, în interviul său din 11 martie crt., de la PRO TV. „Nu poţi cere unei firme să fie morală, însă nici nu poţi să-mi arunci tot timpul preţul mondial al combustibilului, de 120 de dolari, cînd din România îl extragi cu 16 dolari. Aici mi se pare că este zona de lipsă de fair play“, a continuat preşedintele. În ultimul trimestru din 2011, Petrom a obţinut un profit de 838 de milioane de lei, în creştere cu 8% faţă de perioada corespunzătoare din 2010. Totuşi, vînzările au fost mai mari cu 17%.

Semnalul dat de preşedinte ar putea însemna mai mult decît o simplă „grevă“ la pompele unei companii sau alteia. Putem merge însă cu discuţia mai departe. Pentru că, dacă în cazul Petrom nu par să mai fie multe de făcut – contractul e contract şi mortul de la groapă nu se mai întoarce –, în cazul altor bogăţii naturale mai sînt încă lucruri de reglat.

Nu de mult, românii au primit una dintre veştile cele mai bune ale ultimilor 20 de ani. OMV Petrom şi ExxonMobil Exploration and Production Romania au anunţat descoperirea în Marea Neagră a unui zăcămînt de gaze naturale estimat la 42-84 de miliarde metri cubi. Aceasta ar echivala cu consumul intern pentru o perioadă de trei-şase ani. Pentru a putea exploata resursele descoperite, cei doi giganţi petrolieri ar putea investi între trei şi zece miliarde de dolari. Şi – aşa cum declara în august 2011 directorul general al ExxonMobil Exploration and Production Romania Ltd., Ian A. Fischer – „toată lumea ar avea de cîştigat, inclusiv România“.

Pare că a dat norocul peste noi, dar lucrurile nu sînt aşa de simple precum par la prima vedere. Dacă, pentru unele naţiuni, descoperirea resurselor energetice poate fi o mană cerească, pentru altele se dovedeşte o adevărată nenorocire. Dimpotrivă, tocmai lipsa resurselor a încurajat destule naţiuni să-şi dezvolte spiritul antreprenorial şi comunitar. Pentru statele africane, descoperirea şi exploatarea unor mari cantităţi de ţiţei nu înseamnă şi ieşirea din sărăcie. În Nigeria, oamenii nu văd un chior de pe urma exploatării petrolului de către marile companii şi nimeni nu ştie exact cîţi bani ar trebui să intre în conturile statului, iar dacă intră, unde se duc. La fel stă situaţia în alte state africane afectate de corupţie şi proastă guvernare – Gabon, Guineea Ecuatorială, Sudan, Angola.

În Venezuela, Hugo Chávez a venit la putere tocmai promiţînd că profiturile de pe urma exploatării petrolului vor fi orientate spre dezvoltarea socială. Rezultatele sînt însă dezamăgitoare – venezuelenii s-au ales în principal cu un lider autoritar, şi mai puţin cu dezvoltarea. La Baku, în Azerbaidjan, s-au ridicat minunate clădiri de birouri, hoteluri luxoase şi mall-uri strălucitoare. Ţara afişează o bunăstare demnă de invidiat, ca urmare a exploatării petrolului. Dar acelaşi petrol a creat o dinastie republicană – puterea se transmite în familia Aliyev.

Anul trecut, José Manuel Barroso şi Herman van Rompuy ar fi trebuit să se ţină de nas cînd l-au primit pe covorul albastru de la Bruxelles pe preşedintele uzbec Islam Karimov. Conduce ţara din 1991. În 1995 a cîştigat cu unanimitate un referendum ce a pus capăt limitării numărului de mandate. Ultima dată cînd a fost reales, pînă şi singurul contracandidat a dat asigurări că l-a votat... Dar uriaşele resurse de gaze îl fac totuşi frecventabil pe Karimov, ca şi pe ceilalţi reprezentanţi ai dictaturilor petro-gazifere din Asia Centrală.

Turkmenistanul este terenul de joacă al lui Gurbangulî Mialikgulîievici Berdimuhamedov, urmaşul mult mai celebrului Saparmurat Niyazov, posesor al unei statui de aur încă din timpul vieţii, în caitala Astana. În Kazahstan, preşedintele Nursultan Nazarbaev continuă să fie reales, din 1991, cu peste 90%. Protestele şi grevele care au izbucnit recent au fost reprimate în forţă.

Ce să mai spunem de Rusia, unde puterea lui Putin se bazează în mare măsură pe exploatarea rezervelor de gaz şi petrol. Tocmai acestea au dus la crearea clasei de mijloc ruseşti, care a susţinut ascensiunea lui Vladimir Putin, printr-un schimb ce părea reciproc avantajos: bunăstare materială contra renunţarea la revendicări de natură democratică. Azi, căsătoria din interes e pe cale să se rupă, dar Putin pare deja consolidat. Există, desigur, cazul monarhiilor din Golf, unde petrolul a adus bunăstare şi dezvoltare. Numai că toate acestea au loc în condiţiile unor limitări de ordin politic şi religios de neconceput în cultura europeană.

Dar sînt şi exemple de succes. În Olanda, Norvegia sau Marea Britanie, descoperirea resurselor de gaze şi petrol a fost cu adevărat benefică pentru toţi. Olandezii au început să extragă gazul, la sfîrşitul anilor ’50. Iar norvegienii şi britanicii au început să exploateze petrolul la începutul anilor ’70 ai secolului trecut. Atunci, democraţiile lor erau îndeajuns de consolidate pentru ca bogăţiile să poată fi puse în slujba bunăstării tuturor.

Pînă la urmă, totul depinde de calitatea liderilor şi de gradul de dezvoltare a democraţiei. Naţiunile cu democraţii puternice pot folosi inteligent resursele. Acolo unde nu există democraţii funcţionale, bogăţiile naturale pot să crească elite politice bolnave de putere şi profund corupte.

Noi ce vom face? Vom constitui un fond suveran, care să contribuie la bunăstarea tuturor, precum Norvegia? Vom vedea cum ni se scurge bogăţia printre degete, ca Nigeria? Sau ne vom mulţumi cu puţin, lăsînd grosul în mîinile unei hiperclase corupte?

Anul 2012 este unul electoral şi ar trebui să punem în dezbatere şi această chestiune. Sau, mai precis, liderii politici ar trebui să vină cu propuneri.   

Ovidiu Nahoi este jurnalist, redactor-şef la Adevărul Europa.

O mare invenție – contractul social jpeg
Adevărul, premisa dreptății
Această limită este și mai evidentă dacă se înțelege că nici un proces judiciar nu se confundă cu Judecata de Apoi.
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
Sürdürülebilirlik
A crede înseamnă a paria pe o inevidență, a „credita” un „posibil”, dincolo de exigențele stabile ale „realului”.
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg
Pensiile francezilor
Dar vigoarea protestelor, dincolo de faptul că e vorba despre o tradiție franceză adesea desconsiderată și subiect de glume, mai arată ceva.
Frica lui Putin jpeg
Inamicii diversității
Privite în ansamblu, aceste cerințe ale cultelor, care s-au așezat, din păcate și spre detrimentul lor, cred, la remorca BOR, nu vor încuraja deloc predarea Religiei într-un spirit tolerant
AFumurescu prel jpg
Păstori, tătuci și influenseri (I)
Așa apar „tătucii” aleși democratic. Nimic nou sub soare.
index jpeg 5 webp
Un veac de Time
Scopul principal pe care cei doi și l-au propus a fost să furnizeze cît mai eficient știri cititorilor, chiar și celor mai ocupați dintre aceștia, care nu prea au timp de citit – de unde și denumirea Time.
Iconofobie jpeg
Rațiune și simțire
Se demontează aici un mit care a făcut carieră în secolul XX, mitul naturii prezumtiv candide a creaţionistului.
„Cu bule“ jpeg
Beat criță
Expresia beat criță este foarte răspîndită azi, în registrul colocvial; alte construcții în care intră cuvîntul criță cu sensul său propriu sau cu înțelesuri figurate au devenit însă extrem de rare.
HCorches prel jpg
Încă un Minister al Educației
Presiune care, în unele cazuri, se transformă în adevărate forme de bullying, fără doar și poate.
IMG 8779 jpeg
În cazul Hagi, tatăl şi fiul, să fii copilul unui mare fotbalist e binecuvîntare sau blestem?
Tot ce vine de la el nu poate fi decît excepţional. Hagi spune „eu sînt Ianis şi Ianis e Hagi”.
p 7 Curba Laffer WC jpg
Ultima redută a globalizării
Dar geopolitica nu e singurul motiv pentru eșecul celui de-al doilea val al globalizării.
Comunismul se aplică din nou jpeg
Cîte divizii are CPI?
Așadar, noua acuzație că președintele ar fi comis ceva contra copiilor, fie ei și din Ucraina, ar putea avea un ecou special în Rusia.
index jpeg 6 webp
„Poleiala” de pe Selly
În ultimii doi ani, am ciulit urechile la știrile despre Selly, încercînd să-i urmăresc traiectoria.
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg
De ce se depărtează românii de UE
Niciodată în istoria ei n-a avut România o perioadă așa lungă de prosperitate și dezvoltare.
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
Feminitate și destin
Destinul converteşte „ordinea“ naturală (şi pe cea divină?) în viaţă, în dinamism imanent, în armonie de inanalizabile.
Frica lui Putin jpeg
Telefonul mobil
Ca să rezumăm printr-o imagine totul: ducem o viață de anexă a telefonului mobil.
index jpeg 5 webp
Una dintre cele mai inteligente femei din secolul al XIX-lea
Nu au trecut prea mulți ani, vreo cinci să fi fost, și Elena Ghica a mai urcat un munte, a mai ajuns pe un vîrf: pe Mont Blanc.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
Iconofobie jpeg
Despre „dinamicile” literare
Dinamica trecutului face loc unei noi dinamici analitice, mult mai sofisticate decît odinioară.
„Cu bule“ jpeg
De la pivniță la cîrciumă
Circulă în ultima vreme, în articole jurnalistice și în postări care le preiau conținutul și formulările, o explicație fantezistă pentru originea expresiei beat criță.
HCorches prel jpg
Dragul meu fiu,
Cînd Selly avea vîrsta ta, avea în cont mai mulți bani decît valorează tot ce familia ta a adunat de-a lungul timpului.
IMG 8779 jpeg
Dacă xenofobia nu-i rasism, fotbalul e sport?
Aşa că, o fi fotbalul un sport, doar că voi, care intraţi, lăsaţi orice toleranţă! Dacă ar fi privit mai atent, Virgiliu ar fi găsit în dantesca lui coborîre cohorte de driblangii.
p 7 WC jpg
Va reconsidera Biserica Catolică doctrina despre contracepție?
Unii dintre teologii catolici de prim rang care au participat la dezbatere au sugerat că utilizarea anticoncepționalelor poate fi, în anumite circumstanțe, legitimă.
Comunismul se aplică din nou jpeg
Diferențe
Dacă ar fi să fac o comparație, Val Gardena, de exemplu, e o zonă de schi în Italia în care pîrtiile legate între ele însumează 500 de kilometri.

Adevarul.ro

image
„Capra cu trei iezi“, locul 1 pe Netflix. Publicul fie îl iubește, fie îl urăște: „Un film ce n-ar fi trebuit să existe“ FOTO
La fel ca alte pelicule românești lansate pe platforma de streaming, producția horror „Capra cu trei iezi“ a împărțit telespectatorii în două tabere.
image
image
Vremea se schimbă radical: un val de aer polar lovește România. Ce ne așteaptă: unde se anunță viscol și îngheț
Schimbare radicală a vremii. De astăzi, aerul tropical din nordul Africii va fi înlocuit treptat de o masă de aer rece, polar, dinspre nordul Europei. Se anunță frig neobișnuit, îngheț la sol și ninsori.

HIstoria.ro

image
Populația Bucovinei în perioada stăpânirii austriece
În perioada stăpânirii austriece s-au modificat substanțial atât structura etnică, cât și cea confesională a populației din Bucovina, iar efectul cel mai nefast a fost asupra populației românești.
image
Cauza morții lui Ludwig van Beethoven, dezvăluită de un studiu ADN / VIDEO
Examinarea unor mostre de ADN, extrase din câteva șuvițe de păr ale lui Ludwig van Beethoven, a dezvăluit cauza morții legendarului compozitor german.
image
Aventurile lui Landolfo Rufolo, un bancher medieval imaginat de Boccaccio
Deşi Landolfo este un personaj fictiv, numele familiei este cât se poate de real, Rufolo fiind, pe la 1280, una dintre cele mai bogate familii din sudul Italiei.