Profesori din școală

Publicat în Dilema Veche nr. 992 din 13 aprilie – 19 aprilie 2023
Comunismul se aplică din nou jpeg

Astăzi auzim diverse grozăvii despre ce se întîmplă în unele clase. O știre, parcă dintr-o proză absurdă, spune că la Colegiul Național „Ion Creangă“ un elev și-a înjunghiat în gît profesoara de japoneză. O alta spune că într-o școală din satul Pietriceaua niște elevi au fost filmați hărțuindu-și profesoara de engleză, mimînd scene sexuale în fața clasei. Și în urmă cu cîteva decenii apăreau tensiuni în relațiile dintre elevi și profesori. Puterea era mai degrabă de partea profesorilor, deși existau și episoade în care elevii o luau razna. Totuși, pe vremea aceea nu mi-au ajuns la urechi povești de genul celor de mai sus. Drept e că  nici informațiile nu circulau ca acum. Amintirile mele sînt mai altfel:  

Mic de statură și cu o mimică foarte expresivă, te putea duce cu gîndul la Louis de Funès. Ni se părea un tip rău și îi știam de frică, dar, în același timp, ceva ne făcea să nu-l putem lua complet în serios. Cînd apărea pe coridoarele școlii fugeam toți din calea lui strigînd: „Chimistul, Chimistul! Vine Chimistul!”. Era adeptul unei discipline stricte. Cînd aveam ore cu el, ne cerea să ne așezăm la coadă, în ordine, la ușa laboratorului de chimie, pînă cînd venea el s-o deschidă. Laboratorul lui era poate cel mai interesant din toată școala. Ne fascinau mai ales rafturile pline de eprubete și sticluțe cu substanțe colorate și periculoase (după cum ne atrăsese el atenția). Ce ne-am mai fi dorit să ne jucăm cu ele, să le amestecăm pînă scoteau fum sau explodau. Știa Chimistul de ce ne ținea sub așa o rigoare. Nici unul dintre noi nu intra în laborator fără să fie și el acolo. Uneori, dacă greșeam cumva, era în stare să facă adevărate crize de nervi. Ne temeam tot timpul de izbucnirile lui. Prin clasa a opta însă, parcă s-a mai îmblînzit. Expresia lui severă a devenit mai zîmbitoare, ba chiar a început glumească și să ne dea și sfaturi de viață. Ne-a spus că, deși el ne-a învățat destule, în liceu, la chimie, ne va fi și mai greu. Pentru mine, cel puțin, vorbele lui au fost valabile. Profesoara de chimie din liceu nu făcea crize de nervi. Cu metodă și calm, ea ne supunea unor eforturi crunte. Atunci am descoperit pentru prima oară că se poate învăța orice, doar de frică. Figura Chimistului a rămas în urmă, ca o dulce amintire.

Profesoara de engleză părea apropiată, modernă și drăguță. Ne-a preluat din clasa a doua, cînd la celelalte materii aveam încă învățătoare și nu profesori separați. Venea parcă dintr-o altă lume, așa cum și era de imaginat o profesoară de engleză, în acele vremuri comuniste. Nu era și superficială, însă. Ne pisa cu timpurile și cu verbele neregulate, de ne înnebunea. Deși aveam doar două ore pe săptămînă, lecțiile pentru acasă la engleză ne ocupau aproape același timp ca nenumăratele probleme de la matematică. „Ți-ai făcut temele la engleză?” – mi-a rămas în minte ca o întrebare recurentă în discuțiile cu colegii de pe atunci. Ce se întîmpla dacă nu-ți făceai temele, dacă în fața acelor nesfîrșite exerciții oboseai, te blocai sau, pur și simplu, le lăsai baltă și ieșeai la joacă? Odată descoperit la controlul din clasă (care era foarte minuțios și nu-ți dădea aproape nici o șansă de scăpare), riscai diverse pedepse. Una presupunea să faci de trei ori mai multe exerciții pentru data următoare, ceea ce era chiar un coșmar. Dacă profesoara era în toane bune, scăpai doar cu cîteva „vîrtejuri” făcute în cap cu guma de șters, sau cu o scoatere din bancă prin tragere de perciuni. Țin minte că odată eu am reușit chiar să întrec măsura acestor pedepse „obișnuite”, dar nu pentru că nu îmi făcusem tema. În timpul orei, am coborît din bancă, pe vine, între rîndul de la perete și cuier. Aveam o linie în mînă și eram pregătit să încep un adevărat duel cu un coleg, „descălecat” și el dintr-o bancă mai din față. Preț de cîteva secunde ne-am tot încrucișat riglele. Nu mai știu ce aveam de împărțit, dar trebuie să fi fost ceva foarte important, de vreme ce nici n-am mai realizat că o asemenea bătălie pe sub bănci n-avea cum să rămînă neobservată. Alertată de pocniturile riglelor de plastic, profesoara s-a ridicat de la catedră, să vadă ce se întîmplă. Descoperind spectacolul a izbucnit: „Bă, voi sînteți nebuni? În oră la mine vă duelați?”. Uimită și poate și amuzată în sinea ei, pe moment nu ne-a făcut nimic. La sfîrșitul orei, ne-a spus însă amîndurora că trebuie să venim la școală cu părinții, să discute ea cu ei.  

Profesorul Gaiu era uscat, avea mustață și fuma îngrozitor de mult. Ne preda matematica și era primul profesor cu care am avut de-a face în clasa a cincea. La cea dintîi lucrare de control mi-a dat nota 5, greșind el adunarea notelor separate pe care le scrisese în dreptul fiecărui exercițiu rezolvat. M-am dus acasă plîngînd. Nu nota propriu-zisă m-a afectat, ci nedreptatea. Mama s-a dus la școală, l-a căutat și i-a spus că pentru prima oară copilul ei a plîns pentru o notă. Spre disperarea ei însă, profesorul i-a răspuns că se bucură teribil că am plîns fiindcă, în opinia lui, asta însemna că îmi păsa, și n-a mai vrut să stea să asculte explicația cu nota greșită. Era poate orgolios... În orice caz, noi îl vedeam ca pe un fel de geniu în ale matematicii. Gaiu era o autoritate în școală și nici diriginta nu îndrăznea să se pună cu el. Impunea prin cunoștințele și prin prezența lui. Prin clasa a șaptea, cea mai bună elevă din clasă i-a dat o problemă de geometrie din Gazeta matematică, pe care ea n-o putuse rezolva. Stîrnit, profesorul a desenat-o pe tablă și întreaga oră s-a străduit, de față cu noi, s-o rezolve. N-a reușit. Atunci am înțeles că nimeni nu-i infailibil. Cîțiva ani mai tîrziu, eram la liceu, la o oră de matematică cu un alt profesor, remarcabil și el, pe nume Coconea. La un moment dat, ușa s-a deschis și profesorul Gaiu a intrat, scuzîndu-se, și i-a cerut ceva profesorului Coconea, aflat la tablă. Imaginea celor doi, unul lîngă celălalt, a fost o revelație. Profesorul din școala generală mi s-a părut dintr-odată teribil de sfrijit. Cel din liceu era cu un cap mai înalt și părea să aibă și o mare autoritate în fața celui dintîi. Profesorul Coconea vorbea mai clar și mai răspicat, iar figura îi era luminoasă. Profesorul Gaiu părea încurcat și era ceva mai întunecat. Am aflat atunci că întotdeauna profesorii cei mari au alți profesori și mai mari deasupra lor.

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Parteneri

Icoana Intrarea in Biserica a Maicii Domnului  Sursa foto shutterstock 1421462444 jpg
Intrarea Maicii Domnului în Biserică! Rugăciunea care îți va schimba viața
Intrarea Maicii Domnului în Biserică! Rugăciunea care îți va schimba viața
Ziua a doua a congresului PPE la Romexpo, în București. FOTO Inquam Photos / Octav Ganea
Discuțiile „avansează” în PE în vederea unui acord pentru aprobarea noii Comisii Europene. Au fost denunțate „mici aranjamente”
Discuţiile între dreapta, centru şi social-democraţi „avansează” în Parlamentul European în vederea unui acord pentru aprobarea noii Comisii Europene, au declarat surse parlamentare pentru AFP marţi.
gigi6 jpg jpeg
Gigi Becali vrea fotbal și după moarte. Locul de veci al familiei, transformat în teren de joc
În Cimitirul Sf. Ilie din Voluntari, pipereanul Gigi Becali, patronul FCSB, a amenajat locuri de veci pentru cei din familie, iar printre cavouri a presărat gazon artificial, așa cum are pe terenurile bazei din Berceni.
lindenfeld1 jpeg
Satul din 1828, abandonat de zeci de ani, poate „reînvia”. Locul superb din inima României își poate recăpăta strălucirea de altădată
Țara noastră ascunde nenumărate locuri de o frumusețe rară, pe care nu foarte mulți oameni le cunosc. Iar o astfel de locație mai puțin știută se află în inima Munților Semenic, unde găsim un sat superb, numit Lindenfeld.
adunare liceu jpg
Exodul copiilor în căutarea educației pierdute: „Din ce în ce mai mulți școlari aleg să studieze în străinătate”
Relația proastă cu dascălii, dar și nemulțumirea față de condițiile de viață din România și bullying-ul îi determină pe elevi să plece să studieze în străinătate. 55,1% din copii vor să urmeze școala în străinătate.
Descopera ce distruge relatia de cuplu si ce i apropie pe parteneri webp
Cele mai comune 5 greșeli pe care le facem când ne alegem partenerul. „Dragostea învinge totul” e un mit
Angela Nuțu, psihoterapeut şi doctor în neuroștiințe, a dezvăluit câteva dintre cele mai frecvente greşeli pe care le fac oamenii atunci când îşi aleg partenerul de viaţă.
riduri webp
Ești la menopauză? Iată ce produse să folosești pentru a avea un ten perfect! Rutina pe care să o respecți
Ești la menopauză? Iată ce produse să folosești pentru a avea un ten perfect!
Pensionari discută cu reprezentanții presei și oficialii Caselor de Pensii de care aparțin privind recalcularea pensiei, în București. FOTO Inquam Photos / Octav Ganea
Deciziile pentru dosarele de pensie depuse după 1 septembrie, greu de emis. Daniel Baciu: „Facem eforturi să primească în decembrie”
Aproximativ 20.000 români care au depus documentele pentru pensionare în luna septembrie 2024 așteaptă în continuare deciziile, deși a fost depășit termenul legal de 45 zile. Șeful Casei Naționale de Pensii a avansat un termen, chiar dacă soft-ul nu e gata.
cozonac jpg
Rețetă de cozonac din secolul al XIX-lea. Secretele străbunicilor noastre
Cozonacul, această delicatesă tradițională românească, este simbolul sărbătorilor și al ospitalității. În vremurile de demult, cozonacul nu era doar un desert, ci o expresie a iubirii și a grijii față de cei dragi.