Profesori de neuitat din liceu

18 mai 2023
Comunismul se aplică din nou jpeg

 Era cocoșat și mergea greu, șontîc-șontîc, luîndu-și parcă avînt din mișcarea ca de vîslă a catalogului, pe care-l ținea într-o mînă. Cred că am mai scris despre el. N-am să-i spun numele, dar noi oricum îi ziceam Lagardère. La prima oră pe care am avut-o cu el, l-am privit ca pe o mare curiozitate. Ne preda fizica și am constatat că reușea să ne explice orice lecție, fie ea și foarte grea, cu o claritate ieșită din comun. Nu era nici prea blînd, nici prea sever, aparent detașat și obiectiv, așa cum îi șade bine unui fizician. Cu timpul, am ajuns să-l respectăm tot mai mult. Glumele pe care le făceam pe seama lui la început au încetat, chiar dacă între noi am continuat să-i zicem Lagardère. Astăzi nu găsesc răspuns la întrebarea dacă, dintre mulții profesori pe care i-am tot avut, o fi fost vreunul mai bun decît el.    

 Avea un nume exotic, foarte ciudat, și un iubit care venea s-o ia cu motocicleta de la ore. Purta ochelari și ne-a fost tuturor antipatică de la prima vedere. Nu severă, ci de-a dreptul sadică, ne preda limba rusă. Umplea catalogul cu note de 3. Odată mi-aduc aminte că am primit chiar și un 1. Devenea extrem de dură cu elevii aflați înainte de examenul pentru așa-numita treaptă a doua sau înainte de bacalaureat și de admiterea la facultate. Atunci, amenințările ei aveau un efect maxim pentru că, dacă te lăsa corijent, pierdeai un asemenea examen, de care-ți depindea viitorul. În clasa a XII-a, după un val de note mici, cu care ne-a cadorisit pe foarte mulți din clasă, a început să ne îndemne să contribuim mai mult la echiparea cabinetului de limba rusă. Ne spunea că un covor costă cîteva sute de lei, o vază de flori cel puțin o sută și așa mai departe. Era un șantaj în toată regula. Înțelegeam cu toții că, dacă donam niște bani pentru acel cabinet, scăpam de corijență și ne puteam vedea mai departe, liniștiți, de parcursul liceal și universitar. Circula și zvonul că motivul sinuciderii unui elev fusese tocmai faptul că profesoara îl lăsase corijent peste vară, făcîndu-l să piardă examenul de intrare în clasa a XI-a. În disperare de cauză, noi am pîrît-o dirigintei care, scandalizată, a reușit să-i impună respectivei profesoare să ne treacă pe toți clasa. În ciuda acestei experiențe și chiar în ciuda istoriei, dacă pot spune așa, continui să cred că rusa, pe care n-am reușit s-o învăț, e o limbă frumoasă.

 Am avut la un moment dat un diriginte care era profesor de sport. Fusese boxer. Semăna teribil cu Joe Dassin. Un om cumsecade, dar care uneori avea niște fixuri. De exemplu, ne cerea băieților să fim mereu tunși cît se poate de scurt, deși el avea un păr mare și ondulat, asemănător cu al celebrului cîntăreț. Oricît de des și de scurt ne-am fi tuns, el tot nu era mulțumit. Într-o zi, ajungînd la limita răbdării cu cerința asta, am hotărît, aproape toți băieții din clasă (că unanimitate perfectă nu exista nici măcar pe atunci), să ne tundem la chelie, cum se zicea, să ne radem scăfîrliile, adică. Și ne-am dus cu toții la aceeași frizerie, aproape ținîndu-ne de mînă, ca nu cumva să se răzgîndească cineva și să strice în vreun fel solidaritatea. Am cerut frizerilor să ne radă în cap. A fost un mare haz și o mare jale în același timp. În ziua următoare am apărut cu toții în clasă ca niște becuri. S-a produs senzație în tot liceul. Profesorii ne întrebau ce s-a întîmplat, dar noi tăceam. Mai mult fetele au fost cele care le dădeau explicații. Într-un tîrziu, a apărut și dirigintele. Aflase el ceva. Cînd ne-a văzut, a încremenit. Apoi ne-a întrebat cu voce scăzută: „Ce-ați făcut, măi?”. Nu știm ce reacții or fi fost în cancelarie, dar am avut senzația că sacrificiul nostru n-a fost inutil. Ba chiar efectul părea mai mare decît ar fi meritat nefericitul diriginte.

 Profesorul de matematică avea o figură de părea că plînge tot timpul. Și vocea îi era smiorcăită. Majoritatea dintre noi nu înțelegeau niciodată absolut nimic de la orele lui. Toți cei care vizam facultăți tehnice luam oricum meditații în particular. Curios era că nimic din ceea ce făceam la acele meditații nu părea să aibă vreo legătură cu orele din clasă. La școală, profesorul ne preda teorii de neînțeles. La meditații învățam să rezolvăm probleme, așa cum se cerea la admiterea în facultate. Erau parcă materii diferite. Știam că dacă nu voiam să urmăm chiar Matematica, doar meditațiile ne erau de ajuns. Cu timpul, nu ne-am mai bătut deloc capul cu teoriile înșirate pe tablă. Ba chiar multele ore de matematică deveniseră predilecte pentru chiul. În timpul lor ieșeam în curte să jucăm fotbal sau baschet. Profesorul rămînea adesea doar cu fete în clasă (erau mai conștiincioase) și cu vreo doi băieți cărora nu le plăcea nici fotbalul, nici baschetul.  

Atunci ieșea la geam să ne cheme din curte făcînd cu mîna gesturi ample, categorice, în contrast cu figura-i plîngăcioasă. Își micșora ochii și ne era clar că de acolo, de la etaj, nu ne distingea prea bine. Doar bănuia că eram cei care ar fi trebuit să fie prezenți la ora lui. Noi eram însă neîndurători. Ne prefăceam că nu-l vedem și nu-l auzim, concentrați în continuare asupra jocului nostru. Îl percepeam ca pe un biet neputincios și ne îngropam undeva adînc sub bravura noastră adolescentină sentimentele de milă și de jenă pe care, cu siguranță, le aveam cu toții.

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Adevarul.ro

image
Wizz Air va introduce noi rute cu plecare din București și Cluj-Napoca. Care sunt acestea şi cât costă călătoria
Compania Wizz Air anunţă că va introduce cinci noi curse directe către destinaţii din Europa, cu plecare din Bucureşti şi Cluj-Napoca.
image
„Îmbrobodirea” femeilor: Ce spun un psiholog și un sociolog despre ultimele declarații ale Arhiepiscopul Tomisului
Arhiepiscopul Tomisului a rămas în Secolul XVII, spun experții care au analizat ultimele declarații controversate ale acestuia despre faptul că femeile căsătorite ar trebui să poarte capul acoperit.
image
Cum a ajuns un bărbat să construiască o tavernă grecească în propria curte: „Avem o listă de așteptare și primim clienți de peste tot”
Un bărbat de 44 de ani a construit o tavernă grecească în propria grădină. El a cheltuit peste 20.000 de euro pentru a putea primi oaspeți din întreaga lume, conform Daily Mail.

HIstoria.ro

image
Un cărturar francez justifică argumentat Comunismul lui Sadoveanu
„Războiul rece bîntuia și printre intelectuali. În acest context, Sadoveanu, care făcuse deja alegerea în 1944, în timpul răsturnării de situație prosovietice acționînd convins potrivit conștiinței sale umaniste, este pus în situația să aibă luări de poziție fără echivoc în favoarea noului regim”.
image
Războiului din Pacific: decriptarea codului japonez JN-25b
Un salt major pentru SUA în domeniul informațiilor a avut loc în februarie 1942, când criptanaliștii US Navy au început decriptarea mesajelor japoneze trimise cu ajutorul codului naval standard JN-25b.
image
Nicolae Ceaușescu a făcut de gardă la catafalcul lui Tudor Arghezi / FOTO
De un asemenea privilegiu nu s-a bucurat nici un scriitor în Istoria României.