Problemele altora

Publicat în Dilema Veche nr. 884 din 18 - 24 martie 2021
Nicu┼čor fa┼ú─â cu reac┼úiunea jpeg

ÔŚĆ Guvernul afgan s-a v─âzut pus ├«n situa╚Ťia de a renun╚Ťa la o bizar─â interdic╚Ťie referitoare la dreptul tinerelor fete de a c├«nta ├«n public. Agen╚Ťia France Presse nota c─â interdic╚Ťia punea cap─ât unei tradi╚Ťii locale care f─âcea ca adesea, la evenimente publice, s─â fie prezente ╚Öi coruri de fete. ╚śtirea privind instituirea interdic╚Ťiei a provocat o nea╚Öteptat─â ╚Öi solid─â reac╚Ťie de respingere. Numeroase femei afgane au protestat pe social media folosind hashtag-ul #iammysong (ÔÇ×s├«nt c├«ntecul meuÔÇť). 

Ministerul Educa╚Ťiei de la Kabul a b─âlm─âjit ├«n cele din urm─â o scuz─â neconving─âtoare ╚Öi a renun╚Ťat la impunerea interdic╚Ťiei. Totu╚Öi, ├«n condi╚Ťiile apropiatei retrageri a trupelor americane din ╚Ťar─â, controversa a alimentat temerile privind revenirea la putere a talibanilor. Afganistanul este deja una dintre ╚Ť─ârile ├«n care drepturile femeilor s├«nt limitate. O revenire a islami╚Ötilor radicali la putere ar ├«nsemna c─â aceste drepturi vor disp─ârea cu totul. 

ÔŚĆ ├Än Polonia, coali╚Ťia de dreapta care conduce ╚Ťara ├«╚Öi pune destul de serios problema supravie╚Ťuirii. Polonia Unit─â, unul dintre partidele care o compun, e nemul╚Ťumit c─â parte din banii din Fondul de Rezilien╚Ť─â pe care Uniunea European─â ├«l pune la dispozi╚Ťia statelor membre provin din ├«mprumuturi. Polonia Unit─â are dubii c─â UE are dreptul legal s─â ├«mprumute ╚Öi mai mul╚Ťi bani dec├«t o face ├«n prezent. ├Än plus, exist─â problema datoriei comune care ar rezulta din aceste ├«mprumuturi. ├Än discursul Puterii din Polonia s-a ├«ntors marota de la precedenta criz─â financiar─â privind riscul de a pl─âti ÔÇ×datoriile GrecieiÔÇŁ. ├Äns─â motivul principal al nemul╚Ťumirii partenerului junior din coali╚Ťia de la Var╚Öovia este faptul c─â UE poate t─âia oric├«nd finan╚Ťarea pentru Polonia dac─â o majoritate a statelor constat─â ├«nc─âlc─âri grave ale principiilor statului de drept.

Riscul este real ╚Öi frustrant pentru polonezi. Var╚Öovia ╚Öi Bruxelles-ul se v─âd adesea puse pe pozi╚Ťii contrare ca urmare a comportamentului politicienilor din coali╚Ťia polonez─â de guvernare. Conservatori ╚Öi autoritari╚Öti, martorii lui Kaczynski se ├«nc─âp─â╚Ť├«neaz─â s─â intre aproape permanent ├«n conflict cu Uniunea European─â. De aceast─â dat─â ├«ns─â, Partidul Lege ╚Öi Justi╚Ťie, cel mai mare din coali╚Ťia de guvern─âm├«nt, pare s─â fie totu╚Öi rezonabil, fiind mai preocupat de fondurile ce ar urma s─â vin─â de la UE dec├«t de principii ╚Öi frici bune pentru vremuri mai lini╚Ötite. ├Äns─â discursul pe care l-a practicat ╚Öi legitimat ani de-a r├«ndul, preluat acum ╚Öi de parteneri, risc─â s─â arunce ╚Ťara ├«ntr-o criz─â politic─â profund─â ╚Öi p─âguboas─â.

ÔŚĆ ├Än afar─â de fostul pre╚Öedinte Trump, singurul politician relevant de pe p─âm├«nt care nu a dat semne c─â ├«n╚Ťelege c─â la Casa Alb─â s-a produs o schimbare e liderul Coreei de Nord, Kim Jong-un. Statele Unite ├«ncearc─â de s─âpt─âm├«ni ├«ntregi s─â ia leg─âtura pe canale diplomatice cu Phenianul pentru a relua discu╚Ťiile pe temele care ╚Ťin agenda bilateral─â ocupat─â de ani de zile: dezarmare, pace ├«n penisula coreean─â sau m─âcar prevenirea unor gesturi nes─âbuite.

Ei bine, Coreea de Nord nu d─â semne c─â e disponibil─â. Faptul c─â o astfel de ╚Ötire a devenit public─â nu face dec├«t s─â scoat─â ├«n eviden╚Ť─â exasperarea ╚Öi ├«ngrijorarea americanilor cu privire la inten╚Ťiile regimului de la Phenian. Singurul semn c─â guvernul nord-coreean e con╚Ötient de ceea ce se mai ├«nt├«mpl─â ├«n restul lumii e o declara╚Ťie a surorii lui Kim Jong-un, Kim Yo-jong, care a avertizat America ╚Öi Coreea de Sud s─â renun╚Ťe la exerci╚Ťiile militare comune pe care Phenianul le vede ca preg─âtiri de invazie. ÔÇ×Dac─â vre╚Ťi ca ├«n urm─âtorii ani s─â dormi╚Ťi ├«n pace, ab╚Ťine╚Ťi-v─âÔÇŁ, a avertizat sumbr─â doamna Kim. 

ÔŚĆ ├Än Australia, News Corp, gigantul media de╚Ťinut de familia Murdoch, ╚Öi Facebook au semnat un contract care oblig─â compania american─â s─â pl─âteasc─â pentru con╚Ťinutul distribuit pe re╚Ťeaua sa. News Corp e a doua companie australian─â care semneaz─â un astfel de contract de compensare, efect al unei controversate legi adoptate recent de Parlamentul de la Canberra. Facebook ├«ncercase f─âr─â succes s─â previn─â adoptarea legii. Ca s─â fie mai conving─âtor, eliminase de pe platform─â toate link-urile c─âtre site-urile institu╚Ťiilor de pres─â australiene. Tipul acesta de ╚Öantaj nu a f─âcut ├«ns─â dec├«t s─â ├«nt─âreasc─â convingerea politicienilor c─â influen╚Ťa uria╚Ö─â a re╚Ťelelor sociale trebuie pus─â cumva sub control.

News Corp are pe pia╚Ťa australian─â un semimonopol. 70% din con╚Ťinutul consumat acolo provine de la unul dintre titlurile sale. Unii anali╚Öti au speculat c─â legea care pune Facebook la plat─â e un fel de cadou al mediilor politice australiene pentru familia Murdoch. Cumva ironic, urm─âtorul pas pentru News Corp este s─â r─âspund─â ├«ntreb─ârilor unei comisii de anchet─â care vrea s─â afle dac─â nu cumva domina╚Ťia sa asupra pie╚Ťei locale media este mult prea mare. Adic─â exact situa╚Ťia ├«n care se afla Facebook ├«n urm─â cu pu╚Ťin timp.

Teodor Tiţă poate fi găsit și la twitter.com/jaunetom.

Nicu┼čor fa┼ú─â cu reac┼úiunea jpeg
Inamicul
Occidentul începe, încet-încet, să abandoneze iluziile că Rusia poate fi tratată altfel decît ca inamic.
B─ât─âlia cu gigan╚Ťii jpeg
╚śi-am ├«nc─âlecat pe-o ╚Öa...
Au trecut 23 de ani de c├«nd am intrat pentru prima dat─â ├«n redac╚Ťia Dilemei.
Teze pentru o fenomenologie a protec┼úiei (├«ngere┼čti) jpeg
Comunicare f─âr─â comunicare
Abilitatea de a perora fără să spui nimic e, pare-se, înzestrarea obligatorie a cuiva care vrea să-și asigure o carieră publică de succes.
Frica lui Putin jpeg
Monoteisme
Politeismul este relativ favorabil toleran╚Ťei ╚Öi pluralismului.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
De ce enerveaz─â claritatea moral─â ╚Öi pe unii, ╚Öi pe al╚Ťii
Claritatea moral─â nu e limpezimea con╚Ötiin╚Ťei emitente, ci limpezimea privirii asupra realit─â╚Ťii.
Hong Kong 1868 jpg
Hong Kong
În 1898, Marea Britanie și China au semnat un tratat prin care celei dintîi i se concesiona pentru încă 99 de ani orașul-port.
p 5 WC jpg
Cine ╚Öi cum lupt─â cu infla╚Ťia
Infla╚Ťia nu este dec├«t o ÔÇ×tax─âÔÇŁ pe care o ├«ncaseaz─â statul ╚Öi mediul economic ╚Öi o pl─âtesc consumatorii.
Iconofobie jpeg
M─â mir f─âr─â a fi uimit
Surpriza spiritual─â, generat─â de o realitate care te fascineaz─â, ├«╚Ťi st├«rne╚Öte, instantaneu, curiozitatea, interesul ad├«nc ╚Öi, apoi, apetitul pentru cunoa╚Öterea ei.
ÔÇ×Cu buleÔÇť jpeg
╚śaiba
Nu ╚Ötim exact c├«nd ╚Öi de ce tocmai ÔÇ×╚ÖaibaÔÇŁ a devenit, ├«n rom├óna colocvial─â, emblema depreciativ─â a muncii manuale grele.
HCorches prel jpg
Un salut din Vama Veche
Am scris de multe ori despre nevoia schimb─ârii grilelor de lectur─â, despre nevoia de a deschide, prin textele propuse spre studiu, c─âi de acces spre dezvoltarea personal─â ╚Öi spre experien╚Ťa cotidianului, despre nevoia de a folosi aceste texte ├«n cheia valorilor contemporaneit─â╚Ťii.
p 7 jpg
Calea spre premodernitate a Rusiei
Putin ÔÇ×e chipul unei lumi pe care mintea occidental─â contemporan─â nu o ├«n╚ŤelegeÔÇť.
Comunismul se aplic─â din nou jpeg
Avort
Interzicerea avorturilor nu era o simplă lege restrictivă, ci devenise un instrument de represiune, de șantaj și teroare.
Nicu┼čor fa┼ú─â cu reac┼úiunea jpeg
Locul ├«n care democra╚Ťia liberal─â s-a dus s─â moar─â
Instalat la putere la finalul anului trecut, cabinetul Petkov a promis ferm o ruptur─â cu trecutul de corup╚Ťie ╚Öi guvernare ineficient─â.
B─ât─âlia cu gigan╚Ťii jpeg
C├«te sortimente de br├«nz─â se produc ├«n Fran╚Ťa?
Confruntat cu o asemenea blocadă, președintelui îi va fi foarte greu să guverneze în cel de-al doilea mandat.
Teze pentru o fenomenologie a protec┼úiei (├«ngere┼čti) jpeg
Teme ÔÇ×riscanteÔÇŁ ale dezbaterii religioase
P─ârintele Iustin Marchi╚Ö, de care m─â leag─â o via╚Ť─â de dialog spiritual, mi-a trimis, de cur├«nd, mai multe pagini din textele protodiaconului Andrei Kuraev, teolog neconven╚Ťional al Bisericii Ortodoxe Ruse.
Frica lui Putin jpeg
Contrafactualit─â╚Ťi
R─âm├«ne aproape ├«ntotdeauna ├«n istorie un rest inexplicabil prin considerente pur ra╚Ťionale, prin for╚Ťe obiective, prin factori clasificabili ╚Öi relevan╚Ťi statistic ori prin determinisme sociale.
AFumurescu prel jpg
Pe repede-încet
Zilele acestea am ajuns ├«n ╚Ťar─â ╚Öi m-am str─âduit din r─âsputeri, ca de fiece dat─â, s─â (re)├«n╚Ťeleg societatea rom├óneasc─â.
o suta de ani in casa noastra cover opt jpg
Istorie pentru copii și prăjitură cu ouă
Cititorul este purtat printr-un ├«ntreg univers ilustrat de obiecte de epoc─â, toate care mai de care mai interesante, ce ├«nf─â╚Ťi╚Öeaz─â pove╚Ötile ╚Öi informa╚Ťiile din text.
O mare inven╚Ťie ÔÇô contractul social jpeg
Este necesară schimbarea actualei forme de guvernămînt? (II)
Nu mai cred ast─âzi c─â forma de guvern─âm├«nt stabilit─â prin actuala Constitu╚Ťie este sursa disfunc╚Ťionalit─â╚Ťilor ╚Öi e╚Öecurilor sistemului politic din Rom├ónia.
Iconofobie jpeg
Pesimistul, un personaj respectabil
Omul ├«n╚Ťelept sesizeaz─â, ├«n efemeritatea lucrurilor, prin extrapolare, vremelnicia ├«ntregii lumi ╚Öi, ca atare, ├«╚Öi poate permite s─â verse, compasiv, o lacrim─â de regret.
ÔÇ×Cu buleÔÇť jpeg
Urm─âritori, adep╚Ťi, follower(╚Ö)i
Influen╚Ťa englez─â actual─â, mai ales cea manifestat─â ├«n jargonul Internetului, poate produce anumite perplexit─â╚Ťi vorbitorilor din alte genera╚Ťii, atunci c├«nd schimb─â sensurile uzuale ╚Öi conota╚Ťiile pozitive sau negative ale cuvintelor.
HCorches prel jpg
Ce oferim și ce așteptăm
Predăm strungul în epoca informatizării.
p 7 WC jpg
Opt lec╚Ťii ale r─âzboiului din Ucraina
Interdependen╚Ťa economic─â nu pre├«nt├«mpin─â r─âzboiul.
Un sport la R─âs─ârit jpeg
Țiriac zice că îl vede pe Nadal murind pe terenul de tenis. Adică Nadal e muritor?
Ce va muri e o anumit─â idee despre sport, aceea c─â iei corpul t─âu, a┼ča cum l-ai cl─âdit cu munc─â ┼či ap─â plat─â, ┼či faci tot ce po┼úi pentru a ├«nvinge f─âr─â repro┼č.

Adevarul.ro

image
Imagini spectaculoase cu uria┼čul pod de la Br─âila dup─â montarea tablierului metalic de 22.000 de tone FOTO
Mar┼úi, 28 iunie, a fost montat ultimul dintre cele 86 de segmente de tablier metalic la podul suspendat de la Br─âila, informeaz─â┬á CNAIR. Podul peste Dun─âre de la Br─âila va fi cel mai mare pod suspendat din Rom├ónia ┼či al treilea din Europa.
image
Primele imagini cu racheta ruseasc─â┬á X-22 care love┼čte centrul comercial din Kremenciuk - VIDEO
Au ap─ârut primele imagini cu racheta care love┼čte centrul comercial din Kremenciuk. Este vorba despre o rachet─â ruseasc─â X-22. ├Än urma atacului de luni, cel pu┼úin 18 persoane ┼či-au pierdut via┼úa.
image
Sentinţă în cazul lui Andrei, băiatul de 13 ani omorât în bătaie pentru o fată, în centrul Mangaliei
În urmă cu doi ani, Andrei (13 ani) a fost bătut pe o stradă din Mangalia de un alt tânăr. La scurt timp, victima a murit.

HIstoria.ro

image
Nașterea Partidului Țărănesc, în tranșeele de la Mărășești
├Än Primul R─âzboi Mondial, Mihalache se ├«nscrie voluntar ca ofi┼úer ├«n rezerv─â ╚Öi se remarc─â prin curaj ╚Öi prin vitejie peste tot, dar mai cu seam─â la M─âr─â╚Öe╚Öti. Regele Ferdinand ├«nsu╚Öi ├«i prinde ├«n piept ordinul ÔÇ×Mihai ViteazulÔÇť pentru faptele sale de eroism.
image
Dacă am fi luptat și vărsat sânge în 1940 pentru Basarabia, poate că...
Istoria nu se scrie cu autoprotectoarele ÔÇ×dac─â...ÔÇŁ ╚Öi ÔÇ×poate c─â...ÔÇŁ. Nimeni nu poate dovedi, chiar cu documente istorice atent selectate, c─â ÔÇ×dac─â...ÔÇŁ (sunte┼úi liberi s─â completa┼úi Dumneavoastr─â aici), soarta Rom├óniei ar fi fost alta, mai bun─â sau mai rea. Cert este c─â ultimatumurile sovietice din 26-27 iunie 1940 ╚Öi deciziile conduc─âtorilor rom├óni luate atunci au avut efecte puternice imediate, dar ╚Öi pe termen lung.
image
Cine a fost Mary Grant, englezoaica devenit─â simbol al Revolu╚Ťiei de la 1848 din ╚Üara Rom├óneasc─â
ÔÇ×Rom├ónia revolu╚Ťionar─âÔÇŁ, crea╚Ťia pictorului Constantin Daniel Rosenthal, este unul dintre cele mai reprezentative tablouri ale rom├ónilor, simbol al Revolu╚Ťiei de la 1848. Rom├ónca surprins─â ├«n tabloul care a f─âcut istorie a fost, de fapt, la origini, o englezoaic─â pe nume Mary Grant.