Probleme de familie

Publicat în Dilema Veche nr. 870 din 10 - 16 decembrie 2020
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg

Sînt 16 ani de cînd Macedonia la acea vreme, Macedonia de Nord astăzi, a primit statutul de candidat la aderarea la Uniunea Europeană. Era cam în aceeași perioadă în care România termina negocierile și se pregătea să iasă din zona gri a continentului.

Pentru macedoneni, însă, urma o lungă perioadă în care, în loc să discute despre creștere economică și comerț, au purtat lungi și complicate discuții despre identitate. Mai întîi cu grecii, care ani de-a rîndul le-au refuzat macedonenilor orice progres în relația cu UE pretextînd că denumirea micului stat balcanic e de natură să creeze confuzii în legătură cu moștenirea lui Alexandru cel Mare. Doar Grecia modernă, a spus guvernul de la Atena, poate emite pretenții legate de cultura antică ce se leagă de numele împăratului. Negocierile cu Bruxelles-ul au rămas blocate o perioadă lungă de timp. Tîrziu, macedonenii au cedat. Au acceptat să își schimbe numele țării și așa au ajuns, din 2018, să trăiască în Macedonia de Nord.

Efectul acestui blocaj s-a văzut în viața de zi cu zi a macedonenilor care și-au afirmat hotărît identitatea, transformîndu-și capitala în ceea ce presa internațională a numit uneori „parc de distracții” din cauza numărului mare de statui ale unor personalități istorice ca Maica Teresa și Alexandru cel Mare sau tatăl acestuia, Filip. Asta spre enervarea albanezilor și grecilor care, evident, își revendică fiecare personalitățile.

Între statuile de la Skopje se află și una a sfinților Chiril și Metodiu, inventatorii a ceea ce urma să devină alfabetul chirilic. Așa că macedonenii au adăugat la lista de vecini enervați și Bulgaria, care, de altfel, nu avea nevoie de motive suplimentare pentru a emite opinii cu privire la originea macedonenilor. Văzuți dinspre Sofia, ei sînt de fapt bulgari și vorbesc un dialect al limbii bulgare. Deși inițial nu a emis obiecții cu privire la obiectivele europene ale Macedoniei, Bulgaria a decis brusc zilele trecute să oprească negocierile de aderare dintre Skopje și Bruxelles. Și par hotărîți să mențină acest veto pînă cînd macedonenii vor accepta că vorbesc bulgara.

O întoarcere la 180 de grade față de trecutul recent, cînd Sofia a fost unul dintre suporterii fermi ai intrării Macedoniei în UE.

Analiștii internaționali pun atitudinea Bulgariei pe seama necazurilor interne ale premierului Boiko Borisov, contestat intens în stradă și în Parlament și silit să guverneze alături de un mic și gălăgios partid naționalist. Borisov știe bine că mofturile etniciste ale guvernului său scot din sărite Bruxelles-ul, dar știe la fel de bine că își poate folosi veto-ul fără să se expună la altceva decît la o eventuală pierdere de reputație.

În Macedonia, decizia bulgarilor a provocat un val de indignare. „Nici o națiune din Europa nu trebuie să fie obligată să aleagă între propria identitate și aderare”, a spus premierul Nikola Dimitrov, citat de Politico.

De partea lor, istoricii bulgari insistă că națiunea macedoneană este mai degrabă un soi de inginerie politică instrumentată de comuniștii iugoslavi pentru a justifica de ce teritoriul respectiv nu aparține Bulgariei, așa cum se întîmpla pînă în anii ʼ40 ai secolului trecut.

„Nimeni nu le neagă dreptul de a se defini cum doresc și de a-și numi limba așa cum le place. Dar nu putem fi de acord că acest drept se bazează pe ură, furt de istorie și negarea Bulgariei”, spune, la rîndul ei, Ekaterina Zaharieva, ministrul de Externe al Bulgariei.

Văzut de departe, acest proces de definire a unei națiuni poate părea pe alocuri amuzant sau chiar ridicol, însă simplul fapt că macedonenii așteaptă de 16 ani de zile să adere la blocul comunitar este una dintre micile drame europene care nu primesc foarte multă atenție. Aderarea la UE a însemnat întotdeauna pentru estici prosperitate și stabilitate. Întîrzierile nu fac decît să decredibilizeze filoanele pro-occidentale din societăți cum este cea macedoneană. De aceea, ambițiile meschine ale Bulgariei pun în pericol nu numai proiectul național al macedonenilor, ci și stabilitatea într-o regiune deja volatilă în care tensiunile etnice și politice sînt întotdeauna la o secundă distanță de violență. Pe de altă parte, ele indică faptul că nici națiunile mai mari și mai vechi din regiune nu sînt tocmai sigure pe ele și pe locul lor în lume. Din acest punct de vedere,  Estul Europei rămîne o zonă incapabilă să se împace cu propriul trecut și sperînd permanent că mai e ceva de cîștigat, vreo nedreptate istorică de reparat sau un orgoliu de hrănit.

Iar dacă Macedonia de Nord ajunge iar în pragul războiului civil (s-a mai întîmplat) sau decide la un moment dat că Rusia e mai onestă în relația bilaterală, nici un premier bulgar nu va fi tras la răspundere. Din păcate.

Teodor Tiţă poate fi găsit și la twitter.com/jaunetom.

image png
Reevaluarea lucrurilor de acasă
Și e de observat că țara s-a schimbat în mod fizic, mult mai mult decît atitudinea locuitorilor ei.
p 7 Sam Altman WC jpg
Capitalul cîștigă și în domeniul IA
Nu e de mirare că OpenAI nu a reușit să-și respecte misiunea.
image png
image png
Birocrații inventate, care să justifice plusul la salariu
Ne mai mirăm, apoi, de ce pleacă profesorii din învățămînt sau de ce ezită să vină.
image png
Șanticler
Rămîne să mai vorbim, desigur, despre sensurile alunecoase și imprevizibile generate de larga circulație a cuvîntului efemer.
image png
Un recrut de odinioară
Pe spatele gecii tînărului erau imprimate, în galben ţipător, cuvintele US Air Force.
image png
Mintea democratică și impunitatea poporului
Pe cînd mintea democratică nu exista, popoarele erau pedepsite.
image png
Moș Crăciun, John Fitzgerald Kennedy și bomba nucleară
A fost fix pe dos. Anul 1962 a adus cea mai gravă criză din timpul Războiului Rece, criza rachetelor nucleare din Cuba.
image png
Nevoia de umanioare
Ele sînt însoţitorul şi sprijinul ideal in dürftiger Zeit şi beneficiază de resurse încă nevalorificate în spaţiul Europei de Est.
image png
O fabulă a lui Socrate
E ceea ce am pățit și eu: după ce m-a durut piciorul din cauza legăturii, iată că a urmat și plăcerea.
image png
Spirala ghinionului și ghicitul în gri
Poate nu la fel de ostentativ, dar cei care spun lucrurile sînt, din nou, tratați ca excentrici stridenți și, pe alocuri, isterici.
image png
Cine sapă la temelia pilonului II
Este incredibilă tenacitatea cu care politicienii din zona de stînga atacă pilonul II de pensii administrate privat.
O mare invenție – contractul social jpeg
Succesiunea generațiilor în comunitatea academică: Valentin Constantin și Diana Botău
Regimurile dictatoriale și mișcările fundamentaliste s-au asociat într-o ofensivă violentă, propagandistică și armată, împotriva lumii euroatlantice.
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg
Populiștii nu (mai) sînt o excepție
Întrebările despre soarta Uniunii Europene, acuzațiile de extremism și evocarea drobului de sare fascist au devenit aproape un clișeu.
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
A conviețui cu imposibilul
Dictatura este un mod de organizare statală în care sfera posibilului tinde spre zero.
Frica lui Putin jpeg
„Scena politică”
Avem impresia că e o lume falsă – o „mascaradă” –, ceva profund neautentic, spre deosebire de lumea economică, de pildă, care e reală.
AFumurescu prel jpg
Vai, săracii, vai, săracii ziariști…
Incredibil, doamnelor și domnilor! Revoltător!
MihaelaSimina jpg
Cea mai frumoasă clădire din Cernăuți
Unul dintre „sporturile” la care istoria este campioană se numește „paradox”.
Iconofobie jpeg
O rugăciune la Bicaz
Nu faptul că încercam să‑l păcălesc pe Dumnezeu mă surprinde, ci dorinţa mea viscerală să trăiesc prostește, un eon întreg, dacă se putea.
„Cu bule“ jpeg
Mesa
Faptul că mesa apare des în dialoguri dovedește că forma îi era familiară publicului din secolul al XIX-lea.
image png
Ce-i rămîne Mariei de făcut?
Întrebările morale cu privire la integritatea academică și presiunea de a se conforma normelor nescrise ale colectivului profesional rămîn deschise.
RNaum taiat jpg
Comunismul se aplică din nou jpeg
Întoarcerea
Ajunși acasă, avem un fel de „rău de uscat“, cum li se întîmplă marinarilor.
image png
Misterele bugetare
Una din temele importante legate de transformarea sistemului public românesc este cea a „discreției” cu care au avut loc schimbările în administrație.

Adevarul.ro

image
Kim Basinger împlinește 70 de ani: iubirile pasionale ale actriței. Ce roluri i-au adus celebritatea VIDEO
Actriță și fost model, Kim Basinger a devenit celebră datorită rolurilor în filme precum Batman, L.A. Confidential și 9 1/2 Weeks. Vedeta premiată cu Oscar a avut o carieră excepțională, precum și o viață personală fascinantă. Astăzi, vedeta de la Hollywood împlinește 70 de ani.
image
Moartea misterioasă a uneia dintre cele mai mari vedete rock. Ultimele clipe din viața lui Jim Morrison, solistul trupei The Doors
Solistul trupei americane The Doors a fost unul dintre cele mai mari staruri rock din toate timpurile. La 52 de ani de la dispariția sa prematură, moartea sa este încă învăluită în mister, iar mulţi cred că Jim trăieşte şi azi.
image
Cartofii la cuptor, un deliciu. Cum faci cea mai ușoară mâncare de post, condimentele care îi fac irezistibili
Este un preparat simplu, dar deosebit de gustos. În post, cartofii la cuptor sunt o masă sățioasă și ușor de pregătit. Pot fi serviți cu murături, salată de legume ori cu sos de usturoi.

HIstoria.ro

image
Moartea lui Aurel Vlaicu. Concluziile anchetei
În cursul anchetei în cazul accidentului aeronautic în care și-a pierdut viața Aurel Vlaicu (31 august/13 septembrie 1913) s-au conturat două ipoteze, pe care locotenentul av. Gheorghe Negrescu le prezintă astfel:
image
Zguduitoarea dramă amoroasă din Brăila, care a captivat presa interbelică
În anii 1923-1924, numita Anny Bally din Brăila, „de o frumuseţe rară“, a încercat să se sinucidă din dragoste. În 8 noiembrie 1924, tot din amor, şi-a împuşcat iubitul, după care s-a împuşcat şi ea.
image
Importanța stației NKVD de la Londra în timpul celui de-al Doilea Război Mondial
În 1941, stația NKVD de la Londra era cea mai productivă din lume, comunicând Moscovei 7.867 de documente diplomatice și politice, 715 documente pe probleme militare, 127 referitoare la aspecte economice și 51 legate de activități sau operațiuni ale serviciilor de informații.