Probleme de familie

Publicat în Dilema Veche nr. 870 din 10 - 16 decembrie 2020
Nicu┼čor fa┼ú─â cu reac┼úiunea jpeg

Sînt 16 ani de cînd Macedonia la acea vreme, Macedonia de Nord astăzi, a primit statutul de candidat la aderarea la Uniunea Europeană. Era cam în aceeași perioadă în care România termina negocierile și se pregătea să iasă din zona gri a continentului.

Pentru macedoneni, ├«ns─â, urma o lung─â perioad─â ├«n care, ├«n loc s─â discute despre cre╚Ötere economic─â ╚Öi comer╚Ť, au purtat lungi ╚Öi complicate discu╚Ťii despre identitate. Mai ├«nt├«i cu grecii, care ani de-a r├«ndul le-au refuzat macedonenilor orice progres ├«n rela╚Ťia cu UE pretext├«nd c─â denumirea micului stat balcanic e de natur─â s─â creeze confuzii ├«n leg─âtur─â cu mo╚Ötenirea lui Alexandru cel Mare. Doar Grecia modern─â, a spus guvernul de la Atena, poate emite preten╚Ťii legate de cultura antic─â ce se leag─â de numele ├«mp─âratului. Negocierile cu Bruxelles-ul au r─âmas blocate o perioad─â lung─â de timp. T├«rziu, macedonenii au cedat. Au acceptat s─â ├«╚Öi schimbe numele ╚Ť─ârii ╚Öi a╚Öa au ajuns, din 2018, s─â tr─âiasc─â ├«n Macedonia de Nord.

Efectul acestui blocaj s-a v─âzut ├«n via╚Ťa de zi cu zi a macedonenilor care ╚Öi-au afirmat hot─âr├«t identitatea, transform├«ndu-╚Öi capitala ├«n ceea ce presa interna╚Ťional─â a numit uneori ÔÇ×parc de distrac╚ŤiiÔÇŁ din cauza num─ârului mare de statui ale unor personalit─â╚Ťi istorice ca Maica Teresa ╚Öi Alexandru cel Mare sau tat─âl acestuia, Filip. Asta spre enervarea albanezilor ╚Öi grecilor care, evident, ├«╚Öi revendic─â fiecare personalit─â╚Ťile.

├Äntre statuile de la Skopje se afl─â ╚Öi una a sfin╚Ťilor Chiril ╚Öi Metodiu, inventatorii a ceea ce urma s─â devin─â alfabetul chirilic. A╚Öa c─â macedonenii au ad─âugat la lista de vecini enerva╚Ťi ╚Öi Bulgaria, care, de altfel, nu avea nevoie de motive suplimentare pentru a emite opinii cu privire la originea macedonenilor. V─âzu╚Ťi dinspre Sofia, ei s├«nt de fapt bulgari ╚Öi vorbesc un dialect al limbii bulgare. De╚Öi ini╚Ťial nu a emis obiec╚Ťii cu privire la obiectivele europene ale Macedoniei, Bulgaria a decis brusc zilele trecute s─â opreasc─â negocierile de aderare dintre Skopje ╚Öi Bruxelles. ╚śi par hot─âr├«╚Ťi s─â men╚Ťin─â acest veto p├«n─â c├«nd macedonenii vor accepta c─â vorbesc bulgara.

O ├«ntoarcere la 180 de grade fa╚Ť─â de trecutul recent, c├«nd Sofia a fost unul dintre suporterii fermi ai intr─ârii Macedoniei ├«n UE.

Anali╚Ötii interna╚Ťionali pun atitudinea Bulgariei pe seama necazurilor interne ale premierului Boiko Borisov, contestat intens ├«n strad─â ╚Öi ├«n Parlament ╚Öi silit s─â guverneze al─âturi de un mic ╚Öi g─âl─âgios partid na╚Ťionalist. Borisov ╚Ötie bine c─â mofturile etniciste ale guvernului s─âu scot din s─ârite Bruxelles-ul, dar ╚Ötie la fel de bine c─â ├«╚Öi poate folosi veto-ul f─âr─â s─â se expun─â la altceva dec├«t la o eventual─â pierdere de reputa╚Ťie.

├Än Macedonia, decizia bulgarilor a provocat un val de indignare. ÔÇ×Nici o na╚Ťiune din Europa nu trebuie s─â fie obligat─â s─â aleag─â ├«ntre propria identitate ╚Öi aderareÔÇŁ, a spus premierul Nikola Dimitrov, citat de Politico.

De partea lor, istoricii bulgari insist─â c─â na╚Ťiunea macedonean─â este mai degrab─â un soi de inginerie politic─â instrumentat─â de comuni╚Ötii iugoslavi pentru a justifica de ce teritoriul respectiv nu apar╚Ťine Bulgariei, a╚Öa cum se ├«nt├«mpla p├«n─â ├«n anii ╩╝40 ai secolului trecut.

ÔÇ×Nimeni nu le neag─â dreptul de a se defini cum doresc ╚Öi de a-╚Öi numi limba a╚Öa cum le place. Dar nu putem fi de acord c─â acest drept se bazeaz─â pe ur─â, furt de istorie ╚Öi negarea BulgarieiÔÇŁ, spune, la r├«ndul ei, Ekaterina Zaharieva, ministrul de Externe al Bulgariei.

V─âzut de departe, acest proces de definire a unei na╚Ťiuni poate p─ârea pe alocuri amuzant sau chiar ridicol, ├«ns─â simplul fapt c─â macedonenii a╚Öteapt─â de 16 ani de zile s─â adere la blocul comunitar este una dintre micile drame europene care nu primesc foarte mult─â aten╚Ťie. Aderarea la UE a ├«nsemnat ├«ntotdeauna pentru estici prosperitate ╚Öi stabilitate. ├Änt├«rzierile nu fac dec├«t s─â decredibilizeze filoanele pro-occidentale din societ─â╚Ťi cum este cea macedonean─â. De aceea, ambi╚Ťiile meschine ale Bulgariei pun ├«n pericol nu numai proiectul na╚Ťional al macedonenilor, ci ╚Öi stabilitatea ├«ntr-o regiune deja volatil─â ├«n care tensiunile etnice ╚Öi politice s├«nt ├«ntotdeauna la o secund─â distan╚Ť─â de violen╚Ť─â. Pe de alt─â parte, ele indic─â faptul c─â nici na╚Ťiunile mai mari ╚Öi mai vechi din regiune nu s├«nt tocmai sigure pe ele ╚Öi pe locul lor ├«n lume. Din acest punct de vedere,  Estul Europei r─âm├«ne o zon─â incapabil─â s─â se ├«mpace cu propriul trecut ╚Öi sper├«nd permanent c─â mai e ceva de c├«╚Ötigat, vreo nedreptate istoric─â de reparat sau un orgoliu de hr─ânit.

Iar dac─â Macedonia de Nord ajunge iar ├«n pragul r─âzboiului civil (s-a mai ├«nt├«mplat) sau decide la un moment dat c─â Rusia e mai onest─â ├«n rela╚Ťia bilateral─â, nici un premier bulgar nu va fi tras la r─âspundere. Din p─âcate.

Teodor Tiţă poate fi găsit și la twitter.com/jaunetom.

Nicu┼čor fa┼ú─â cu reac┼úiunea jpeg
Locul ├«n care democra╚Ťia liberal─â s-a dus s─â moar─â
Instalat la putere la finalul anului trecut, cabinetul Petkov a promis ferm o ruptur─â cu trecutul de corup╚Ťie ╚Öi guvernare ineficient─â.
B─ât─âlia cu gigan╚Ťii jpeg
C├«te sortimente de br├«nz─â se produc ├«n Fran╚Ťa?
Confruntat cu o asemenea blocadă, președintelui îi va fi foarte greu să guverneze în cel de-al doilea mandat.
Teze pentru o fenomenologie a protec┼úiei (├«ngere┼čti) jpeg
Teme ÔÇ×riscanteÔÇŁ ale dezbaterii religioase
P─ârintele Iustin Marchi╚Ö, de care m─â leag─â o via╚Ť─â de dialog spiritual, mi-a trimis, de cur├«nd, mai multe pagini din textele protodiaconului Andrei Kuraev, teolog neconven╚Ťional al Bisericii Ortodoxe Ruse.
Frica lui Putin jpeg
Contrafactualit─â╚Ťi
R─âm├«ne aproape ├«ntotdeauna ├«n istorie un rest inexplicabil prin considerente pur ra╚Ťionale, prin for╚Ťe obiective, prin factori clasificabili ╚Öi relevan╚Ťi statistic ori prin determinisme sociale.
AFumurescu prel jpg
Pe repede-încet
Zilele acestea am ajuns ├«n ╚Ťar─â ╚Öi m-am str─âduit din r─âsputeri, ca de fiece dat─â, s─â (re)├«n╚Ťeleg societatea rom├óneasc─â.
o suta de ani in casa noastra cover opt jpg
Istorie pentru copii și prăjitură cu ouă
Cititorul este purtat printr-un ├«ntreg univers ilustrat de obiecte de epoc─â, toate care mai de care mai interesante, ce ├«nf─â╚Ťi╚Öeaz─â pove╚Ötile ╚Öi informa╚Ťiile din text.
O mare inven╚Ťie ÔÇô contractul social jpeg
Este necesară schimbarea actualei forme de guvernămînt? (II)
Nu mai cred ast─âzi c─â forma de guvern─âm├«nt stabilit─â prin actuala Constitu╚Ťie este sursa disfunc╚Ťionalit─â╚Ťilor ╚Öi e╚Öecurilor sistemului politic din Rom├ónia.
Iconofobie jpeg
Pesimistul, un personaj respectabil
Omul ├«n╚Ťelept sesizeaz─â, ├«n efemeritatea lucrurilor, prin extrapolare, vremelnicia ├«ntregii lumi ╚Öi, ca atare, ├«╚Öi poate permite s─â verse, compasiv, o lacrim─â de regret.
ÔÇ×Cu buleÔÇť jpeg
Urm─âritori, adep╚Ťi, follower(╚Ö)i
Influen╚Ťa englez─â actual─â, mai ales cea manifestat─â ├«n jargonul Internetului, poate produce anumite perplexit─â╚Ťi vorbitorilor din alte genera╚Ťii, atunci c├«nd schimb─â sensurile uzuale ╚Öi conota╚Ťiile pozitive sau negative ale cuvintelor.
HCorches prel jpg
Ce oferim și ce așteptăm
Predăm strungul în epoca informatizării.
p 7 WC jpg
Opt lec╚Ťii ale r─âzboiului din Ucraina
Interdependen╚Ťa economic─â nu pre├«nt├«mpin─â r─âzboiul.
Un sport la R─âs─ârit jpeg
Țiriac zice că îl vede pe Nadal murind pe terenul de tenis. Adică Nadal e muritor?
Ce va muri e o anumit─â idee despre sport, aceea c─â iei corpul t─âu, a┼ča cum l-ai cl─âdit cu munc─â ┼či ap─â plat─â, ┼či faci tot ce po┼úi pentru a ├«nvinge f─âr─â repro┼č.
Comunismul se aplic─â din nou jpeg
Un roman de ╚Ötiin╚Ť─â
Bill Bryson nu este om de ╚Ötiin╚Ť─â, nu are o forma╚Ťie ╚Ötiin╚Ťific─â ╚Öi, poate tocmai de aceea, tot ce scrie pare s─â aib─â ├«n spate un proces de ├«n╚Ťelegere, de clarificare a unor lucruri, p├«n─â la nivelul la care devin accesibile oric─ârui om cu o minim─â educa╚Ťie academic─â.
B─ât─âlia cu gigan╚Ťii jpeg
Datoria Europei
Nici Fran╚Ťa, nici Germania ╚Öi nici ÔÇô cu at├«t mai pu╚Ťin! ÔÇô ╚Ü─ârile de Jos ori Danemarca nu vor face rabat de la exigen╚Ťele procesului de aderare.
Teze pentru o fenomenologie a protec┼úiei (├«ngere┼čti) jpeg
Note, st─âri, zile
Mi-e greu s─â pricep de ce a certa pe toat─â lumea e o form─â de ÔÇ×ac╚ŤiuneÔÇŁ.
Frica lui Putin jpeg
ÔÇ×Nu umili╚Ťi Fran╚Ťa, domnule pre╚Öedinte!ÔÇŁ
Pre╚Öedintele Fran╚Ťei, Emmanuel Macron, a declarat de dou─â ori, nu o singur─â dat─â, c─â ÔÇ×nu trebuie umilit─â RusiaÔÇŁ.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
Eroismul ucrainean și inima stafidită a Europei
Ucrainenii dau Europei anului 2022 o lec╚Ťie pentru care m─â tem c─â opulentul nostru continent, cu birocra╚Ťia lui pe c├«t de groas─â, pe at├«t de nevolnic─â, cu politicienii lui minusculi, nu este preg─âtit.
Cooper Union jpg
Două surori, un muzeu și o premieră
├Än prim─âvara anului 1897, la etajul al patrulea al ╚Öcolii publice Cooper Union din Manhattan pe care o ├«nfiin╚Ťase bunicul lor, surorile Hewitt au inaugurat Muzeul de Arte Decorative Cooper Union.
Tezaur jpg
O lung─â istorie de furt
Furturile din Ucraina sînt o reamintire brutală a celor cu care s-a confruntat, în istorie, România.
Iconofobie jpeg
Iubirea/ura de aproape
Devii mizantrop nu neapărat cunoscînd răul din celălalt, cît cunoscînd răul din tine.
HCorches prel jpg
La vida loca loca loca loca
Deprinderea aceasta a def─âim─ârii profesorilor a devenit la noi pandemic─â ╚Öi are un gust nu amar, ci de-a dreptul gre╚Ťos, cel pu╚Ťin ├«n percep╚Ťia mea.
p 7 2 WC jpg jpg
De ce refuz─â Occidentul s─â numeasc─â fascist─â Rusia lui Putin?
Jena Occidentului de a numi fascist─â Rusia lui Putin se explic─â prin contextul psiho-istoric al ╚Ť─ârilor europene.
Un sport la R─âs─ârit jpeg
Ce mai facem cu Na╚Ťionala?
Ne tortureaz─â ┼či o tortur─âm, chestiune din care nimeni nu va r─âm├«ne ├«ntreg. Echipa Rom├óniei nu e altceva dec├«t oglinda Rom├óniei.
Comunismul se aplic─â din nou jpeg
Ospitalitate
Nu e neap─ârat ipocrizie, cum ar zice unii, ci polite╚Ťe ╚Öi meserie.

Adevarul.ro

image
Motivul stupid pentru care o gr─âdini┼ú─â din Hunedoara a fost m├ózg─âlit─â cu mesaje de ur─â ┼či amenin┼úare VIDEO
O gr─âdini┼ú─â din Hunedoara a fost vandalizat─â. Autorii distrugerilor au l─âsat mesaje de amenin┼úare ┼či de ur─â pe fa┼úada cl─âdirii.
image
Un general rus obez ┼či retras din activitate, trimis s─â lupte ├«n r─âzboiul din Ucraina: ÔÇ×Nimeni nu-i poate refuza supunereaÔÇŁ
Un general rus pensionat ┼či obez, a fost trimis de Vladimir Putin s─â lupte ├«n prima linie ├«n r─âzboiul din Ucraina care se desf─â┼čoar─â mai ales ├«n partea de est a ┼ú─ârii. Decizia vine ├«n contextul ├«n care armata rus─â pierde tot mai mul┼úi militari de rang ├«nalt pe c├ómpul de lupt─â.
image
ÔÇ×QÔÇŁ, internautul de la care a pornit mi┼čcarea QAnon, a revenit pe forumurile web dup─â 2 ani de pauz─â:┬áÔÇ×S─â juc─âm ├«nc─â o dat─â?ÔÇŁ
Utilizatorul anonim cunoscut sub numele de ÔÇ×QÔÇŁ al forumurilor 4chan ┼či 8kun, personaj ale c─ârui anun┼úuri criptice au dat na┼čtere teoriei conspira┼úiei fasciste pro-Trump cunoscut─â drept QAnon, ┼či-a reluat post─ârile dup─â o pauz─â de aproape doi ani.

HIstoria.ro

image
100 de ani de show-uri culinare
├Än prim─âvara lui 1924 se auzea la radio primul show culinar, a c─ârui gazd─â era Betty Crocker, devenit─â o emblem─â a emisiunilor de acest gen ╚Öi un idol al gospodinelor de peste Ocean. Pu╚Ťin─â lume ╚Ötia c─â Betty nu exista cu adev─ârat, ci era doar o pl─âsmuire a min╚Ťilor creatoare ale postului de radio.
image
ÔÇ×UverturaÔÇŁ r─âzboiului austro-turc din 1715-1718
R─âzboiul turco-vene╚Ťiano-austriac dintre anii 1714-1718, cunoscut ╚Öi drept R─âzboiul Austro-Turc din 1715-1718, sau ÔÇ×R─âzboiul lui Eugeniu de SavoiaÔÇŁ, este primul din seria r─âzboaielor ruso-austro-turce din secolul XVIII.
image
Capitularea lui Osman Pașa
La 4/16 decembrie 1877, Carol ├«i scria Elisabetei c─â otomanii ├«ncercaser─â pe data de 28 s─â ias─â din Plevna lupt├ónd ╚Öi construind un pod peste r├óul Vid, ├«n zon─â desf─â╚Öur├óndu-se b─ât─âlii cumplite. Carol s-a ├«ndreptat imediat ├«n acea direc╚Ťie, ├«n timp ce ├«mp─âratul se dusese ├«n centrul dispozitivului.