Probleme de familie

Publicat în Dilema Veche nr. 870 din 10 - 16 decembrie 2020
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg

Sînt 16 ani de cînd Macedonia la acea vreme, Macedonia de Nord astăzi, a primit statutul de candidat la aderarea la Uniunea Europeană. Era cam în aceeași perioadă în care România termina negocierile și se pregătea să iasă din zona gri a continentului.

Pentru macedoneni, însă, urma o lungă perioadă în care, în loc să discute despre creștere economică și comerț, au purtat lungi și complicate discuții despre identitate. Mai întîi cu grecii, care ani de-a rîndul le-au refuzat macedonenilor orice progres în relația cu UE pretextînd că denumirea micului stat balcanic e de natură să creeze confuzii în legătură cu moștenirea lui Alexandru cel Mare. Doar Grecia modernă, a spus guvernul de la Atena, poate emite pretenții legate de cultura antică ce se leagă de numele împăratului. Negocierile cu Bruxelles-ul au rămas blocate o perioadă lungă de timp. Tîrziu, macedonenii au cedat. Au acceptat să își schimbe numele țării și așa au ajuns, din 2018, să trăiască în Macedonia de Nord.

Efectul acestui blocaj s-a văzut în viața de zi cu zi a macedonenilor care și-au afirmat hotărît identitatea, transformîndu-și capitala în ceea ce presa internațională a numit uneori „parc de distracții” din cauza numărului mare de statui ale unor personalități istorice ca Maica Teresa și Alexandru cel Mare sau tatăl acestuia, Filip. Asta spre enervarea albanezilor și grecilor care, evident, își revendică fiecare personalitățile.

Între statuile de la Skopje se află și una a sfinților Chiril și Metodiu, inventatorii a ceea ce urma să devină alfabetul chirilic. Așa că macedonenii au adăugat la lista de vecini enervați și Bulgaria, care, de altfel, nu avea nevoie de motive suplimentare pentru a emite opinii cu privire la originea macedonenilor. Văzuți dinspre Sofia, ei sînt de fapt bulgari și vorbesc un dialect al limbii bulgare. Deși inițial nu a emis obiecții cu privire la obiectivele europene ale Macedoniei, Bulgaria a decis brusc zilele trecute să oprească negocierile de aderare dintre Skopje și Bruxelles. Și par hotărîți să mențină acest veto pînă cînd macedonenii vor accepta că vorbesc bulgara.

O întoarcere la 180 de grade față de trecutul recent, cînd Sofia a fost unul dintre suporterii fermi ai intrării Macedoniei în UE.

Analiștii internaționali pun atitudinea Bulgariei pe seama necazurilor interne ale premierului Boiko Borisov, contestat intens în stradă și în Parlament și silit să guverneze alături de un mic și gălăgios partid naționalist. Borisov știe bine că mofturile etniciste ale guvernului său scot din sărite Bruxelles-ul, dar știe la fel de bine că își poate folosi veto-ul fără să se expună la altceva decît la o eventuală pierdere de reputație.

În Macedonia, decizia bulgarilor a provocat un val de indignare. „Nici o națiune din Europa nu trebuie să fie obligată să aleagă între propria identitate și aderare”, a spus premierul Nikola Dimitrov, citat de Politico.

De partea lor, istoricii bulgari insistă că națiunea macedoneană este mai degrabă un soi de inginerie politică instrumentată de comuniștii iugoslavi pentru a justifica de ce teritoriul respectiv nu aparține Bulgariei, așa cum se întîmpla pînă în anii ʼ40 ai secolului trecut.

„Nimeni nu le neagă dreptul de a se defini cum doresc și de a-și numi limba așa cum le place. Dar nu putem fi de acord că acest drept se bazează pe ură, furt de istorie și negarea Bulgariei”, spune, la rîndul ei, Ekaterina Zaharieva, ministrul de Externe al Bulgariei.

Văzut de departe, acest proces de definire a unei națiuni poate părea pe alocuri amuzant sau chiar ridicol, însă simplul fapt că macedonenii așteaptă de 16 ani de zile să adere la blocul comunitar este una dintre micile drame europene care nu primesc foarte multă atenție. Aderarea la UE a însemnat întotdeauna pentru estici prosperitate și stabilitate. Întîrzierile nu fac decît să decredibilizeze filoanele pro-occidentale din societăți cum este cea macedoneană. De aceea, ambițiile meschine ale Bulgariei pun în pericol nu numai proiectul național al macedonenilor, ci și stabilitatea într-o regiune deja volatilă în care tensiunile etnice și politice sînt întotdeauna la o secundă distanță de violență. Pe de altă parte, ele indică faptul că nici națiunile mai mari și mai vechi din regiune nu sînt tocmai sigure pe ele și pe locul lor în lume. Din acest punct de vedere,  Estul Europei rămîne o zonă incapabilă să se împace cu propriul trecut și sperînd permanent că mai e ceva de cîștigat, vreo nedreptate istorică de reparat sau un orgoliu de hrănit.

Iar dacă Macedonia de Nord ajunge iar în pragul războiului civil (s-a mai întîmplat) sau decide la un moment dat că Rusia e mai onestă în relația bilaterală, nici un premier bulgar nu va fi tras la răspundere. Din păcate.

Teodor Tiţă poate fi găsit și la twitter.com/jaunetom.

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Parteneri

image png
Vremea miercuri, 22 ianuarie. Temperaturi nefiresc de ridicate pentru această perioadă
Miercuri, în cea mai mare parte a ţării, valorile termice se vor situa peste normele climatologice specifice în ultima decadă a lunii ianuarie.
donald trump / FOTO:X/@kylenabecker
Fondatorul unei reţele criminale sofisticate de pe internet, grațiat de Donald Trump
Preşedintele Donald Trump a anunţat marţi că a acordat o graţiere lui Ross William Ulbricht, fondatorul reţelei dark web Silk Road, care, în 2013 la momentul închiderii, avea peste un milion de utilizatori înregistraţi.
profimedia 0955585340 jpg
Demonstrație de forță a grupării Hamas. Mesajul liderilor după ce luptători mascați și înarmați au ieșit din tuneluri pe străzile din Gaza
La intrarea în vigoare a armistițiului în Fâșia Gaza, mii de luptători ai Hamas au ieșit la iveală pentru a asigura schimbul de ostatici contra deținuților israelieni, într-o demonstrație de forță ce semnalează faptul că rămâne puterea dominantă în enclava palestiniană, relatează presa americană.
fructe pixabay jpg
Fructul pe care trebuie să-l consumi în fiecare dimineață. Te trezește mai bine decât cafeaua și vei avea energie pe întreg parcursul zilei
Majoritatea atunci când ne trezim bem, cu siguranță, cafeaua. Bineînțeles, nu vrem să-ți răpim plăcerea de a savura o cafea bună, însă vrem să știi că un anumit fruct îți stimulează corpul cu mai multă energie decât o cafea, ajutând în același timp la stabilizarea zahărului din sânge. Este vorba des
crin antonescu jpeg
Crin Antonescu: „Nu-s convins deloc că dacă Brătianu ar fi viu azi ne-ar rezolva problema actuală a României”
Crin Antonescu, candidatul coaliţiei de guvernare la alegerile prezidenţiale, a declarat, marţi seară, că, dacă Brătianu ar învia, nu ar putea rezolva problemele actuale ale României.
farmacie medicamente pastile shutterstock 717437125 jpg
Criză de medicamente în farmacii. „De ce nu se fac plăți? Ca să nu crească deficitul”
O serie de medicamente, unele dintre acestea pentru afecțiuni foarte grave, lipsesc din farmacii. Se întâmplă la fiecare început de an, iar pacienții au relativ puține opțiuni la dispoziție. Farmaciștii vorbesc și de situații aproape disperate.
Ianis Hagi facebook jpg
Ianis Hagi scoate bani din piatră seacă. Fotbalistul nu-și ține banii la ciorap
Ianis Hagi, 26 de ani, ridică un salariu anual de 1,2 milioane de euro la Glasgow Rangers.
image png
Spuneți adio firelor gri cu această vopsea de casă. Oferă o colorare perfectă încă de la prima utilizare
Dacă te-ai săturat de părul gri și vrei o soluție naturală, accesibilă și eficientă pentru a-l acoperi, există o vopsea de casă care promite să facă minuni. Acest remediu nu doar că oferă o acoperire completă a firelor de păr gri, dar folosește ingrediente naturale care sunt blânde cu scalpul și păr
angelina jolie vivienne knox profimedia jpg
Angelina Jolie își pune copiii să-i care cumpărăturile!
Angelina Jolie și gemenii ei, Vivienne și Knox Jolie-Pitt (16 ani), au oferit ajutor prietenilor apropiați în mijlocul incendiilor din Los Angeles. Familia a fost fotografiată făcând mai multe vizite la magazinul local din Los Feliz