Problema noastră cu democraţia

Publicat în Dilema Veche nr. 440 din 19-25 iulie 2012
Bruxelles ul sun─â trezirea pentru feudalii de la Bucure┼čti jpeg

┼×i totu┼či, a fost Rom├ónia, p├«n─â mai ieri, un rai al democra┼úiei, amenin┼úat acum de invazia unor hoarde barbare? S─â ne mai g├«ndim.

Mitul democra┼úiei rom├óne┼čti c─âlcate ├«n picioare de tancurile sovietice este viu ├«n con┼čtiin┼úa public─â. O Rom├ónie democratic─â, victim─â a unui imperiu hr─âp─âre┼ú. Asta sun─â foarte bine ┼či asigur─â multor con┼čtiin┼úe un somn lini┼čtit.

Mai rar aducem ├«n discu┼úie un alt episod, nu la fel de s├«ngeros precum cel de la sf├«r┼čitul r─âzboiului, dar cu consecin┼úe catastrofale asupra democra┼úiei ÔÇô pr─âbu┼čirea sistemului de partide ├«n a doua parte a anilor ÔÇÖ30, ca urmare a proiectului de putere personal─â a regelui Carol al II-lea. Adev─ârul este c─â nu am avut nici ├«n idealizata perioad─â interbelic─â o democra┼úie at├«t de bine consolidat─â precum ne-ar pl─âcea s─â credem.

┼×i mai exist─â un moment al istoriei noastre asupra c─âruia merit─â s─â reflect─âm. La sf├«r┼čitul anilor ÔÇÖ50, trupele sovietice de ocupa┼úie p─âr─âseau Rom├ónia, iar partidul c─âp─âta un oarecare grad de autonomie ├«n raport cu Moscova. Ce s-a ├«nt├«mplat? Cum a folosit partidul gradul de libertate de mi┼čcare permis de la Moscova? Ei bine, dup─â o scurt─â perioad─â de dezghe┼ú, de la sf├«r┼čitul domniei lui Dej ┼či ├«nceputul celei a t├«n─ârului Ceau┼čescu, Rom├ónia a luat-o singur─â pe calea na┼úional-comunismului. L─âsat oarecum ├«n pace, partidul comunist nu a dat nici un Tito, nici un Dubcek, nici m─âcar un Kadar. A dat ceau┼čismul, un amestec ciudat de stalinism ┼či nazism. Nu cumva problema noastr─â cu democra┼úia este mai profund─â dec├«t ne place s─â credem?

Dar s─â revenim la zilele noastre, ├«n era uniformiz─ârii standardelor ┼či a clasamentelor globale. ┼×i s─â recunoa┼čtem faptul c─â democra┼úia din Rom├ónia nu se sim┼úea oricum foarte bine nici p├«n─â la recentul asalt din Parlament. De patru ani, Rom├ónia scade constant ├«n clasamentul global al democra┼úiei, apar┼úin├«nd Economist Intelligence Unit. Ne aflam pe locul 50 ├«n 2008, am c─âzut pe 56 ├«n 2010 ┼či pe 59 ├«n clasamentul publicat la sf├«r┼čitul anului 2011. Rom├ónia face parte din grupul democra┼úiilor cu defecte, ┼či ┼čansele de a ie┼či prea cur├«nd din aceast─â grup─â s├«nt infime.

Unde ob┼úine Rom├ónia notele cele mai proaste, care o trag ├«n jos? La capitolul cultur─â politic─â, de exemplu ÔÇô exist─â tabere ireconciliabile a c─âror confruntare poate avea efecte negative asupra climatului democratic, apreciau autorii raportului. Bun─â predic┼úie! Un alt factor luat ├«n discu┼úie este sc─âderea libert─â┼úii presei. Inten┼úia autorit─â┼úilor de a considera campaniile de pres─â drept amenin┼ú─âri la siguran┼úa na┼úional─â a contat, desigur, ├«n aprecieri. Entuziasmul cu care umple azi ecranul o grup─â g─âl─âgioas─â de jurnali┼čti-activi┼čti arat─â c─â autorii raportului nu s-au ├«n┼čelat.

Rom├ónia stagneaz─â, enervant, ┼či ├«n Indexul statelor e┼čuate, apar┼úin├«nd revistei Foreign Policy. Nimic nu pare s─â ne poat─â scoate din categoria ÔÇ×la limit─âÔÇť, ├«n care ne zbatem de cinci ani. ├Än Indexul corup┼úiei percepute, realizat de Transparency international, Rom├ónia ob┼úine note mai slabe, de la an la an: de la 3,8 ├«n 2009 la 3,7 ├«n 2010 ┼či 3,6 ├«n 2011. Rom├ónii nu simt ├«mbun─ât─â┼úirea situa┼úiei, ├«n pofida progreselor constatate de Comisia European─â ├«n domeniul reformei justi┼úiei, ┼či nici nu au impresia c─â a existat vreo ├«mbun─ât─â┼úire privind calitatea guvern─ârii.

Merit─â s─â ne g├«ndim la aceste lucruri ├«n acest moment, c├«nd un veritabil Blitzkrieg declan┼čat de noua putere amenin┼ú─â s─â duc─â lucrurile ├«ntr-o zon─â chiar ┼či mai ├«ntunecat─â. ┼×i poate c─â singura veste bun─â este acum implicarea institu┼úiilor europene. Reac┼úiile dure din capitalele europene, dar mai ales de la Bruxelles s├«nt tot at├«tea aten┼úion─âri adresate celor de la putere c─â o continuare a abuzului de pozi┼úie dominant─â nu va fi tolerat─â. ┼×i este bine c─â se ├«nt├«mp─â a┼ča.

Numirea unui Avocat al Poporului prin consensul partidelor ÔÇô o cerin┼ú─â venit─â de la Bruxelles, pe care unii o pot considera extravagant─â ÔÇô are meritul de a fi un prim exerci┼úiu de coabitare ├«ntre for┼úe politice aparent ireconciliabile. Numirea procurorului general ┼či a procurorului ┼čef al DNA prin metode transparente este iar─â┼či o veste bun─â ÔÇô frumos ar fi fost ca principiul s─â fi fost respectat ┼či p├«n─â acum, dar mai bine mai t├«rziu dec├«t niciodat─â.

P├«n─â la urm─â, mult discutatul referendum nu ne d─â o ie┼čire rezonabil─â din situa┼úie. Ne putem trezi cu o putere euforic─â dup─â un nou succes electoral ┼či pe care numai fermitatea Uniunii Europene ar putea s─â o ┼úin─â ├«n fr├«u de la alte abuzuri. Sau putem s─â revenim la situa┼úia de dinainte de luna mai, c├«nd Rom├ónia nu se afla altundeva dec├«t ├«n zona gri a clasamentelor privind democra┼úia ┼či transparen┼úa. Ce se va ├«nt├«mpla ├«n acest din urm─â caz? Europa ├«┼či va muta ochii de la Rom├ónia ┼či va reveni la preocup─ârile ei importante legate de criza euro, consider├«nd c─â problema de la Bucure┼čti a fost rezolvat─â? Ar fi o dovad─â de naivitate, dac─â nu una de ipocrizie.

Indiferent de ce se va ├«nt├«mpla la referendum, Rom├ónia are nevoie de o reconstruc┼úie a cadrului ei democratic. Are nevoie de reguli noi, care s─â previn─â abuzul de majoritate, dar ┼či proiectele de putere personal─â ┼či drumul c─âtre un regim de tip piramidal.

Lucrurile vor merge greu ┼či nici m─âcar o simpl─â (de┼či, ├«n realitate, complicat─â...) modificare a Constitu┼úiei nu va fi o garan┼úie. Tendin┼úa partidelor dominante de a se transforma ├«n partid-stat nu se va potoli cu una-cu dou─â. Tendin┼úa de subordonare a justi┼úiei nu se va opri c├«t─â vreme chiar justi┼úia va da semne c─â se las─â subjugat─â.

Dar cel pu┼úin avem acum ├«n fa┼úa ochilor o lec┼úie important─â: c─â societatea nu c├«┼čtig─â nimic dintr-un r─âzboi politic ├«ntins pe parcursul c├«torva ani ┼či c─â la sf├«r┼čitul lui s-ar putea s─â nu avem ├«nving─âtori, ci numai ├«nvin┼či.

Poate c─â ├«n noaptea de 29 spre 30 iulie, ├«nving─âtorii vor da ferici┼úi ┼čampanie rece pe g├«tlejurile lor ├«nfierb├«ntate. ├Än realitate ├«ns─â, indiferent cine vor fi cei bucuro┼či ┼či cei tri┼čti, timpul lor va fi trecut ┼či Rom├ónia se va afla ├«n fa┼úa unei reconstruc┼úii a sistemului democratic. ├Än c├«t timp va reu┼či aceasta ┼či ce va ie┼či ├«n cele din urm─â este o alt─â discu┼úie.  

Ovidiu Nahoi este realizator de emisiuni economice la The Money Channel.

Teze pentru o fenomenologie a protec┼úiei (├«ngere┼čti) jpeg
Cultura de Internet (o ├«nsemnare ÔÇô ├«nc─â ├«ndrept─â╚Ťit─â, cred ÔÇô din 2008)
At├«ta doar: c├«nd e┼čti ├«n faza de ├«nv─â┼úare, nu se cade s─â adop┼úi, ┼úan┼úo┼č, postura ├«nv─â┼ú─âtorului. Mai ai ├«nc─â de butonatÔÇŽ
Frica lui Putin jpeg
Determinism geografic și decizie morală
Probabil, totu╚Öi, c─â determinismul geografic joac─â un anume rol ├«n judec─â╚Ťile noastre politice, sociale, culturale, dar, ca orice determinism, are limite. Iar c├«nd ├«ncerc─âm s─â vedem dincolo de ele, nu putem ignora o decizie moral─â, adic─â libertatea.
AFumurescu prel jpg
Na╚Ťiuni (ne)ru╚Öinate
Practic, constat tot mai des c─â exist─â at├«t oameni, c├«t ╚Öi na╚Ťiuni ce par complet str─âine conceptului de ru╚Öine.
Nicu┼čor fa┼ú─â cu reac┼úiunea jpeg
Italian. Responsabil
Italia nu va fi locul ├«n care suveranismul ╚Öi izola╚Ťionismul s-au dus s─â moar─â. ├Äns─â, cel pu╚Ťin pentru o vreme, cele dou─â vor l─âsa loc unui foarte necesar pragmatism.
O mare inven╚Ťie ÔÇô contractul social jpeg
RT France v. Consiliul Uniunii Europene
Apoi, aceast─â func╚Ťionare eficient─â nu a sacrificat nici unul dintre principiile procesului echitabil. RT France a avut acces la Justi╚Ťie, s-a bucurat de dreptul la ap─ârare ╚Öi de o analiz─â independent─â ╚Öi impar╚Ťial─â a motivelor ╚Öi argumentelor prezentate.
tumblr o4cyqcAhRy1sdzmuoo6 1280 jpg
Mașina de scăldat
Așa că pe la jumătatea secolului al XVIII-lea a fost inventată mașina de scăldat; o gravură păstrată într-o bibliotecă britanică din regiunea Yorkshire, datată cu anul 1736, ar fi prima imagine care surprinde niște oameni înotînd cu ajutorul mașinii de scăldat.
Iconofobie jpeg
O maladie necru╚Ť─âtoare
Egoismul (aproape c─â ├«mi vine s─â-i spun egotism ╚Öi ├«n rom├ón─â) reprezint─â mult mai mult dec├«t ne transmit dic╚Ťionarele explicative. Constituie o maladie a spiritului, care te alieneaz─â sui generis, te ├«mboln─âve╚Öte de ÔÇ×tine ├«nsu╚ŤiÔÇŁ.
ÔÇ×Cu buleÔÇť jpeg
De dulce
Echivalen╚Ťa par╚Ťial─â dintre dulce ╚Öi bun devine echivalen╚Ť─â total─â ├«n anumite construc╚Ťii, de exemplu ├«n sintagma fra╚Ťi dulci(sau buni), adic─â fra╚Ťi av├«nd ambii p─ârin╚Ťi ├«n comun, ├«n opozi╚Ťie cu fra╚Ťii vitregi.
HCorches prel jpg
O moarte care nu dovedește nimic
Ce leg─âtur─â au toate astea cu rubrica de educa╚Ťie, cu statutul de prof, via╚Ťa mea? Exilarea lui Ovidiu ╚Öi atentatul asupra lui Rushdie s├«nt pledoarii pentru nevoia de a p─âstra ├«n ╚Öcoal─â literatura pe primul loc ÔÇô ╚Öi subliniez, pe primul ÔÇô ca importan╚Ť─â!
Un sport la R─âs─ârit jpeg
David Popovici e om?
Cu c├«t rezultatele s├«nt mai mari ┼či mai departe de imagina┼úia noastr─â apare umbra tri┼čatului. A┼ča ┼či cu David. Nu poate fi adev─ârat, sus┼úin nu pu┼úini. E ceva ├«n neregul─â. De unde a ap─ârut?
Comunismul se aplic─â din nou jpeg
Dup─â 30 de ani
Hai, noi s─â tr─âim, c─â se pare c─â vom fi ultima genera╚Ťie de oameni ├«n╚Ťelep╚Ťi de pe lumea asta. Dup─â noi vin sociopa╚Ťii ─âia care nu mai ╚Ötiu s─â vorbeasc─â ├«ntre ei. Nu ╚Ötiu dec├«t s─â stea cu ochii ├«n telefon. M─â ├«ngroze╚Öte treaba asta, z─âu.
640px Castle Kruja Albania 2004 07 08 jpg
Tirana ╚Öi str─ânutul albanez ÔÇô despre c─âl─âtoria mea ├«n Albania (I) ÔÇô
Diminea╚Ťa ├«ncepe doar atunci c├«nd locuitorii ora╚Öului se ├«nt├«lnesc pe la terase ca s─â-╚Öi bea cafeaua, ├«nso╚Ťit─â mereu de un pahar de ap─â rece din partea casei, cafeaua nu se bea niciodat─â acas─â.
15893136202 0a2c4f1f4b c jpg
Nici o asemănare între Comisia Europeană și regimul Ceaușescu
Contextul actual face ca, dup─â 30 de ani, rom├ónii, al─âturi de ceilal╚Ťi europeni, de aceast─â dat─â, s─â se afle ├«n situa╚Ťia ├«n care s─â suporte o serie de restric╚Ťii de consum nepopulare ╚Öi dificile care le vor afecta nivelul de trai.
Nicu┼čor fa┼ú─â cu reac┼úiunea jpeg
À la guerre...
Campania declan╚Öat─â ├«mpotriva Amnesty International este ├«n cel mai bun caz ineficient─â, ├«n cel mai r─âu ÔÇô d─âun─âtoare.
Teze pentru o fenomenologie a protec┼úiei (├«ngere┼čti) jpeg
Ce știi să faci?
Spiritul ciocoismului rena┼čte (supravie┼úuie┼čte) viguros pe scena noastr─â politic─â ┼či are la baz─â aceea┼či congenital─â inaptitudine a noilor ciocoi pentru orice meserie determinat─â.
Frica lui Putin jpeg
Cele șapte zile ale miracolului
Miracolele s├«nt prin defini╚Ťie nu numai ├«nc─âp─â╚Ť├«nate, ci ╚Öi cad nepoftite peste gazde.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
Deșteptul proștilor
Mediul cel mai propice pentru a observa leg─âtura fascinant─â dintre prost ╚Öi de╚Öteptul lui ╚Öi, ├«n consecin╚Ť─â, mediul de via╚Ť─â cel mai propice pentru de╚Öteptul pro╚Ötilor este Facebook.
04 Lord and Lady Somers + Prince Michael on Eastnor Castle Terrace  1937  jpg
Istoria în turneu
Istoria este vie. ╚śi continu─â. Trebuie doar s─â ╚Ötii s─â surprinzi cadrele potrivite.
Iconofobie jpeg
Ego-disec╚Ťii
Ce ├«╚Öi cunoa╚Öte omul mai bine dec├«t proprietatea, posesiunea (simbolic─â sau material─â) cu care genereaz─â, gradual, raporturi de consubstan╚Ťialitate?
ÔÇ×Cu buleÔÇť jpeg
Ciao, ciau, ceau
Probabil că la răspîndirea formulei de salut au contribuit, în anii de după al Doilea Război Mondial, muzica și filmele.
HCorches prel jpg
Orice sat are nevoie de b─âtr├«nii s─âi ├«n╚Ťelep╚Ťi
Cum s─â-i fideliz─âm ╚Öi s─â le oferim bucuria de a mai d─ârui din ceea ce au acumulat o via╚Ť─â?
p 7 Sediul Bancii Centrale Europene WC jpg
Sf├«r╚Öitul ÔÇ×mesei gratuiteÔÇŁ ├«n Uniunea European─â
Pînă nu demult, Banca Centrală Europeană (BCE) putea să arunce realmente cu bani, pentru gestionarea problemelor din zona euro.
Un sport la R─âs─ârit jpeg
Fotbalul nostru trece printr-o secetă sau, dimpotrivă, băltește?
Fotbalul nostru e ca un trenule┼ú electric de juc─ârie. Arat─â bine, se mi┼čc─â bine ┼či reproduce destul de bine realitatea.
Comunismul se aplic─â din nou jpeg
Summit NATO la Telega
Merg├«nd ├«ntr-o zi la unele dintre aceste b─âi din Telega, la ╚śoimu, cu toat─â istoria asta ├«n cap, nu mic─â mi-a fost mirarea s─â ├«nt├«lnesc ni╚Öte personaje interesante.

Adevarul.ro

image
Pre┼úurile petrolului continu─â s─â creasc─â. La c├ót ar putea ajunge p├ón─â la sf├ór┼čitul anului ┼či cu c├ót au sc─âzut stocurile
Pre┼úurile petrolului au crescut joi cu aproximativ 4%, deoarece datele solide privind consumul de combustibil din SUA ┼či a┼čtept─ârile de sc─âdere a livr─ârilor ruse┼čti au compensat temerile c─â ├«ncetinirea cre┼čterii economice ar putea submina cererea, transmite Reuters.
image
NBC News: Rusia i-ar fi instruit pe angajaţii centralei nucleare Zaporojie să nu meargă la serviciu vineri, pe fondul îngrijorărilor cu privire la un incident planificat
Rusia i-ar fi instruit pe angajaţii centralei nucleare Zaporojie să nu se prezinte vineri la lucru, au confirmat în exclusivitate serviciile secrete militare ucrainene pentru NBC News.
image
De ce folosesc rom├ónii voucherele sociale pentru alcool ┼či ┼úig─âri. Ce spun sociologii ┼či psihologii
Ministrul Proiectelor Europene a anun┼úat c─â voucherele sociale blocate pentru c─â beneficiarii au cump─ârat cu ele tutun ┼či alcool vor r─âm├óne a┼ča p├ón─â la urm─âtoarea tran┼č─â de bani pe care statul o va livra. Exper┼úii atrag ├«ns─â aten┼úia c─â din co┼čul de c...

HIstoria.ro

image
├Änfiin╚Ťarea avia╚Ťiei militare ├«n Rom├ónia
Rom├ónia a fost printre primele ╚Ť─âri din lume care ╚Öi-a ├«nzestrat for╚Ťele sale armate cu aerostate ╚Öi avioane.
image
Responsabilit─â╚Ťile date de germani Armatei Rom├óne la Stalingrad, mult peste posibilit─â╚Ťile acesteia
B─ât─âlia de la Stalingrad a tensionat rela╚Ťiile cu aliatul german, cu prec─âdere ├«n urma acuzelor venite dinspre liderii militari cu privire la responsabilitatea trupelor rom├óne pentru c─âderea ├«n ├«ncercuire a Armatei 6 germane.
image
Sfârșitul tragic al poetului Dimitrie Bolintineanu
Pe 20 august 1872, Dimitrie Bolintineanu, poet, revolu┼úionar ┼či om politic, murea ├«ntr-un ospiciu din Bucure┼čti, suferind de o afec┼úiune psihic─â, dob├óndit─â de pe urma mizeriei ┼či s─âr─âciei. ┬áVia┼úa lui Bolintineanu a stat sub semnul cinstei.