Problema Fidesz şi consecinţele ei în România

Publicat în Dilema Veche nr. 687 din 20-26 aprilie 2017
Aţi uitat de Mediterana? N ar trebui! jpeg

După promulgarea legii prin care Universitatea Central-Europeană de la Budapesta ar urma să fie desfiinţată, Comisia Europeană a amenințat că va lansa o procedură de încălcare a legislaţiei europene de către Ungaria. De asemenea, Partidul Popular European (PPE) ar putea să  ia în discuţie o îndepărtare de Fidesz, partidul lui Viktor Orbán. Consecinţele asupra României ar putea fi mai puternice şi mai rapide decît ne imaginăm. Dar să rămînem, deocamdată, la Ungaria.

Săptămîna trecută, istoricul britanic Timothy Garton Ash, laureat al Premiului Carol cel Mare pentru anul 2017, care răsplăteşte în fiecare an o personalitate care apără ideea europeană,  a lansat un mesaj tranşant în publicaţii precum La Repubblica din Italia sau The Guardian din Marea Britanie. 

„Cunoaștem prețul tăcerii. Și acestei tăceri trebuie să-i punem capăt. În caz contrar, declarațiile constante de fidelitate față de anumite valori universale, din partea grupului Partidului Popular European (PPE), nu vor avea nici măcar valoarea bucății de hîrtie pe care sînt scrise.

Ungaria este renumită pentru salamul său. Iar Orbán este un maestru al tacticii salamului. Termenul provine de la liderul stalinist ungar Mátyás Rákosi, care spunea în anii 1940 că va tăia partidele non-comuniste «precum feliile de salam». Acum, anticomunistul Orbán feliază democrația liberală. Și taie fiecare felie atît de subțire încît partenerii săi europeni nu cred că acesta chiar este un motiv pentru a face prea mare gălăgie.

Puteți urmări online cum Jean-Claude Juncker, arătînd ca un om care tocmai s a bucurat de un prînz bun, așteaptă să-i primească pe șefii de guvern la sum­mit-ul UE din Letonia, în 2015. «Vine dictatorul», glumește el înainte de a-l saluta jovial pe Orbán: «Dictatorule!» Ce fel de exemplu este acesta pentru tinerii europeni?

L-aș întreba pe prim-ministrul spaniol Rajoy: oare ați uitat  cum sună fascismul? Și pe prim-ministrul irlandez, Enda Kenny: chiar credeți că ar trebui să vă fie atît de indiferentă soarta unei țări de «departe și despre care noi nu știm nimic»? Pe Grzegorz Schetyna, liderul Platformei Civice din Polonia: cum puteți lupta cu orbánismul în Polonia, în timp ce îmbrățișați acest partid în propria grupare europeană?

Și pe bavarezul Horst Seehofer, liderul Uniunii Creștin Sociale:  chiar vreți cu adevărat să fiți văzut ca idiotul util al orbánismului? Și pe Angela Merkel: nu cumva acest om este reprezentativ pentru tot ceea ce vă stă împotrivă?“, scria istoricul britanic. Mesajul său este clar: partidul lui Orbán nu trebuie să mai facă parte din familia politică a creştin-democraţiei – familia politică moştenitoare, de altfel, a ideii părinţilor fondatori ai Uniunii Europene.

Pragmatic vorbind, decizia excluderii Fidesz nu este tocmai simplă. Fidesz este un partid de guvernămînt, iar în Parlamentul European asigură 11 dintre cele 2014 locuri deţinute de grupul creştin-democrat, altfel cel mai numeros din adunarea legislativă europeană. Este adevărat că PPE poate supravieţui, politic vorbind, şi fără voturile Fidesz. Iar mesajul care ar însoţi o eventuală excludere a aripii maghiare ar fi foarte clar: în familia creştin-democrată europeană nu e loc pentru promotorii iliberalismului.

Va fi însă acest mesaj receptat corect în rîndurile alegătorilor de centru-dreapta, în condiţiile creşterii apetenţei pentru soluţiile naţionaliste şi izolaţioniste? Chiar partidele de centru-dreapta au făcut, în ultimii ani, numeroase concesii de discurs şi comportament politic în direcţia extremei drepte, gîndind că astfel vor putea stopa hemoragia de voturi. Nu cumva Fidesz va reuşi să joace, în mod inteligent, cartea autovictimizării?

Apoi, situaţia e delicată și din alt punct de vedere: scoţînd în afară partidul lui Orbán, PPE ar recunoaşte, de fapt, că morbul antieuropenismului l-a afectat din interior. Deci PPE are o problemă cu ideea europeană – să nu uităm, vorbim de familia creştin-democrată a părinţilor fondatori. Şi aici intervine elementul direct legat de situaţia României.

Cele două mari grupuri politice din Parlamentul European, PPE şi Grupul Socialiştilor şi Democraţilor (S&D), sînt cele mai profund legate de ideea europeană. Membri influenţi ai celor două formaţiuni sînt solidari atunci cînd vine vorba despre apărarea valorilor europene.

Şi de aici vine problema României. Nu este exclus ca, în schimbul unui mesaj puternic, aşa cum ar fi îndepărtarea Fidesz, socialiştii europeni să fie convinşi să dea şi ei ceva la schimb. Iar aici PSD, partidul de guvernămînt din România, cu accentele sale iliberale, populiste şi cu discursul său antijustiţie, ar putea să reprezinte preţul. În definitiv, PSD-ul român este pe atît de social-democrat, în comportament şi valori, pe cît este Fidesz de creştin-democrat.

Social-democraţii români ar avea toate motivele să fie foarte atenţi în perioada următoare. 

Ovidiu Nahoi este redactor-șef la RFI România.

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Parteneri

Robert Kennedy jpg
Documentele desecretizate de SUA cu privire la asasinarea lui Robert Kennedy. Au apărut întrebări despre versiunea oficială
După mai bine de jumătate de secol, misterul din jurul morții senatorului Robert F. Kennedy revine în atenția publicului american, alimentat de un nou val de documente desecretizate de Administrația Națională a Arhivelor.
Gheorghe Doja
Cea mai crudă și mai barbară moarte din istorie. „Tronul de Foc”, tortura de neînchipuit la care a fost supus răsculatul Gheorghe Doja
Decapitarea sau spânzurarea sunt două dintre cele mai cunoscute exemple de tortură din istorie. Cu toate acestea, istoricii au identificat o execuție care, în opinia lor, iese în evidență pentru barbaria sa pură.
athos 89 jpg
Dan Negru, despre credință, ateism, amintiri de la Muntele Athos și neputința banului: „Poți cumpăra un ceas de 100.000 de euro, dar nu și un minut de viață"
Dan Negru, despre credința la români: „La un cutremur de 9 grade și un avion în picaj dispare ateismul”
banner oana roman png
Motivul pentru care Oana Roman nu suportă să se descalțe în casa altora: „Este ceva îngrozitor”. Și Dana Budeanu are aceeași regulă
Oana Roman a vorbit deschis despre obiceiurile care o deranjează atunci când merge în vizită, declarând că nu este deloc de acord cu regula descălțatului la intrarea în casă. Vedeta consideră acest gest nu doar neigienic, ci și inestetic, mai ales în contexte festive, unde se fac fotografii și musaf
Pentagon FOTO Shutterstock
Ancheta misterioasă de la Pentagon: Trei oficiali concediați se plâng de „defăimare”
Trei foști oficiali ai Departamentului Apărării din SUA, demiși vineri în urma unei anchete privind scurgeri de informații confidențiale, contestă modul în care s-a încheiat colaborarea lor cu instituția.
Tradiții de Paște Lumina Învierii Foto Ion Năfliu jpg
Politicienii și candidații la prezidențiale s-au întrecut în mesaje și urări de Paște
Sărbătoarea Paștelui a fost prilej pentru liderii politici români să transmită mesaje de speranță, solidaritate și încredere. Într-un context internațional complicat, aceștia au ales să se adreseze cetățenilor cu urări de bine și reflecții legate de valorile tradiționale și unitate.
putin profimedia jpg
Putin a participat la slujba ortodoxă de Paște. Liderul rus și-a făcut cruce de mai multe ori când patriarhul Kirill a anunțat „Hristos a înviat”
Președintele rus Vladimir Putin și primarul Moscovei, Serghei Sobianin, s-au alăturat altor credincioși pentru o slujbă de Paște condusă de șeful Bisericii Ortodoxe a Rusiei, Patriarhul Kirill, un susținător fidel al liderului rus și un susținător al războiului din Ucraina.
de ce stewardesele webp
Mulți se întreabă de ce stewardesele nu ridică valizele pasagerilor. Explicația e una clară
Atunci când ne urcăm la bordul unui avion, există nenumărate detalii minore la care trebuie să fim atenți, atât noi ca pasageri, cât și însoțitoarele de zbor. Și poate că deja am observat cu toții că acestea nu ridică niciodată valizele pasagerilor.
trupe ruse ucraina/ FOTO: Getty Images
Unde mută rușii trupele? Americanii dezvăluie direcția posibilă a atacului major al Federației Ruse în primăvara și vara lui 2025
Pe frontul din Donetsk, forțele ruse au înregistrat progrese vest și nord-est de Torețk, conform ultimului raport al Institutului American pentru Studierea Războiului (ISW), care se bazează pe imagini geolocalizate.