Privirea în gol

Publicat în Dilema Veche nr. 844 din 11 - 17 iunie 2020
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg

Cînd, în 2018, Reporters sans Frontières a pus Statele Unite pe lista țărilor unde e periculos să fii jurnalist, decizia a părut, măcar pe alocuri, stranie. Astfel de liste sînt rezervate dictaturilor, statelor pe al căror teritoriu are loc un război sau celor conduse de lideri autoritari sensibili la orice informație neconformă cu adevărul oficial.

În 2020, avertismentele RsF cu privire la degradarea rapidă a statutului de jurnalist american par să fi fost presciente. Pînă la începutul săptămînii, datele compilate de US Press Freedom Tracker arătau că, de la începutul manifestațiilor provocate de uciderea lui George Floyd de către poliția din Minneapolis, în Statele Unite avuseseră loc 300 de incidente în care fuseseră implicați jurnaliști. Asta înseamnă 50 de arestări, 192 de atacuri, 49 de cazuri de avariere sau distrugere a echipamentelor. Dintre incidentele violente, o largă majoritate au fost comise de poliție.

Va rămîne probabil în istoria acestor zile ca un moment aparte scena în care un reporter CNN este arestat la Minneapolis în timpul unei transmisiuni în direct. Pentru un echilibru, inexistent în realitate, ea poate fi completată cu imaginile vandalizării sediului aceleiași stații de televiziune de către manifestanții din Atlanta.

Voioșia cu care poliția americană ridică bastonul împotriva ziariștilor de pe teren este stupefiantă și e greu să o desprinzi de atacurile aproape zilnice pe care președintele Statelor Unite le lansează la adresa organizațiilor de presă sau jurnaliștilor care îl nemulțumesc.

Cîndva, în ultimii ani, statutul ziaristului a devenit irelevant atît pentru autorități, cît și pentru public. Mai mult, jurnalistul devine cumva agresor în mintea guvernului, cît și a cetățeanului ieșit în stradă împotriva Puterii. Și dacă nu agresor, măcar neprieten. Raportarea de tip Trump la posesorii de legitimații de presă e mai răspîndită decît ne place multora să recunoaștem.

Aici poate merită menționată o scenă în care o echipă Fox News a fost obligată să părăsească piațeta din fața Casei Albe pentru că demonstranții aruncau cu obiecte de toate felurile în direcția ei. Incidente de felul acesta am văzut și în România în anii trecuți cu prilejul manifestațiilor antiguvernamentale care au marcat istoria recentă (mult mai pașnice, altfel). Neîncrederea și suspiciunea la adresa jurnaliștilor funcționează în toate sensurile și au efecte directe. Un exemplu e fotografa Linda Tirado care și-a pierdut un ochi după ce poliția din Minneapolis a tras în direcția ei cu gloanțe de cauciuc. 

Pe acest fond, redacția New York Times a fost zguduită de un scandal major ale cărui origini imediate vin din decizia editorului paginii de opinii de a publica un text în care un senator pro-Trump argumentează în favoarea folosirii armatei împotriva manifestanților. O bună parte dintre angajații ziarului s-au declarat ofensați, jigniți sau speriați de faptul că un astfel de text poate apărea sub sigla NYT. În fața corului de țipete, amplificate în social media, editorul respectiv a făcut ceea ce criticii săi cereau – a demisionat.

A fost irelevant faptul că paginile de opinii ale ziarului sînt deschise unui spectru larg de perspective. În fapt, acesta e rolul lor primar – reflectarea curentelor principale din societatea americană și internațională. A fost irelevant și faptul că oricît de neplăcut o fi fiind senatorul respectiv, el face parte din administrație. E una dintre vocile Puterii și cînd Puterea vorbește (nu o face tot timpul, din contra) e probabil bine să o auzi ca să știi cu ce argumente îi contești orientarea, deciziile și, dacă e cazul, legitimitatea.

Există în critica jurnalistică o teorie care descrie relatarea neutră a faptelor drept „o privire de nicăieri”. Teoria asta are meritele ei, sugerează că extragerea jurnalistului din subiectul despre care scrie expune publicul la o perspectivă cu care nu se poate identifica și care nu îi poate fi folositoare. Privirea de nicăieri ar fi, așadar, un soi de realitate paralelă, o lume ideală în care faptele vorbesc de la sine, iar cititorul își poate extrage singur concluziile. La limita de jos, „privirea de nicăieri” reprezintă o acuzație la adresa jurnalismului prost făcut, la cea de sus, ea e o pledoarie pentru jurnalismul angajat. În cuvintele lui Wesley Lowery, unul dintre jurnaliștii americani care se opun „privirii de nicăieri“, e nevoie „claritate morală”.

Argumentul e valabil doar într-o anumită măsură. Oricît de atractivă e claritatea morală, definiția ei variază ca acul unei busole pe care o tachinezi cu magnetul. În presa americană, ascendentul moral e revendicat de toată lumea, de la dreapta la stînga. Citiți în paralel Salon și Breitbart. Sau priviți pe rînd Fox News și CNN la orice oră a zilei. Și unii, și alții au pretenția direcției corecte. Vă veți convinge repede că trăim într-un multivers în care toată lumea are dreptate. Sau crede că are.

De aceea scandalul care a zguduit zilele astea redacția New York Times e relevant. Pentru americani, și nu numai, NYT este ziarul de referință, monitorul neoficial, dacă vreți. E publicația către care generațiile viitoare se vor întoarce cînd vor dori să înțeleagă ce s-a întîmplat cu lumea zilele acestea. La ce mai e util un astfel de ziar dacă se înscrie la rîndul său în competiția pentru realități paralele?

Acoperirea unei opinii sub stridență nu o face să dispară, ci doar adîncește niște granițe. Privirea de nicăieri, perspectiva nimănui, riscă să fie înlocuită de o privire în gol în care metafora pastilelor din Matrix e abolită. Oamenilor nu li se mai cere să aleagă între realitate și ficțiune, ci între ficțiuni concurente.

Teodor Tiţă este jurnalist. Îl puteţi găsi la twitter.com/jaunetom. 

index jpeg 5 webp
Gustul banului
Gustul banilor poate să se refere și la un „amărît” care, cine știe cum, găsește un post sigur și bine plătit la stat, un post pe care pregătirea și experiența sa nu i-ar fi permis, în mod normal, să îl ocupe.
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg
Nucleara
Este urmăritul penal capabil să treacă dincolo de faza încordării mușchilor și să folosească arme nucleare?
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
Alexandru Dragomir despre politica (noastră)
Din păcate, puțini știu cine a fost Alexandru Dragomir.
Frica lui Putin jpeg
Filosofie, feminitate, autenticitate
Aşa se explică, pesemne, de ce în filosofie s-a menținut „privilegiul” masculin, chiar şi în vremurile mai noi, de după emanciparea femeii.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
Activistul european și moartea unei pasiuni
Articolul meu vrea să atragă atenția: cu excesele activismului și propagandei, UE poate pierde treimea de mijloc.
index jpeg 5 webp
Spaghete în copaci
Propun să rămînem la rețeta lui Fellini. Plus paharul cu vin.
Iconofobie jpeg
Diplomație
Se reia, observ, o dezbatere politologică mai veche.
„Cu bule“ jpeg
Format letric
Nu era atît de cunocut încît să exprime fără ambiguități noua idee, dar sensul i-a fost aproximat din context, din relația cu termenul complementar.
HCorches prel jpg
Vremuri ale fricii
Dar dincolo de negare, dacă nu apare și acceptarea, efectele pe termen lung sînt devastatoare.
p 7 Chatbot WC jpg
Idioția artificială
Ar trebui oare programată inteligența artificială (IA) să răspundă la același nivel cu întrebările care i se pun?
IMG 8779 jpeg
Comunismul se aplică din nou jpeg
Alt bîlci?
Cum ar fi să construiești un Disneyland și un Tesco la Londra, în Hyde Park?
O mare invenție – contractul social jpeg
Adevărul, premisa dreptății
Această limită este și mai evidentă dacă se înțelege că nici un proces judiciar nu se confundă cu Judecata de Apoi.
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
Sürdürülebilirlik
A crede înseamnă a paria pe o inevidență, a „credita” un „posibil”, dincolo de exigențele stabile ale „realului”.
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg
Pensiile francezilor
Dar vigoarea protestelor, dincolo de faptul că e vorba despre o tradiție franceză adesea desconsiderată și subiect de glume, mai arată ceva.
Frica lui Putin jpeg
Inamicii diversității
Privite în ansamblu, aceste cerințe ale cultelor, care s-au așezat, din păcate și spre detrimentul lor, cred, la remorca BOR, nu vor încuraja deloc predarea Religiei într-un spirit tolerant
AFumurescu prel jpg
Păstori, tătuci și influenseri (I)
Așa apar „tătucii” aleși democratic. Nimic nou sub soare.
index jpeg 5 webp
Un veac de Time
Scopul principal pe care cei doi și l-au propus a fost să furnizeze cît mai eficient știri cititorilor, chiar și celor mai ocupați dintre aceștia, care nu prea au timp de citit – de unde și denumirea Time.
Iconofobie jpeg
Rațiune și simțire
Se demontează aici un mit care a făcut carieră în secolul XX, mitul naturii prezumtiv candide a creaţionistului.
„Cu bule“ jpeg
Beat criță
Expresia beat criță este foarte răspîndită azi, în registrul colocvial; alte construcții în care intră cuvîntul criță cu sensul său propriu sau cu înțelesuri figurate au devenit însă extrem de rare.
HCorches prel jpg
Încă un Minister al Educației
Presiune care, în unele cazuri, se transformă în adevărate forme de bullying, fără doar și poate.
IMG 8779 jpeg
În cazul Hagi, tatăl şi fiul, să fii copilul unui mare fotbalist e binecuvîntare sau blestem?
Tot ce vine de la el nu poate fi decît excepţional. Hagi spune „eu sînt Ianis şi Ianis e Hagi”.
p 7 Curba Laffer WC jpg
Ultima redută a globalizării
Dar geopolitica nu e singurul motiv pentru eșecul celui de-al doilea val al globalizării.
Comunismul se aplică din nou jpeg
Cîte divizii are CPI?
Așadar, noua acuzație că președintele ar fi comis ceva contra copiilor, fie ei și din Ucraina, ar putea avea un ecou special în Rusia.

Adevarul.ro

image
Cele mai ieftine destinații de vacanță din Grecia. Insula care trece neobservată, dar merită vizitată
Pe lângă celebrele insule grecești Santorini, Mykonos și Thassos, există și alte destinații de vacanță în Grecia mai puțin cunoscute și mai ieftine. Iată care sunt acestea, conform The Travel.
image
Poliţistul care a ucis din greșeală un şofer. Nu va face nicio zi de închisoare, dar a fost obligat la daune-record
Un polițist din Vaslui a fost trimis în judecată pentru omor, dar a fost condamnat în cele din urmă pentru ucidere din culpă, după ce instanţa a schimbat încadrarea juridică a faptei.
image
Sfaturile primite de doi tineri pensionari MAI care vor să își crească fetița în Olanda. „Ne ajung banii?“
Doi tineri pensionari MAI, beneficiari de pensii militare, vor să se mute cu fetița în Olanda și au cerut sfaturi despre acest pas pe un grup de Facebook al românilor din diaspora.

HIstoria.ro

image
Statul sovietic paralel în România. Rețeaua colonelului Zudov
Prin sintagma „stat sovietic paralel” înțelegem mecanismul clandestin prin care Uniunea Sovietică a instituit controlul total asupra suveranității statului român.
image
Povestea marilor cutremure ce au zguduit spațiul românesc
La mijlocul lunii februarie a acestui an, orașul Târgu Jiu și localitățile învecinate au fost afectate de o serie de cutremure care, deși nu au produs pierderi de vieți omenești sau pagube materiale majore, au stârnit panică în rândul populației.
image
Irina Bossy-Ghica: „Îmi consacru toate eforturile pentru a reconstrui ceea ce înaintașii mei au clădit”
Stră-strănepoata lui Ion Ghica și a lui Gheorghe Grigore Cantacuzino a plecat din România în liceu, în 1973, și s-a reîntors prima oară 17 ani mai târziu, după „Revoluția” pe care ține s-o scrie cu ghilimele.