Privirea în gol

Publicat în Dilema Veche nr. 844 din 11 - 17 iunie 2020
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg

Cînd, în 2018, Reporters sans Frontières a pus Statele Unite pe lista țărilor unde e periculos să fii jurnalist, decizia a părut, măcar pe alocuri, stranie. Astfel de liste sînt rezervate dictaturilor, statelor pe al căror teritoriu are loc un război sau celor conduse de lideri autoritari sensibili la orice informație neconformă cu adevărul oficial.

În 2020, avertismentele RsF cu privire la degradarea rapidă a statutului de jurnalist american par să fi fost presciente. Pînă la începutul săptămînii, datele compilate de US Press Freedom Tracker arătau că, de la începutul manifestațiilor provocate de uciderea lui George Floyd de către poliția din Minneapolis, în Statele Unite avuseseră loc 300 de incidente în care fuseseră implicați jurnaliști. Asta înseamnă 50 de arestări, 192 de atacuri, 49 de cazuri de avariere sau distrugere a echipamentelor. Dintre incidentele violente, o largă majoritate au fost comise de poliție.

Va rămîne probabil în istoria acestor zile ca un moment aparte scena în care un reporter CNN este arestat la Minneapolis în timpul unei transmisiuni în direct. Pentru un echilibru, inexistent în realitate, ea poate fi completată cu imaginile vandalizării sediului aceleiași stații de televiziune de către manifestanții din Atlanta.

Voioșia cu care poliția americană ridică bastonul împotriva ziariștilor de pe teren este stupefiantă și e greu să o desprinzi de atacurile aproape zilnice pe care președintele Statelor Unite le lansează la adresa organizațiilor de presă sau jurnaliștilor care îl nemulțumesc.

Cîndva, în ultimii ani, statutul ziaristului a devenit irelevant atît pentru autorități, cît și pentru public. Mai mult, jurnalistul devine cumva agresor în mintea guvernului, cît și a cetățeanului ieșit în stradă împotriva Puterii. Și dacă nu agresor, măcar neprieten. Raportarea de tip Trump la posesorii de legitimații de presă e mai răspîndită decît ne place multora să recunoaștem.

Aici poate merită menționată o scenă în care o echipă Fox News a fost obligată să părăsească piațeta din fața Casei Albe pentru că demonstranții aruncau cu obiecte de toate felurile în direcția ei. Incidente de felul acesta am văzut și în România în anii trecuți cu prilejul manifestațiilor antiguvernamentale care au marcat istoria recentă (mult mai pașnice, altfel). Neîncrederea și suspiciunea la adresa jurnaliștilor funcționează în toate sensurile și au efecte directe. Un exemplu e fotografa Linda Tirado care și-a pierdut un ochi după ce poliția din Minneapolis a tras în direcția ei cu gloanțe de cauciuc. 

Pe acest fond, redacția New York Times a fost zguduită de un scandal major ale cărui origini imediate vin din decizia editorului paginii de opinii de a publica un text în care un senator pro-Trump argumentează în favoarea folosirii armatei împotriva manifestanților. O bună parte dintre angajații ziarului s-au declarat ofensați, jigniți sau speriați de faptul că un astfel de text poate apărea sub sigla NYT. În fața corului de țipete, amplificate în social media, editorul respectiv a făcut ceea ce criticii săi cereau – a demisionat.

A fost irelevant faptul că paginile de opinii ale ziarului sînt deschise unui spectru larg de perspective. În fapt, acesta e rolul lor primar – reflectarea curentelor principale din societatea americană și internațională. A fost irelevant și faptul că oricît de neplăcut o fi fiind senatorul respectiv, el face parte din administrație. E una dintre vocile Puterii și cînd Puterea vorbește (nu o face tot timpul, din contra) e probabil bine să o auzi ca să știi cu ce argumente îi contești orientarea, deciziile și, dacă e cazul, legitimitatea.

Există în critica jurnalistică o teorie care descrie relatarea neutră a faptelor drept „o privire de nicăieri”. Teoria asta are meritele ei, sugerează că extragerea jurnalistului din subiectul despre care scrie expune publicul la o perspectivă cu care nu se poate identifica și care nu îi poate fi folositoare. Privirea de nicăieri ar fi, așadar, un soi de realitate paralelă, o lume ideală în care faptele vorbesc de la sine, iar cititorul își poate extrage singur concluziile. La limita de jos, „privirea de nicăieri” reprezintă o acuzație la adresa jurnalismului prost făcut, la cea de sus, ea e o pledoarie pentru jurnalismul angajat. În cuvintele lui Wesley Lowery, unul dintre jurnaliștii americani care se opun „privirii de nicăieri“, e nevoie „claritate morală”.

Argumentul e valabil doar într-o anumită măsură. Oricît de atractivă e claritatea morală, definiția ei variază ca acul unei busole pe care o tachinezi cu magnetul. În presa americană, ascendentul moral e revendicat de toată lumea, de la dreapta la stînga. Citiți în paralel Salon și Breitbart. Sau priviți pe rînd Fox News și CNN la orice oră a zilei. Și unii, și alții au pretenția direcției corecte. Vă veți convinge repede că trăim într-un multivers în care toată lumea are dreptate. Sau crede că are.

De aceea scandalul care a zguduit zilele astea redacția New York Times e relevant. Pentru americani, și nu numai, NYT este ziarul de referință, monitorul neoficial, dacă vreți. E publicația către care generațiile viitoare se vor întoarce cînd vor dori să înțeleagă ce s-a întîmplat cu lumea zilele acestea. La ce mai e util un astfel de ziar dacă se înscrie la rîndul său în competiția pentru realități paralele?

Acoperirea unei opinii sub stridență nu o face să dispară, ci doar adîncește niște granițe. Privirea de nicăieri, perspectiva nimănui, riscă să fie înlocuită de o privire în gol în care metafora pastilelor din Matrix e abolită. Oamenilor nu li se mai cere să aleagă între realitate și ficțiune, ci între ficțiuni concurente.

Teodor Tiţă este jurnalist. Îl puteţi găsi la twitter.com/jaunetom. 

640px Boulevard Unirii jpg
Cu mîndrie despre România, cu luciditate despre români
România va construi și spitalele regionale și municipale (este greu de spus cînd), pentru că dacă acum este moda stadioanelor, cu siguranță va veni și cea a spitalelor.
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg
Dependența de China
În discursul despre care aminteam mai devreme, Rishi Sunak propunea ca relațiile cu China să fie guvernate de acum înainte de un „pragmatism robust”.
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
Nota testamentară a lui Constantin Noica
S-au găsit, inevitabil, și hermenuți subtili, care să extindă „marasmul” nicasian asupra „discipolilor”.
Frica lui Putin jpeg
Dr.
Bine, dar de ce totuși au nevoie să-și pună la rever acest păcătos de dr.? Vanitate?
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
Doar educația...
Și eu cred că responsabilitatea, respectul pentru ceilalți și hărnicia sînt valorile fundamentale pe care trebuie să le insuflăm celor ce vin după noi.
m simina jpg
Primul SMS din istorie
Fix treizeci de ani, așadar, de la primul mesaj scurt trimis (Short Message Sent) din istorie.
Iconofobie jpeg
Un demon atipic
Ambii reprezintă niște „realități” abstracte, imprecise, încărcate de mister și neclaritate semantică.
„Cu bule“ jpeg
Șofer de duminică
Popularitatea expresiei se reflectă în extinderea tiparului la alte ocupații.
HCorches prel jpg
Voi știți formula permanganatului de potasiu?
Așa era ea, o profesoară severă din cale-afară, la orele căreia nu se auzea nici musca.
radu naum PNG
Putem să vorbim despre un campionat prea mondial de fotbal?
Un minunat Panama-Oman va putea fi savurat la viitoarea Cupă Mondială. Sau un Brazilia – St. Kits şi Nevis, acolo să vezi distracţie! Nu s-au gîndit rău venerabilii.
p 7 WC jpg
Evitabila creștere a extremei drepte germane
Dar nu și în Germania, unde partidul de extremă dreapta Alternative für Deutschland (AfD) are, deocamdată, un succes neînsemnat.
Comunismul se aplică din nou jpeg
De ce se opune Austria
Mi-am adus aminte atunci și cum o cunoștință din Oetz mi-a explicat odată că pe văile mai dinspre Elveția mă puteam întîlni cu oameni nesuferiți și încuiați.
O mare invenție – contractul social jpeg
Subiect de drept și drept subiectiv (I)
În limba engleză, termenul subject a rămas fidel sensului etimologic de supus.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
Conferințele noastre, viitorul nostru
Cînd generația liceenilor de azi va ajunge la butoanele țării, sînt convins că ne va fi mai bine decît ne este acum!
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
Presa acum 85 de ani și azi
Nu mai e vorba de o slujbă publică, destinată să lămurească în vreun fel pe privitor.
Frica lui Putin jpeg
Condiția de înger
abandonînd umanitatea pentru un scurt răstimp, a împrumuta aripile de la îngeri.
AFumurescu prel jpg
Interesul și fesul
Dacă nu mă credeți, întrebați-vă prietenii de pe Facebook, Instagram, Twitter, TikTok și ce alte rețele „sociale” vor mai fi fiind. În lumea virtuală.
m simina jpg
Abraham Lincoln de Ziua Recunoștinței
Abraham Lincoln este primul președinte american care a salvat un curcan de la sacrificare, dar nu cu ocazia Zilei Recunoștinței, ci de Crăciun.
Iconofobie jpeg
Întîmplări întîmplătoare
„Întîmplările” sînt piesele unui puzzle imens ce creionează o imagine aflată dincolo de puterea noastră de cuprindere.
„Cu bule“ jpeg
Vechea gașcă
Originea cuvîntului nu a fost lămurită, deocamdată.
HCorches prel jpg
Nu-i cazul să renunți
Din fericire, chiar și în cadrul acestor formări pe care le mai susținem, constatăm că numărul acestor profesori este în scădere.
p 7 WC jpg
Libertate de expresie pentru cine?
Expresia lui Musk „într-o manieră sănătoasă” permite o gamă largă de interpretări, unele dintre ele foarte restrictive pentru libertatea de expresie.
radu naum PNG
Comunismul se aplică din nou jpeg
Bucureștiul văzut cu alți ochi
Bucureștiul acela, bombardat de americani și apoi și de germani, era încă frumos și bogat.

Adevarul.ro

iuri kovalciuk jpg
Mogulul de presă Iuri Kovalciuk, instigatorul lui Putin pentru războiul din Ucraina
Una dintre cele mai influente voci din spatele deciziei lui Vladimir Putin de a ataca Ucraina aparține unui miliardar de 71 de ani, care a susținut că războiul ar putea dovedi puterea Rusiei.
Submarinul Cetus  FOTO Guvernul Britanic png
Noul submarin-dronă, mândria armatei Marii Britanii. Cetus va domina spațiul de luptă subacvatic
Noul submarin de 18,7 milioane de dolari al Marinei Britanice va fi gata în 2024 și va contribui la „dominarea spațiului de luptă subacvatic”, transmite presa britanică.
GYORPLUSZ jpg
Presa maghiară, cucerită de fanii Rapidului la meciul cu Gyor. Cum i-a comparat cu fanii Japoniei de la Mondial
Presa maghiară a fost impresionată de comportamentul fanilor giuleșteni din timpul partidei dintre Gyor și Rapid, încheiată cu scorul de 32-30, în grupa B a Ligii Campionilor la handbal feminin.

HIstoria.ro

image
Una dintre cele mai spectaculoase descoperiri arheologice ale tuturor timpurilor
Fără îndoială, una dintre cele mai spectaculoase descoperiri arheologice ale tuturor timpurilor a fost scoaterea de sub cenușă a orașului roman Pompeii, redus la tăcere în vara lui 79 de erupția vulcanului Vezuviu.
image
Drumul spre Alba Iulia: Cum au ajuns românii la Marea Adunare Națională
Așa cum se înfățișează din literatura memorialistică, majoritatea delegaților ori participanților sosesc la Alba Iulia cu trenul. Numai cei din așezările aflate la distanțe mici călătoresc cu alte mijloace de transport.
image
Noiembrie 1918: O lume în revoluție
1918, așa cum este creionat de literatura memorialistică, este anul unei lumi în plină revoluție. Desfășurată de la un capăt la celălalt al continentului european, revoluția este inegală și îmbracă diverse forme.