Priorităţile Ivropei

Publicat în Dilema Veche nr. 569 din 8-14 ianuarie 2015
Mîrșava intenție bună a statului jpeg

Acum mai bine de un an, am avut privilegiul unei conversaţii private, de vreo douăzeci de minute, cu un foarte înalt funcţionar al Comisiei Barroso. Eram singuri la locul de fumat al unui restaurant bruxellez, aşa că am profitat din plin. Recunosc, în urma acelei conversaţii şi a unei minimale documentări suplimentare, am avut material suficient pentru vreo cinci emisiuni şi cam tot atîtea articole ale prezentei rubrici din

Aşadar, în primăvara anului 2013, ce am aflat? Că Europa se pregătea să iasă cît o putea de bine din criză. Toate analizele au arătat că ţările care şi-au construit economiile pe producţia industrială au ieşit mult mai puţin şifonate din recesiune decît cele care au marşat snob pe marile găselniţe ale începutului de mileniu: serviciile financiare de generaţia „nu ştiu cît“ sau turismul. Prin urmare, îmi spunea cofumătorul, şansa prosperităţii viitoare a Bătrînului Continent nu poate fi găsită în altă parte decît în regăsirea fostei glorii industriale, pierdute în favoarea Statelor Unite, a Chinei, Indiei sau Braziliei. Pe ce baze economice? – îl întreb. La cît costă megawatt-ul ecologic eolian produs de UE sau metrul cub de gaz importat din Rusia, nu văd vreo şansă în a concura gazele de şist americane sau megawatt-ul nuclear produs în Asia. Mi-a dat dreptate. I-ar fi şi zis colegului comisar de la Mediu: „Dacă vom continua în ritmul ăsta, în curînd, europenii vor muri perfect sănătoşi şi cu burta goală.“

, mi-a mărturisit că şansa energetică a statelor membre va fi centrala nucleară. Nu se vorbeşte prea mult pe temă, dintr-un soi de pudoare eco. Conversaţia avea loc cu mult înainte ca Putin să hotărască să anexeze Crimeea. 

Pe scurt: prioritatea era producţia şi exportul spre terţe pieţe, producţia industrială bazată pe tehnologii de vîrf, cu oarecare tradiţie în Europa, cu norme dure de calitate, croirea unei uniuni energetice, cu accent pe centralele nucleare sau chiar exploatarea gazelor de şist.

Acum, după un set de alegeri europene, constituirea unei noi Comisii, cu alt şef şi, mai ales după bulversantele acţiuni Putin-iene, mă uit la cum a fost construită echipa în noua configuraţie a portofoliilor şi încerc să îmi dau seama dacă priorităţile s-ar fi schimbat. 

IT-ul este la mare preţ. Avem nu unul, ci două portofolii destinate „ramurii“. Unul dintre ele este preluat de neamţul Oettinger, „veteran“ de-al lui Barroso, cu o prestaţie uşor mediocră la Energie. Care portofoliu acum se cheamă ambiţios „Uniune Energetică“ şi a fost încredinţat altui veteran, Maros Sefcovici. Un tip special de funcţionar, cu studii diplomatice la Moscova, aprofundate la Harvard şi al cărui prim post de ambasador a fost în Israel. Posesor, bănuiesc, al unor calităţi de negociator ieşite din comun. Va avea nevoie de ele din plin, dacă încearcă să avanseze pe drumul unei adevărate Uniuni într-ale energiei. Va avea mult de-a face cu un alt comisar, spaniolul Miguel Arias Canete, care se va ocupa de „Climate action and energy“ (traduceţi după propria imaginaţie ce va fi să însemne

). Cred că ibericul va fi responsabil cu vîndutul strategiei nucleare într-un pachet de comunicare cît mai eco-bio posibil. Protecţia mediului mai este ataşată doar denumirii celui care se ocupă cu pescuitul. Nu mai avem de-a face cu un portofoliu de sine stătător. Ceea ce reprezintă un semnal interesant. De-alde economiei se regăsesc şi la un vicepreşedinte (Jyrki Katainen – „Locuri de muncă, Creştere şi Competitivitate“). În rest, multe portofolii cu accent politic sau dedicate drepturilor omului. În general, această comisie este „foarte politică“. Este compusă din mai puţini experţi decît precedenta. 

Cît priveşte România, avem o interesantă continuitate. După „Agricultură“ – domeniu problemă, ni s-a încredinţat „Dezvoltarea Regională“. Alt domeniu socotit problematic. Dovadă că prima experienţă a fost socotită un succes. 

Eu zic aşa: că priorităţile Ivropei de acum mai bine de un an sînt încă valabile. Trecînd prin alegeri, prin schimbări instituţionale şi prin accesele macho ale domnului Putin. Zic că e bine. Asta aşteptam, în fond, de la Comisie: stabilitate şi predictibilitate. 

Gabriel Giurgiu este realizator de emisiuni despre Uniunea Europeană, la TVR. 

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Parteneri

George Simion și Claudiu Târziu FOTO Mediafax
Claudiu Târziu, suspendat din funcția deținută în AUR. Ce interdicție a primit
Europarlamentarul a declarat la scurt timp după că nu cunoaște motivele pentru această decizie și că așteaptă o notificare oficială.
celula inchisoare jpg
Un condamnat grațiat de Trump, din nou în arest. A împins un copil de 3 ani și a agresat sexual menajera
Un bărbat din New York, condamnat anterior pentru trafic de droguri, se află din nou în arest, după ce a fost acuzat de mai multe infracțiuni, inclusiv agresarea unui copil de trei ani.
Elon Musk Jeff Bezos FOTO EPA-EFE
Pierderi colosale pentru miliardarii lumii, după tarifele impuse de Trump. Musk, printre cei afectați
Primii 10 cei mai bogați oameni din lume au fost puternic afectați după prăbușirea acțiunilor pe burse din această săptămână, potrivit Bloomberg Billionaires Index.
1 elton john shutterstock 1429707935 jpg jpeg
Elton John, despre drama pierderii vederii. „Nu-mi văd băieții, nu am șold drept sau genunchi, dar încă am familia”
Legendarul artist a mărturisit că această problemă de sănătate i-a afectat profund viața de familie, mai ales relația cu fiii săi.
image png
Cancelarul desemnat al Germaniei, sub presiune. Partidul său, la egalitate cu formaţiunea de extremă dreapta AfD
Ascensiunea partidului de extremă dreapta AfD într-un sondaj realizat sâmbătă în Germania, la egalitate cu CDU-CSU al lui Friedrich Merz, îl pune sub presiune pe cancelarul desemnat, chiar în mijlocul negocierilor de coaliţie.
ianis hagi si elena nunta jpg
Ianis și Elena Hagi vor fi nași. Nunta va avea loc într-un castel exclusivist din Spania
După ce au avut o nuntă de vis la Palatul Știrbey, Ianis și Elena Hagi se pregătesc să devină nași, în cadrul unui eveniment cel puțin la fel de somptuos. Tudor Băluță, fostul coleg al sportivului se va căsători cu Ana Maria Caycedo în Spania, într-un decor exclusivist.
Landing at Gallipoli (13901951593) jpg
Imperiul puternic care a suferit una dintre cele mai devastatoare înfrângeri.la Gallipoli. Peste 100.000 de oameni și-au pierdut viața
Campania de la Gallipoli a fost un eșec pentru britanici, deoarece au subestimat puterea și pregătirea soldaților otomani și au făcut greșeli mari în planificarea și conducerea operațiunilor. Ce s-a întâmplat atunci?
crin antonescu captura fb png
Crin Antonescu, despre acuzația că ar fi consumator de alcool: Beau mai puțin decât oamenii obișnuiți
Candidatul Coaliţiei pentru alegerile prezidenţiale, Crin Antonescu, a negat, sâmbătă, că ar fi consumator de alcool, lucru sugerat de unele clipuri care circulă în mediul online.
Marcel Ciolacu   Congres PSD 2024  Foto Inquam Photos Octav Ganea (21) jpg
Ciolacu promite că face publice diplomele de studii după alegeri: „Şi eu m-am minunat de note”
Declarația vine în contextul unei controverse mai vechi legate de studiile sale.