Priorităţile Ivropei

Publicat în Dilema Veche nr. 569 din 8-14 ianuarie 2015
Mîrșava intenție bună a statului jpeg

Acum mai bine de un an, am avut privilegiul unei conversaţii private, de vreo douăzeci de minute, cu un foarte înalt funcţionar al Comisiei Barroso. Eram singuri la locul de fumat al unui restaurant bruxellez, aşa că am profitat din plin. Recunosc, în urma acelei conversaţii şi a unei minimale documentări suplimentare, am avut material suficient pentru vreo cinci emisiuni şi cam tot atîtea articole ale prezentei rubrici din

Aşadar, în primăvara anului 2013, ce am aflat? Că Europa se pregătea să iasă cît o putea de bine din criză. Toate analizele au arătat că ţările care şi-au construit economiile pe producţia industrială au ieşit mult mai puţin şifonate din recesiune decît cele care au marşat snob pe marile găselniţe ale începutului de mileniu: serviciile financiare de generaţia „nu ştiu cît“ sau turismul. Prin urmare, îmi spunea cofumătorul, şansa prosperităţii viitoare a Bătrînului Continent nu poate fi găsită în altă parte decît în regăsirea fostei glorii industriale, pierdute în favoarea Statelor Unite, a Chinei, Indiei sau Braziliei. Pe ce baze economice? – îl întreb. La cît costă megawatt-ul ecologic eolian produs de UE sau metrul cub de gaz importat din Rusia, nu văd vreo şansă în a concura gazele de şist americane sau megawatt-ul nuclear produs în Asia. Mi-a dat dreptate. I-ar fi şi zis colegului comisar de la Mediu: „Dacă vom continua în ritmul ăsta, în curînd, europenii vor muri perfect sănătoşi şi cu burta goală.“

, mi-a mărturisit că şansa energetică a statelor membre va fi centrala nucleară. Nu se vorbeşte prea mult pe temă, dintr-un soi de pudoare eco. Conversaţia avea loc cu mult înainte ca Putin să hotărască să anexeze Crimeea. 

Pe scurt: prioritatea era producţia şi exportul spre terţe pieţe, producţia industrială bazată pe tehnologii de vîrf, cu oarecare tradiţie în Europa, cu norme dure de calitate, croirea unei uniuni energetice, cu accent pe centralele nucleare sau chiar exploatarea gazelor de şist.

Acum, după un set de alegeri europene, constituirea unei noi Comisii, cu alt şef şi, mai ales după bulversantele acţiuni Putin-iene, mă uit la cum a fost construită echipa în noua configuraţie a portofoliilor şi încerc să îmi dau seama dacă priorităţile s-ar fi schimbat. 

IT-ul este la mare preţ. Avem nu unul, ci două portofolii destinate „ramurii“. Unul dintre ele este preluat de neamţul Oettinger, „veteran“ de-al lui Barroso, cu o prestaţie uşor mediocră la Energie. Care portofoliu acum se cheamă ambiţios „Uniune Energetică“ şi a fost încredinţat altui veteran, Maros Sefcovici. Un tip special de funcţionar, cu studii diplomatice la Moscova, aprofundate la Harvard şi al cărui prim post de ambasador a fost în Israel. Posesor, bănuiesc, al unor calităţi de negociator ieşite din comun. Va avea nevoie de ele din plin, dacă încearcă să avanseze pe drumul unei adevărate Uniuni într-ale energiei. Va avea mult de-a face cu un alt comisar, spaniolul Miguel Arias Canete, care se va ocupa de „Climate action and energy“ (traduceţi după propria imaginaţie ce va fi să însemne

). Cred că ibericul va fi responsabil cu vîndutul strategiei nucleare într-un pachet de comunicare cît mai eco-bio posibil. Protecţia mediului mai este ataşată doar denumirii celui care se ocupă cu pescuitul. Nu mai avem de-a face cu un portofoliu de sine stătător. Ceea ce reprezintă un semnal interesant. De-alde economiei se regăsesc şi la un vicepreşedinte (Jyrki Katainen – „Locuri de muncă, Creştere şi Competitivitate“). În rest, multe portofolii cu accent politic sau dedicate drepturilor omului. În general, această comisie este „foarte politică“. Este compusă din mai puţini experţi decît precedenta. 

Cît priveşte România, avem o interesantă continuitate. După „Agricultură“ – domeniu problemă, ni s-a încredinţat „Dezvoltarea Regională“. Alt domeniu socotit problematic. Dovadă că prima experienţă a fost socotită un succes. 

Eu zic aşa: că priorităţile Ivropei de acum mai bine de un an sînt încă valabile. Trecînd prin alegeri, prin schimbări instituţionale şi prin accesele macho ale domnului Putin. Zic că e bine. Asta aşteptam, în fond, de la Comisie: stabilitate şi predictibilitate. 

Gabriel Giurgiu este realizator de emisiuni despre Uniunea Europeană, la TVR. 

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Adevarul.ro

image
Se scumpesc locuințele: românii își temperează achizițiile, dar crește cererea în zonele periurbane
Piața imobiliară din România trecere printr-un proces de reconfigurare și se îndreaptă tot mai mult către proiecte de locuințe mai eficiente energetic, în zone periurbane și o temperare a cererii.
image
Primarii de la țară care au rupt „blestemul” reabilitărilor aberante. „Ar fi păcat să faci o lucrare și apoi să o distrugi”
Doi primari din județul Botoșani au învățat să prioritizeze proiectele edilitare, renunțând chiar la fonduri pentru asfaltări fiindcă aveau în execuție lucrări subterane. Și-au asumat decizia tocmai pentru a nu sparge drumurile proaspăt reabilitate, o practică devenită tradiție în administrație
image
Chinul lui Andrei, băiatul de 14 ani omorât de tată într-un sat din Vaslui. Pedeapsă minoră primită de criminal
Un bărbat din Vaslui și-a rănit mortal fiul pe fondul consumului de alcool și al unor probleme psihice netratate. Băiatul era maltrat de tatăl său de ani de zile, care de multe ori îl bătea fără motiv.

HIstoria.ro

image
Cuza, în umbra masoneriei?
După 1990, multe dintre subiectele considerate tabu în epoca anterioară au început să fie discutate în societatea românească și, foarte des, în registrul senzaționalului.
image
Bătălia Atlanticului - decriptarea codurilor de transmisii ale submarinelor germane
Planificatorii ambelor părți aflate în conflict au realizat rapid că al Doilea Război Mondial va fi câștigat sau pierdut de cel care domină Oceanul Atlantic.
image
Povestea savanților Louis Pasteur și Victor Babeş
Povestea de azi îi are ca ”eroi” pe cei doi renumiți savanți legați de o pasiune comună: cercetarea științifică.