Prin pîntecele New York-ului

Publicat în Dilema Veche nr. 1003 din 29 iunie – 5 iulie 2023
Comunismul se aplică din nou jpeg

Aveam de mers de la hotel pînă în fața uriașei catedrale St. John the Divine (a șasea din lume ca mărime că tot le plac americanilor recordurile de acest gen), unde trebuia să ajung la o oră aproximativă  (din fericire). Drumul presupunea să iau metroul. 

Trecînd pe lîngă recepție, am cules din mers un măr din marele coș oferit clienților hotelului, ca pentru a le aduce aminte că se află în Big Apple (porecla orașului New York). Era din soiul bot de iepure care nouă ne e atît de familiar, dar care își are originile în America. Cîte lucruri pe care le credeam ca fiind ale noastre dintotdeauna ne vin, de fapt, din „Lumea Nouă“... 

Ieșind din hotel, am coborît grăbit la intrarea de metrou de vizavi, unde era cît pe ce să renunț la măr, după ce am nimerit prin haloul mirositor al îngrozitorului homeless care obișnuia să-și petreacă timpul acolo. În sfîrșit, am parcurs în­tor­tocheatele culoare subterane, trecînd de turnicheți spre peroane, cu ochii la pa­nouri, ca să nu nimeresc cumva la o li­nie greșită. Am așteptat cîteva minute între stîlpii negri de oțel cu nituri mari care susțin plafoanele stațiilor de metrou newyorkeze. Un tren a oprit parcă în grabă, iar la megafoane s-a auzit un anunț la care n-am fost destul de atent. Era chiar numărul B, cel care-mi trebuia, așa că m-am suit într-unul din vagoane, un model mai vechi, foarte întunecos. Era destul de gol și m-am așezat pe un scaun. La următoarea stație, vizavi de mine s-a instalat un negru cu o uriașă hălăciugă de păr creț, care parcă-i exploda pe sub șepcuța de pe cap. Și-a scos smartphone-ul și l-a conectat la o boxă cilindrică, destul de mare. Curînd, prin acea boxă, a dat drumul unei muzici debordante. Un hip-hop la un volum aproape asurzitor. În dreapta mea ședea o negresă într-o rochie albastră, care a început imediat să dea fericită din umeri, în ritmul muzicii. În adîncul întunecat al vagonului am mai zărit cîțiva oameni cam de același fel, unii complet apatici, alții înviorați de manifestarea în curs de desfășurare. Iată o călătorie pitorească, mi-am zis. 

La următoarea stație s-a urcat un alt negru, ras în cap și cu un flaut în mînă. Părea gata să-l folosească, dar era ușor descumpănit de muzica ce se revărsa din boxa celuilalt. Era o concurență cam puternică. Ușile s-au închis, iar trenul a pornit mai repede parcă decît înainte. După o scurtă evaluare a situației, omul cu flautul a început totuși să cînte, la început timid, apoi tot mai tare. Cel de pe scaun nici nu-l observase, preocupat de ritmul teribil din boxa lui, care-l făcea să dea din cap nebunește, absent la tot ce-l înconjura. O vreme flautul și hip-hop-ul s-au suprapus într-o adevărată nebunie sonoră. N-aș putea spune ce cînta cel cu flautul, dar scena era incredibilă. Femeia de lîngă mine își oprise legănarea și nu mai știa ce să facă. Metroul a trecut prin următoare stație ca o vijelie, fără să mai oprească. Ce se întîmpla? Aruncîndu-mi privirea spre profunzimile pîntecoase ale vagonului, am realizat în acel moment că rămăsesem singurul alb. Trenul părea că devenise unul expres și nu mai era local, adică nu mai oprea decît la unele stații. Cam în sensul ăsta fusese parcă și anunțul pe care abia-l percepusem la urcare. Luminile unei alte stații, cu mozaicurile ei galbene și firma albastră, au trecut rapid prin fața geamurilor, confirmîndu-mi bănuiala. Nu-i nimic, mi-am zis, oricum pînă la strada 110 mai erau destule stații, într-una din ele trenul tot trebuia să oprească, iar eu aveam să cobor acolo și să iau un B local, care să mă ducă liniștit la destinație. Între timp, cele două instrumente continuau să se lupte asurzitor pentru întîietate. Metroul trepida și el zgomotos peste îmbinări și macazuri, adăugînd ritm de fier cacofoniei dinamice.

Într-un tîrziu, parcă deranjat de ceva, trezit din transa lui, omul de pe scaun a ridicat capul și a dat cu ochii de cel cu flautul. Precipitat, și-a căutat atunci telefonul prin poală, pe unde-l rătăcise, și a apăsat pe butonul de închidere. Boxa a tăcut brusc și flautul a rămas stăpîn. Posesorul lui cel ras în cap s-a înclinat a mulțumire și a continuat să sufle. Stațiile se succedau parcă tot mai repede, ba chiar am zărit-o defilînd pe geam cîteva secunde și pe cea de la strada 110, unde trebuia să cobor. Îmi pierdusem speranța că trenul va mai opri vreodată. Eram ca în „Tunelul“ lui Dürrenmatt, acea poveste în care un student se urcă într‑un tren cu care circula frecvent, trenul intră într-un tunel foarte mic, dar, spre uimirea studentului, acesta nu se mai termină. 

De fapt, aveam vaga presimțire că viitoarea oprire urma să fie la strada 125, adică fix în inima Harlem-ului. Mai ajunsesem pe acolo din greșeală, în urmă cu 30 de ani, și nu-mi plăcuse de­loc. Adică nu știusem cum să intru mai repede înapoi în metrou după ce un tip vesel-amenințător mă plesnise peste cot, întrebîndu‑mă dacă eram sigur că voiam să fiu acolo. Am auzit că, între timp, lo­cul s-a mai luminat, că nu mai e atît de periculos, dar tot nu voiam să fiu acolo. 

Flautistul a terminat de cîntat și s-a îndreptat spre cel pletos de pe scaun. „Thank you, brother!“, a zis, zîmbind, cu ochi sclipitori. „You are welcome, brother!“, a venit răspunsul ce­luilalt. S‑au îmbrățișat. Trenul a oprit. Era, cum bănuiam, în dreptul străzii 125. Am coborît repede, uitîndu-mă după pe­ronul de întoarcere, cu grijă să nu mai nimeresc iarăși vreun expres spre cine știe unde.

image png
Reevaluarea lucrurilor de acasă
Și e de observat că țara s-a schimbat în mod fizic, mult mai mult decît atitudinea locuitorilor ei.
p 7 Sam Altman WC jpg
Capitalul cîștigă și în domeniul IA
Nu e de mirare că OpenAI nu a reușit să-și respecte misiunea.
image png
image png
Birocrații inventate, care să justifice plusul la salariu
Ne mai mirăm, apoi, de ce pleacă profesorii din învățămînt sau de ce ezită să vină.
image png
Șanticler
Rămîne să mai vorbim, desigur, despre sensurile alunecoase și imprevizibile generate de larga circulație a cuvîntului efemer.
image png
Un recrut de odinioară
Pe spatele gecii tînărului erau imprimate, în galben ţipător, cuvintele US Air Force.
image png
Mintea democratică și impunitatea poporului
Pe cînd mintea democratică nu exista, popoarele erau pedepsite.
image png
Moș Crăciun, John Fitzgerald Kennedy și bomba nucleară
A fost fix pe dos. Anul 1962 a adus cea mai gravă criză din timpul Războiului Rece, criza rachetelor nucleare din Cuba.
image png
Nevoia de umanioare
Ele sînt însoţitorul şi sprijinul ideal in dürftiger Zeit şi beneficiază de resurse încă nevalorificate în spaţiul Europei de Est.
image png
O fabulă a lui Socrate
E ceea ce am pățit și eu: după ce m-a durut piciorul din cauza legăturii, iată că a urmat și plăcerea.
image png
Spirala ghinionului și ghicitul în gri
Poate nu la fel de ostentativ, dar cei care spun lucrurile sînt, din nou, tratați ca excentrici stridenți și, pe alocuri, isterici.
image png
Cine sapă la temelia pilonului II
Este incredibilă tenacitatea cu care politicienii din zona de stînga atacă pilonul II de pensii administrate privat.
O mare invenție – contractul social jpeg
Succesiunea generațiilor în comunitatea academică: Valentin Constantin și Diana Botău
Regimurile dictatoriale și mișcările fundamentaliste s-au asociat într-o ofensivă violentă, propagandistică și armată, împotriva lumii euroatlantice.
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg
Populiștii nu (mai) sînt o excepție
Întrebările despre soarta Uniunii Europene, acuzațiile de extremism și evocarea drobului de sare fascist au devenit aproape un clișeu.
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
A conviețui cu imposibilul
Dictatura este un mod de organizare statală în care sfera posibilului tinde spre zero.
Frica lui Putin jpeg
„Scena politică”
Avem impresia că e o lume falsă – o „mascaradă” –, ceva profund neautentic, spre deosebire de lumea economică, de pildă, care e reală.
AFumurescu prel jpg
Vai, săracii, vai, săracii ziariști…
Incredibil, doamnelor și domnilor! Revoltător!
MihaelaSimina jpg
Cea mai frumoasă clădire din Cernăuți
Unul dintre „sporturile” la care istoria este campioană se numește „paradox”.
Iconofobie jpeg
O rugăciune la Bicaz
Nu faptul că încercam să‑l păcălesc pe Dumnezeu mă surprinde, ci dorinţa mea viscerală să trăiesc prostește, un eon întreg, dacă se putea.
„Cu bule“ jpeg
Mesa
Faptul că mesa apare des în dialoguri dovedește că forma îi era familiară publicului din secolul al XIX-lea.
image png
Ce-i rămîne Mariei de făcut?
Întrebările morale cu privire la integritatea academică și presiunea de a se conforma normelor nescrise ale colectivului profesional rămîn deschise.
RNaum taiat jpg
Comunismul se aplică din nou jpeg
Întoarcerea
Ajunși acasă, avem un fel de „rău de uscat“, cum li se întîmplă marinarilor.
image png
Misterele bugetare
Una din temele importante legate de transformarea sistemului public românesc este cea a „discreției” cu care au avut loc schimbările în administrație.

Adevarul.ro

image
Soluția unei femei medic pentru salvarea soțului infectat cu o bacterie mortală: un tratament obscur cu virusuri
Când niciun antibiotic nu a mai funcționat în cazul soțului său infectat cu o bacterie periculoasă, o femeie medic a apelat la un tratament considerat obscur, folosind un inamic natural al bacteriilor pentru a-i salva viața.
image
Ce se întâmplă în timpul unei circumcizii. Care sunt riscurile și beneficiile procedurii
Deși considerată cea mai veche și cea mai frecventă operație din lume, circumcizia - îndepărtarea chirurgicală a prepuțului - este încă o procedură controversată, potrivit Yahoo! Life.
image
Piscină și elicopter pe cel mai mare super-iaht submarin din lume, în valoare de 2 miliarde de dolari
Compania producătoare a lansat, de asemenea, insule unice în felul lor, pe care se poate naviga sau poate acosta super-submarinul.

HIstoria.ro

image
Zguduitoarea dramă amoroasă din Brăila, care a captivat presa interbelică
În anii 1923-1924, numita Anny Bally din Brăila, „de o frumuseţe rară“, a încercat să se sinucidă din dragoste. În 8 noiembrie 1924, tot din amor, şi-a împuşcat iubitul, după care s-a împuşcat şi ea.
image
Importanța stației NKVD de la Londra în timpul celui de-al Doilea Război Mondial
În 1941, stația NKVD de la Londra era cea mai productivă din lume, comunicând Moscovei 7.867 de documente diplomatice și politice, 715 documente pe probleme militare, 127 referitoare la aspecte economice și 51 legate de activități sau operațiuni ale serviciilor de informații.
image
Ce a însemnat România Mare
1 Decembrie 1918 a rămas în mentalul colectiv ca data la care idealul românilor a fost îndeplinit, în fața deschizându-se o nouă etapă, aceea a conștientizării și punerii în aplicare a consecințelor ce au urmat acestui act, crearea României Mari.