Prieteni la ofertă

Publicat în Dilema Veche nr. 577 din 5-11 martie 2015
Mîrșava intenție bună a statului jpeg

Un american la Paris s-a văzut de două ori în secolul XX: la fiecare Război Mondial, atunci cînd nemţii erau cît pe ce să învingă Franţa. Nesfîrşite pot fi discuţiile. Era sau nu nevoie? Puteau interveni mai devreme sau nu? Ce au avut de cîştigat? Ce „şi-au tras“ la schimb? De ce să mai stea în Europa după ce s-a terminat şi Războiul Rece?   „Imperialismul lor e enervant. Se bagă peste tot, deschid mereu fronturi de bătălie, vor să ţină preţul petrolului sub control, să o ducă ei bine, toată lumea e sub semnul lui Pax Americana, ne împing de la spate să trimitem soldaţi prin tot Orientul Mijlociu, ne freacă menta să cheltuim pe înarmare, să îşi vîndă ei avioanele şi rachetele...“. Ce mai? Nişte tipi care merită priviţi cu scepticism, orice ar face. 

Poţi auzi acest tip de argumente în mai toate cafenelele europene şi printr-o sumedenie de articole de fond, editoriale, analize. NATO-scepticismul este nărav vechi care dă bine la ’telectualul ivropean. E mai şic chiar decît euro-scepticismul (care, mai nou, e prea „de masă“, prea vulgar). Pînă de curînd, îl găseai la stînga politichiei, ceea ce era relativ normal. Înainte de 1989, nu ai fi putut să aştepţi altceva de la un Georges Marchais sau o Dolores Ibarruri. Astăzi, după anexarea Crimeei şi asaltul din Ucraina, mulţimea de democraţi „liberali“ occidentali dispuşi să apară la Rossyia TV şi să veştejească politica imperialistă a Occidentului este zăpăcitoare. Tot aiuritoare este şi „banda lărgită“ a spectrului politic pe care îl reprezintă respectivii. În corul de admiratori ai lui Putin nu sînt numai comuniştii, grecii din Syriza sau spaniolii de la Podemos. Găsim, pe post de solist, cam orice partid antisistem: Marine LePen cu al său Front Naţional, bulgarii de la Ataka, austriecii din Partidul Libertăţii sau ungurii de la Jobbik. Toţi împărtăşesc antipatia faţă de valorile democraţiei liberale (aşa cum o ştie doamna Merkel, nu domnul Orbán). 

Unele dintre partidele astea sînt în fruntea sondajelor electorale (vezi cazul Franţei). Altele sînt „doar“ exotice. Toate, însă, sînt extrem de vocale şi cu valoare adăugată mare pentru propaganda moscovită. Există o apropiere ideologică: neîncrederea în sistemele parlamentare pluripartite care aduc doar „corupţie, sărăcie şi criză“. Gurile rele vorbesc şi despre altceva. Despre susţinere financiară şi logistică, transparentă sau nu, venită dinspre Rusia. Din cele „pe faţă“, merită amintit cazul doamnei LePen. Partidul domniei sale a primit un credit de aproape 10 milioane de euro de la Banca Ruso-Cehă, ca primă tranşă dintr-un împrumut de patru ori mai mare. Doamna LePen a afirmat că a apelat la serviciile acelei bănci deoarece a fost refuzată de cele occidentale. Pare-se că această variantă de sprijin este mai degrabă excepţia decît regula. Kremlinul ar prefera mai degrabă plăţi informale către politicieni, nu neapărat finanţări pentru partide. La categoria „admiratori“, Putin îl mai are în portofoliu pe ungurul Béla Kovács (liderul Jobbik) care vede Rusia drept „singurul apărător al valorilor tradiţionale europene“ în faţa agresiunii UE! Din oportunism sau nu, în aceeaşi tabără par a se găsi şi britanicul Nigel Farage (s-a declarat un admirator al politicianului Vladimir Putin) sau tînărul spaniol Pablo Iglesias (liderul Podemos, al doilea partid al Spaniei, conform numărului de membri înscrişi). Acesta din urmă reclamă „standardele duble“ care s-ar aplica Rusiei, atunci cînd aceasta caută să îşi împlinească nevoile strategice. Pentru a completa lista populiştilor favorabili lui Putin, ar trebui adăugaţi nemţii de la Partidul Naţional Democratic, italienii de la Liga Nordului sau belgienii de la Interesul Flamand. 

Din pricina secularei rusofobii româneşti, pe la noi nu se întîlneşte un asemenea discurs. Nu avem (acum) un asemenea partid în Parlament. S-ar putea, însă, ca datorită efervescentei lupte anti-corupţie şi din cauza recentelor modificări ale reglementărilor electorale, să ne trezim iute cu o mişcare antisistem, populistă, de tip Ataka sau Jobbik. Singura mea speranţă este că mofturile anti-NATO nu prind la noi. Încă. Altminteri, la ofertă, s-ar găsi niscai prieteni. 

Gabriel Giurgiu este realizator de emisiuni despre Uniunea Europeană, la TVR. 

O mare invenție – contractul social jpeg
O iluzie a lui Benjamin Constant
Partitura globalizării, interpretată cu patos în multe universități și în diferite cercuri de activiști din lume, are ca laitmotiv potențialul tehnologiei de a uni oamenii și de a înlătura diferențele de mentalitate, dincolo de granițele politice.
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg
Trenul de Luhansk
Dar ce te faci cînd conducerea țării tale decide că statistica poate fi contrazisă? Ajungi în trenul din Luhansk. Împrăștiat pe marginile unei gropi de obuz, ești contradicție inutilă. Atomi restituiți creației pentru reasamblare.
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
Limitele parodiei
Dinaintea unui spectacol mai curînd grotesc, ca acela imaginat de Kremlin în noaptea dinspre 2011, avem dreptul să spunem, ca regina Victoria: „We are not amused!”.
Frica lui Putin jpeg
Unde este Rusia?
Și, în timp ce Putin pretinde în mod fals că Rusia luptă pentru ființa sa națională, Occidentul, uneori fără să-și dea seama prea bine, luptă (prin susținerea Ucrainei) cu adevărat pentru ființa sa morală.
AFumurescu prel jpg
Închiși în societatea deschisă
Noi, ăștia, muritorii de rînd, ne confruntăm, de o bună bucată de vreme, cu o problemă mai degrabă inversă: cum se face că ne simțim închiși într-o societate altminteri declarat deschisă?
Ronald Reagan   NARA   558523 jpg
Regina și președintele
Ploaia s-a oprit. Regina Elisabeta a II-a și prințul Philip s-au întors pe iahtul regal, unde i-au găzduit pe președintele Ronald Reagan și pe Prima Doamnă Nancy Reagan. Au sărbătorit împreună aniversarea nunții cuplului prezidențial american.
Iconofobie jpeg
Bucuriile prostului solemn
Prostul solemn este numai individul prezentului. Pe simplitatea sa fermecătoare, gospodărească, emanată dintr-o „filozofie a clipei”, se sprijină, ultimativ, întreaga istorie...
„Cu bule“ jpeg
Bîtă
Cînd ești bîtă, cu un punct din oficiu ai șanse să iei un 5 și cu note mai mari la alte materii poți chiar să treci. Dar ăsta nu e bîtă, e lemn.
HCorches prel jpg
Ce putem face pentru elevii ucraineni
Mă rog, e ceva mai complicat, dar în mare cam acestea sînt condițiile.
p 7 Cicero WC jpg
Capitalismul și regina
Monarhia poate fi criticată din multe puncte de vedere. Dar faptul că Elisabeta a II-a s-a privit pe sine într-o lumină smithiană și s-a străduit să fie un exemplu de simț al datoriei și de abnegație, pentru a domoli patimile populare, nu poate fi negat.
Un sport la Răsărit jpeg
Meciurile de tipul celui dintre Anamaria Prodan și Laurențiu Reghecampf pot deveni mai interesante decît cele de fotbal?
Nu, stimabililor, toată ţara e un banc prost. Începeţi de la vîrful ei şi apoi să vă mai văd că strîmbaţi din nas la chivuţele astea!
Comunismul se aplică din nou jpeg
Canalele subterane peste care s-au creat universitățile
La Bologna se suprapun mai multe rînduri de civilizații, etruscă, celtă, romană, și apoi medievală, renascentistă și modernă.
Washington Gas service pnp hec 14600 14697v 02 jpg
Cine ajută pe cine
Pe subiectul energiei, România nici dacă ar vrea nu ar putea să ajute statele membre. De ce?
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg
Vladimir Putin se micșorează
Cere respect și primește dispreț. Sau, în cel mai bun caz, indiferență. Evenimentul istoric la care asistăm cu toții azi este micșorarea lui Vladimir Putin.
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
Note, stări, zile
Lăsînd ironia la o parte, inițiativa rezerviștilor SRI de a „sărbători” lupta bărbătească a Securității printr-un monument instalat chiar în curtea „ghilotinei” construite de ei apare bunului-simț drept halucinantă.
Frica lui Putin jpeg
Secolul XX continuă
Lumea noastră este deci foarte departe de „sfîrșitul istoriei”, adică de o lume non-conflictuală.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
Ungaria – afară din UE și NATO!
Atitudinea politică a Ungariei nu e lașitate, prostie sau egoism. E calcul asumat, e politică adevărată și articulată. E vremea să culeagă consecințele asumării.
lossy page1 640px Winston Churchill LCCN2006687122 tif jpg
Regina și prim-ministrul
Peste zece ani, în 1965, Regina Elisabeta a II-a a Regatului Unit a ocolit cu stil și grație protocolul, care spunea că suverana trebuie să ajungă ultima la orice ceremonie, sosind la funeraliile lui Winston Churchill înaintea familiei acestuia. În semn de prețuire.
Iconofobie jpeg
Pledoarie à contrecœur
Exact așa s-a întîmplat! Ipocriții m-au scos complet din viața lor care, prin iradierea stării de ipocrizie la scară mare, se dovedea a fi, pînă la urmă, viața întregii comunității.
„Cu bule“ jpeg
„Umpic”
Dacă româna nu ar fi o limbă standardizată, cu registre cultivate, ci doar una de circulație orală, cu multe instabilități și variații, umpic ar putea deveni relativ repede un nou cuvînt. Nu e cazul, desigur.
HCorches prel jpg
În pași de dans
Și chiar dacă sînt conștient că nu în toate liceele funcționează în acest fel, acolo unde lucrurile se întîmplă astfel pașii de dans ai unui eveniment de divertisment pot deveni, iată, cîțiva pași pe drumul vieții, într-o manieră formativă.
p 7 WC jpg
Recviem pentru un imperiu
Întrebarea care rămîne este în ce măsură durabilitatea Comunității Națiunilor a depins strictamente de longevitatea regretatului monarh și în ce măsură va putea fi ea menținută de succesorul reginei.
Un sport la Răsărit jpeg
După Serena, acum și Roger? Se încheie o eră?
Federer, în sine, era un sport. Sînt oameni care locuiesc într-un sport şi alţii care invită, ba nu, ordonă unui sport să locuiască în ei.
Comunismul se aplică din nou jpeg
Cînd ajungi să crezi în propria cacealma
De ce au făcut conducătorii ruși o asemenea greșeală? De ce s-au grăbit cu un război? Una din explicații ar putea fi că „specialiștii” în false povești (narative, cum s-ar zice astăzi) au început ei înșiși să creadă în ele.

Adevarul.ro

disparuta olt foto ipj olt png
Dispariția tinerei din Olt, telenovelă. Alina a ajuns în Anglia și nu se mai întoarce acasă
Tânăra de 26 ani, din Văleni, Olt, a cărei dispariție a fost anunțată marți, 4 octombrie 2022, a fost găsită. Alina a vorbit cu polițiștii și le-a spus că este bine, dar că nu se întoarce acasă.
cap putin jpeg
Putin, discurs halucinant: Rusia are „un mare respect” pentru poporul ucrainean
Președintele rus Vladimir Putin a declarat, miercuri, că Rusia are „un mare respect” pentru poporul ucrainean, în pofida a ceea ce el a numit „situația actuală”, relatează Reuters.
Tanczos Barna FOTO Inquam Photos/Cosmin Enache
Ministerul Mediului vrea concursuri pentru ocuparea funcțiilor vacante, deși angajările la stat sunt înghețate
Ministerul Mediului solicită, printr-un memorandum aflat pe ordinea de zi a ședinței de Guvern, aprobarea să poată organiza concursuri pentru funcțiile vacante, deși angajările la stat sunt înghețate.

HIstoria.ro

image
Au purtat voievozii români coroane?
De la Nicolae Alexandru și Alexandru cel Bun până la Mihai Viteazul și Constantin Brâncoveanu, coroana a fost mereu prezentă în portretele votive ale domnitorilor din Țara Românească și Moldova. Cu toate acestea, misterul care înconjoară coroanele medievale românești nu a fost (încă) elucidat...
image
Polonia cere Germaniei despăgubiri de război de 1,3 trilioane de dolari. Ce speră Polonia să obțină?
Ministrul de Externe al Poloniei, Zbigniew Rau, a trimis o notă diplomatică la Berlin prin care Varșovia cere Germaniei despăgubiri de război în valoare de 1,3 trilioane de dolari. Germania consideră în mod oficial că această chestiune este închisă.
image
La sfatul lui Bismark, Carol I se apropie de Rusia și enervează Franța
Opțiunea românilor pentru un domnitor dintr-o dinastie străină la 1866, avea în vedere salvarea existenței statului, afirmarea lui în rândul țărilor europene și, în perspectivă, obținerea independenței. Aceste obiective au fost mereu în atenția diplomației românești și a principelui Carol.