Prezentul nu invidiază niciodată viitorul

Publicat în Dilema Veche nr. 861 din 8 - 14 octombrie 2020
Prezentul nu invidiază niciodată viitorul jpeg

E la modă să-l citezi pe Walter Benjamin fără să înțelegi de fapt ce vrea să spună. O să încerc să fac și eu același lucru – sper să reușesc. Mă interesează acest fragment arheologic din „Stradă cu sens unic”: „Vedeam în vis o întindere pustie. Era piața centrală din Weimar. Acum, însă, acolo se organizau săpături. Am scurmat și eu puțin în nisip. Imediat, s-a ivit din groapă vîrful de la turla unei biserici. Bucuros la culme, mă gîndeam: este cu siguranță un sanctuar mexican din perioada preanimistă, Anaquivitzli. M-am trezit rîzînd. (Ana = ana, vi = vie, witz = biserică mexicană [!])” (tr. Chr. Ferencz-Flatz; o altă traducere românească redă nereușit Heiligtum, „sanctuar”, prin „relicvă”).

Întrebarea mea e lipsită de orice sofisticare: de ce rîde celebrul filozof? Cu siguranță, nu datorită temei raportului dintre religiile precolumbiene și instaurarea creștinismului, care nu are nici un fel de potențial umoristic, ci este mai degrabă asociată cu tragedii – de la sacrificiile umane aztece la dezastrul uman și cultural venit pe urmele colonizării spaniole. Pentru Benjamin, de altfel, îngerul istoriei (căruia el îi dă chipul lui Angelus Novus pictat de Klee) nici nu vede în istorie, ca noi, aparența unei înlănțuiri evenimențiale, ci o catastrofă unică. Nu cunosc suficient opera lui ca să discut dacă, așa cum s-a zis, trezirea din acest fragment este o „trezire la modernitate”, dacă pre-animismul trebuie luat aici ca pre-iluminism și așa mai departe. Dar observ că în același volum mai există un fragment „mexican”, a cărui natură conflictuală reiese din însuși motto-ul din Baudelaire: „Je ne passe jamais devant un fétiche de bois, un Boudha doré, une idole mexicaine, sans me dire: c’est peut-être le vrai dieu”. În acel vis, Benjamin regăsește misionari creștini care îi convertesc pe azteci, ale căror obiecte sacre sînt contestate de noile artefacte creștine. Toate astea sugerează că și fragmentul nostru are o armătură gravă, deci nu poate fi considerat doar o chestie spumoasă sau ludică.

Răspunsul la întrebările complicate pe care le adresăm unui text apare adesea clar chiar în text: motivul acestui rîs, dincolo de posibilele ecouri grave, trebuie să fi fost pur și simplu bucuria. Acum, a dezghioca sau a meșteri cuvinte este o îndeletnicire care la nemți merge mînă în mînă cu filozofia, ca floricelele și filmul la americani. Iar pentru Benjamin, un cuvînt nou ca Anaquivitzli e o sursă de încîntare. Am chiar impresia că descoperirea cuvîntului e mai importantă pentru el decît descoperirea bisericii. Benjamin nu ajunsese în Mexic, dar studiase cîndva la München cu Lehmann, un cunoscut etnolog care colecționase artefacte chiar în Mexic. În Berlin, filozoful nostru ținea pe birou un mare dicționar aztec-spaniol. Poate pentru că nu mai apucase să învețe azteca el însuși, cuvîntul din vis, într-o limbă pe care o putem numi azteca onirică, în orice caz cu sonoritate pseudo-nahuatlă, include, cum constată el însuși, un prefix grecesc, niște „viață” franțuzească (vie) și o „glumă” nemțească (Witz). Un ghiveci lingvistic tipic avangardei, și poate mai ales, dată fiind tema religioasă a fragmentului, celei suprarealiste. (Nu că arheologii n-ar avea pasiunea de a inventa nume pentru epoci, culturi și categorii de artefacte.)

Nu trebuie, probabil, săpat prea adînc în visul lui Benjamin. E clar că el vorbește despre bucuria descoperirii neașteptate, serendipity pentru care nimic nu te-a pregătit și care vine să-ți arate – nu? – că orice loc prozaic păstrează un potențial poetic. Dar mai e ceva aici: frumusețea mare nu este a lucrului descoperit – așa cum ar fi fost dacă Benjamin ar fi scos din nisip o bijuterie sau o monedă, poate cele mai frumoase din lume, pe care le-ar fi putut lua integral în posesia simțurilor lui. Frumusețea stă în aceea că ți se poate oferi un fragment minimal din care să poți deduce – și anume instantaneu – un tot enorm, adică din vîrful turlei să înțelegi deja toată biserica și implicațiile prezenței ei discrepante acolo. Tocmai această aventură stînd pe loc e copleșitoare. În fragmentele lui despre filozofia istoriei, Benjamin preia și dezvoltă ideea că prezentul nu invidiază niciodată viitorul. Iar prezentul în care faci asemenea descoperiri cu siguranță nu. Prin imaginea turlei de biserică apărute, în vis, din pămînt, oniromanția se transformă în experiment cinematografic, lucru care ar fi convenit din nou poate mai degrabă suprarealismului decît altei avangarde.

Într-un fragment scris prin 1932 și publicat postum (Ausgraben und Erinnern – încă netradus în românește), Benjamin reia cîteva din vechile metafore arheologice ale lui Freud despre stratigrafia trecutului. Din perspectiva asta, ar trebui să citim visul lui ca pe o, să zicem, incursiune în inconștientul cetății. Dar, în fragmentul despre săpături și memorie din 1932, el merge dincolo de Freud. Spune că „un bun raport arheologic trebuie să indice nu numai straturile de unde provin obiectele descoperite, ci mai ales acele straturi străbătute pînă la ele”. Cu adevărat interesantă este însă ideea lui că o memorie autentică trebuie să furnizeze nu numai informații (amintirile), dar și o imagine despre cel care își amintește și despre locurile anume în care, în substanța prezentului, își păstrează fiecare amintire. Dacă înțeleg corect acest pasaj enigmatic (dar pentru mine cam tot Benjamin e enigmatic), e vorba aici de fapt de metadate: de faptul că ce contează nu sînt atît lucrurile pe care ți le poți aminti, cît momentele în care revii la ele de-a lungul vieții, așadar felul în care te organizezi în jurul propriilor tale amintiri.

Citind fragmentul cu biserica descoperită la Weimar, eu mi-am adus aminte de o biserică din Apuseni. Rar i se întîmplă unui arheolog să vadă cum o biserică este îngropată. Lucrurile stau, credeam eu, întotdeauna invers. Am participat la săpături arheologice care au scos din pămînt zidurile, sau măcar fundațiile, mai multor bazilici paleocreștine și mi s-a părut că asta e o direcție destul de logică în care să curgă lucrurile, spre regăsirea monumentelor, nu spre relegarea lor. Despre biserica de la Geamăna (foto), îngropată treptat de sterilul de la mina de cupru, s-a scris mult, dar pentru arheologi soarta ei e mai nefirească decît pentru oricine. Poate cineva o va dezgropa cîndva, măcar în vis.

Cătălin Pavel este arheolog și scriitor. Cea mai recentă carte publicată este Arheologia iubirii. De la Neanderthal la Taj Mahal, Humanitas, 2019.  

Sursa foto: abrudinfo.ro

O mare invenție – contractul social jpeg
Succesiunea generațiilor în comunitatea academică: Valentin Constantin și Diana Botău
Regimurile dictatoriale și mișcările fundamentaliste s-au asociat într-o ofensivă violentă, propagandistică și armată, împotriva lumii euroatlantice.
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg
Populiștii nu (mai) sînt o excepție
Întrebările despre soarta Uniunii Europene, acuzațiile de extremism și evocarea drobului de sare fascist au devenit aproape un clișeu.
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
A conviețui cu imposibilul
Dictatura este un mod de organizare statală în care sfera posibilului tinde spre zero.
Frica lui Putin jpeg
„Scena politică”
Avem impresia că e o lume falsă – o „mascaradă” –, ceva profund neautentic, spre deosebire de lumea economică, de pildă, care e reală.
AFumurescu prel jpg
Vai, săracii, vai, săracii ziariști…
Incredibil, doamnelor și domnilor! Revoltător!
MihaelaSimina jpg
Cea mai frumoasă clădire din Cernăuți
Unul dintre „sporturile” la care istoria este campioană se numește „paradox”.
Iconofobie jpeg
O rugăciune la Bicaz
Nu faptul că încercam să‑l păcălesc pe Dumnezeu mă surprinde, ci dorinţa mea viscerală să trăiesc prostește, un eon întreg, dacă se putea.
„Cu bule“ jpeg
Mesa
Faptul că mesa apare des în dialoguri dovedește că forma îi era familiară publicului din secolul al XIX-lea.
image png
Ce-i rămîne Mariei de făcut?
Întrebările morale cu privire la integritatea academică și presiunea de a se conforma normelor nescrise ale colectivului profesional rămîn deschise.
RNaum taiat jpg
Comunismul se aplică din nou jpeg
Întoarcerea
Ajunși acasă, avem un fel de „rău de uscat“, cum li se întîmplă marinarilor.
image png
Misterele bugetare
Una din temele importante legate de transformarea sistemului public românesc este cea a „discreției” cu care au avut loc schimbările în administrație.
image png
Inteligența Artificială și ambiția personală
Riscul de a cădea în groapă e mai mare atunci cînd privirea e întotdeauna spre orizont.
image png
Neo-religii
Trăim deci în epoca neo-religiilor. (Asta cît ne vor mai lăsa ele să trăim...)
image png
Note, stări, zile
...Și, dacă ai noroc, ideea revine la tine tocmai cînd gîndești aceste lucruri.
image png
Inamicul public numărul 1
Să ne ferească Dumnezeu să ajungem să decidă opinia publică totul!
image png
Algoritmul istoric al jacardului
N-ai zice că-i vreo legătură. Istoria, însă, o țese subtil.
image png
image png
Toți sîntem puțin luați
Elevii merită un mediu educațional sigur și stimulativ.
image png
Marca urs
Ecourile publicității se sting totuși, în timp, lăsînd în urmă fragmente pitorești, dar efemere.
p 7 Drapelul Partidului Republican din SUA WC jpg
Regula neoliberală a minorității
Nouă însă probabil că ne pasă.
image png
Echipa de fotbal proaspăt calificată la Euro 2024 ar putea deveni chiar bună?
Dacă mai întîrzie puţin se trezesc bătrîni. Ce îi ajută? Nu au viciile generaţiilor trecute.
image png
Jucării și steaguri
Mă tem că aici diferența față de americani nu e doar de formă, ci și de fond.
image png
Despre apartenență: între liniște și îngrijorare
Patriotismul constituțional ar deveni astfel legătura de apartenență care solidarizează comunitatea, pe temeiul libertății.

Adevarul.ro

image
Iphone-ul care l-a băgat la închisoare pe Cherecheș. „Ți-ai vândut sufletul diavolului... Eu sunt ăla”
Una dintre probele principale ale acuzării în cazul lui Cătălin Cherecheș a fost seria de 47 de înregistrări audio realizate cu un Iphone S 5. Instanțele au analizat expertize și contra-expertize pentru a răspunde acuzațiilor primarului conform cărora înregistrările au fost trunchiate.
image
Dezvăluiri tulburătoare în cazul doctoriței de 31 de ani ucise în Franța. Cine este principalul suspect și ce spune logodnicul ei
Apar noi detalii în cazul Doinei Jurcă, tânăra doctoriță de 31 de ani din Galați, care a fost găsită înjunghiată într-un apartament din Franța. Logodnicul Doinei spune că principalul suspect este un francez, care ar fi fost reținut
image
Scenă de coșmar la Suceava. Un om de afaceri și-a ucis mama și apoi a început să strige cu o cruce în mână
O femeie în vârstă de 78 de ani, din comuna Dumbrăveni, județul Suceava, a fost găsită moartă, cu numeroase urme de agresiune pe corp, în locuința fiului ei. Anchetatorii au descoperit o scenă de groază la fața locului

HIstoria.ro

image
Cine este și de unde vine Moş Nicolae?
În noaptea de 5 spre 6 decembrie tradiţia spune că Moş Nicolae vine la geamuri şi vede copiii care sunt cuminţi, lăsându-le în cizmuliţe dulcuri şi alte daruri. Spre deosebire de Moş Crăciun, Moş Nicolae nu se arată niciodată iar copiii care au fost cuminţi vor găsi în ghetuţe diverse cadouri.
image
Importanța stației NKVD de la Londra în timpul celui de-al Doilea Război Mondial
În 1941, stația NKVD de la Londra era cea mai productivă din lume, comunicând Moscovei 7.867 de documente diplomatice și politice, 715 documente pe probleme militare, 127 referitoare la aspecte economice și 51 legate de activități sau operațiuni ale serviciilor de informații.
image
Ce a însemnat România Mare
1 Decembrie 1918 a rămas în mentalul colectiv ca data la care idealul românilor a fost îndeplinit, în fața deschizându-se o nouă etapă, aceea a conștientizării și punerii în aplicare a consecințelor ce au urmat acestui act, crearea României Mari.