Preţul prosperităţii

Publicat în Dilema Veche nr. 534 din 8-14 mai 2014
Mîrșava intenție bună a statului jpeg

Ies din casă şi mă înfior. Coloanele de maşini pe Calea Călăraşilor sînt cît vezi cu ochii: înspre Traian şi spre Unirea. Claxoane peste claxoane, tramvaie oprite de cîte un şofer care a blocat linia, un coşmar. În plus, mai şi burniţează. După cum a observat orice bucureştean, dacă trage o ploicică, străzile oraşului se transformă într-o uriaşă parcare. Viteza medie stă bine-mersi sub 10 kilometri pe oră. Să merg spre „carfurul“ de la Unirea sau spre „megaimajul“ de la Traian? Aleg prima variantă, deşi este un pic mai departe. Din mers, văd coada de mai mult de 30 de persoane de la măcelăria lui nea Mari. La „carfur“ – nenorocire: la case – cozi infernale. Prin magazin nu ai loc să împingi căruciorul. Spaţiul dintre rafturi pare brusc subdimensionat pentru mulţimea de cumpărători. Este ajun de week-end lung de 1 Mai, astfel încît toată lumea a luat-o razna. Ştiu că voi vedea la ştiri numai reportaje despre buluceala din supermarket-uri, aşa că mă fac că nu o observ.

Încerc să nu mă enervez prea tare. În fond, în ciuda tonului maximal catastrofic de la aceleaşi televiziuni de ştiri care văd numai sărăcie, criză şi moarte prin inaniţie, mă gîndesc că traficul, lipsa locurilor de parcare, aglomeraţia ocazională din magazine şi, în general, majoritatea stresului cotidian prin Bucureşti reprezintă un preţ plătit prosperităţii. Prosperităţii de primă generaţie: banii cîştigaţi sînt investiţi într-o maşină, în voiaje de plăcere pe Valea Prahovei, într-o „primă casă“ la curte, în televizoare cît mai mari, frigidere cît mai încăpătoare. Încă în 1992, un studiu comandat de Coca-Cola pentru pieţele emergente arăta că principalul pericol pentru clasa de mijloc în curs de formare o reprezintă aşa-zisul sindrom Mercedes: proaspătul mic patron cumpără o maşină cît mai făţoasă (chiar dacă second-hand), în care îşi investeşte toate economiile, şi nu mai are din ce să se autosusţină la cel mai mic cutremur al pieţei.  

Îmi place să cred că această primă generaţie a prosperităţii este înlocuită de propriul său upgrade. Criza din 2008 a contribuit şi ea din plin, serios, la transformarea cu pricina. Parcă văd mai multă prudenţă, chibzuinţă, planificare. În plus, constat apariţia calculelor de genul: „Cît mă costă şi cît durează să ajung la întîlnirea din centru cu maşina, unde voi găsi loc de parcare? N-o fi oare mai ieftin şi mai rapid să ajung cu metroul?“ Cred că Primăria va avea, în curînd, răgazul necesar pentru recuperarea măcar parţială a decalajului de infrastructură (străzi reparate, parcări, transport public, utilităţi suprasolicitate pe alocuri). În comparaţie cu prima generaţie a prosperităţii (motivată mai degrabă de nevoia de bunuri îndelung dorite), cea de azi este parţial snoabă. A văzut prin Occident „aia“, „aia“, vrea şi ea. Nu e nimic rău. În fond, snobismul poate fi văzut (şi) ca motor al progresului. Această a doua generaţie a prosperităţii nu vrea neapărat „mai mult“, ci „mai bun“. Pare a căuta calitatea traiului. Cred că primarul Oprescu a simţit, întrucîtva, direcţia. De ani buni, investeşte (şi) în timpul liber al bucureşteanului. Conform propriei declaraţii, vrea ca oraşul să fie „şi pentru trăit, nu doar pentru locuit“. E drept, mai are o uriaşă restanţă: cîinii vagabonzi, pentru care nu are încă o soluţie.  

Aştept a treia generaţie a prosperităţii. Una ceva mai pragmatică, atentă la cele ce se întîmplă împrejur (în propriul oraş, dar şi aiurea în lume), cu voce puternică în consultarea publică, dar fără exagerări nerezonabile (de exemplu, nu orice maidan uitat se poate chema „rezervaţie naturală“), cu interese civice mature.  

Îmi permit să anticipez că vom rămîne cu un trafic greoi, cu mult prea puţine vehicule pentru transportul public, cu demolări pripite de clădiri valoroase, cu parcări fie prea scumpe, fie prea mici, cu spaţiu verde insuficient şi, probabil, cu o poluare din ce în ce mai greu de stăvilit.

Toate vor fi preţuri pe care le vom plăti prosperităţii, consumului, creşterii. Oricum, va fi mai bine decît pe vremea lui Ceauşescu, cînd (vorba acelui puşti de clasă primară): „Toate megaimajurile erau goale.“

Gabriel Giurgiu este realizator de emisiuni despre Uniunea Europeană, la TVR.

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Parteneri

colaj zmenta propaganda rusa
Sute de mesaje anti-UE, trimise pe un grup de Telegram din România. „Românii sunt slugile europenilor” și „UE ne fură bogățiile”
Vloggerul Mihai Zmenta a tras un semnal de alarmă cu privire la o posibilă acțiune de propagandă coordonată din Rusia, desfășurată pe unul dintre grupurile sale de Telegram.
thomas muller fb bayern munchen jpg
Thomas Muller, dat afară de Bayern Munchen, după 25 de ani în care a bătut record după record
Jucătorul legendar al bavarezilor va evolua la alt club din sezonul viitor.
Coletina, Bucuresti, foto Shutterstock jpg
Cartierul din București unde domnitorul Matei Basarab i-a fugărit pe turci. Cum și-a primit numele pe care îl poartă în prezent
Cartierele bucureștene, precum Colentina, Crângași sau Obor, și-au primit numele după diferite obiective ale zonei sau evenimente istorice importante. Descoperă-le poveștile interesante!
atac cu drone jpg
Ambuscadă devastatoare cu drone și artilerie în Donețk. 19 vehicule rusești distruse
Trupele ucrainene decimează asaltul rusesc din regiunea Donețk, distrugând 19 vehicule și ucigând zeci de ruși într-o ambuscadă devastatoare de artilerie și drone.
Bri Stern si Andrew Tate FOTO Profimedia
Mesajele înfiorătoare trimise de Andrew Tate fostei iubite: „Ce rost să te am dacă nu te bat?”
Bri Stern, un fotomodel în vârstă de 29 de ani, l-a dat în judecată pe Andrew Tate, acuzându-l de agresiune fizică, amenințări cu violul și chiar amenințări cu moartea.
BeFunky collage (69) jpg
Jean de la Craiova, adevărul despre relația cu Dem Rădulescu și Jean Constantin. Cântărețul îi însoțea în turnee și le căra servietele: „M-am molipsit de la ei”
Jean de la Craiova a avut o relație extrem de specială cu marii actori Jean Constantin și Dem Rădulescu. Cântărețul de muzică de petrecere i-a însoțit pe cei doi în mai multe turnee și recunoaște că a avut numeroase lucruri de învățat de la ei.
Aeroportul Daocheng Yading, din China, Shutterstock jpg
Care este cel mai înalt aeroport din lume. Altitudinea ridicată implică proceduri speciale de operare
Aeroporturile joacă un rol esențial în infrastructura globală, iar unele dintre ele se remarcă inclusiv prin altitudinea la care sunt situate. Care este cel mai înalt aeroport din lume?
Tarifele lui Donald Trump FOTO Profimedia
Tarifele lui Trump îi gonesc pe investitorii ultra-bogați în Europa și Asia
Deși Donald Trump a spus că strategia sa agresivă de tarife va aduce o crește considerabilă a veniturilor SUA, până acum a dus la o scădere dramatică, piețele de acțiuni din SUA trecând prin cea mai proastă săptămână din martie 2020.
tarife trump import fotoX jpg
Vămile din SUA au început colectarea tarifului de 10% pentru importuri. Alte taxe mai mari intră în vigoare săptămâna viitoare
Autoritățile vamale americane au început sâmbătă, 5 aprilie, să colecteze tariful unilateral de 10% pentru toate importurile provenite din mai multe țări.