Presiunea momentului

Publicat în Dilema Veche nr. 437 din 28 iunie - 4 iulie 2012
Dragoste şi răzbunare jpeg

Alegerile locale s-au încheiat cu o victorie spectaculoasă a opoziţiei. Un fost prim-ministru al României a primit o sentinţă definitivă. Detenţie. Doi ani. Fostul înalt demnitar a încercat să se sinucidă. Institutul Cultural Român, o instituţie exemplară prin eficienţă şi performanţă, e acuzată de nereguli şi trecută în subordinea Senatului. O bună parte a societăţii civile protestează vehement la adresa acestui fapt. Preşedintele ţării şi prim-ministrul în exerciţiu îşi dispută public reprezentarea ţării la întîlnirile forurilor europene. Conducerea Partidului Democrat Liberal demisionează. Urmează alegeri. După ani de proteste, proiectul de exploatare cu cianuri a aurului de la Roşia Montană se clatină. Doi artişti importanţi filmează clipuri dure de protest la adresa companiei care a semnat cu statul român un contract cu clauze secrete. Un foarte cunoscut om de afaceri, fost proprietar al unui mare trust media, primeşte o condamnare definitivă, cu executare. Un an de detenţie. ANAF blochează conturile TVR. Parlamentul nu aprobă raportul de activitate înaintat de Televiziunea Publică. Conducerea e destituită. Conturile TVR sînt deblocate temporar. Continuă şi scandalul cedării unor drepturi de difuzare a meciurilor de la Campionatul European de Fotbal. Patru români sînt condamnaţi, în Franţa, pentru furtul unui card. Ghinion. Păgubita era chiar mama proaspătului ministru de Interne al Franţei. Curtea de Apel Bucureşti contrazice decizia Federaţiei Române de Fotbal, care dezafiliase echipa Universitatea Craiova. Teoretic, clubul craiovean ar trebui să recupereze jucătorii plecaţi la alte cluburi, dar şi importante sume de bani care s-au pierdut în urma dezafilierii.

Toate aceste evenimente s-au petrecut într-un interval extrem de scurt. În funcţie de interese, pasiuni, preocupări, fiecare dintre noi face propria ierarhie a importanţei acestor ştiri. Pentru unii, scandalurile din fotbal au cea mai mare greutate. Pentru alţii, asaltul asupra ICR e un motiv de mare îngrijorare. Cea mai mare preocupare a patrioţilor pasivi, care sînt obsedaţi de imaginea României în lume, e efectul ciordelii de la Paris. La fel de bine cum, pentru unii, condamnarea unui fost prim-ministru reprezintă un moment istoric. Un important jurnalist afirma, cu argumente, zilele trecute, că acest fapt este prima mare lovitură aplicată sistemului, după 1989.

Însă faptul cel mai spectaculos, îndărătul acestor evenimente, se dovedeşte a fi uriaşa mişcare de repoziţionare. Se simte în aer că se întîmplă ceva important. Aproape că nu există teritoriu de activitate, în această ţară, unde să nu se simtă presiunea momentului. Şi nu e vorba doar de ceea ce numim politizare. La noi, unii o acceptă ca pe ceva foarte firesc, în ordinea lucrurilor. E vorba, mai degrabă, de provocarea instinctelor de supravieţuire. Sub haina civilizată a termenului repoziţionare, se ascunde, de multe ori, cea mai cruntă luptă pentru supravieţuire, în toate formele şi accepţiunile sale. De multe ori, aici, a supravieţui nu înseamnă a rămîne în viaţă, ci a te răzbuna. Sau a prinde momentul. A trage un folos din „prăbuşirea şandramalei“ şi din instaurarea noii ordini. Nu contează sănătatea sau nocivitatea ordinii care se instalează, ci să fii o voce. Să te faci remarcat. Să fii prezent, cumva, la una dintre baricadele momentului de schimbare.

De multe ori, simpla alertă interioară, intuiţia că se petrece ceva, agitaţia difuză din mintea unora e unicul motor al acţiunii. Răsar din neant militanţi de circumstanţă, care vor să înlocuiască alţi militanţi doar pentru că… le-a venit rîndul. Cauza militantismului nici nu mai contează. Ceea ce e important e să prinzi momentul. Să te înfigi. Să „prinzi trenul“. Să ai păreri acide, sulfuroase, să dovedeşti „material în instalaţie“. Iar în zgomotul arătării „materialului“ apar, imediat, marota legitimităţii, foamea confiscării cauzelor şi miştoul. În hărmălaia asta, cauzele se pierd în praful bătăliilor personale. În eterna noastră problemă – „Ce-a căutat cutare acolo? Cine mai vine? Ah, da?! S-a dus toată treaba! S-a compromis toată chestia!“. Iar spectacolul acestui cerc vicios continuă, neabătut, de atîta amar de vreme. Şi vin momente istorice, în care toată lumea simte presiunea momentului. O presiune care nu mai poate distila un scop comun, un ideal, un pas în reclădirea comunităţii (de absenţa căreia ne plîngem zilnic). Momente care au doar valoare energetică. Aşa, ca un foc de artificii, ca o descărcare a tuturor pe toată lumea. Un soi de uşurare. O supapă care evacuează tensiunea. Iar lucrurile rămîn oarecum la fel. Dar măcar ne-am răcorit un pic.

Departe de toate astea, în locuri de care habar n-avem, presiunea momentului se simte şi la oamenii care îşi văd de treaba lor. La cei care rezistă incredibil, luptîndu-se cu frustrări de toate felurile, dar ducînd lumea mai departe, fiecare în felul lui. Oamenii aceştia îşi pun speranţa în alţi oameni, pe care îi consideră mai buni şi mai capabili decît ei. Îşi pun speranţa în justiţie, în instituţii ale statului, în organizaţii neguvernamentale, în specialişti de tot soiul. La cei care îşi văd de treaba lor – aşteptînd să vină dreptatea şi demnitatea – ajung doar praful confruntărilor, vrăjeala mediatică, hărmălaia repoziţionărilor. Şi se simt, pentru a mia oară, luaţi de proşti.

Cătălin Ştefănescu este realizatorul emisiunii Garantat 100% la TVR 1.

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Adevarul.ro

image
Cristian Mureșan, economist român din Paris: „Ce s-a întâmplat în Europa de Est e un miracol economic fără precedent“ EXCLUSIV
Economistul Cristian Mureșan spune că în 1989, țări precum Polonia și România au plecat pe picior de egalitate și au avut o creștere spectaculoasă a PIB-ului, mai ales după aderarea la Uniunea Europeană.
image
image
Care este cea mai ieftină capitală din Europa pentru amatorii de city break-uri. Se poate mânca cu mai puțin de 3 euro
În orașul cu cel mai bun preț pentru amatorii de city break-uri costurile sunt cu peste 10% mai mici decât cel de pe locul secund, Lisabona.

HIstoria.ro

image
Amânarea unui sfârșit inevitabil
„Născut prin violenţă, fascismul italian era destinat să piară prin violenţă, luându-și căpetenia cu sine“, spune istoricul Maurizio Serra, autorul volumului Misterul Mussolini: omul, provocările, eşecul, o biografie a dictatorului italian salutată de critici și intrată în topul celor mai bune cărţi
image
Căsătoria lui Caragiale cu gentila domnişoară Alexandrina Burelly
Ajuns director la Teatrul Naţional, funcţie care nu l-a bucurat atât de tare precum credea, Ion Luca Caragiale a avut în schimb o mare şi frumoasă împlinire: a cunoscut-o pe viitoarea doamnă Caragiale.
image
Bătălia de pe frontul invizibil al celui de-al Doilea Război Mondial
La izbucnirea războiului, în 1939, în Marea Britanie exista pericolul formării unei puternice coloane a cincea. Agenții Serviciului britanic de securitate (MI-5) au reușit să neutralizeze rețele importante de simpatizați pro-germani din Regatul Unit.