Președintele este bolnav

Publicat în Dilema Veche nr. 861 din 8 - 14 octombrie 2020
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg

Scriam săptămîna trecută despre milionul de decese înregistrate ca urmare a răspîndirii coronavirusului. Estimam că știrea va trece relativ puțin discutată. Așa a fost, dar asta și pentru că ea a fost umbrită de anunțul că președintele Statelor Unite are COVID-19.

Informația a fost tratată în toate registrele – în mintea unora e vorba de o stratagemă pentru cîștigarea simpatiei, alții o văd ca pe un soi de justiție divină după luni de zile în care Donald Trump a părut adesea că se amuză cu virusul. I-aș aminti aici și pe cei care nu cred în existența virusului sau minimalizează, din diferite motive, riscurile. Ei au fost, probabil, cei mai afectați de știrea asta – un set de emoții care intră în conflict unele cu altele e greu de administrat. Dacă l-ai crezut pe Trump cînd spunea că virusul provoacă „o gripă oarecare” are rost să te îngrijorezi?

Ei bine, are rost. Iar argumentul stă în tratamentul pe care președintele l-a primit în scurta sa internare la spitalul Walter Reed. După ce a fost făcut public, experții au subliniat că mixul de medicamente primite de Trump e identic cu acela necesar unei persoane cu probleme serioase de sănătate.

Consecvent cu sine, președintele a mitraliat cîteva tweet-uri în care a încercat să dea senzația că boala e un soi de detaliu enervant. Mai mult, a și dat o tură cu limuzina prezidențială în jurul spitalului pentru a-și saluta suporterii adunați pentru a-i face urări de bine. Foarte probabil, gărzile sale de corp, pregătite să stea în fața glonțului în cazul unui atentat, nu și-au pus niciodată problema cum parezi un virus. Dar asta e o chestiune colaterală.

Presa internațională a scos globul de cristal și a încercat să ghicească ce efect au necazurile curente ale președintelui asupra șanselor sale de a cîștiga un nou mandat. Globul s-a încăpățînat să nu arate nimic. Un sondaj recent pune distanța dintre Trump și Biden la 14 puncte în favoarea democratului. Asta nu mai e o știre de luni de zile – Joe Biden e favorit indiferent cum te uiți la cifre. Pe de altă parte, o cercetare făcută prin telefon relevă că boala președintelui nu a creat valul de simpatie despre care vorbeau analiștii. Sau nu încă.

Narațiunea pe care președintele o va folosi în ultimele săptămîni de campanie va fi probabil aceea a liderului care a înfruntat pericolul și a reușit să îl învingă. În intervenția publică de la ieșirea din spital, tonul său a fost aproape mesianic. E de așteptat ca formidabila mașină de zgomote a Partidului Republican să amplifice la maximum această imagine. Pe de altă parte, 210.000 de americani au pierit ca urmare a pandemiei și se poate bănui că aceia care le-au fost apropiați nu vor primi foarte bine gesturile sfidătoare ale unui președinte care continuă să minimalizeze pericolul. 

În favoarea președintelui funcționează polarizarea extremă. Chiar și cînd e vorba de o boală. Nu e un fenomen specific american, dar Statele Unite sînt locul în care se vede cel mai bine. Centrul a cedat cîndva în ultimii ani, iar apartenența la o sectă sau alta a devenit cumva o condiție esențială pentru identitatea politică. Conduita președintelui nu face decît să accentueze faliile din societate pînă la un nivel la care nici știința, nici analiza rece nu mai contează. Adevărul se poate îndoi pînă devine convenabil, realitatea poate fi adaptată la nevoi de comunicare.

Trump nu e unicul vinovat pentru degradarea discursului public, însă, din poziția pe care o deține, e greu să nu îi fie atribuit un rol esențial. În umbra ego-ului său masiv stau milioane de oameni care aleg să îl creadă. Și îl vor crede în continuare, chiar și dacă, în ianuarie 2021, jurămîntul va fi depus de altcineva. Cum va arăta lumea după alegerile americane e un scenariu pe care nimeni nu reușește încă să îl schițeze prea clar. E, oricum, tîrziu pentru speculații. Mai sînt doar cîteva săptămîni pînă cînd vom ști.

Președintele este bolnav, iar un simptom simbolic al bolii e lipsa de empatie. Nu e clar dacă Trump reușește să conștientizeze faptul că, pe lîngă milioanele sale de simpatizanți care îi doresc sănătate, există numeroși cetățeni care au primit vestea asta cu satisfacție. Un om s-a îmbolnăvit, alte milioane de oameni îi doresc suferință îndelungată. Nu există încă un instrument care să măsoare eficient genul acesta de situație. 

În alte timpuri, din partea unui președinte care a trecut printr-un moment greu, publicul ar fi așteptat un moment de umilință și, poate, o lecție învățată. Nimeni nu se așteaptă la așa ceva acum. Și chiar dacă s-ar fi întîmplat lucrul acesta, ar fi fost probabil prea tîrziu. Soarta Americii și a lumii pentru următorii patru ani s-a decis în fiecare zi a actualului mandat.

Un mandat care se termină cu președintele Americii bolnav și cu lumea întreagă așteptînd un tratament. Între timp, de pe marginile prăpastiei, oamenirea se uită în hău.

Teodor Tiţă poate fi găsit și la twitter.com/jaunetom.

image png
Reevaluarea lucrurilor de acasă
Și e de observat că țara s-a schimbat în mod fizic, mult mai mult decît atitudinea locuitorilor ei.
p 7 Sam Altman WC jpg
Capitalul cîștigă și în domeniul IA
Nu e de mirare că OpenAI nu a reușit să-și respecte misiunea.
image png
image png
Birocrații inventate, care să justifice plusul la salariu
Ne mai mirăm, apoi, de ce pleacă profesorii din învățămînt sau de ce ezită să vină.
image png
Șanticler
Rămîne să mai vorbim, desigur, despre sensurile alunecoase și imprevizibile generate de larga circulație a cuvîntului efemer.
image png
Un recrut de odinioară
Pe spatele gecii tînărului erau imprimate, în galben ţipător, cuvintele US Air Force.
image png
Mintea democratică și impunitatea poporului
Pe cînd mintea democratică nu exista, popoarele erau pedepsite.
image png
Moș Crăciun, John Fitzgerald Kennedy și bomba nucleară
A fost fix pe dos. Anul 1962 a adus cea mai gravă criză din timpul Războiului Rece, criza rachetelor nucleare din Cuba.
image png
Nevoia de umanioare
Ele sînt însoţitorul şi sprijinul ideal in dürftiger Zeit şi beneficiază de resurse încă nevalorificate în spaţiul Europei de Est.
image png
O fabulă a lui Socrate
E ceea ce am pățit și eu: după ce m-a durut piciorul din cauza legăturii, iată că a urmat și plăcerea.
image png
Spirala ghinionului și ghicitul în gri
Poate nu la fel de ostentativ, dar cei care spun lucrurile sînt, din nou, tratați ca excentrici stridenți și, pe alocuri, isterici.
image png
Cine sapă la temelia pilonului II
Este incredibilă tenacitatea cu care politicienii din zona de stînga atacă pilonul II de pensii administrate privat.
O mare invenție – contractul social jpeg
Succesiunea generațiilor în comunitatea academică: Valentin Constantin și Diana Botău
Regimurile dictatoriale și mișcările fundamentaliste s-au asociat într-o ofensivă violentă, propagandistică și armată, împotriva lumii euroatlantice.
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg
Populiștii nu (mai) sînt o excepție
Întrebările despre soarta Uniunii Europene, acuzațiile de extremism și evocarea drobului de sare fascist au devenit aproape un clișeu.
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
A conviețui cu imposibilul
Dictatura este un mod de organizare statală în care sfera posibilului tinde spre zero.
Frica lui Putin jpeg
„Scena politică”
Avem impresia că e o lume falsă – o „mascaradă” –, ceva profund neautentic, spre deosebire de lumea economică, de pildă, care e reală.
AFumurescu prel jpg
Vai, săracii, vai, săracii ziariști…
Incredibil, doamnelor și domnilor! Revoltător!
MihaelaSimina jpg
Cea mai frumoasă clădire din Cernăuți
Unul dintre „sporturile” la care istoria este campioană se numește „paradox”.
Iconofobie jpeg
O rugăciune la Bicaz
Nu faptul că încercam să‑l păcălesc pe Dumnezeu mă surprinde, ci dorinţa mea viscerală să trăiesc prostește, un eon întreg, dacă se putea.
„Cu bule“ jpeg
Mesa
Faptul că mesa apare des în dialoguri dovedește că forma îi era familiară publicului din secolul al XIX-lea.
image png
Ce-i rămîne Mariei de făcut?
Întrebările morale cu privire la integritatea academică și presiunea de a se conforma normelor nescrise ale colectivului profesional rămîn deschise.
RNaum taiat jpg
Comunismul se aplică din nou jpeg
Întoarcerea
Ajunși acasă, avem un fel de „rău de uscat“, cum li se întîmplă marinarilor.
image png
Misterele bugetare
Una din temele importante legate de transformarea sistemului public românesc este cea a „discreției” cu care au avut loc schimbările în administrație.

Adevarul.ro

image
Caz șocant în Olt. Un bărbat a fost decapitat, iar capul i-a fost aruncat la WC
Un caz șocant de crimă s-a produs miercuri, 6 decembrie 2023, în jurul orei 14,30, în localitatea Slătioara din județul Olt. Un bărbat a fost decapitat de un altul.
image
Manele cu conotații sexuale, la balurile de boboci din Craiova. "Au ajuns să le arate pe scenă și cum se face" VIDEO
Un liceu renumit din Craiova este arătat cu degetul după ce în spațiul public au apărut imagini de la petrecerea elevilor de clasa a IX-a. Artistul Luis Gabriel, anunțat pe afișul evenimentului drept "special guest". este acuzat că a cântat în fața minorilor melodii obscene.
image
Scandal în Italia: Bijutier condamnat la 17 ani de închisoare pentru uciderea a doi hoți care i-au legat fiica și i-au jefuit magazinul VIDEO
Un bijutier din Italia a fost condamnat la 17 ani de închisoare pentru că a împușcat mortal doi hoți care i-au jefuit magazinul și i-au legat fiica. Sentința a declanșat o dezbatere aprinsă privind limitele autoapărării în Italia.

HIstoria.ro

image
Zguduitoarea dramă amoroasă din Brăila, care a captivat presa interbelică
În anii 1923-1924, numita Anny Bally din Brăila, „de o frumuseţe rară“, a încercat să se sinucidă din dragoste. În 8 noiembrie 1924, tot din amor, şi-a împuşcat iubitul, după care s-a împuşcat şi ea.
image
Importanța stației NKVD de la Londra în timpul celui de-al Doilea Război Mondial
În 1941, stația NKVD de la Londra era cea mai productivă din lume, comunicând Moscovei 7.867 de documente diplomatice și politice, 715 documente pe probleme militare, 127 referitoare la aspecte economice și 51 legate de activități sau operațiuni ale serviciilor de informații.
image
Ce a însemnat România Mare
1 Decembrie 1918 a rămas în mentalul colectiv ca data la care idealul românilor a fost îndeplinit, în fața deschizându-se o nouă etapă, aceea a conștientizării și punerii în aplicare a consecințelor ce au urmat acestui act, crearea României Mari.