Președintele este bolnav

Publicat în Dilema Veche nr. 861 din 8 - 14 octombrie 2020
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg

Scriam săptămîna trecută despre milionul de decese înregistrate ca urmare a răspîndirii coronavirusului. Estimam că știrea va trece relativ puțin discutată. Așa a fost, dar asta și pentru că ea a fost umbrită de anunțul că președintele Statelor Unite are COVID-19.

Informația a fost tratată în toate registrele – în mintea unora e vorba de o stratagemă pentru cîștigarea simpatiei, alții o văd ca pe un soi de justiție divină după luni de zile în care Donald Trump a părut adesea că se amuză cu virusul. I-aș aminti aici și pe cei care nu cred în existența virusului sau minimalizează, din diferite motive, riscurile. Ei au fost, probabil, cei mai afectați de știrea asta – un set de emoții care intră în conflict unele cu altele e greu de administrat. Dacă l-ai crezut pe Trump cînd spunea că virusul provoacă „o gripă oarecare” are rost să te îngrijorezi?

Ei bine, are rost. Iar argumentul stă în tratamentul pe care președintele l-a primit în scurta sa internare la spitalul Walter Reed. După ce a fost făcut public, experții au subliniat că mixul de medicamente primite de Trump e identic cu acela necesar unei persoane cu probleme serioase de sănătate.

Consecvent cu sine, președintele a mitraliat cîteva tweet-uri în care a încercat să dea senzația că boala e un soi de detaliu enervant. Mai mult, a și dat o tură cu limuzina prezidențială în jurul spitalului pentru a-și saluta suporterii adunați pentru a-i face urări de bine. Foarte probabil, gărzile sale de corp, pregătite să stea în fața glonțului în cazul unui atentat, nu și-au pus niciodată problema cum parezi un virus. Dar asta e o chestiune colaterală.

Presa internațională a scos globul de cristal și a încercat să ghicească ce efect au necazurile curente ale președintelui asupra șanselor sale de a cîștiga un nou mandat. Globul s-a încăpățînat să nu arate nimic. Un sondaj recent pune distanța dintre Trump și Biden la 14 puncte în favoarea democratului. Asta nu mai e o știre de luni de zile – Joe Biden e favorit indiferent cum te uiți la cifre. Pe de altă parte, o cercetare făcută prin telefon relevă că boala președintelui nu a creat valul de simpatie despre care vorbeau analiștii. Sau nu încă.

Narațiunea pe care președintele o va folosi în ultimele săptămîni de campanie va fi probabil aceea a liderului care a înfruntat pericolul și a reușit să îl învingă. În intervenția publică de la ieșirea din spital, tonul său a fost aproape mesianic. E de așteptat ca formidabila mașină de zgomote a Partidului Republican să amplifice la maximum această imagine. Pe de altă parte, 210.000 de americani au pierit ca urmare a pandemiei și se poate bănui că aceia care le-au fost apropiați nu vor primi foarte bine gesturile sfidătoare ale unui președinte care continuă să minimalizeze pericolul. 

În favoarea președintelui funcționează polarizarea extremă. Chiar și cînd e vorba de o boală. Nu e un fenomen specific american, dar Statele Unite sînt locul în care se vede cel mai bine. Centrul a cedat cîndva în ultimii ani, iar apartenența la o sectă sau alta a devenit cumva o condiție esențială pentru identitatea politică. Conduita președintelui nu face decît să accentueze faliile din societate pînă la un nivel la care nici știința, nici analiza rece nu mai contează. Adevărul se poate îndoi pînă devine convenabil, realitatea poate fi adaptată la nevoi de comunicare.

Trump nu e unicul vinovat pentru degradarea discursului public, însă, din poziția pe care o deține, e greu să nu îi fie atribuit un rol esențial. În umbra ego-ului său masiv stau milioane de oameni care aleg să îl creadă. Și îl vor crede în continuare, chiar și dacă, în ianuarie 2021, jurămîntul va fi depus de altcineva. Cum va arăta lumea după alegerile americane e un scenariu pe care nimeni nu reușește încă să îl schițeze prea clar. E, oricum, tîrziu pentru speculații. Mai sînt doar cîteva săptămîni pînă cînd vom ști.

Președintele este bolnav, iar un simptom simbolic al bolii e lipsa de empatie. Nu e clar dacă Trump reușește să conștientizeze faptul că, pe lîngă milioanele sale de simpatizanți care îi doresc sănătate, există numeroși cetățeni care au primit vestea asta cu satisfacție. Un om s-a îmbolnăvit, alte milioane de oameni îi doresc suferință îndelungată. Nu există încă un instrument care să măsoare eficient genul acesta de situație. 

În alte timpuri, din partea unui președinte care a trecut printr-un moment greu, publicul ar fi așteptat un moment de umilință și, poate, o lecție învățată. Nimeni nu se așteaptă la așa ceva acum. Și chiar dacă s-ar fi întîmplat lucrul acesta, ar fi fost probabil prea tîrziu. Soarta Americii și a lumii pentru următorii patru ani s-a decis în fiecare zi a actualului mandat.

Un mandat care se termină cu președintele Americii bolnav și cu lumea întreagă așteptînd un tratament. Între timp, de pe marginile prăpastiei, oamenirea se uită în hău.

Teodor Tiţă poate fi găsit și la twitter.com/jaunetom.

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Parteneri

Kim Jong-un
Viața în armata Coreei de Nord: trei gloanțe pe an și lenjerie intimă comună
Propaganda constantă și accesul extrem de limitat la muniție — sau chiar la hârtie igienică — erau doar câteva dintre realitățile dureroase ale armatei Coreei de Nord, a povestit un fost soldat publicației Business Insider.
alba hudesti (2) jpg
Un alt tezaur pierdut de pe teritoriul României. Comoara prințesei ostrogote și cum s-au ales românii, în loc de aur, doar cu niște poze
Un impresionant tezaur descoperit pe teritoriul județului Botoșani aproape de jumătatea secolului al XIX lea a fost pierdut pentru totdeauna. Tezaurul a fost luat și dus în muzeele din Rusia. În schimb românii s-au ales doar cu un set de poze, cu o parte dintre obiectele descoperite.
banner marina florea jpg
Coiful de aur FOTO captura TVR png
Coiful de aur de la Coțofenești a fost folosit ca adăpătoare pentru găini, după ce a fost găsit de un grup de copii acum 100 de ani
Coiful de Aur de la Coțofenești, parte a tezaurului dacic furat sâmbătă de la Muzeul din Drents, are o poveste uluitoare, care arată că a fost găsit întâmplător de un grup de copii, în jurul anului 1926, și folosit pe post de adăpătoare pentru găini înainte ca el să fie văzut de un cunoscător.
informatie fake, foto Facebook jpg
Jandarmeria dezminte informaţia potrivit căreia un angajat al său ar fi demisionat după ce şi-a văzut părinţii la protestele din Capitală
Jandarmeria Română avertizează asupra faptului că o nouă informaţie falsă a devenit virală pe reţelele de sociale. Este vorba despre o fotografie a unui jandarm care şi-ar fi dat demisia după ce şi-a văzut părinţii la un miting din Bucureşti, unde se afla în misiune.
front 1 jpg
Au stabilit un nou record Guinness! Toate persoanele din acest cor au peste 90 de ani: „Este cu adevărat ceva special”
Un grup de 17 persoane cu vârste cuprinse între 90 şi 99 de ani a demonstrat că nu există limite când vine vorba despre pasiunea pentru muzică.
Coca Cola jpg
În băuturile Coca-Cola a fost identificat un conținut mult prea mare de clorat. Retragere masivă a unor produse vândute în Europa
Îmbuteliatorul european al băuturilor Coca-Cola a anunțat luni o operațiune de retragere masivă de pe piață a unor produse vândute în Europa, după descoperirea unui conținut mult prea mare de clorat.
Chişinău (colaj). Carte poștală din perioada interbelică (© iMAGO Romaniae)
Procesul de urbanizare în România Mare, conform datelor recensământului detaliat din 1930
Statul național român s-a format în urma Marii Uniri din anul 1918 și autoritățile au dorit să realizeze o radiografie detaliată a situației țării după trecerea unui deceniu.
Militari ucraineni razboi ucraina Bahmut 7 august 2023 profimedia 0795026976 jpg
Elevii din Rusia învață ca Moscova „a fost forţată” să atace Ucraina. Un nou manual editat de consilierul lui Vladimir Putin
Un nou manual şcolar, prezentat la Moscova şi intitulat „Istoria Militară a Rusiei”, prezintă Ucraina drept „un cap de pod agresiv anti-rusesc” al Occidentului şi explică faptul că Rusia a fost „forţată” să înceapă un război pentru propria securitate.