presa.hu

Publicat în Dilema Veche nr. 851 din 30 iulie - 5 august 2020
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg

Index.hu era, pînă săptămîna trecută, principala sursă independentă de știri din online-ul unguresc. Era. Într-o succesiune rapidă de evenimente, importată parcă din spațiul ex-sovietic, site-ul a intrat sub controlul unui om de afaceri apropiat de premierul Viktor Orbán. În cîteva luni de zile, index.hu a devenit istorie.

A început în aprilie, la doar o zi după ce Guvernul și-a asumat puteri nelimitate justificate prin nevoia de a lua măsuri pentru combaterea pandemiei. Atunci s-a aflat că Miklós Vaszily a devenit proprietarul Indamedia – agenția de publicitate care controlează finanțele Index. Pentru cine a a avut răbdare să urmărească necazurile presei ungare, numele acestui domn este sinonim cu trecerea în irelevanță a altui portal important de știri, origo.hu. Zilelele astea, Origo se ocupă cu denunțarea stîngii radicale și alte fantezii alt-right convenabile autorităților de la Budapesta.

Firesc, editorul Index, Szalbocs Dull, a avertizat că implicarea lui Vaszily pune independența editorială a site-ului în pericol. Dull a fost prompt concediat. A fost urmat de două treimi dintre jurnaliștii Index (aproximativ 70 de persoane). Imaginile din redacția Index care au circulat pe rețelele sociale în ziua demisiilor sînt emoționante. Pentru acei oameni s-a încheiat o eră.

Evenimentele au atras atenția Comisiei Europene care, prin vocea vicepreședintei Vera Jurova, a atras atenția că presa din Ungaria lucrează în condiții din ce în ce mai dificile. Afirmația asta merită probabil premiul european pentru reținere și eleganță. În fapt, în Ungaria e în desfășurare un sinistru scenariu prin care fostul anticomunist Orbán creează un soi de om nou ale cărui trăsături sînt suspiciunea față de străini, frica de diferență și diversitate și naționalismul cu ochelari de cal.

De altfel, organizația non-guvernamentală Reporteri fără Frontiere deplîngea, într-un raport din decembrie, inabilitatea autorităților europene de a interveni împotriva guvernelor statelor membre care calcă în picioare independența presei.

Atacul la adresa presei ungare a început încă din 2010, de la revenirea la putere a lui Orbán, și a avut două direcții de acțiune. Fie trecerea directă sub controlul statului, fie, ca în cazul Index, trecerea publicațiilor sub controlul unor oameni de afaceri apropiați Puterii. În 2018, spre exemplu, aproape 500 de publicații locale s-au asociat într-o fundație non-profit controlată de Guvern. În mod normal, această decizie ar fi dus la o intervenție a autorităților care se ocupă de concurență. Guvernul a avut grijă să ofere fundației respective calitatea de organizație de interes național. N-a mai avut loc nici o anchetă.

Cam în aceeași perioadă, Index.hu decidea să pună pe site un index al libertății. În iunie, acul barometrului a fost mutat la „pericol”. A fost una dintre ultimele decizii independente ale redactorilor publicației.

În paralel, organizațiile de presă guvernamentale nu se feresc să atace neobosit jurnaliștii care refuză înregimentarea. Figurile a doi dintre reporterii Index apăreau anul trecut într-o campanie de denigrare cu vădite accente antisemite. Evident, nici o autoritate a statului nu s-a deranjat să investigheze faptele.

Îngăduința cu care e privit minidictatorul Ungariei rămîne unul dintre marile mistere ale Uniunii Europene. Se poate bănui că este vorba de mici calcule politice sau, mai grav, de faptul că, deși nimeni nu o recunoaște în public, există un soi de admirație pentru încăpățînarea și eficiența cu care Orbán recreează partidul-stat, decizie cu decizie, bucată cu bucată și, de ce nu, demisie cu demisie.

Tentativele repetate de a condiționa fondurile pe care Ungaria le primește de la Bruxelles de respectarea statului de drept eșuează constant. Între timp, Orbán continuă să se bucure de oportunități foto în vizite oficiale prin capitalele Europei, iar denunțarea acțiunilor sale rămîne întotdeauna în sarcina celor care, oricît de bine intenționați sînt, nu au nici o putere: Opoziția locală, slabă  și divizată, organizații non-guvernamentale și puținii intelectuali unguri (nu neapărat din Ungaria) care nu au acceptat încă vreo sinecură oferită de stat.

Presa independentă există încă în Ungaria. Nu e clar pentru cîtă vreme. Zoltan Varga, proprietar al 24.hu – alt site care refuză să mestece propagandă guvernamentală –, avertiza recent, într-un interviu, că după trimiterea Index în neant a venit rîndul său. Media guvernamentale îi acordă dlui Varga spații largi în care sînt denunțate presupuse probleme legate de taxe, salarii și chiar viața privată. E neclar dacă acuzațiile au baze reale, însă modelul e clar. La fel ca și în cazul Index, Guvernul definește inamicul, urmînd să intervină pentru rezolvarea problemei atunci cînd va considera de cuviință.

Inabilitatea societății ungurești de a-și apăra libertățile merită probabil o discuție separată. În acea societate se produc tranzacții complexe care duc la rezultatele pe care le vedem. Pînă la urmă, orice națiune e liberă să își sape singură groapa.

Problema, pentru ceilalți europeni, este normalizarea abuzului de putere și crearea senzației că democrația și liberalismul și-au consumat energia vitală. Or, din acest punct de vedere, fiecare regres democratic al Ungariei este o problemă vitală pentru toți vecinii și partenerii ei.

Teodor Tiţă este jurnalist. Îl puteţi găsi la twitter.com/jaunetom.

O mare invenție – contractul social jpeg
Moartea lui Tudor Vladimirescu: asasinat sau executarea unei pedepse?
Codul penal militar intern al Eteriei nu avea nici o valoare juridică.
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg
„Rusia trebuie să piardă”
Orice alt deznodămînt va duce la destrămarea ordinii internaționale așa cum o știm acum, cu consecințe ce nu pot fi estimate.
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
Punct și de la capăt
Dar, în general, reacția unora dintre politicienii și gazetarii autohtoni după eșecul Schengen n-a reușit să depășească mimica unei bosumflări provinciale.
Frica lui Putin jpeg
Antimaniheism
Dar se poate întreba cineva: dacă răul nu se activează fără o anumită, fie și mică, proporție de bine, de ce binele însuși nu e mai puternic și mai activ?
m simina jpg
Pisicile de la Palatul de Iarnă
În altă ordine de idei, aș merge pe mîna Ecaterinei cea Mare: Albastru de Rusia și Angora albă.
AFumurescu prel jpg
Federaliștii și antifederaliștii români
A te trezi cu un picior în fiecare tabără, ca să nu zic luntre, e o binecuvîntare și un blestem.
Iconofobie jpeg
Poeți (și critici?)
Dar şi cei croiţi astfel sînt, la urma urmelor, să admitem, nişte poeţi.
„Cu bule“ jpeg
Mim și mimă
În franceză, după unele oscilații de încadrare într-un gen, mime s-a fixat ca substantiv masculin, iar pantomime ca feminin.
HCorches prel jpg
Oldies but goldies
De la Simona Popescu la Emil Brumaru, de la Mircea Dinescu la Mircea Cărtărescu, autorii contemporani nu lipsesc.
radu naum PNG
Există un stadion nou de fotbal în Ghencea. Pentru ce echipă?
Da, există, dar numai pentru unii. Pentru alţii, nu există. E ca şi cum n-ar fi, ca şi cum în mijlocul acelui cîmp din Ghencea ar fi doar un lan de grîu, sau o groapă ca a lui Ouatu, sau vidul cosmic.
p 7 WC jpg
Revenirea „delictului de gîndire”
O persoană, spunea Atkin, nu poate fi reținută sau privată de bunurile proprii în mod arbitrar, nici chiar în vreme de război.
index jpeg 6 webp
Afacerea Tate și modelul românesc
Era, într-un fel, un amestec de sisteme de vînzare de tip MLM (multi-level marketing) cu principiile funcționării unei secte.
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg
Skynet dă în bobi*
Tehnologiile avansate vor continua să evolueze și să aibă un impact major asupra societății.
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
Dubla măsură
Să ne înțelegem: nu vreau să-i evacuez nici pe Marx, nici pe Engels, nici pe G.B. Shaw, pe Sartre, pe Éluard sau pe Aragon din lista de repere semnificative ale culturii europene.
Frica lui Putin jpeg
Regii, vecinii noștri
Dacă acestea sînt așa, înțelegem pasiunea modernă pentru monarhia constituțională. Cu regii și prinții Angliei mai ales sîntem toți „vecini” prin intermediul presei, al Internetului și acum, iată, al unei cărți.
m simina jpg
La Azuga (II)
Din păcate, după cel de-al Doilea Război Mondial noul regim politic din România a căutat să minimalizeze contribuția monarhiei în istoria țării.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
Ce oameni avem, ce oameni sîntem
Și în UE, relațiile dintre state au o bună doză de răceală și de cinism.
Iconofobie jpeg
Puțină genetică … literară
„Gena” funcționează, în acest context, asemenea sorții implacabile din tragedia antică. Devine fatum malus, predestinare obtuză.
„Cu bule“ jpeg
Paranghelia la discotecă
Descoperisem mai întîi un film grecesc din 1980, cu titlul în original Paranghelia, în care conflictul era declanșat de comandarea (= paranghelia) de către protagonist a unei muzici anume, într-un local.
HCorches prel jpg
Ca un cuțit de bucătărie proaspăt șters
Mircea Cărtărescu, în cîteva fraze, a spus, așadar, niște adevăruri tranșante și care trebuie rostite de o voce cu autoritatea lui.
radu naum PNG
Scapă Halep?
Există puţine certitudini în cazul controlului pozitiv cu Roxadustat al Simonei Halep, dar un lucru e sigur: orice ar fi, nu putem fi obiectivi.
p 7 WC jpg
A discreditat prăbușirea FTX „altruismul eficace”?
În cazul lui Bankman-Fried, riscul nu viza doar propria sa avere, reputație și poate chiar propria libertate.
Comunismul se aplică din nou jpeg
Exploratorii existenței
Kundera nu extinde aceste observații și asupra altor acte artistice, dar cred că și în pictură, de exemplu, pot funcționa aceleași mecanisme.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
Un an special pentru noi
Am trecut prin toate cele ale României. De 30 de ani, nimic din ce este românesc nu ne este străin.

Adevarul.ro

image
Tatăl care și-a violat fiul cu retard mental: „Trebuie să aibă și el viaţă sexuală. Nu poate rămâne virgin”
Motivarea hotărârii prin care bărbatul din Zlatna a fost condamnat la 12 ani de închisoare pentru două infracţiuni de viol, victima fiind fiul său cu retard mental, arată o situație cutremurătoare
image
image
Când au elevii vacanță în februarie, în funcție de județ. Harta cu toate informațiile
La decizia inspectoratelor şcolare judeţene şi al municipiului Bucureşti, următoarea vacanţă a elevilor, de o săptămână, va fi programată undeva în perioada 6 - 26 februarie, dar nu pentru toată lumea la fel.

HIstoria.ro

image
„Orașul de aur”, de sub nisipurile Egiptului
Pe lista descoperirilor recente și considerate fascinante se înscrie și dezvăluirea unui oraș de aur, din Luxor, Egipt.
image
Din culisele Operațiunii Marte
În istoria războiului sovieto-german, nume ca „Moscova”, „Stalingrad”, „Kursk”, „Belarus” sau „Berlin” evocă mari victorii sovietice.
image
Ce mai mare soprană a nostră, Hariclea Darclée, cea care a salvat opera La Tosca / VIDEO
E duminică, 14 ianuarie 1900, iar pe scena Teatrului Constanzi din Roma are loc o premieră memorabilă:„Tosca”, opera în trei acte a lui Giacomo Puccini. E prima reprezentaţie a poveştii dramatice care va cuceri lumea, iar soprana româncă Hariclea Darclée o interpretează pe Floria Tosca.