Prejudecăţi şi postcomunism

Publicat în Dilema Veche nr. 685 din 6-12 aprilie 2017
Prejudecăţi şi postcomunism jpeg

Cînd se fac bine societăţile? Cînd îşi reduc la minimum prejudecăţile şi îşi amplifică la maximum consideraţia pentru o viaţă morală şi pentru practicarea ei? România suferă de un regretabil exces din cele dintîi. Înainte de a ajunge să fie generalizări calomnioase şi să provoace discriminare, violenţe şi alunecări în totalitarism genocidal, precum antisemitismul nazist, prejudecăţile pot juca şi un rol parţial pozitiv, psihologic degrevant. E deci o prejudecată să credem că prejudecăţile ar fi rele toate şi în orice condiţii. Sau că ar fi integral defavorabile în raport cu obiectul prejudecat.

Oricum, unele clişee şi stereotipii ne ajută să rezistăm ruşinii inadecvărilor noastre, căci proiectează asupra altora şi asupra unor grupuri străine propriile noastre neajunsuri. Apoi, ce ne-am face dacă ar trebui să tot refacem, fără pauză, de la zero, judecăţi a căror articulare le-a cerut altora vieţi întregi de studiu aplicat?

Apoi, nu mă mir că germanul Gadamer a încercat să le reabiliteze, deplîngînd, însă, în opinia mea pe nedrept, iluminismul antiautoritar şi antitradiţional. Excesele totalitare ale secolului XX n-ar fi imaginabile fără deconstrucţii ale tradiţiei şi autorităţilor tradiţionale izvorînd din iluminism. 

Fapt e că, în genere, prejudecăţile sînt o catastrofă. Societatea românească e plină pînă la refuz de ele. E atît de doldora de clişee dintre cele mai pernicioase, nu doar la adresa „alogenilor“, ci şi a propriei naţii, a religiei, istoriei, destinului şi elitelor ei, încît înclin să cred că prejudecăţile îi sînt blocajul principal. Frîna, împiedicîndu-i o eliberare completă şi rapidă. Piedica, zădărnicindu-i efortul de a ridica din resurse proprii un stat democratic şi de drept deopotrivă liber şi prosper.

Întregul postcomunism a început ca un bal al prejudecăţilor iscusit instrumentalizate de o oligarhie nou-veche, rămasă la pîrghii doar graţie ingeniozităţii ei inepuizabile în opera de captare şi valorificare a celor mai diverse clişee. Epoca a debutat cu frica de terorişti inventaţi, căreia i s-a adăugat cea iscată de o presupusă întoarcere a „moşierilor“. A conti­nuat cu teama de burghezie, de intelectuali, de evrei, de unguri, de clanurile rome.

S-a prelungit nu în oroarea, raţional cît se poate de firească, faţă de poliţia politică a regimului comunist, ci în stimularea dezgustului faţă de puţinii disidenţi. Faţă de transfugi. Faţă de inşii calificaţi drept „oamenii Moscovei“. Precum şi în impulsionarea groazei stîrnite, complet ira­ţional, de ex-securiştii care, trădîndu l pe Ceauşescu, optaseră, ca Pacepa, spre a trece cu arme şi bagaje din regimul crimei totalitare în tabăra democraţiilor liberale.

În fine, postocmunismul s-a „dezvoltat multilateral“, spre a cita sintagma de lemn naţional-comunistă, cu ajutorul iudeofobiei, o supă reîncălzită prin stigmatizarea lui Soros, a „multinaţionalelor“ a „finanţei internaţionale“, noţiuni-cod pentru evrei şi imaginara lor „cabală“.  

Recursul insistent la imaginarul antisemit e tipic naţional-comunist. Semnalează restauraţionism ceauşist. Tendinţa nu e nouă. Sub impactul îndoctrinărilor naţionaliste marca Orbán, Frontul Na­ţio­nal, Sputnik, Russia Today et eiusdem farinae, s-a petrecut şi în România o mutaţie de proporţii. Atît puterea USL-istă, cît şi regimul Dragnea, televiziunile afiliate şi site-urile de propagandă ale oligarhiei trădează de cîţiva ani buni tendinţe accentuate de revenire accelerată la ceauşism.

Nostalgia face ravagii în rîndul celor prea slabi de înger şi prea ignoranţi ca să reziste agitprop-ului securist trimis ori lăsat liber să otrăvească minţile naţiunii, ca nu cumva poporul să înţeleagă modul în care Ceauşescu le-a distrus românilor, pas cu pas, timp de un sfert de veac, existenţa şi viitorul. 

Necultivată cum trebuie şi atacată sistematic de securisto-legionari şi de propaganda postnomenclaturistă, memoria s-a evaporat din largi segmente ale societăţii româneşti. Mulţi au uitat de frig, de foame, de frică, de supravegherea telefoanelor. Nu-şi amintesc nici de cele două ore pe zi de cult al personalităţii televizat, nici de torturile şi asasinatele din beciurile Securităţii. Creierele li s-au golit. Prin urmare, şi inimile.

Rezultatul? Din circumvoluţiunile man­curtizate au dispărut rînd pe rînd şi superbia nomenclaturii, şi brutalitatea poliţiştilor politici. S-a şters imaginea atotputerii dosarelor. S-a refulat îndoctrinarea copiilor la grădiniţă. S-a uitat de minciuna perpetuă şi ubicuă despre prosperitate băgată pe gîtul unor inşi flămînzi înfruntînd gerul năprasnic, în interminabile cozi pentru tacîmuri de porc, de moartea prin avortul interzis, pe masa din bucătărie.

Amnezia abia aşteaptă să acopere cu jungla ei toxică şi rănile încă vii ale istoriei recente. De pildă, asasinarea de către securişti, la ordinul Ceauşeştilor şi cu mîna unor borfaşi de duzină, a poetului, inginerului şi disidentului Gheor­ghe „Babu“ Ursu. De pildă, împuşcarea la graniţe a „transfugilor“. De pildă, vărsările de sînge din decembrie ’89. La fel a înţelenit, în postcomunism, memoria crimelor mineriadelor. Ori e pe cale să obtureze amintirea devalizărilor ample ale statului la care s-au dedat, cu voie de la poliţie şi Putere, borfaşi gen Sebastian Ghiţă.

Spaţiile golite prin neglijare, demenţă senilă, uitare, amnezie, refulare s-au reumplut rapid cu prejudecăţi televizate vechi şi noi. O realitate fictivă, paralelă, s-a ivit din antibăsism, apoi din transformarea, de către securişti ori de urmaşii lor,  în Bau-Bau „securist“ a unui presupus „binom“ SRI-DNA.

Vînzării ţării de către oligarhie, în speţă deturnarea de la alianţele ei fireşti, occidentale, hulpav dorită, împreună cu Basarabia, de imperiul euro-asiatic pe care-l edifică migălos putinismo-dughinismul cot la cot cu populiştii şi extremiştii de pretutindeni, i se contrapune alt mit persistent. E imaginara colonizare a României. Una la care, prin captare şi valorificare a reminiscenţelor şi resentimentelor izvorîte din cotropirile tăta­ro-turceşti, se inventează că ar pune umărul nemţii, europenii şi americanii. Noile prejudecăţi pretind că Zmeului-Zmeilor doar PSD şi infractorul Dragnea, pe post de Făt-Frumos din lacrimă, i-ar putea ţine piept, dimpreună cu şoferii şi secretarele sale, care nici usturoi n-ar fi mîncat, nici Brazilia sau Rusia nu le-ar fi ţinta finală.    

Cînd se fac bine societăţile? Cînd îşi amplifică la maximum consideraţia pentru o viaţă morală. Ceea ce presupune să-şi reducă la minimum prejudecăţile, împiedicîndu-le să împartă o dreptate autentică. Doar neuitarea bine cumpănită, unitatea şi organizata facere mutuală de bine în conformitate cu lecţiile memoriei şi istoriei le-ar salva românilor democraţia suferind de exces de prejudecăţi şi de insuficient respect pentru ideea mîntuirii prin fapte. 

Ce-ar trebui? Ca o masă critică să înceapă să-şi combată eficient predispoziţiile iraţionale şi clişeele, dînd cu tifla invidiei, prejudecăţilor, zîzaniei, fugii de răspundere şi neîncrederii în forţele proprii. 

(articol preluat de pe dw.com

Petre M. Iancu este jurnalist la Deutsche Welle.

Foto: wikimedia commons

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Parteneri

Copii legati FOTO captura Digi png
Noi detalii din centrul social unde au fost găsiți copii legați: DGASPC Ialomița avea o procedură internă care permitea aceste practici
Au apărut noi informații cu privire la scandalul de la centrul social din Slobozia, unde trei copii au fost găsiți legați cu sfoară la mâini.
copiii lui Bruce Willis  foto   Shutterstock jpg
Uluitor! Fiicele adulte ale foștilor soți Bruce Willis și Demi Moore fac baie împreună!
Greu să renunți la obiceiurile din copilărie! Cel puțin așa consideră cele trei surori Rumer, Scout și Talluleh Willis, care fac același lucru pe care-l făceau când erau mici – baie la comun!
Banner Vica Blochina
Vica Blochina iubește din nou, la 49 de ani: „Nu îmi place să fiu singură, fug tot timpul de singurătate”
La 49 de ani, Vica Blochina iubește din nou și este mai fericită ca niciodată! Vedeta recunoaște că nu îi place să fie singură și preferă să se bucure de ce trăiește în această perioadă în intimitate.
Ziua jandarmeriei romane jpg
Ziua porţilor deschise pentru Jandarmerie, la Palatul Cotroceni. Intrarea este gratuită
Porțile Palatului Cotroceni sunt deschise, în fiecare weekend, pentru public. Vizitatorii consideră această oportunitate ca fiind unică. Mulți spun că, deși locuiesc în București de ani de zile, nu au avut niciodată ocazis să vadă interiorul palatului și grădinile sale spectaculoase.
Marcel Ciolacu și Nicolae Ciucă FOTO Mediafax jpg
Marcel Ciolacu, despre lupta politică sterilă din campania desfășurată în 2024: „Ba p-a mă-tii între PSD şi PNL. Ne înjuram în continuu”
Marcel Ciolacu a criticat vineri, 4 aprilie, modul în care s-a desfășurat campania de anul trecut, considerând că lupta politică dintre principalele partide ale țării a fost una sterilă, un fel de „ba p-a mă-tii între PSD şi PNL”.
BMW blocat pe o strada din Portofino FOTO captura video jpg
BMW blocat într-o curbă strâmtă din Portofino. Momentul a devenit viral pe internet
Un BMW a rămas blocat într-o curbă strâmtă din Portofino, Italia. Incidentul a fost surprins într-un videoclip care a devenit rapid viral, stârnind reacții amuzante din partea internauților.
Elena Lasconi Inquam Photos / Octav Ganea
Lasconi, revoltată pe lipsa de reacție a instituțiilor statului în privința TikTok: „Rusia pare că duce o ofensivă puternică”
Elena Lasconi atrage atenția asupra „ofensivei puternice” pe care o duce Rusia pe TikTok.
image png
Emil Hurezeanu, întâlnire cu șeful diplomației americane, Marco Rubio: „Gata să lucrăm împreună pentru a avansa Parteneriatul Strategic”
Ministrul de Externe, Emil Hurezeanu, s-a întâlnit vineri, 4 aprilie, cu secretarul de stat al SUA, Marco Rubio, în marja reuniunii miniştrilor de Externe din ţările membre NATO.
 120 de ani de la inaugurarea Muzeului de Artă Populară Dr. Nicolae Minovici
120 de ani de la inaugurarea Muzeului de Artă Populară Dr. Nicolae Minovici
În această primăvară, se aniversează 120 de ani de la inaugurarea Muzeului de Artă Populară Dr. Nicolae Minovici, acum parte din structura Muzeului Municipiului București, un reper cultural deosebit pentru patrimoniul românesc.