Praga, august 1968: o „primăvară“ uitată…

Publicat în Dilema Veche nr. 758 din 30 august – 5 septembrie 2018
Teatrul – dimensiune  identitară a Europei jpeg

Mă aşteptam ca trecerea a 50 de ani de la înăbuşirea de către Moscova a „Primăverii de la Praga“ să suscite mai multe comentarii şi analize în Franţa. Mai ales într-un moment cînd în Europa se adînceşte o nouă falie ideologică între Vest şi Est, iar Franţa are un rol de jucat pentru colmatarea acestei linii de fractură identitară. Dar n a fost aşa. O declaraţie de circumstanţă a ministrului francez al Afacerilor Europene, un articol modest în Le Monde, două analize efectiv interesante în Le Figaro, o depeşă a Agenţiei France ­Presse din care aflăm că fiul lui Alexander Dubcek vrea să lase cuiva arhiva tatălui, dar nici o instituţie nu se arată interesată… iată recolta lunii august, în Franţa, pe post de comemorare a evenimentelor din 1968 din fosta Cehoslovacie.

Am chiar impresia că istoricii, eseiştii, filozofii şi editorialiştii francezi s-au epuizat în primele cinci luni ale anului evocînd revoltele studenţeşti din mai 1968 de la Paris. Prin urmare, nu le-a mai rămas energie reflexivă pentru drama trăită în august 1968 de est-europeni, care au înţeles în numai 24 de ore (cît le-a trebuit tancurilor ruseşti să ocupe Cehoslovacia) că reforma din interior a comunismului nu era posibilă şi că idealul comunismului „cu faţă umană“ fusese strivit definitiv sub ochii lor.

Jurnalistul Blaise Gauquelin, trimis de Le Monde să realizeze un reportaj la Bratislava, parcă strigă în deşert atunci cînd spune că o dezbatere ar fi urgentă, în Europa, despre ceea ce a însemnat 1968 în ţările din Est. Iar un mare istoric francez al regimurilor comuniste, Stéphane Cour­tois, explică în Le Figaro, cu argumente foarte clare, de ce o astfel de dezbatere este necesară.

Diviziunile de astăzi ale Europei, scrie Stéphane Courtois, îşi au de fapt rădăcinile în acel an 1968 cînd tinerii europeni se aflau, în numele libertăţii, pe baricade diametral opuse. Observaţia sa mi se pare pe cît de justă, pe atît de frapantă şi merită dezvoltată. În acel an incendiar, milioane de tineri europeni, mai precis generaţia născută după război, erau nemulţumiţi, doreau mai mult oxigen mental, mai multă libertate, noi orizonturi, noi sensuri pentru propria lor viaţă. În Europa de Est, sensul era căutat în dezgheţul politic şi cultural început după moartea lui Stalin. Şi, de altfel, Primăvara de la Praga, politica de democratizare lansată de Alexander Dubcek în Cehoslovacia, încerca să lărgească breşa făcută odată cu destalinizarea. „Comunismul cu faţă umană“ dorit de cehi şi de slovaci, precum şi de întreaga Europă de Răsărit, însemna de fapt mai puţin comunism şi mai multă libertate individuală, mai puţină cenzură şi mai multă iniţiativă, mai puţin marxism şi mai multă occidentalizare… În mod paradoxal, însă, tineretul din Europa de Vest, mai ales cel francez şi italian, îşi dorea… mai mult comunism, mai mult troţkism, mai mult maoism…

Stéphane Courtois evocă în cotidianul Le Figaro „incultura politică“ a tinerilor care, în mai 1968, manifestau la Paris, la Roma sau la Berlin, manipulaţi în mod stupefiant de lideri troţkişti, maoişti sau guevarişti. Iată în ce constă „formidabila fractură“ europeană de atunci, cu totul paradoxală, care se adăuga celeilalte falii, adîncită de Cortina de Fier. Întrebarea, pusă astăzi, frizează absurdul: cum era posibil ca o parte a tineretului din ţările democratice şi dezvoltate să-şi fi dorit în 1968 mai mult comunism, fără să înţeleagă de ce colegii lor din ţările comuniste şi nedezvoltate îşi doreau mai multă democraţie şi libertate?

Sigur, nu trebuie să uităm că, ulterior, unda de şoc a înăbuşirii Primăverii de la Praga a ajuns şi în Vest, unde, treptat, tot mai mulţi intelectuali au început să se distanţeze de partidele comuniste. Alte două seisme au dus apoi la trezirea generală, în Vest, din hipnoza comunistă: apariţia, în 1973, a cărţii lui Soljeniţîn Arhipelagul Gulag şi intrarea, în 1979, a ruşilor în Afganistan.

Personal, reflectînd la înăbuşirea Primăverii de la Praga, aş mai trage o concluzie, una modestă şi poate redundantă, care nu este de fapt numai a mea, o împărtăşesc cu mulţi alţi est-europeni: mă îngrijorează de fapt lentoarea şi greutatea cu care înţeleg uneori occidentalii anumite lucruri. Sigur, în multe privinţe, nici est-europenii nu sînt foarte rapizi, dar parcă ei au mai multe circumstanţe atenuante, dat fiind că libertatea a fost mai rară în spaţiile în care s-au născut.

Aş mai semnala, în contextul acestei evocări, două alte observaţii făcute de filozoful francez ­Renaud Girard, tot în Le Figaro. Prima: ruşii continuă să creadă că invadarea Cehoslovaciei pe 21 august 1968 a fost un lucru „bun“. A doua: în prezent, pentru cehi şi slovaci, „inamicul“ numărul unu nu mai este Moscova. Filozoful francez îl citează pe preşedintele ceh Milos Zeman, cu o declaraţie care, în vestul Europei, ar risca să primească rapid blamul incorectitudinii politice. „Inamicul este această anticivilizaţie care se întinde din Africa de Nord pînă în Indonezia“, afirmă Milos Zeman, lider care, în paranteză fie spus, nu-şi ascunde simpatiile pro-ruse, ceea ce nu l-a împiedicat să fie reales în mod democratic în luna ianuarie în fruntea statului ceh. 

Matei Vișniec este scriitor, dramaturg și jurnalist.

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Parteneri

targul de turism jpeg
România, promovată la târgurile de turism din Mardid și Paris: 25 de agenții își expun ofertele
25 de agenții de turism, hotelieri, asociații de profil, autorități locale și alți actori din turism vor promova România timp de șase zile la târguri internaționale de turism, a informat joi Ministerul Economiei și Turismului.
1737554090 Utl3 jpg
Cum să-ți creezi o oază de confort în propria locuință
Într-o lume în care timpul pare să fugă de noi, momentele de relexare devin o necesitate, nu un lux
facebook vlad oprea
Vlad Oprea a fost reținut de DNA. Procurorii vor face percheziții în biroul primarului din Sinaia
Primarul din Sinaia a fost reținut joi, 23 ianuarie, de Direcția Național Anticorupție (DNA). Potrivit unor surse, Vlad Oprea va asista la perchezițiile pe care procurorii le vor face în biroul său, din cadrul Primăriei Sinaia.
Reprezentanți ai partidului AUR și simpatizanți ai acestora și ai candidatului independent Călin Georgescu participă la o acțiune de protest cu titlul „Miting pentru democrație“ în București. FOTO Inquam Photos / George Călin
Un nou protest cu 30.000 de persoane se anunță mâine în Piața Victoriei
Vineri, Piața Victoriei va fi scena unui miting de amploare, cu 30.000 de participanți, ceferiști, polițiști, mineri și pensionari care vor protesta față de ordonanța-trenuleț și față de Legea pensiilor. Autoritățile anunță restricții de trafic în zonă, între orele 13:00 și 16:00.
donald trump / FOTO:X/@kylenabecker
Trump ordonă anchete penale împotriva oficialilor locali care se opun legii imigrației
Administrația președintelui Donald Trump a ordonat procurorilor federali să investigheze penal oficialii locali și de stat care se opun aplicării legii privind imigrația, intensificând astfel o campanie de reprimare pe care Trump a lansat-o imediat după preluarea mandatului, informează Reuters.
A3 Nuşfalău Suplacu de Barcău jpg
Au început lucrările pe o nouă porțiune din Autostrada Transilvaniei. Când ar trebui să fie gata
Compania Construcții Erbașu a demarat lucrările pe tronsonul din Autostrada Transilvaniei (A3) Suplacu de Barcău – Chiribiș, care se întinde pe o lungime de 26,35 km.
472788114 3456592554650510 642338913326197442 n jpg
Val de turiști într-o stațiune din vestul țării, în ultimele trei săptămâni. „Venim pentru a doua oară”
Intrarea României în Spațiul Schengen a transformat stațiunile montane din vestul țării într-una dintre cele mai populare destinații de iarnă pentru turiștii maghiari și nu numai. O stațiune se bucură de un val de turiști fără precedent și de încasări record.
Claudia Sheinbaum FB jpg
Mexicul nu va coopera cu SUA în procesul de returnare a migranților nemexicani
Președinta Mexicului a declarat miercuri că nu a fost de acord să accepte migranți nemexicani care solicită azil în Statele Unite, declarație făcută la o zi după ce noul ei omolog american a anunțat reluarea unui astfel de program, relatează Reuters.
tocator jpeg
A frecat tocătorul de lemn cu cafea, iar rezultatul a fost surprinzător. Trucul care face senzație acum!
Tocătoarele de lemn sunt esențiale în orice bucătărie, însă mirosurile neplăcute lăsate de ingrediente precum ceapa, usturoiul sau carnea crudă pot transforma aceste ustensile într-un adevărat coșmar olfactiv.