Praf și bluff

Publicat în Dilema Veche nr. 864 din 29 octombrie - 4 noiembrie 2020
Praf și bluff jpeg

Recitesc la fiecare cinci ani broșura lui Paul Bahn, The Bluffer’s Guide to Archaeology, apărută în 1989, care ia peste picior întreaga breaslă a arheologilor pentru apucăturile ei – de la impostură pompoasă la bețivăneală. Bahn era un specialist bun cînd a scris cărticica asta, de-aia a și fost ales s-o facă; începînd de prin 1965, seria Bluffer’s Guide invita experți să-și ia la puricat domeniul, și asemenea critici nici nu sînt utile decît dacă vin din interior. Treizeci de ani mai tîrziu, deși a ales să rămînă oarecum neînregimentat, Bahn a devenit unul dintre cei mai cunoscuți arheologi britanici. Manualul lui (scris cu Colin Renfrew), Archaeology: Theories, Methods and Practice, a fost reeditat de nu știu cîte ori din ’91 încoace și e un punct ideal de pornire pentru oricine vrea să învețe arheologie sau să facă o colecție de cărți groase. Nu știu dacă autorul însuși recitește „ghidul” lui iconoclast și acum, cînd e, vrînd-nevrînd, o somitate, dar statura lui de azi dă o valoare suplimentară atitudinii lui de-atunci. Și mai ales îți lasă sentimentul reconfortant că nu există o contradicție în arheologie între înțelegerea (auto)ironică a domeniului și excelența științifică. Una e, evident, să discuți limitele meseriei fiind un bun arheolog, alta e s-o critici fiind un conțopist.

Bahn reia doar în trecere lozinca generoasă, dar și puțin găunoasă, că scopul arheologiei is not to find things, but to find out things. Cusurgeala lui are ca țintă arheologii care publică din dorința de a-și promova imaginea, nu de a disemina cunoștințe către colegi și cu atît mai puțin către public, și care au o etică profesională cu principii absolute, dar flexibile („nu-ți falsifica datele decît atunci cînd e absolut necesar”). Compromisurile din teren nu au nici un secret pentru el, de-asta notează că nimic nu e mai înnebunitor decît să încerci să înțelegi carnetele de săpătură ale altuia, sau că vizitatorii sînt tratați cu respect de arheologi pentru că, cine știe, ar putea oferi o donație sau, din contra, cunosc pe cineva cu autoritatea de a închide șantierul.

Unde am ciulit cu adevărat urechile acum mai mult decît data trecută a fost la pagina despre ce ar trebui făcut ca publicul larg să fie interesat de textele noastre de arheologie. Rețin deci că trebuie să prezint orice descoperire arheologică drept fiind cea mai veche, cea mai bine păstrată etc., ceea ce am învățat deja să fac, dacă e nevoie calificînd lucrurile pînă în pînzele albe, adică pînă rămîn singurele din categoria analizată și automat superlative. A doua soluție, tot sarcastică, a lui Bahn e că trebuie confecționată o legătură între descoperirea respectivă și sex, crime sau canibalism. Lucrul ăsta mi-e mai dificil pentru că nu stăpînesc istoria filozofiei. În fine, al treilea și cel mai eficient truc este să aduci în scenă, mînă în mînă cu descoperirea, o personalitate istorică. Bahn recomandă să se facă tot posibilul ca această personalitate să fie regele Arthur, în cazul meu merge și Pazvantoglu.

Cum ziceam, bășcălia e egal distribuită între specii diferite de arheologi (chit că și despărțirea lor strictă în două clase e doar un semn al parodiei). Cartea prezintă toate maniile arheologilor care pun osul la treabă pe teren și se umplu de praf săpînd în vestigiile (aș preciza că asta înseamnă: resturile menajere) ale altor civilizații, cît și ale celor din tagma opusă, care se ocupă doar cu teoria și produc, zice Bahn, gunoaie în scris. Ni se oferă și un lung citat fără noimă dintr-un studiu al unui asemenea teoretician (cu doctoratul tot de la Cambridge, ca și Bahn), care însă și el azi, ghinion, a ajuns celebru. (De fapt, nu există celebritate în arheologia post-Schliemann. Ea înseamnă cel mult acces privilegiat la fonduri, ceea ce însă poate constitui o compensație substanțială pentru amănuntul că lumea nu te recunoaște pe stradă.)

Am citit de data asta stereotipurile despre arheologi cu gînduri noi. Te poate, o vreme, amuza ideea că arheologii ar fi excentrici și alcoolici, apoi eventual te poate deranja. Acum însă m-am pomenit regretînd ceva care poate s-a pierdut atunci cînd arheologii din poziții-cheie au devenit mai tineri, mai buni la IT și la grant writing. Da, bravo lor că au dat burta jos și au înlocuit boema cu baremurile, un pragmatism sănătos nu e rău. Dar există și niște riscuri aici. Generația nouă, desigur, preferă întotdeauna să privească generația veche ca pe o caricatură. Iar prin forța lucrurilor, arheologii de azi au o viteză tehnică în plus, sînt mai cosmopoliți etc. Numai că dintre arheologii aceia de demult, boemi și ineficienți, cu pipă și prejudecăți, unii aveau o îndrăzneală și o independență a gîndirii înlocuite azi de conformism – sau de imaginație cu voie de la stăpînire.

Lucrul cel mai important din parodia lui Bahn este probabil convingerea care stă la baza ei – că toți sîntem bluffers. Inclusiv profesorii cei mai mari, care sînt advanced bluffers. Citind textul lui, numai arheologii de mucava se vor scandaliza. Restul își cunosc scăderile, știu că în această muncă există presiuni și abdicări și compromisuri + lucruri pe care doar ne prefacem, la cacealma, că le înțelegem. Nu știu cum stă treaba în alte domenii, dar aș vrea să citesc asemenea cărți scrise de specialiști români din toate științele umane. În Anglia, cartea lui Bahn nu s-a ivit din nimic – mulți arheologi britanici produseseră pasaje de deriziune binevoitoare la adresa breslei; Wheeler, cred, zicea că nu există un mod corect de a face arheologie, ci doar multe moduri greșite. O tradiție la care ne-am putea coborî chiar și noi.

Cătălin Pavel este arheolog și scriitor. Cea mai recentă carte publicată este Arheologia iubirii. De la Neanderthal la Taj Mahal, Humanitas, 2019.  

Foto: wikimedia commons

Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg
Made in Taiwan
Felul în care Statele Unite se raportează la Taiwan e adesea descris ca fiind „ambiguitate strategică”.
Bătălia cu giganții jpeg
Viktor, prietenul lui Vladimir
Vehemența cu care Viktor Orbán respinge ultimul set de sancțiuni împotriva Rusiei precum și alte măsuri de sprijin pentru Ucraina arată distanța care se cască între Ungaria și Europa.
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
Inclasabila, impracticabila Rusie
Rusofobia conviețuiește constant cu rusofilia, admirația cu panica, tentativa colaborării cordiale cu derapajul credul, contraproductiv.
Frica lui Putin jpeg
Eroul pe care ni l-am dori
Relativa mizerie morală a lumii europene se oglindește și în insuficiența modelelor pe care ea le-a ales.
Postmaterialismul, butelia și pandemia jpeg
Cîntecul de sirenă al morcovului
Dacă izbînda Ucrainei în fața Rusiei mi-ar umple inima de bucurie, succesul de la Eurovision mi-a umplut-o de o tristețe melancolică.
The Lady and the Unicorn Sight det4 jpg
Unicorni
Existența „măgarului cu un singur corn în frunte” a fost confirmată și de Aristotel.
O mare invenție – contractul social jpeg
Vlad Constantinesco și Stéphane Pierré-Caps: o pledoarie pentru libertate
Oferă o imagine complexă și coerentă a raporturilor dintre Constituție, stat, societate și individ.
Iconofobie jpeg
Bifurcațiile gîndirii etice
Din păcate, „așezarea“ (etică) pe toate nivelurile de gîndire rămîne inaccesibilă multora dintre noi.
„Cu bule“ jpeg
Noroc chior
Dicționarele noastre mai înregistrează însă cîteva caracterizări similare, norocul putînd fi apreciat superlativ ca „orb”, „porcesc”, „cu carul”.
FILIT – Iași 2021 jpeg
Activități de week-end
În viață trebuie să știi trei lucruri: ce vrei – adică să ai un scop, în ce crezi – adică să respecți niște valori și ce trebuie să faci – adică ce acțiuni întreprinzi.
Un sport la Răsărit jpeg
Wimbledon versus ATP & WTA?
WTA şi ATP au spus că a interzice sportivi (chestie care nu implică ţările lor, deja puse pe tuşă de toată lumea) încalcă principiul nediscriminării pe bază de naţionalitate.
Comunismul se aplică din nou jpeg
Efectele pandemiei?
Acum, că pare să fi trecut, unii cercetează în ce măsură pandemia de COVID-19 a afectat serviciile publice dintr-o serie de domenii și din diverse regiuni.
Bătălia cu giganții jpeg
Onoarea și dezonoarea Legiunii de Onoare
Ce onoare mai e medalia Legiunii de Onoare dacă e oferită unor dictatori?
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
Fără solemnități (memorialistică)
Episoadele „omenești” de care am avut parte în neașteptatele mele experiențe ministeriale au, totuși, hazul lor, pe care mi-l amintesc cu o consistentă nostalgie și pe care le povestesc cu plăcere cînd se ivește ocazia.
Frica lui Putin jpeg
Homo mendax
Diversitatea și amploarea capacităților noastre de a minți, de a ne minți, de a-i minți pe ceilalți, de a spune falsul, intenționat sau nu, sînt uluitoare.
Richard M  Nixon and Leonid Brezhnev 1973 jpg
SALT în istorie
În urmă cu exact o jumătate de veac, în mai 1972, cele două superputeri ale Războiului Rece, SUA și URSS, au făcut un pas important și trudit din plin spre dezarmare sau, mai degrabă, spre controlul înarmărilor.
646x404 jpg
Taxe și impozite mai mari? Nu înainte de a lupta, pe bune, cu evaziunea
În legislația fiscală sînt multe exemple de tratamente preferențiale.
Iconofobie jpeg
De ce m-a enervat Churchill
Curajul nu se opune așadar numai lașității. Aceasta din urmă reprezintă forma absolută de eșec al lui, de abdicare a individului de la conduita bărbătească.
„Cu bule“ jpeg
Toxic (adică nașpa)
Dicționarele noastre nu au înregistrat încă sensurile figurate al adjectivului „toxic”, deși acestea s-au răspîndit foarte mult în ultima vreme în mass-media și în comunicarea curentă, fiind bine reprezentate în spațiul online.
FILIT – Iași 2021 jpeg
Experiențe culinare norvegiene
Povestea asta cu cantina se desfășoară în spații deschise, care comunică direct cu holurile largi, în edificii cu ferestre imense sau cu pereți practic de sticlă, creînd o senzație de deschidere și de libertate,
Un sport la Răsărit jpeg
Grand Chess Tour din nou în România. Merită bucureștenii așa un turneu?
La şah nu poţi să urli, să înjuri, să acuzi arbitrul şi să pretinzi că pe Levon Aronian, de exemplu, nu îl cheamă aşa, că a folosit în mod fraudulos numele, culorile de pe cravată şi blazonul familiei.
Comunismul se aplică din nou jpeg
Podul de piatră
Nepăsarea față de reguli, cutume, tradiții sau istorie pare să fie ea însăși un adevărat specific local pe la noi.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
Garguie, himere, căpățîni
Empatia funcționează doar cu viii. Cu morții, arareori e omul zilei empatic, iar cu cei morți demult, chiar deloc!
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg
Pacientul rus
Rusia e tratată diferit, însă tratamentul acesta e similar cu acela aplicat unui locatar de bloc care amenință să dea foc la butelie.

Adevarul.ro

image
Implicaţiile distrugerii crucişătorului Moskva, nava amiral a flotei ruse la Marea Neagră | adevarul.ro
Atacul asupra crucisatorului Moskva", nava-amiral a flotei ruse la Marea Neagra, are valoare simbolica si militara, spune profesorul Michael Petersen, citat de BBC. Nava ...
image
Topul celor mai valoroase monumente istorice lăsate în ruină. De ce nimeni nu le-a îngrijit VIDEO | adevarul.ro
O multime de monumente istorice faimoase din judetul Hunedoara nu au mai fost ingrijite si restaurate de mai multe decenii.

HIstoria.ro

image
Victimele stalinismului, investigate de un medic român incoruptibil
lexandru Birkle a participat la investigarea gropilor comune cu victimele stalinismului, găsite de administraţia germană a Ucrainei în orașul Viniţa, precum și în localitatea Tătarca de lângă Odessa.
image
Una dintre cele mai crude și spectaculoase metode de execuție
Călcarea sau strivirea de către un elefant este o metodă de execuție sau de tortură mai puțin cunoscută de-a lungul istoriei, deși a fost practicată până în secolul al XIX-lea.
image
Graffiti: artă sau vandalism?
De-a lungul istoriei sale zbuciumate, acest gen artistic a reprezentat mereu un subiect fierbinte, pus la zid și supus dezbaterilor din societate. Este bun sau rău graffiti-ul?