Praf și bluff

Publicat în Dilema Veche nr. 864 din 29 octombrie - 4 noiembrie 2020
Praf și bluff jpeg

Recitesc la fiecare cinci ani bro╚Öura lui Paul Bahn, The BlufferÔÇÖs Guide to Archaeology, ap─ârut─â ├«n 1989, care ia peste picior ├«ntreaga breasl─â a arheologilor pentru apuc─âturile ei ÔÇô de la impostur─â pompoas─â la be╚Ťiv─âneal─â. Bahn era un specialist bun c├«nd a scris c─ârticica asta, de-aia a ╚Öi fost ales s-o fac─â; ├«ncep├«nd de prin 1965, seria BlufferÔÇÖs Guide invita exper╚Ťi s─â-╚Öi ia la puricat domeniul, ╚Öi asemenea critici nici nu s├«nt utile dec├«t dac─â vin din interior. Treizeci de ani mai t├«rziu, de╚Öi a ales s─â r─âm├«n─â oarecum ne├«nregimentat, Bahn a devenit unul dintre cei mai cunoscu╚Ťi arheologi britanici. Manualul lui (scris cu Colin Renfrew), Archaeology: Theories, Methods and Practice, a fost reeditat de nu ╚Ötiu c├«te ori din ÔÇÖ91 ├«ncoace ╚Öi e un punct ideal de pornire pentru oricine vrea s─â ├«nve╚Ťe arheologie sau s─â fac─â o colec╚Ťie de c─âr╚Ťi groase. Nu ╚Ötiu dac─â autorul ├«nsu╚Öi recite╚Öte ÔÇ×ghidulÔÇŁ lui iconoclast ╚Öi acum, c├«nd e, vr├«nd-nevr├«nd, o somitate, dar statura lui de azi d─â o valoare suplimentar─â atitudinii lui de-atunci. ╚śi mai ales ├«╚Ťi las─â sentimentul reconfortant c─â nu exist─â o contradic╚Ťie ├«n arheologie ├«ntre ├«n╚Ťelegerea (auto)ironic─â a domeniului ╚Öi excelen╚Ťa ╚Ötiin╚Ťific─â. Una e, evident, s─â discu╚Ťi limitele meseriei fiind un bun arheolog, alta e s-o critici fiind un con╚Ťopist.

Bahn reia doar ├«n trecere lozinca generoas─â, dar ╚Öi pu╚Ťin g─âunoas─â, c─â scopul arheologiei is not to find things, but to find out things. Cusurgeala lui are ca ╚Ťint─â arheologii care public─â din dorin╚Ťa de a-╚Öi promova imaginea, nu de a disemina cuno╚Ötin╚Ťe c─âtre colegi ╚Öi cu at├«t mai pu╚Ťin c─âtre public, ╚Öi care au o etic─â profesional─â cu principii absolute, dar flexibile (ÔÇ×nu-╚Ťi falsifica datele dec├«t atunci c├«nd e absolut necesarÔÇŁ). Compromisurile din teren nu au nici un secret pentru el, de-asta noteaz─â c─â nimic nu e mai ├«nnebunitor dec├«t s─â ├«ncerci s─â ├«n╚Ťelegi carnetele de s─âp─âtur─â ale altuia, sau c─â vizitatorii s├«nt trata╚Ťi cu respect de arheologi pentru c─â, cine ╚Ötie, ar putea oferi o dona╚Ťie sau, din contra, cunosc pe cineva cu autoritatea de a ├«nchide ╚Öantierul.

Unde am ciulit cu adev─ârat urechile acum mai mult dec├«t data trecut─â a fost la pagina despre ce ar trebui f─âcut ca publicul larg s─â fie interesat de textele noastre de arheologie. Re╚Ťin deci c─â trebuie s─â prezint orice descoperire arheologic─â drept fiind cea mai veche, cea mai bine p─âstrat─â etc., ceea ce am ├«nv─â╚Ťat deja s─â fac, dac─â e nevoie calific├«nd lucrurile p├«n─â ├«n p├«nzele albe, adic─â p├«n─â r─âm├«n singurele din categoria analizat─â ╚Öi automat superlative. A doua solu╚Ťie, tot sarcastic─â, a lui Bahn e c─â trebuie confec╚Ťionat─â o leg─âtur─â ├«ntre descoperirea respectiv─â ╚Öi sex, crime sau canibalism. Lucrul ─âsta mi-e mai dificil pentru c─â nu st─âp├«nesc istoria filozofiei. ├Än fine, al treilea ╚Öi cel mai eficient truc este s─â aduci ├«n scen─â, m├«n─â ├«n m├«n─â cu descoperirea, o personalitate istoric─â. Bahn recomand─â s─â se fac─â tot posibilul ca aceast─â personalitate s─â fie regele Arthur, ├«n cazul meu merge ╚Öi Pazvantoglu.

Cum ziceam, b─â╚Öc─âlia e egal distribuit─â ├«ntre specii diferite de arheologi (chit c─â ╚Öi desp─âr╚Ťirea lor strict─â ├«n dou─â clase e doar un semn al parodiei). Cartea prezint─â toate maniile arheologilor care pun osul la treab─â pe teren ╚Öi se umplu de praf s─âp├«nd ├«n vestigiile (a╚Ö preciza c─â asta ├«nseamn─â: resturile menajere) ale altor civiliza╚Ťii, c├«t ╚Öi ale celor din tagma opus─â, care se ocup─â doar cu teoria ╚Öi produc, zice Bahn, gunoaie ├«n scris. Ni se ofer─â ╚Öi un lung citat f─âr─â noim─â dintr-un studiu al unui asemenea teoretician (cu doctoratul tot de la Cambridge, ca ╚Öi Bahn), care ├«ns─â ╚Öi el azi, ghinion, a ajuns celebru. (De fapt, nu exist─â celebritate ├«n arheologia post-Schliemann. Ea ├«nseamn─â cel mult acces privilegiat la fonduri, ceea ce ├«ns─â poate constitui o compensa╚Ťie substan╚Ťial─â pentru am─ânuntul c─â lumea nu te recunoa╚Öte pe strad─â.)

Am citit de data asta stereotipurile despre arheologi cu g├«nduri noi. Te poate, o vreme, amuza ideea c─â arheologii ar fi excentrici ╚Öi alcoolici, apoi eventual te poate deranja. Acum ├«ns─â m-am pomenit regret├«nd ceva care poate s-a pierdut atunci c├«nd arheologii din pozi╚Ťii-cheie au devenit mai tineri, mai buni la IT ╚Öi la grant writing. Da, bravo lor c─â au dat burta jos ╚Öi au ├«nlocuit boema cu baremurile, un pragmatism s─ân─âtos nu e r─âu. Dar exist─â ╚Öi ni╚Öte riscuri aici. Genera╚Ťia nou─â, desigur, prefer─â ├«ntotdeauna s─â priveasc─â genera╚Ťia veche ca pe o caricatur─â. Iar prin for╚Ťa lucrurilor, arheologii de azi au o vitez─â tehnic─â ├«n plus, s├«nt mai cosmopoli╚Ťi etc. Numai c─â dintre arheologii aceia de demult, boemi ╚Öi ineficien╚Ťi, cu pip─â ╚Öi prejudec─â╚Ťi, unii aveau o ├«ndr─âzneal─â ╚Öi o independen╚Ť─â a g├«ndirii ├«nlocuite azi de conformism ÔÇô sau de imagina╚Ťie cu voie de la st─âp├«nire.

Lucrul cel mai important din parodia lui Bahn este probabil convingerea care st─â la baza ei ÔÇô c─â to╚Ťi s├«ntem bluffers. Inclusiv profesorii cei mai mari, care s├«nt advanced bluffers. Citind textul lui, numai arheologii de mucava se vor scandaliza. Restul ├«╚Öi cunosc sc─âderile, ╚Ötiu c─â ├«n aceast─â munc─â exist─â presiuni ╚Öi abdic─âri ╚Öi compromisuri + lucruri pe care doar ne prefacem, la cacealma, c─â le ├«n╚Ťelegem. Nu ╚Ötiu cum st─â treaba ├«n alte domenii, dar a╚Ö vrea s─â citesc asemenea c─âr╚Ťi scrise de speciali╚Öti rom├óni din toate ╚Ötiin╚Ťele umane. ├Än Anglia, cartea lui Bahn nu s-a ivit din nimic ÔÇô mul╚Ťi arheologi britanici produseser─â pasaje de deriziune binevoitoare la adresa breslei; Wheeler, cred, zicea c─â nu exist─â un mod corect de a face arheologie, ci doar multe moduri gre╚Öite. O tradi╚Ťie la care ne-am putea cobor├« chiar ╚Öi noi.

C─ât─âlin Pavel este arheolog ╚Öi scriitor. Cea mai recent─â carte publicat─â este Arheologia iubirii. De la Neanderthal la Taj Mahal, Humanitas, 2019.  

Foto: wikimedia commons

Nicu┼čor fa┼ú─â cu reac┼úiunea jpeg
Made in Taiwan
Felul ├«n care Statele Unite se raporteaz─â la Taiwan e adesea descris ca fiind ÔÇ×ambiguitate strategic─âÔÇŁ.
B─ât─âlia cu gigan╚Ťii jpeg
Viktor, prietenul lui Vladimir
Vehemen╚Ťa cu care Viktor Orb├ín respinge ultimul set de sanc╚Ťiuni ├«mpotriva Rusiei precum ╚Öi alte m─âsuri de sprijin pentru Ucraina arat─â distan╚Ťa care se casc─â ├«ntre Ungaria ╚Öi Europa.
Teze pentru o fenomenologie a protec┼úiei (├«ngere┼čti) jpeg
Inclasabila, impracticabila Rusie
Rusofobia convie╚Ťuie╚Öte constant cu rusofilia, admira╚Ťia cu panica, tentativa colabor─ârii cordiale cu derapajul credul, contraproductiv.
Frica lui Putin jpeg
Eroul pe care ni l-am dori
Relativa mizerie moral─â a lumii europene se oglinde╚Öte ╚Öi ├«n insuficien╚Ťa modelelor pe care ea le-a ales.
Postmaterialismul, butelia și pandemia jpeg
Cîntecul de sirenă al morcovului
Dac─â izb├«nda Ucrainei ├«n fa╚Ťa Rusiei mi-ar umple inima de bucurie, succesul de la Eurovision mi-a umplut-o de o triste╚Ťe melancolic─â.
The Lady and the Unicorn Sight det4 jpg
Unicorni
Existen╚Ťa ÔÇ×m─âgarului cu un singur corn ├«n frunteÔÇŁ a fost confirmat─â ╚Öi de Aristotel.
O mare inven╚Ťie ÔÇô contractul social jpeg
Vlad Constantinesco ╚Öi St├ęphane Pierr├ę-Caps: o pledoarie pentru libertate
Ofer─â o imagine complex─â ╚Öi coerent─â a raporturilor dintre Constitu╚Ťie, stat, societate ╚Öi individ.
Iconofobie jpeg
Bifurca╚Ťiile g├«ndirii etice
Din p─âcate, ÔÇ×a╚ÖezareaÔÇť (etic─â) pe toate nivelurile de g├«ndire r─âm├«ne inaccesibil─â multora dintre noi.
ÔÇ×Cu buleÔÇť jpeg
Noroc chior
Dic╚Ťionarele noastre mai ├«nregistreaz─â ├«ns─â c├«teva caracteriz─âri similare, norocul put├«nd fi apreciat superlativ ca ÔÇ×orbÔÇŁ, ÔÇ×porcescÔÇŁ, ÔÇ×cu carulÔÇŁ.
FILIT ÔÇô Ia╚Öi 2021 jpeg
Activit─â╚Ťi de week-end
├Än via╚Ť─â trebuie s─â ╚Ötii trei lucruri: ce vrei ÔÇô adic─â s─â ai un scop, ├«n ce crezi ÔÇô adic─â s─â respec╚Ťi ni╚Öte valori ╚Öi ce trebuie s─â faci ÔÇô adic─â ce ac╚Ťiuni ├«ntreprinzi.
Un sport la R─âs─ârit jpeg
Wimbledon versus ATP & WTA?
WTA ┼či ATP au spus c─â a interzice sportivi (chestie care nu implic─â ┼ú─ârile lor, deja puse pe tu┼č─â de toat─â lumea) ├«ncalc─â principiul nediscrimin─ârii pe baz─â de na┼úionalitate.
Comunismul se aplic─â din nou jpeg
Efectele pandemiei?
Acum, că pare să fi trecut, unii cercetează în ce măsură pandemia de COVID-19 a afectat serviciile publice dintr-o serie de domenii și din diverse regiuni.
B─ât─âlia cu gigan╚Ťii jpeg
Onoarea și dezonoarea Legiunii de Onoare
Ce onoare mai e medalia Legiunii de Onoare dac─â e oferit─â unor dictatori?
Teze pentru o fenomenologie a protec┼úiei (├«ngere┼čti) jpeg
F─âr─â solemnit─â╚Ťi (memorialistic─â)
Episoadele ÔÇ×omene╚ÖtiÔÇŁ de care am avut parte ├«n nea╚Öteptatele mele experien╚Ťe ministeriale au, totu╚Öi, hazul lor, pe care mi-l amintesc cu o consistent─â nostalgie ╚Öi pe care le povestesc cu pl─âcere c├«nd se ive╚Öte ocazia.
Frica lui Putin jpeg
Homo mendax
Diversitatea ╚Öi amploarea capacit─â╚Ťilor noastre de a min╚Ťi, de a ne min╚Ťi, de a-i min╚Ťi pe ceilal╚Ťi, de a spune falsul, inten╚Ťionat sau nu, s├«nt uluitoare.
Richard M  Nixon and Leonid Brezhnev 1973 jpg
SALT în istorie
În urmă cu exact o jumătate de veac, în mai 1972, cele două superputeri ale Războiului Rece, SUA și URSS, au făcut un pas important și trudit din plin spre dezarmare sau, mai degrabă, spre controlul înarmărilor.
646x404 jpg
Taxe și impozite mai mari? Nu înainte de a lupta, pe bune, cu evaziunea
├Än legisla╚Ťia fiscal─â s├«nt multe exemple de tratamente preferen╚Ťiale.
Iconofobie jpeg
De ce m-a enervat Churchill
Curajul nu se opune a╚Öadar numai la╚Öit─â╚Ťii. Aceasta din urm─â reprezint─â forma absolut─â de e╚Öec al lui, de abdicare a individului de la conduita b─ârb─âteasc─â.
ÔÇ×Cu buleÔÇť jpeg
Toxic (adică nașpa)
Dic╚Ťionarele noastre nu au ├«nregistrat ├«nc─â sensurile figurate al adjectivului ÔÇ×toxicÔÇŁ, de╚Öi acestea s-au r─âsp├«ndit foarte mult ├«n ultima vreme ├«n mass-media ╚Öi ├«n comunicarea curent─â, fiind bine reprezentate ├«n spa╚Ťiul online.
FILIT ÔÇô Ia╚Öi 2021 jpeg
Experien╚Ťe culinare norvegiene
Povestea asta cu cantina se desf─â╚Öoar─â ├«n spa╚Ťii deschise, care comunic─â direct cu holurile largi, ├«n edificii cu ferestre imense sau cu pere╚Ťi practic de sticl─â, cre├«nd o senza╚Ťie de deschidere ╚Öi de libertate,
Un sport la R─âs─ârit jpeg
Grand Chess Tour din nou în România. Merită bucureștenii așa un turneu?
La ┼čah nu po┼úi s─â urli, s─â ├«njuri, s─â acuzi arbitrul ┼či s─â pretinzi c─â pe Levon Aronian, de exemplu, nu ├«l cheam─â a┼ča, c─â a folosit ├«n mod fraudulos numele, culorile de pe cravat─â ┼či blazonul familiei.
Comunismul se aplic─â din nou jpeg
Podul de piatr─â
Nep─âsarea fa╚Ť─â de reguli, cutume, tradi╚Ťii sau istorie pare s─â fie ea ├«ns─â╚Öi un adev─ârat specific local pe la noi.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
Garguie, himere, c─âp─â╚Ť├«ni
Empatia func╚Ťioneaz─â doar cu viii. Cu mor╚Ťii, arareori e omul zilei empatic, iar cu cei mor╚Ťi demult, chiar deloc!
Nicu┼čor fa┼ú─â cu reac┼úiunea jpeg
Pacientul rus
Rusia e tratat─â diferit, ├«ns─â tratamentul acesta e similar cu acela aplicat unui locatar de bloc care amenin╚Ť─â s─â dea foc la butelie.

Adevarul.ro

image
Implica┼úiile distrugerii cruci┼č─âtorului Moskva, nava amiral a flotei ruse la Marea Neagr─â | adevarul.ro
Atacul asupra crucisatorului Moskva", nava-amiral a flotei ruse la Marea Neagra, are valoare simbolica si militara, spune profesorul Michael Petersen, citat de BBC. Nava ...
image
Topul celor mai valoroase monumente istorice lăsate în ruină. De ce nimeni nu le-a îngrijit VIDEO | adevarul.ro
O multime de monumente istorice faimoase din judetul Hunedoara nu au mai fost ingrijite si restaurate de mai multe decenii.

HIstoria.ro

image
Victimele stalinismului, investigate de un medic român incoruptibil
lexandru Birkle a participat la investigarea gropilor comune cu victimele stalinismului, găsite de administraţia germană a Ucrainei în orașul Viniţa, precum și în localitatea Tătarca de lângă Odessa.
image
Una dintre cele mai crude ╚Öi spectaculoase metode de execu╚Ťie
C─âlcarea sau strivirea de c─âtre un elefant este o metod─â de execu╚Ťie sau de tortur─â mai pu╚Ťin cunoscut─â de-a lungul istoriei, de╚Öi a fost practicat─â p├ón─â ├«n secolul al XIX-lea.
image
Graffiti: art─â sau vandalism?
De-a lungul istoriei sale zbuciumate, acest gen artistic a reprezentat mereu un subiect fierbinte, pus la zid și supus dezbaterilor din societate. Este bun sau rău graffiti-ul?