Praf și bluff

Publicat în Dilema Veche nr. 864 din 29 octombrie - 4 noiembrie 2020
Praf și bluff jpeg

Recitesc la fiecare cinci ani broșura lui Paul Bahn, The Bluffer’s Guide to Archaeology, apărută în 1989, care ia peste picior întreaga breaslă a arheologilor pentru apucăturile ei – de la impostură pompoasă la bețivăneală. Bahn era un specialist bun cînd a scris cărticica asta, de-aia a și fost ales s-o facă; începînd de prin 1965, seria Bluffer’s Guide invita experți să-și ia la puricat domeniul, și asemenea critici nici nu sînt utile decît dacă vin din interior. Treizeci de ani mai tîrziu, deși a ales să rămînă oarecum neînregimentat, Bahn a devenit unul dintre cei mai cunoscuți arheologi britanici. Manualul lui (scris cu Colin Renfrew), Archaeology: Theories, Methods and Practice, a fost reeditat de nu știu cîte ori din ’91 încoace și e un punct ideal de pornire pentru oricine vrea să învețe arheologie sau să facă o colecție de cărți groase. Nu știu dacă autorul însuși recitește „ghidul” lui iconoclast și acum, cînd e, vrînd-nevrînd, o somitate, dar statura lui de azi dă o valoare suplimentară atitudinii lui de-atunci. Și mai ales îți lasă sentimentul reconfortant că nu există o contradicție în arheologie între înțelegerea (auto)ironică a domeniului și excelența științifică. Una e, evident, să discuți limitele meseriei fiind un bun arheolog, alta e s-o critici fiind un conțopist.

Bahn reia doar în trecere lozinca generoasă, dar și puțin găunoasă, că scopul arheologiei is not to find things, but to find out things. Cusurgeala lui are ca țintă arheologii care publică din dorința de a-și promova imaginea, nu de a disemina cunoștințe către colegi și cu atît mai puțin către public, și care au o etică profesională cu principii absolute, dar flexibile („nu-ți falsifica datele decît atunci cînd e absolut necesar”). Compromisurile din teren nu au nici un secret pentru el, de-asta notează că nimic nu e mai înnebunitor decît să încerci să înțelegi carnetele de săpătură ale altuia, sau că vizitatorii sînt tratați cu respect de arheologi pentru că, cine știe, ar putea oferi o donație sau, din contra, cunosc pe cineva cu autoritatea de a închide șantierul.

Unde am ciulit cu adevărat urechile acum mai mult decît data trecută a fost la pagina despre ce ar trebui făcut ca publicul larg să fie interesat de textele noastre de arheologie. Rețin deci că trebuie să prezint orice descoperire arheologică drept fiind cea mai veche, cea mai bine păstrată etc., ceea ce am învățat deja să fac, dacă e nevoie calificînd lucrurile pînă în pînzele albe, adică pînă rămîn singurele din categoria analizată și automat superlative. A doua soluție, tot sarcastică, a lui Bahn e că trebuie confecționată o legătură între descoperirea respectivă și sex, crime sau canibalism. Lucrul ăsta mi-e mai dificil pentru că nu stăpînesc istoria filozofiei. În fine, al treilea și cel mai eficient truc este să aduci în scenă, mînă în mînă cu descoperirea, o personalitate istorică. Bahn recomandă să se facă tot posibilul ca această personalitate să fie regele Arthur, în cazul meu merge și Pazvantoglu.

Cum ziceam, bășcălia e egal distribuită între specii diferite de arheologi (chit că și despărțirea lor strictă în două clase e doar un semn al parodiei). Cartea prezintă toate maniile arheologilor care pun osul la treabă pe teren și se umplu de praf săpînd în vestigiile (aș preciza că asta înseamnă: resturile menajere) ale altor civilizații, cît și ale celor din tagma opusă, care se ocupă doar cu teoria și produc, zice Bahn, gunoaie în scris. Ni se oferă și un lung citat fără noimă dintr-un studiu al unui asemenea teoretician (cu doctoratul tot de la Cambridge, ca și Bahn), care însă și el azi, ghinion, a ajuns celebru. (De fapt, nu există celebritate în arheologia post-Schliemann. Ea înseamnă cel mult acces privilegiat la fonduri, ceea ce însă poate constitui o compensație substanțială pentru amănuntul că lumea nu te recunoaște pe stradă.)

Am citit de data asta stereotipurile despre arheologi cu gînduri noi. Te poate, o vreme, amuza ideea că arheologii ar fi excentrici și alcoolici, apoi eventual te poate deranja. Acum însă m-am pomenit regretînd ceva care poate s-a pierdut atunci cînd arheologii din poziții-cheie au devenit mai tineri, mai buni la IT și la grant writing. Da, bravo lor că au dat burta jos și au înlocuit boema cu baremurile, un pragmatism sănătos nu e rău. Dar există și niște riscuri aici. Generația nouă, desigur, preferă întotdeauna să privească generația veche ca pe o caricatură. Iar prin forța lucrurilor, arheologii de azi au o viteză tehnică în plus, sînt mai cosmopoliți etc. Numai că dintre arheologii aceia de demult, boemi și ineficienți, cu pipă și prejudecăți, unii aveau o îndrăzneală și o independență a gîndirii înlocuite azi de conformism – sau de imaginație cu voie de la stăpînire.

Lucrul cel mai important din parodia lui Bahn este probabil convingerea care stă la baza ei – că toți sîntem bluffers. Inclusiv profesorii cei mai mari, care sînt advanced bluffers. Citind textul lui, numai arheologii de mucava se vor scandaliza. Restul își cunosc scăderile, știu că în această muncă există presiuni și abdicări și compromisuri + lucruri pe care doar ne prefacem, la cacealma, că le înțelegem. Nu știu cum stă treaba în alte domenii, dar aș vrea să citesc asemenea cărți scrise de specialiști români din toate științele umane. În Anglia, cartea lui Bahn nu s-a ivit din nimic – mulți arheologi britanici produseseră pasaje de deriziune binevoitoare la adresa breslei; Wheeler, cred, zicea că nu există un mod corect de a face arheologie, ci doar multe moduri greșite. O tradiție la care ne-am putea coborî chiar și noi.

Cătălin Pavel este arheolog și scriitor. Cea mai recentă carte publicată este Arheologia iubirii. De la Neanderthal la Taj Mahal, Humanitas, 2019.  

Foto: wikimedia commons

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Parteneri

autostrada 45 ani germania jpg
Liderul drumurilor din Europa se chinuie de 45 de ani să termine o autostradă. „Durează și durează și durează”
Privind această imagine s-ar putea să credeți că indică unul din drumurile care se construiesc în România cu viteza melcului. Dar nu! De data aceasta imaginea este dintr-o
ceapa freepik jpg
Motivul incredibil pentru care trebuie să mâncăm jumătate de ceapă pe zi! Ce beneficii are pentru sănătate
Ceapa este un aliment favorit pentru foarte mulți români, care o consumă fie simplă, în diferite salate, ori o utilizează drept ingredient în rețete. Însă, nu foarte mulți români știu că ceapa are și nenumărate beneficii pentru sănătate, mai ales dacă este consumată zilnic.
image png
Atenționare de la meteorologi. Vânt puternic de miercuri până duminică seară, în mai multe regiuni ale ţării
Meteorologii au emis, marţi dimineață, o atenţionare de vânt puternic pentru mai multe regiuni din ţară, valabilă de miercuri până duminică seară.
targ craciun sibiu 3 jpg
Cât costă două sărmăluțe cu smântână la Târgul de Crăciun din Sibiu. Suma este șocantă!
Târgurile de Crăciun din România au devenit deja o destinație de top pentru iubitorii de tradiții, dar și pentru cei care doresc să se bucure de atmosfera festivă specifică sărbătorilor de iarnă.
carambol pasarela DJ 677 olt   foto martor (2) jpeg
Nouă autoturisme implicate într-un accident, pe o pasarelă, în județul Olt. „E gheață, e sticlă acolo!”
Un accident în care au fost implicate nouă autovehicule s-a produs, marți-dimineață, 19 noiembrie 2024, pe un drum județean din Olt. În imaginile surprinse de martori și postate pe rețelele sociale se observă că în zonă era ceață. Se vorbește, de asemenea, de polei.
 excavator Landscape Management
Un angajat al CE Oltenia a ajuns la spital în stare gravă după ce a căzut de la zece metri înălţime
Un excavatorist în vârstă de 46 de ani al Complexului Energetic Oltenia a fost transportat în stare gravă la spital, după ce a căzut în timp ce se deplasa spre cabina de comandă a unui utilaj, în Cariera Roşia din cadrul complexului.
harta lumii soren poulsen reddit jpeg
Fermierul care a creat o hartă a lumii, pe o suprafaţă de 4.000 metri pătrați, chiar în spatele casei. I-a luat 25 de ani să o facă
„Harta lumii” de pe malul lacului Klejtrup din Danemarca, de 4.000 de metri pătrați, a fost construită de un singur om, din pământ, pietre și iarbă. Danezul Søren Poulsen, creatorul hărții, și-a petrecut ultimii 25 de ani din viață pentru a duce la capăt acest „proiect”.
Rucsac supravietuire cutremur shutterstock
Ce trebuie să aveți pregătit în caz de război. Două țări NATO își instruiesc deja cetățenii
Două țări NATO își instruiesc cetățenii cu privire la modul de supraviețuire în război, pe fondul conflictului din Ucraina, scrie CNN.
George Simion FB jpg
Candidații Simion și Ciolacu, legături puternice cu fotbalul. Cum se raportează în disputa FCSB-Steaua
În timp ce George Simion e prieten pe față cu Gigi Becali, Marcel Ciolacu susține cauza FCSB-ului.