Poveste de groază

Publicat în Dilema Veche nr. 837 din 5 - 11 martie 2020
Poveste de groază jpeg

În Jurnalul Vestului Sălbatic, volumul pe care l-am publicat în 1999 (rezultat din experiența americană a sussemnatului), există un capitol dedicat „vampirismului“ din Lumea Nouă. Am redactat respectivele pagini – îmi amintesc cu exactitate – în octombrie 1993, de Halloween, sărbătoare, cum se știe, cu mare popularitate peste Ocean și nu numai. De ce mi-a venit să scriu tocmai atunci despre vampiri? Nu pentru a mă conforma tradiției locale, cu siguranță. „Costumele“ grotești, afișate de americani în „seara morților“, nu au reușit să mă fascineze: le-am considerat, rețin precis, complet ridicole. În plus, abia ieșit din comunism, dețineam o competență „vampirologică“ neînsemnată, redusă la romanul „întemeietor“ al irlandezului Bram (Abraham) Stoker și la cîteva filme stupide, văzute, în copilărie, „la video“. E adevărat, interacționasem și cu varianta regizorală „draculinică“ a lui Francis Ford Coppola, dar ea nu mi se păruse defel o capodoperă (așa cum se străduiau să o caracterizeze snobii anilor ’90). Rememorez că, înainte cu un an, în 1992, în sala de cinema, la premiera românească a peliculei mult mediatizate, chiar izbucnisem într-un rîs nestăvilit (spre oroarea celorlalți spectatori, profund concentrați pe urmărirea complicatului scenariu horror) în momentul cînd protagonistul (jucat penibil de un actor altfel talentat – Gary Oldman) s-a prezentat, îngrozitor de caraghios, drept „Draculea“. Altceva mă frapase, în America anilor 1993 și 1994, împingîndu-mă să fac notații în „jurnal“: seriozitatea netulburată cu care yankeii se raportau la vampiri, solemnitatea aproape ritualică pe care o afișau la simpla rostire a cuvîntului Transylvania.

Din acest unghi, am observat un amănunt demn de toată atenția. Prin medierea (incontestabilă) a imaginației lui Stoker, noi, românii, am reușit o performanță singulară – aceea de a coloniza „mitologic“ o țară imensă, precum Statele Unite. Realizasem, în 1993, că vampirul ardelean constituia personajul legendar prin excelență al Lumii Noi. Oamenii îl tratau cu interes și respect, fără a-i ironiza sau, Doamne ferește, a-i contesta istoricitatea din spatele mitului. Scriau tratate științifice și creau filme despre el, iar, la vremea Halloween-ului, copii, tineri și bătrîni se îmbrăcau, preponderent, „draculian“. Unii români au avut mult de cîștigat de pe urma menționatului exces de „mitologizare“. De pildă, Radu Florescu (un istoric, fără îndoială, respectabil) a cucerit, fundamental, toate audiențele americane abia cînd l-a explorat istoriografic pe Vlad Țepeș „Dracul“. Aidoma, un an-glist bucureștean, emigrat în SUA la începutul anilor ’60, Dumitru Mureșanu pe numele lui, a cîștigat o notorietate teribilă printre universitarii din Tucson, Arizona, prezentîndu-se, grav, ca „urmașul lui Dracula“. Bietul profesor (dornic pesemne de o integrare ușoară printre americani) aducea și „argumente“ în sprijinul amintitei ipoteze. Își ridica frecvent, demonstrativ, colțul drept al buzei superioare pentru a arăta interlocutorilor un amenințător canin încălecat. Am ajuns Fulbrighter la Catedra de Engleză din Tucson după cîțiva ani de la moartea lui Dumitru Mureșanu. Nu-l cunoscusem, însă faptul că-i eram compatriot mi-a asigurat o imensă prețuire în ochii foștilor săi colegi. Indubitabil, în sistemul lor de valori, cu „vampirii valahi“ trebuia să te porți mereu foarte bine.

Apoi, prin 1995-1996, am aflat despre un caz șocant, ce ducea „seriozitatea“ draculiană mult mai departe, către ceea ce s-ar fi putut descrie în alți termeni, termeni severi precum „nebunie“ ori „demență“. Un băiat de 17 ani, Rod Ferrell, a înființat „un cult vampiric“. Tînărul se credea prinț al întunericului (în vîrstă de jumătate de mileniu) cu numele „Vesago“, consumator de sînge și, totodată, maestru al practicilor demonice. Problema a venit din faptul că sceleratul a avut succes la adolescenți. Numeroși copii dezorientați au aderat la „sectă“, acceptînd, fără să crîcnească, poveștile lui Vesago (ei înșiși au primit „nume“ vampirice, de o dezarmantă lipsă de imaginație: pe unul îl chema nici mai mult, nici mai puțin, decît… Nosferatu!). Și-au băut unii altora sîngele, și-au părăsit familiile și s-au dedat la tot felul de năzbîtii. La apogeul delirului „vampiric“, i-au ucis pe părinții uneia dintre membrele grupului (cu acordul ei, bineînțeles), într-un soi de ceremonial inițiatic. Astăzi se află cu toții în închisoare, executînd sentințe de detenție pe viață. Adesea avem tendința să spunem că savanții lasă dezastre în urma lor prin invențiile care le sînt deturnate în scop distructiv. Putem crede, la rigoare, că și filozofii au capacitatea de a genera catastrofe pe termen lung (a se vedea cazul lui Karl Marx). La scriitori însă nu te-ai gîndi niciodată. Și totuși, iată-l pe Stoker, prozatorul marginal și necreditabil, apt să sucească mințile multor generații de americani. Cu un roman care, culmea, mai este și de o deprimantă, sfidătoare, deranjantă mediocritate.

Codrin Liviu Cuțitaru este profesor la Facultatea de Litere a Universității din Iași. Cea mai recentă carte publicată: romanul Scriptor sau Cartea transformărilor admirabile, Editura Polirom, 2017.

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Parteneri

Imparateasa Irina jpg
Împărăteasa care a condus un imperiu! A urcat pe tron în urma câștigării unui concurs de frumusețe
Împărăteasa Irina rămâne model de curaj și tărie. Într-o lume condusă de bărbați, a avut curajul să repună în Biserici icoanele. De aceea, peste veacuri, a rămas drept „Sfânta Irina – Împărăteasa icoanelor”. A fost conducătoarea Imperiului Bizantin între anii 797 și 802.
Ilie bolojan PNL jpg
Ilie Bolojan anunță noi restructurări în Senat: „De la 796 de posturi în total vom avea aproximativ 618 posturi"
Președintele Senatului, Ilie Bolojan, a prezentat marți, într-o conferință de presă, un plan de reorganizare a instituției, care va implica o reducere semnificativă a personalului și economii substanțiale la bugetul Senatului.
vlad oprea sinaia  jpg
Percheziții la vila cu stradă proprie a primarului din Sinaia. Ancheta are legătură și cu un castel pe care l-ar deține Vlad Oprea în Franța
Procurorii DNA fac percheziţii la locuințele primarului din Sinaia Vlad Oprea. Edilul urmează să fie adus la Bucureşti pentru audieri, fiind suspectat de fapte de corupţie.
Gogosi pufoase la cuptor jpeg
Cum se fac gogoșile fără făină. Doar 2 ingrediente îți sunt necesare
Cine nu iubește gogoșile? Cu siguranță, micuții nu pot rezista unei gogoși calde, pufoase și aromate, mai ales atunci când sunt umplute cu ciocolată sau acoperite cu topping-uri delicioase.
Joaquin Phoenix şi Lady Gaga sunt selectaţi la categoriile pentru cele mai slabe interpretări Foto IMDB jpg
„Joker: Delir în doi” a fost nominalizat la şapte premii Zmeura de Aur. Lista celor mai proaste filme de la Hollywood
„Joker: Delir în doi” a fost nominalizat, marţi, la şapte premii Zmeura de Aur. De asemenea, Joaquin Phoenix şi Lady Gaga, cei doi actori care joacă rolurile principale în film, sunt selectaţi la categoriile pentru cele mai slabe interpretări.
Femeie care iese pe usa casei FOTO Shutterstock
Lucrul pe care trebuie să-l pui la intrarea în casă pentru ca în locuință să domnească fericirea, norocul și iubirea
Intrarea într-o casă este, în multe culturi, considerată un loc sacru, o barieră între exterior și interior, care influențează energia care pătrunde în locuință.
Cătălin Avramescu, foto Facebook jpg
Profesorul Cătălin Avramescu și-a retras candidatura de la alegerile prezidențiale. „E o chestiune de familie. Am mintea în altă parte acum”
Profesorul universitar Cătălin Avramescu, cel care recent și-a anunțat cadidatura la alegerile prezidențiale, a anunțat că se retrage din cursă. Anunțul a fost făcut public pe pagina sa de socializare.
mere_shutterstock 503835511 jpg
Ce se întâmplă cu colesterolul tău dacă mănânci mere zilnic?
Colesterolul ridicat este o problemă majoră pentru mulți adulți, afectând aproximativ unul din zece oameni cu vârsta de peste 20 de ani, în țările dezvoltate.
Masini de politie jpg
Poliția Română, licitație pentru RCA-ul mașinilor din dotare. Ce condiție a impus
Inspectoratul General al Poliției Române (IGPR) a lansat o licitație pentru asigurarea RCA/Carte verde a peste 900 de autovehicule din dotare, contract estimat la peste un milion de lei (fără TVA).