POSDRU, un scandal şi o dilemă

Publicat în Dilema Veche nr. 432 din 24-30 mai 2012
Bruxelles ul sună trezirea pentru feudalii de la Bucureşti jpeg

Ştirea este clară şi seacă. România este la un pas de a pierde în acest an 100 de milioane de euro şi 1,1 miliarde, în anul următor, ca urmare a suspendării de către Comisia Europeană a plăţilor pentru Programul Operaţional Sectorial pentru Dezvoltarea Resurselor Umane (POSDRU).

Şi cîteva mici clarificări: în februarie, Comisia anunţase Bucureştiul că întrerupe plăţile aferente POSDRU din cauza unor nereguli constatate în desfăşurarea programelor. Un audit realizat de autorităţile române a scos în evidenţă greşelile şi a propus măsuri pentru remedierea problemelor apărute în unele proiecte, astfel că, la începutul lui aprilie, plăţile au fost reluate.

Numai că, între timp, un control – realizat, de această dată, de Comisia de la Bruxelles – a scos în evidenţă, se pare, probleme sistemice. Spunem „se pare“, întrucît nimeni nu a văzut pînă acum raportul celor de la Bruxelles. Iar premierul Ponta, care a făcut luni anunţul pe un ton grav, nu fusese informat oficial de către Comisie. Se pare însă că suspendarea plăţilor este iminentă, fapt confirmat şi de ministrul Afacerilor Europene, Leonard Orban.

O precizare: dacă în februarie-martie a fost vorba de o întrerupere, acum vorbim de o suspendare. Ceea ce, potrivit limbajului sec al Comisiei Europene, este un pas în direcţia rea. După suspendare poate urma dezangajarea, adică pierderea cu totul a sumelor alocate.

De aici încolo, terenul devine un pic alunecos. În primul rînd că tonul pe care premierul Ponta a făcut dezvăluirile nu poate fi înţeles în afara perioadei electorale pe care o traversăm. Într-adevăr, auditul european se referă la perioada 2010-2011. Iar „muniţia“ din mîna liderului PSD pare a fi de bună calitate, ceea ce explică reacţia încurcată a fostului ministru al Muncii, Sulfina Barbu.

Nu este pentru prima dată cînd despre POSDRU se spun lucruri urîte. Acest program a venit pur şi simplu mănuşă celor puşi pe sifonat fonduri europene. Bani mulţi, 3,5 miliarde de euro, acordaţi după principiul „primul venit, primul servit“, pentru programe de pregătire a resurselor umane. Aşa şi-au făcut loc proiecte fantasmagorice, multe şi mărunte, în care femei de peste 60 de ani urmau cursuri pentru salvamari. Sau în care tineri defavorizaţi din mediul rural, unii care de-abia ştiau să scrie bine româneşte, erau pregătiţi să-şi dezvolte abilităţile de comunicare. Cum balta s-a dovedit bogată în peşte, beneficiarii şi-au şi asigurat salarii de manageri din sectorul bancar, unii dintre ei cumulînd atîtea proiecte, încît orele de lucru zilnice depăşeau bine de tot 24 de ore.

„Acolo nu mai sînt relaţii transpartinice. Acolo este România“, spune un înalt responsabil guvernamental, încercînd să descrie situaţia din cadrul POSDRU. Profesori de toate gradele, din şcoli, licee şi universităţi, lideri sindicali, inspectori, funcţionari locali şi ministeriali, cu toţii şi-au dat mîna în această horă. Aşa se explică faptul că, şi să vrea să rupă pisica, membrii Guvernului par mai curînd legaţi de mîini şi de picioare. Le-ar rămîne doar „şansa“ blocării cu totul a programului şi reacreditarea Agenţiei de Management. Ceea ce ar însemna pierderi financiare sigure, dar măcar ar putea să ne asigure mai multă credibilitate în ochii instituţiilor europene. Dar şi aici este o problemă: proiectele deja aprobate de autoritatea de management sînt deja contracte valabile şi trebuie plătite, chiar cînd beneficiarii şi-au pus din burtă salarii de 10.000 de euro pe lună. Iar dacă nu plăteşte Comisia, va trebui să plătească România – cum s-ar spune, ne vom finanţa noi pe noi. Doar un şir lung de procese ar putea clarifica lucrurile, undeva pe la Sfîntu-aşteaptă.

Adevărul este că nici nu se putea un moment mai prost pentru izbucnirea unui asemenea scandal – fiindcă un scandal este, şi încă de proporţii europene. La Bruxelles ne aflăm în mijlocul „negocierilor sîngeroase“ pentru bugetul 2014-2020. Percepute la Bucureşti drept „niveluri minime accceptate“, propunerile Comisiei Europene sînt văzute în capitalele marilor state contributoare mai degrabă ca extravagante, în această perioadă de criză. Un lucru e cert: liderii de la Berlin, Londra, Haga şi din alte capitale care contribuie din greu la finanţarea politicilor Uniunii nu le pot prezenta electoratelor proprii altceva decît un buget european mult amputat. De ce să contribuim noi la finanţarea mafiilor din Estul Europei? – se întreabă tot mai mulţi cetăţeni ai „vechii Europe“, apăsaţi de criză. E clar, dacă vor fi operate reduceri – şi vor fi – acestea vor viza şi politica de coeziune.

Imaginaţi-vă ce ar însemna izbucnirea la Bruxelles a unui scandal cu românce de-abia ieşite la pensie, urmînd cursuri de salvamari pe banii contribuabilului european! Ce marfă de primă calitate pentru tabloidele din Marea Britanie! Ce-ar mai rîde ei, ţinîndu-se de burtă de „prietenii coeziunii“, grupul de ţări beneficiare ale Bugetului UE, iniţiat chiar de România! Şi nu doar România ar fi pusă în cauză, ci întreaga Comisie, întreaga „birocraţie de la Bruxelles“ care a permis ca asemenea abuzuri să aibă loc.

Astfel că, la Bucureşti, se găsesc şi voci care înclină spre o punere a batistei pe ţambal, pentru a minimiza pierderile. Adică, Ponta ar fi făcut mai bine să se uite la consecinţele europene ale scandalului, şi nu la interesul său electoral de a lovi în fosta administraţie PDL. „În definitiv, cîţi sînt cei care şi-au fixat salarii de 10.000 de euro? Puţini! Pe aceia să-i dea de exemplu şi să lase restul proiectelor să meargă“ – afirmă cineva din sistem.

Ar fi o rezolvare dîmboviţeană, care ar conveni însă şi multor urechi sensibile de pe la Bruxelles – dar ar fi încă un mod de a ne fura căciula. Să o facem, spre „liniştea“ negocierilor pentru bugetul european? Aceasta chiar că este o dilemă! 

Ovidiu Nahoi este realizator de emisiuni economice la The Money Channel.

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Parteneri

Cum poate magneziul reduce simptomele sindromului premenstrual la femei jpg
Chimicalele care ne pun în pericol specia. Sunt peste tot în jurul nostru și pot fi responsabile pentru infertilitatea femeilor
Specialiștii în sănătate publică au descoperit că toate chimicalele care ne înconjoară, în lumea contemporană, au efecte tăcute dar devastatoare asupra sănătății femeilor, în special. Acestea se manifestă mai ales în lipsa de fertilitate, dar și în apariția unor boli foarte grave.
lingouri aur jpeg
Goana după aur: românii își pun economiile la adăpost de inflație
Aurul este adesea considerat un refugiu sigur în timpurile de incertitudine economică și criză financiară, vânzările din țara noastră înregistrând o creștere importantă în prima jumătate a anului, când românii au cumpărat cu 60% mai mult față de perioada similară a anului trecut.
Geoagiu Băi, cascada clocota, germisara  Foto Daniel Guță  ADEVĂRUL (15) jpg
Zece locuri din România care au păstrat moștenirea romană. Unde începea „drumul de la capătul lumii” spre Roma
Ruinele așezărilor romane împânzesc România, iar moștenirea arhitecturală lăsată de antici este diversă și valoroasă. Locuri ca Sarmizegetusa, Roșia Montană sau Drobeta arată amprenta puternică lăsată de romani în aceste ținuturi.
Nicolae Ceauşescu în vizită de lucru la Fabrica de confecţii din Focşani (© „Fototeca online a comunismului românesc”, cota: 41/1970)
Pericol strategic. Ce se întâmplă când școala taie legătura cu identitatea națională
Învățământul a fost, de la începuturile sale, calibrat pentru a forma muncitori în fabrici și uzine. Odată cu era post-industrială e nevoie și de o reformă a educației, însă este periculoasă scoaterea materiilor școlare despre neam, cetățenie, morală colectivă, susține analistul Hari Bucur-Marcu.
acesti oameni au noroc la bani, foto shutterstock jpg
Cum au apărut banii și de ce a fost nevoie de ei. Povestea unei invenții care a schimbat lumea
Într-o lume în care cumpărăturile online, criptomonedele și cardurile contactless domină tranzacțiile zilnice, e ușor să uităm cât de revoluționară a fost apariția banilor în istoria omenirii. Dar de unde au pornit, de fapt, banii și ce nevoie aveau oamenii de ei?
Baterie Patriot FOTO profimedia  jpg
Culisele planurilor lui Trump privind trimiterea unor rachete Patriot în Ucraina
După ce s-a consultat timp de câteva zile cu consilieri și lideri europeni, președintele american Donald Trump s-a angajat să trimită imediat zece rachete Patriot Ucrainei, relatează Axios, citând surse.
dentist istock jpg
Românii renunță la dentist din cauza scumpirilor. Avem doar 35 de cabinete stomatologice de stat în toată țara
La jumătatea anului, domeniul stomatologic din România resimte tot mai acut presiunea instabilității socio-economice. Traiul mai scump al vieții și incertitudinea generată de majorarea taxelor determină românii să renunțe sau să amâne pe termen lung intervențiile complexe.
Gara Burdujeni7 jpg
Care este, de fapt, cea mai frumoasă gară din România. Este monument istoric și a fost orfelinat
În nord-estul țării, ascunsă în orașul Suceava, se află o adevărată bijuterie arhitecturală și istorică: Gara Suceava – Burdujeni.
Plasture inteligent care vindecă răni cu ajutorul luminii solare fără antibiotice Foto Cell com dms jpg
Plasturele care vindecă rănile cu ajutorul soarelui – fără antibiotice
Plasture inteligent activat de lumina soarelui, care reduce bacteriile fără antibiotice. Invenție spaniolă ce promite tratamente eficiente și sigure pentru răni, prevenind infecțiile prin terapie fotocatalitică.