Populiștii nu (mai) sînt o excepție

Publicat în Dilema Veche nr. 1025 din 30 noiembrie – 6 decembrie 2023
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg

„Nu e chiar cel mai bun început”, spune Geert Wilders, proaspătul cîștigător al alegerilor din Olanda după ce unul dintre principalii săi negociatori în eforturile de formare a unei coaliții de guvernare a demisionat, fiind fost acuzat de corupție. Cu toate astea, Wilders încă speră să conducă Guvernul după ce ani de zile s-a situat la dreapta extremă a spectrului politic și devenind de-a lungul anilor una dintre principalele figuri publice europene angajate în activismul anti-islamic și anti-imigrație. Liderul Partidului pentru Libertate (PVV) respinge eticheta de extremist ce îi este adesea atribuită de adversari și se descrie ca un liberal de dreapta. 

Tipic, negocierile pentru o coaliție de guvernare în Olanda durează foarte mult, uneori sute de zile, iar pentru Wilders misiunea e chiar mai dificilă decît a predecesorilor săi pentru că VVD – principalul partid al actualei coaliții – a anunțat că nu va ocupa posturi în noul guvern, neexcluzînd totuși o susținere parlamentară condiționată. 

Dincolo de manevrele politice obișnuite, victoria populiștilor la alegerile olandeze a provocat aceeași reacție de îngrijorare care devine aproape clișeu ori de cîte ori un partid al dreptei dure din vreo țară europeană ajunge să obțină un rezultat bun în alegeri. Întrebările despre soarta Uniunii Europene (Wilders promovează un referendum pentru ieșirea țării din blocul comunitar), acuzațiile de extremism și evocarea drobului de sare fascist au devenit aproape un clișeu. 

Problema e că, în ciuda tuturor acestor avertismente, ascensiunea populiștilor și a extremei drepte a depășit de mult faza unor evenimente punctuale, locale și pasabile. E din ce în ce mai evident că Europa trece printr-o transformare politică pentru care indignarea obositoare și stridentă și SF-urile distopice cîștigătoare de premii literare nu mai sînt suficiente. 

Sînt locuri în care se încearcă răspunsuri. Unele de-a dreptul stupide, cum e cazul Germaniei unde, în urmă cu cîteva luni, s-au făcut auzite cereri ferme de scoatere în afara legii a AfD, o formațiune populistă care a devenit vizibilă după crizele succesive ale ultimelor două decenii – cea financiară și, apoi, cea a refugiaților. AfD se situează pe locul doi în sondaje, iar logica cordonului sanitar aplicată de sistemele politice din statele europene (partidele centriste fac coaliții care exclud constant populiștii de la guvernare) nu prea mai funcționează, o dovadă curentă fiind Olanda. Foarte probabil, dacă o cerere de scoatere a AfD în afara jocului va ajunge la un moment dat pe masa judecătorilor, ea va fi respinsă – cu toată tradiția ei de interzis partide, Germania actuală e totuși mai democrată decît oricînd în trecut. Rezolvarea unui impas democratic cu mijloace nedemocratice n-a fost niciodată o soluție. Însă simplul fapt că acesta este un subiect de discuție spune mai multe despre adversarii AfD decît despre derapajele (reale și nefericite) ale populiștilor germani. 

În Austria, un alt partid, numit al Libertății, conduce în toate sondajele de opinie cu aproape 30% intenție de vot, în Suedia „Democrații” sprijină Guvernul din Parlament, în Franța Marine Le Pen se apropie vertiginos de președinție. Nu cred că mai are rost să îi amintesc pe Viktor Orbán din Ungaria sau pe Robert Fico al Slovaciei. Exemplele pot continua. O concluzie se impune de la sine: curentul izolaționist-suveranist care a debutat odată cu Brexit-ul din 2016 nu numai că nu mai e o excepție bizară, ci o realitate prezentă în mai toate statele de pe continent. Aceste partide nu au o agendă comună în afară de aceea a desființării în diverse grade a aranjamentelor actuale. Ceea ce le unește, dacă le unește ceva, este succesul, iar acest succes este bazat peste tot pe refuzul partidelor „clasice” de a-și admite greșelile (eliminarea energiei nucleare în Germania, de exemplu). Centrul politic suferă de un fel de încremenire ideologică (sau lene intelectuală, dacă vreți) care îl face să nu își pună întrebări asupra propriilor decizii și să nu ia în serios temerile populației. Sau, atunci cînd o face, să răspundă cu slogane care nu sînt urmate și de politici publice utile.

Prețul energiei, imigrația, schimbările culturale prea bruște provoacă inevitabil anxietăți și reacții de respingere care, după o vreme, se transformă în acțiune politică. Dacă trebuie definită atitudinea partidelor de centru, atunci probabil cuvîntul potrivit ar fi aroganța. Elitele politice europene sînt încă prea sigure că populația nu vrea să riște nimic, că tranzacția dintre aleși și alegători care a funcționat pînă acum este încă valabilă. Sondajele și alegerile din ultimii ani ne arată totuși altceva. Haina călduroasă a Europei începe să arate semne de uzură, cusăturile se rup, confortul termic dispare. Ca să parafrazez un poet român, confruntați cu frigul, democrații europeni încearcă să aresteze clima. 

Și nu, soluția nu e să împrumute limbajul extremiștilor de toate culorile. În aproape toate cazurile cînd așa ceva s-a întîmplat, oamenii au preferat originalul copiei. 

Nu e cel mai bun început, spune Geert Wilders. Dacă ne uităm unde era tipul său de discurs acum 10 sau 15 ani, afirmația asta poate părea aproape ironică. Partide ca al domniei-sale nu puteau spera atunci la aproape nimic. Zilele astea sînt aproape să obțină totul. 

Teodor Tiță este gazda podcast‑ului În Centru pe care îl puteți asculta pe oricare dintrplatformele de distribuție (Apple, Spotify, Google etc.): https://open.spotify.com/show/5jSN6amOtenIsHn23aoOLQ

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Adevarul.ro

image
Adevărul despre Moscova lui Putin, dezvăluit de un vlogger român din Rusia. „Vă spun după 20 de ani de trai aici“ VIDEO
Moscova este o perlă a Rusiei, cel puțin la prima vedere, dar cu o mulțime de defecte. O spune un vlogger român care trăiește acolo de 20 de ani și analizează această metropolă.
image
Un om de știință a elucidat misterul „blestemului faraonului”. Ce i-a ucis pe cei care au deschis mormântul lui Tutankhamon
Un om de știință susține că a descoperit cauza „blestemului faraonului”, despre care se spune că a ucis mai mult de 20 de persoane care au deschis mormântul regelui Tutankhamon în 1922.
image
Moartea în chinuri a inginerului Ursu, Navalnîi de România. Cum acoperă statul român crimele securiștilor VIDEO
Inginerul Gheorghe Ursu a fost închis și omorât de comuniști pentru că a îndrăznit să prezinte lumii întregi planul criminal de reclădire a Bucureștiului după cutremurul din 1977. La aproape 40 de ani de la moartea lui, fiul său, Andrei Ursu, încă mai caută dreptatea pe care statul român i-o refuză.

HIstoria.ro

image
Justiția în România secolului al XIX-lea
Evoluția Ministerului Justiției urmărește, în linii mari, evoluția administrației autohtone, dar și pe cea a societății românești, în ansamblul său.
image
Operațiunea Barbarossa. 84 de avertizări cu privire la invazia germană, ignorate de Stalin
Pe 22 iunie 1941, Germania a invadat URSS în urma Operațiunii Barbarossa. Deși au primit numeroase avertizări din partea serviciilor de informații, Stalin și Uniunea Sovietică au fost luate prin surprindere.
image
Momentul abdicării lui Cuza: „În ochii lui n-am văzut niciun regret, nicio lacrimă”
Nae Orăşanu, om de încredere la Palat, îi comunicase principelui A.I. Cuza că „se pregătea ceva”.