Polițiști

Publicat în Dilema Veche nr. 965 din 6 octombrie – 12 octombrie 2022
Comunismul se aplică din nou jpeg

Am povestit recent despre șoselele de prin Europa și din alte părți care m-au încîntat, speriat sau enervat, dar ar fi cîte ceva de spus și despre polițiștii pe care i-am întîlnit de-a lungul timpului pe aceste șosele. Îmi aduc aminte de un turc, de exemplu, care a oprit-o pe soția mea pentru că o văzuse călcînd linia continuă pe un drum de munte. Foarte zîmbitor și amabil, cu uniforma lui care pe atunci mi se părea mai degrabă civilă, s-a mulțumit imediat cu o hîrtie de cinci dolari.

Un polițist austriac m-a oprit pe lîngă Innsbruck. Acolo e o lungă porțiune în care, deși autostrada e foarte bună, indicatoarele electronice afișează o restricție de viteză, despre care am aflat că ar avea scop ecologic (adică mașinile care merg cu maximum 100 de kilometri la oră ar emite mai puține noxe decît dacă ar circula cu 130). Ei bine, eu am ignorat rațiunile astea și am mers cu viteza permisă pe orice altă autostradă. Cînd am trecut pe lîngă o mașină de poliție, mi-am zis că dacă are radar m-am fript. Cum nu s-a întîmplat însă nimic, mi-am continuat drumul cu aceeași viteză. „Am scăpat”, mi-am zis. După încă vreo zece kilometri, am trecut pe lîngă altă mașină de poliție care stătea retrasă într-o parcare, greu vizibilă. Aveam aceeași viteză, iar de data asta au pornit după mine și m-au tras pe dreapta. Polițistul, cu barbă, mi-a spus în engleză că știe că am trecut pe lîngă colegii lui cu o viteză care o depășea cu 30-40 de kilometri la oră pe cea legală. Mimica lui dădea de înțeles că o dată s-ar fi închis ochii. Acum însă, spunea el, am trecut și pe lîngă el cu aceeași viteză. „E un pic cam mult”, a zis. S-a uitat apoi în spatele mașinii cu o oarecare simpatie la cei doi copii care stăteau acolo. M-a amendat cu 30 de euro și mi-a dat chitanță. După așa o procedură elegantă, m-am simțit de-a dreptul obligat să străbat restul Austriei în cea mai corectă manieră cu putință.

Altă dată, în urmă cu mai bine de 15 ani, abia intrați în Franța, după ce tocmai trecuserăm de frontiera Germaniei și ne bucuram de confortul dispariției controalelor la graniță, ne-am trezit că un echipaj de poliție ne-a barat drumul, făcîndu-ne semn să oprim pe dreapta. Nu greșiserăm cu nimic, dar de bună seamă că numărul românesc era ceva mai puțin obișnuit pentru ei. Ne-au cerut actele și erau pe cale să devină chițibușari, întrebînd de extinctor, trusă medicală și alte asemenea lucruri cînd, brusc, unul dintre ei l-a tras de mînecă pe celălalt, făcîndu-l atent la o mașină care se apropia. Ne-au făcut semn să plecăm și pur și simplu s-au repezit să oprească acel autoturism care avea număr polonez. Pe atunci, în Europa occidentală circula psihoza instalatorului polonez, care venea, chipurile, să ia locurile de muncă ale francezilor, germanilor ori englezilor. Polițiștii francezi s-au „orientat” potrivit vremurilor. Era, bineînțeles, mai important să-l chestioneze pe polonez decît să-și piardă vremea cu niște ciudați de români.   

Mai de curînd, traversînd Bosnia-Herțegovina, am dat peste un cuplu de polițiști gen Stan și Bran. M-au oprit invocînd o contravenție creată artificial (erau acolo niște semne de circulație care se băteau cap în cap). Era clar că voiau bani și părea o aventură să te pui cu poliția dintr-așa un stat. Cînd însă le-am întins o bancnotă de zece euro s-au speriat. Au zis că ei nu vor decît să mă ajute. Au început un balet curios și mi-au cerut pașaportul, dar nu voiau să-l ia nici pe acela. În final ne-am lămurit că ideea era să punem banii în pașaport ca ei să-i poată lua, la fereală de cine știe ce camere de filmat sau ochi or fi fost pe acolo. La urmă, cu un aer secretos, mi-au dezvăluit că trebuie să fim atenți fiindcă la vreo  cîțiva kilometri mai încolo, în drumul nostru, era plasat un radar al poliției.      

În fine, ajung la polițiștii din Bulgaria. În anii ’90, cînd traversam țara lor înspre Turcia sau Grecia, păreau de coșmar. Odată m-au oprit pe un drum larg, cu două benzi pe sens, la intrarea în Varna, reproșîndu-mi că am avut 45 de kilometri la oră deși limita era de 40 la oră. Conduceam un Mercedes vechi și de împrumut, care-i atrăgea însă ca becul pe insecte. Evident că nu voiau decît mită. Cu 5 sau cel mult 10 dolari, te lăsau să pleci. La un moment dat, am văzut prin parbriz doi polițiști care stăteau de vorbă la marginea unei păduri, într-o parcare ușor depărtată de șosea. Zărind Mercedesul cu număr străin, unul dintre ei și-a luat repede bastonul de semnalizare și s-a îndreptat grăbit să-mi taie calea. Eu am accelerat și am reușit să trec de el înainte să apuce să iasă la șosea. Gestul lui amplu, de dezamăgire că „m-a scăpat” și pe care i l-am văzut în oglinda retrovizoare, m-a amuzat teribil. De prisos să spun că nu încălcasem nici o regulă. Altă dată, tot prin acei ani, mergeam spre Grecia cu un autocar. La un moment dat, din sens opus a apărut o Lada bulgărească cu însemne de poliție. Văzînd autocarul cu număr grecesc au început să strige prin megafon: „Fanta, Fanta, Fanta!”. Înțelegînd imediat despre ce e vorba, șoferul autocarului a oprit, a coborît și a extras din compartimentul de bagaje un bax cu Fanta de lămîie, pe care l-a înmînat polițiștilor fericiți. Era un soi de vămuire.

Credeam că asemenea obiceiuri de prin țara vecină au dispărut. Poate s-or mai fi rărit, dar acum vreo trei ani, într-o dimineață pe cînd nici nu răsărise încă soarele, undeva pe o șosea pustie de pe lîngă Sofia, ne-a oprit din senin un polițist cu capul cît ceafa și în rest numai o burtă. Scuipa non-stop coji de semințe și voia neapărat 50 de euro, chiar dacă nu reușea să ne explice motivul în vreo limbă mai cunoscută. De cînd cu Uniunea Europeană, tarifele sînt mai mari.

640px Boulevard Unirii jpg
Cu mîndrie despre România, cu luciditate despre români
România va construi și spitalele regionale și municipale (este greu de spus cînd), pentru că dacă acum este moda stadioanelor, cu siguranță va veni și cea a spitalelor.
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg
Dependența de China
În discursul despre care aminteam mai devreme, Rishi Sunak propunea ca relațiile cu China să fie guvernate de acum înainte de un „pragmatism robust”.
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
Nota testamentară a lui Constantin Noica
S-au găsit, inevitabil, și hermenuți subtili, care să extindă „marasmul” nicasian asupra „discipolilor”.
Frica lui Putin jpeg
Dr.
Bine, dar de ce totuși au nevoie să-și pună la rever acest păcătos de dr.? Vanitate?
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
Doar educația...
Și eu cred că responsabilitatea, respectul pentru ceilalți și hărnicia sînt valorile fundamentale pe care trebuie să le insuflăm celor ce vin după noi.
m simina jpg
Primul SMS din istorie
Fix treizeci de ani, așadar, de la primul mesaj scurt trimis (Short Message Sent) din istorie.
Iconofobie jpeg
Un demon atipic
Ambii reprezintă niște „realități” abstracte, imprecise, încărcate de mister și neclaritate semantică.
„Cu bule“ jpeg
Șofer de duminică
Popularitatea expresiei se reflectă în extinderea tiparului la alte ocupații.
HCorches prel jpg
Voi știți formula permanganatului de potasiu?
Așa era ea, o profesoară severă din cale-afară, la orele căreia nu se auzea nici musca.
radu naum PNG
Putem să vorbim despre un campionat prea mondial de fotbal?
Un minunat Panama-Oman va putea fi savurat la viitoarea Cupă Mondială. Sau un Brazilia – St. Kits şi Nevis, acolo să vezi distracţie! Nu s-au gîndit rău venerabilii.
p 7 WC jpg
Evitabila creștere a extremei drepte germane
Dar nu și în Germania, unde partidul de extremă dreapta Alternative für Deutschland (AfD) are, deocamdată, un succes neînsemnat.
Comunismul se aplică din nou jpeg
De ce se opune Austria
Mi-am adus aminte atunci și cum o cunoștință din Oetz mi-a explicat odată că pe văile mai dinspre Elveția mă puteam întîlni cu oameni nesuferiți și încuiați.
O mare invenție – contractul social jpeg
Subiect de drept și drept subiectiv (I)
În limba engleză, termenul subject a rămas fidel sensului etimologic de supus.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
Conferințele noastre, viitorul nostru
Cînd generația liceenilor de azi va ajunge la butoanele țării, sînt convins că ne va fi mai bine decît ne este acum!
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
Presa acum 85 de ani și azi
Nu mai e vorba de o slujbă publică, destinată să lămurească în vreun fel pe privitor.
Frica lui Putin jpeg
Condiția de înger
abandonînd umanitatea pentru un scurt răstimp, a împrumuta aripile de la îngeri.
AFumurescu prel jpg
Interesul și fesul
Dacă nu mă credeți, întrebați-vă prietenii de pe Facebook, Instagram, Twitter, TikTok și ce alte rețele „sociale” vor mai fi fiind. În lumea virtuală.
m simina jpg
Abraham Lincoln de Ziua Recunoștinței
Abraham Lincoln este primul președinte american care a salvat un curcan de la sacrificare, dar nu cu ocazia Zilei Recunoștinței, ci de Crăciun.
Iconofobie jpeg
Întîmplări întîmplătoare
„Întîmplările” sînt piesele unui puzzle imens ce creionează o imagine aflată dincolo de puterea noastră de cuprindere.
„Cu bule“ jpeg
Vechea gașcă
Originea cuvîntului nu a fost lămurită, deocamdată.
HCorches prel jpg
Nu-i cazul să renunți
Din fericire, chiar și în cadrul acestor formări pe care le mai susținem, constatăm că numărul acestor profesori este în scădere.
p 7 WC jpg
Libertate de expresie pentru cine?
Expresia lui Musk „într-o manieră sănătoasă” permite o gamă largă de interpretări, unele dintre ele foarte restrictive pentru libertatea de expresie.
radu naum PNG
Comunismul se aplică din nou jpeg
Bucureștiul văzut cu alți ochi
Bucureștiul acela, bombardat de americani și apoi și de germani, era încă frumos și bogat.

Adevarul.ro

iuri kovalciuk jpg
Mogulul de presă Iuri Kovalciuk, instigatorul lui Putin pentru războiul din Ucraina
Una dintre cele mai influente voci din spatele deciziei lui Vladimir Putin de a ataca Ucraina aparține unui miliardar de 71 de ani, care a susținut că războiul ar putea dovedi puterea Rusiei.
Submarinul Cetus  FOTO Guvernul Britanic png
Noul submarin-dronă, mândria armatei Marii Britanii. Cetus va domina spațiul de luptă subacvatic
Noul submarin de 18,7 milioane de dolari al Marinei Britanice va fi gata în 2024 și va contribui la „dominarea spațiului de luptă subacvatic”, transmite presa britanică.
GYORPLUSZ jpg
Presa maghiară, cucerită de fanii Rapidului la meciul cu Gyor. Cum i-a comparat cu fanii Japoniei de la Mondial
Presa maghiară a fost impresionată de comportamentul fanilor giuleșteni din timpul partidei dintre Gyor și Rapid, încheiată cu scorul de 32-30, în grupa B a Ligii Campionilor la handbal feminin.

HIstoria.ro

image
Una dintre cele mai spectaculoase descoperiri arheologice ale tuturor timpurilor
Fără îndoială, una dintre cele mai spectaculoase descoperiri arheologice ale tuturor timpurilor a fost scoaterea de sub cenușă a orașului roman Pompeii, redus la tăcere în vara lui 79 de erupția vulcanului Vezuviu.
image
Drumul spre Alba Iulia: Cum au ajuns românii la Marea Adunare Națională
Așa cum se înfățișează din literatura memorialistică, majoritatea delegaților ori participanților sosesc la Alba Iulia cu trenul. Numai cei din așezările aflate la distanțe mici călătoresc cu alte mijloace de transport.
image
Noiembrie 1918: O lume în revoluție
1918, așa cum este creionat de literatura memorialistică, este anul unei lumi în plină revoluție. Desfășurată de la un capăt la celălalt al continentului european, revoluția este inegală și îmbracă diverse forme.