Polițiști

Publicat în Dilema Veche nr. 965 din 6 octombrie – 12 octombrie 2022
Comunismul se aplică din nou jpeg

Am povestit recent despre șoselele de prin Europa și din alte părți care m-au încîntat, speriat sau enervat, dar ar fi cîte ceva de spus și despre polițiștii pe care i-am întîlnit de-a lungul timpului pe aceste șosele. Îmi aduc aminte de un turc, de exemplu, care a oprit-o pe soția mea pentru că o văzuse călcînd linia continuă pe un drum de munte. Foarte zîmbitor și amabil, cu uniforma lui care pe atunci mi se părea mai degrabă civilă, s-a mulțumit imediat cu o hîrtie de cinci dolari.

Un polițist austriac m-a oprit pe lîngă Innsbruck. Acolo e o lungă porțiune în care, deși autostrada e foarte bună, indicatoarele electronice afișează o restricție de viteză, despre care am aflat că ar avea scop ecologic (adică mașinile care merg cu maximum 100 de kilometri la oră ar emite mai puține noxe decît dacă ar circula cu 130). Ei bine, eu am ignorat rațiunile astea și am mers cu viteza permisă pe orice altă autostradă. Cînd am trecut pe lîngă o mașină de poliție, mi-am zis că dacă are radar m-am fript. Cum nu s-a întîmplat însă nimic, mi-am continuat drumul cu aceeași viteză. „Am scăpat”, mi-am zis. După încă vreo zece kilometri, am trecut pe lîngă altă mașină de poliție care stătea retrasă într-o parcare, greu vizibilă. Aveam aceeași viteză, iar de data asta au pornit după mine și m-au tras pe dreapta. Polițistul, cu barbă, mi-a spus în engleză că știe că am trecut pe lîngă colegii lui cu o viteză care o depășea cu 30-40 de kilometri la oră pe cea legală. Mimica lui dădea de înțeles că o dată s-ar fi închis ochii. Acum însă, spunea el, am trecut și pe lîngă el cu aceeași viteză. „E un pic cam mult”, a zis. S-a uitat apoi în spatele mașinii cu o oarecare simpatie la cei doi copii care stăteau acolo. M-a amendat cu 30 de euro și mi-a dat chitanță. După așa o procedură elegantă, m-am simțit de-a dreptul obligat să străbat restul Austriei în cea mai corectă manieră cu putință.

Altă dată, în urmă cu mai bine de 15 ani, abia intrați în Franța, după ce tocmai trecuserăm de frontiera Germaniei și ne bucuram de confortul dispariției controalelor la graniță, ne-am trezit că un echipaj de poliție ne-a barat drumul, făcîndu-ne semn să oprim pe dreapta. Nu greșiserăm cu nimic, dar de bună seamă că numărul românesc era ceva mai puțin obișnuit pentru ei. Ne-au cerut actele și erau pe cale să devină chițibușari, întrebînd de extinctor, trusă medicală și alte asemenea lucruri cînd, brusc, unul dintre ei l-a tras de mînecă pe celălalt, făcîndu-l atent la o mașină care se apropia. Ne-au făcut semn să plecăm și pur și simplu s-au repezit să oprească acel autoturism care avea număr polonez. Pe atunci, în Europa occidentală circula psihoza instalatorului polonez, care venea, chipurile, să ia locurile de muncă ale francezilor, germanilor ori englezilor. Polițiștii francezi s-au „orientat” potrivit vremurilor. Era, bineînțeles, mai important să-l chestioneze pe polonez decît să-și piardă vremea cu niște ciudați de români.   

Mai de curînd, traversînd Bosnia-Herțegovina, am dat peste un cuplu de polițiști gen Stan și Bran. M-au oprit invocînd o contravenție creată artificial (erau acolo niște semne de circulație care se băteau cap în cap). Era clar că voiau bani și părea o aventură să te pui cu poliția dintr-așa un stat. Cînd însă le-am întins o bancnotă de zece euro s-au speriat. Au zis că ei nu vor decît să mă ajute. Au început un balet curios și mi-au cerut pașaportul, dar nu voiau să-l ia nici pe acela. În final ne-am lămurit că ideea era să punem banii în pașaport ca ei să-i poată lua, la fereală de cine știe ce camere de filmat sau ochi or fi fost pe acolo. La urmă, cu un aer secretos, mi-au dezvăluit că trebuie să fim atenți fiindcă la vreo  cîțiva kilometri mai încolo, în drumul nostru, era plasat un radar al poliției.      

În fine, ajung la polițiștii din Bulgaria. În anii ’90, cînd traversam țara lor înspre Turcia sau Grecia, păreau de coșmar. Odată m-au oprit pe un drum larg, cu două benzi pe sens, la intrarea în Varna, reproșîndu-mi că am avut 45 de kilometri la oră deși limita era de 40 la oră. Conduceam un Mercedes vechi și de împrumut, care-i atrăgea însă ca becul pe insecte. Evident că nu voiau decît mită. Cu 5 sau cel mult 10 dolari, te lăsau să pleci. La un moment dat, am văzut prin parbriz doi polițiști care stăteau de vorbă la marginea unei păduri, într-o parcare ușor depărtată de șosea. Zărind Mercedesul cu număr străin, unul dintre ei și-a luat repede bastonul de semnalizare și s-a îndreptat grăbit să-mi taie calea. Eu am accelerat și am reușit să trec de el înainte să apuce să iasă la șosea. Gestul lui amplu, de dezamăgire că „m-a scăpat” și pe care i l-am văzut în oglinda retrovizoare, m-a amuzat teribil. De prisos să spun că nu încălcasem nici o regulă. Altă dată, tot prin acei ani, mergeam spre Grecia cu un autocar. La un moment dat, din sens opus a apărut o Lada bulgărească cu însemne de poliție. Văzînd autocarul cu număr grecesc au început să strige prin megafon: „Fanta, Fanta, Fanta!”. Înțelegînd imediat despre ce e vorba, șoferul autocarului a oprit, a coborît și a extras din compartimentul de bagaje un bax cu Fanta de lămîie, pe care l-a înmînat polițiștilor fericiți. Era un soi de vămuire.

Credeam că asemenea obiceiuri de prin țara vecină au dispărut. Poate s-or mai fi rărit, dar acum vreo trei ani, într-o dimineață pe cînd nici nu răsărise încă soarele, undeva pe o șosea pustie de pe lîngă Sofia, ne-a oprit din senin un polițist cu capul cît ceafa și în rest numai o burtă. Scuipa non-stop coji de semințe și voia neapărat 50 de euro, chiar dacă nu reușea să ne explice motivul în vreo limbă mai cunoscută. De cînd cu Uniunea Europeană, tarifele sînt mai mari.

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Parteneri

Bashar al-Assad FOTO EPA-EFE
Țara care i-a ajutat pe rebelii sirieni să-l îndepărteze de la putere pe fostul președinte Bashar al-Assad
Președintele sirian Bashar al-Assad s-a plâns ministrului iranian de Externe, în ultimele zile care au dus la înlăturarea sa, că o țară îi sprijină activ pe rebeli.
Smartphone cu aplicația TikTok FOTO Shutterstock jpg
TikTok a oferit Comisiei Europene informații privind alegerile din România. Executivul UE urmează să stabilească următorii pași
TikTok a răspuns Comisiei Europene în legătură cu situația alegerilor prezidențiale din România. Executivul UE urmează să analizeze răspunsurile înainte de a decide pași ulteriori, inclusiv sancțiuni, dacă este cazul.
image png
Silviu Prigoană și-a presimțit moartea? Ce declarații a făcut „Regina Întunericului”
A trecut mai bine de o lună de zile de la moartea lui Silviu Prigoană, iar noi detalii despre înmormântarea sa ies abia acum la suprafață. Gabriela Lucuțar, bună prietenă cu regretatul afacerist și patroana firmei de pompe funebre care s-a ocupat de fineraliile acestuia, face noi dezvăluiri.
romania mondiale jpg
Val de critici după tragerea la sorți a preliminariilor CM 2026. Românii, aspru criticați: „Sunt aroganți și lipsiți de respect”
România și-a aflat recent adversarele din preliminariile Campionatului Mondial 2026, fiind repartizată în grupa H alături de Austria, Bosnia și Herțegovina, Cipru și San Marino.
venice 2855264 1280 jpg
„Este ca o creastă punk în mijlocul Lagunei”: Unde a apărut cea mai nouă insulă din Europa?
În mijlocul lagunei venețiene, un fenomen unic a surprins atât comunitatea științifică, cât și pe localnicii care obișnuiau să viziteze această zonă de-a lungul anilor.
Isak Andic Foto Getty Images jpg
Fondatorul lanțului de modă Mango a murit la vârsta de 71 de ani, în urma unui incident petrecut pe munte
Isak Andic, fondatorul miliardar al lanțului de modă Mango, a murit sâmbătă într-un accident, potrivit companiei.
Marius Oprea FOTO Mediafax Foto Eduard Vinatoru jpeg
Marius Oprea, istoric, despre manipulare „Ești capabil să judeci tu, sau judecă Tik-tok-ul ori un cal alb pentru tine, tot aia e“
Istoricul Marius Oprea a explicat într-un interviu pentru „Weekend Adevărul“ că, spre deosebire de comunism, când nu puteai să îți exprimi în mod liber opiniile, în prezent, dacă nu ai discernământ și o cultură a faptelor, lași influencerii să aleagă pentru tine.
zurabisvili x png
Criza din Georgia se adâncește. Preşedinta în funcție refuză să părăsească postul şi îndeamnă la noi proteste
Premierul georgian Irakli Kobahidze a cerut demisia președintei Salomé Zurabișvili după alegerea unui nou șef al statului în Parlamentul de la Tbilisi.
Crin Antonescu FOTO FAcebook Antonescu
Crin Antonescu vrea ca viitorul preşedinte al Senatului să fie interimar la Cotroceni. „Se creează impresia că Iohannis stă cât vrea”
Crin Antonescu, fostul preşedinte al PNL, spune că „nu există nicio candidatură” a sa la alegerile prezidenţiale. Acesta a mai susținut că „ar fi ideal” ca viitoarea coaliţie de guvernare să aibă un singur candidat la prezidenţiale.