Politicieni la televizor

Publicat în Dilema Veche nr. 800 din 19-25 iunie 2019
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg

Sutele de mii de televizoare deschise în fiecare seară pe Antena 3 nu pot fi nici ignorate, nici fetișizate. Orice prezență în studiourile respectivei televiziuni, a oricărei televiziuni, trebuie să plece de la această banală observație – nici un politician român nu este ales pentru a reprezenta doar un segment de electorat. Pe de altă parte, nu e nici o tragedie dacă, după diverse calcule, respectivul politician decide că nu este în interesul său sau al publicului să fie prezent într-un loc anume. Cîtă vreme întrebările esențiale se pun, e irelevant locul în care se întîmplă dialogul. E doar un banal calcul de oportunitate.

Pe scurt, decizia unui partid sau a unei personalități publice de a participa sau nu la emisiuni de pe Antena 3 sau de aiurea nu spune mare lucru despre politicianul respectiv. Sigur, vor spune puriștii, dar A3 nu mai e de mult un jucător strict mediatic. E politic. Și ar avea dreptate pînă la un punct. Dar tocmai pentru că e un jucător politic, e și un jucător mediatic formidabil în ghemul de interese care gravitează întotdeauna în zona de putere românească. E aproape o tradiție ca premierii României, foști, actuali și viitori, să facă o vizită ritualică în acele studiouri. Unii dintre ei pleacă de acolo eroi, alții plictisesc pe toată lumea, unii se întorc, alții nu.

Ani de zile de acces în diverse zone ale Puterii au ajutat această stație de televiziune să își construiască un public loial. Accesul, abordarea unor subiecte inconfortabile, indiferente sau inaccesibile altora și o anume încăpățînare într-o direcție proprie au contribuit la profilarea A3 drept un soi de pol al conservatorismului sucit și ipocrit, cu schimbări bruște de direcție, fără ca pe figurile din prime-time să apară grimase de disconfort.

Faptul că A3 e un jucător major pe piața de media și mai ales în zona afacerilor curente e cert și de aici ar trebui să pornească orice discuție referitoare la boicotul producțiilor sale. Este și va fi imposibil de ignorat cîtă vreme își va menține acest statut.

Pe de altă parte, aproape toate eforturile A3 de a sprijini un candidat sau un partid s-au soldat cu eșecuri. Asta ar trebui să pună un pic în perspectivă importanța exagerată care i se acordă acestei stații. E relevantă, dar nu hotărîtoare.

Mult mai important decît prezența sau boicotul unei stații de televiziune e contextul în care se ia o astfel de decizie. Nu e nici un secret că fondatorul A3 a fost condamnat pentru o fraudă uriașă care nu a fost încă recuperată de stat. Ăsta un subiect pe care, invitați sau nu, politicienii ar trebui să îl abordeze cu încăpățînare. Discuția despre banii aceia care ar trebui să intre în bugetul public e esențială. Probabil ar rezolva de la sine și problema despre care vorbim aici. De asemenea, o discuție serioasă despre CNA și despre rolul mediilor publice ar ajuta cumva la clarificarea acestor dileme ieșite din neputință, relativizări și confuzie.

Poate ar merita discutat aici și tipul de comportament pe care vrem să îl încurajăm în viața publică românească. Chiar ratate sau rizibile, aparițiile politicienilor USR-PLUS la A3 sînt de preferat refuzului incalificabil al președintelui României de a oferi interviuri. Klaus Iohannis simte nevoia să emită proclamații către țară, dar niciodată să își explice deciziile în fața publicului. Aproape că îți vine să deplîngi absența unui festival al florilor de cireș sub înaltul patronaj al casei imperiale Iohannis.

În fapt, micuțul scandal care zguduie zilele astea USR-PLUS are sensul unei crize de creștere și dovedește o oarecare nesiguranță în rîndurile unui public care încă se formează și ale unor partide care sînt brusc obligate să facă față în liga mare. O parte dintre simpatizanții celor două se tem că, după alegerile europarlamentare, formațiunile pe care le sprijină încep să ia forma vasului în care sînt puse. Devin un soi de PSD sau PNL cu alte figuri. În prezența liderilor lor la A3, oamenii ăștia văd un început de conformism toxic și dezarmant. Ambiguitățile astea pot fi eliminate repede dacă discursul reprezentanților USR-PLUS se întoarce în zona de radicalism democratic și transparență pe care l-au practicat pînă la rezultatul din 26 mai.

Ar mai fi cîteva lucruri de spus despre apelul venit de la redacția Newsweek privind boicotarea celor care „legitimează“ prin prezență A3. Mărturisesc că, deși îi înțeleg resorturile, nu îi pricep utilitatea. Pînă la urmă, Newsweek e dator publicului propriu cu o fotografie cît mai exactă a actualității. A-ți refuza o parte dintre instrumentele pe care le ai la dispoziție doar pentru că ești exasperat mi se pare mai degrabă o copilărie de care probabil o să uităm repede. Nu mă îndoiesc că Newsweek se va descurca și fără interviuri cu Dragoș Pâslaru, Rareș Bogdan (PNL boicotează selectiv A3, presupun că în zilele impare) sau alții care mai apar acolo. Dar la ce i-ar folosi?

Ciudățenia – sau ironia, dacă vreți – e că, încercînd să militeze pentru un climat public mai curat, Newsweek adoptă exact atitudinea Antenei 3. Se folosește de acest levier al accesului la public pentru a forța deciziile unor politicieni. Într-o lume în care principalul publisher al planetei și al țării e Facebook, asta e, din punctul meu de vedere, o dublă greșeală. 

Teodor Tiţă este jurnalist. Îl puteţi găsi la twitter.com/jaunetom.

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Parteneri

telefon public 0 jpeg
Strămoșii telefoanelor mobile, la mare căutare printre români. Cât au ajuns să coste după ce au fost abandonate
Vechile telefoane publice cu monedă, folosite până la apariția telefoanelor mobile, au ajuns din nou la mare căutare. De această dată, colecționarii sunt cei interesați de ele și sunt dispuși să bage mâna adânc în buzunar pentru a obține unul.
Foto 9  Ion Iliescu si Bill Clinton jpg
Povestea controversată a primului președinte din istoria României. Protejat al Anei Pauker, fiul de ilegalist școlit la Moscova, în luptele pentru putere cu Ceaușeștii
Ion Iliescu a fost primul președinte din istoria României. A avut o copilărie zbuciumată, a fost școlit în URSS, era protejat de Anna Pauker și a încercat să-l dea jos pe Ceaușescu cu cinci ani înainte de Revoluție. A avut două mandate ca președinte și două ca senator.
Comuna Nădrag  Foto Primăria Nădrag (1) jpg
Ciocanul din Nădrag, uzina metalurgică din Banat care stârnea zâmbete. Cum a dispărut brusc, după două secole
Înființată în urmă cu două secole, odată cu construcția primului furnal, uzina metalurgică din Nădrag a purtat începând din primii ani de comunism numele „Ciocanul”. A dispărut, definitiv, la sfârșitul anilor '90, când ultimii din cei aproape 2.000 de angajați ai săi au fost nevoiți să o părăsească.
cfr cluj   rapid facebook jpg
Dramatism total în Gruia: Rapid smulge un punct în ultimul minut pe terenul lui CFR Cluj
Cu o victorie, ardelenii egalau la puncte liderul U Cluj.
colaj candidati FOTO colaj Facebook
LIVE TEXT Alegeri prezidențiale 2024. România își alege președintele. Unde se poate vota, cu ce acte de identitate, cum se desfășoară votarea
Procesul de vot pentru primul tur al alegerilor prezidențiale 2024 a început începe duminică, 24 noiembrie 2024, și în țară. Secțiile de votare se deschid la ora 7,00 și se închid la ora 21,00, programul putând fi prelungit până la ora 23,59, dacă sunt alegători la rând.
Nicolae Ceaușescu (© „Fototeca online a comunismului românesc”)
24 noiembrie: Ziua în care este ales Nicolae Ceaușescu, în ciuda revoluțiilor împotriva regimurilor comuniste
Într-un context tensionat, marcat de revoluțiile anticomuniste din Europa de Est, Nicolae Ceaușescu a fost reales, pe 24 noiembrie 1989, ca secretar general al PCR. Decizia reflecta izolarea regimului, cu doar câteva săptămâni înainte de prăbușirea sa în timpul Revoluției Române.
Vladimir Putin la sediul FSB FOTO EPA EFE jpg
Un fost agent CIA explică cât de periculoase sunt amenințărilor nucleare ale lui Putin
Vladimir Putin este un maestru al manipulării și fluturând sabia nucleară încearcă să facă Occidentul să cedeze, susține un fost agent CIA, citat de The Sun.
bruxelles boschetari jpg
Un vlogger celebru e șocat de ce a găsit chiar lângă Parlamentul European: „La asta chiar nu m-am așteptat”
Cunoscutul vlogger Cosmin Avram a ajuns la Bruxelles, capitala neoficială a Europei, dar ceea ce a găsit aici i-a dat fiori. Cu toate acestea, vloggerul spune că Bruxellesul nu poate fi judecat doar prin prisma acestor imagini horror și spune că orașul are și părți frumoase.
cernobil pexels 2 jpg
Cel mai periculos obiect de pe Pământ. Cei care stau chiar și cinci minute în apropierea lui vor muri două zile mai târziu
Pare desprins dintr-un scenariu de film, dar există un obiect extrem de real și mortal. Un simplu contact de 5 minute te poate ucide în doar 2 zile. Expunerea la acest obiect timp de doar 30 de secunde este suficientă pentru a provoca oboseală severă și amețeli. După 2 minute, efectul devine catastr