Politici bune pentru ţări mari

Richard N. HAAS
Publicat în Dilema Veche nr. 330 din 10-16 iunie 2010
Dup─â bin Laden png

Ne afl─âm ├«ntr-o perioad─â prelungit─â de tranzi┼úie interna┼úional─â, care a ├«nceput cu peste dou─â decenii ├«n urm─â, odat─â cu sf├«r┼čitul R─âzboiului Rece. Epoca rivalit─â┼úii strategice dintre Statele Unite ┼či Uniunea Sovietic─â a f─âcut loc uneia ├«n care SUA de┼úineau mai mult─â putere dec├«t oricare alt stat ┼či s-au bucurat de un grad de influen┼ú─â f─âr─â precedent.

Momentul unipolarit─â┼úii americane a f─âcut loc apoi unei lumi pe care o putem descrie ca non-polar─â, ├«n care puterea este distribuit─â ├«ntre aproximativ 200 de state ┼či zeci de mii de actori non-statali, de la Al-Qaeda la Al-Jazeera ┼či de la Goldman Sachs la Na┼úiunile Unite.

Dar ceea ce distinge epocile istorice este mai pu┼úin distribu┼úia puterii ┼či mai cur├«nd ordinea, at├«t la nivelul rela┼úiilor interstatale, c├«t ┼či ├«n interiorul statelor. Ordinea nu apare de la sine; ea este rezultatul eforturilor con┼čtiente ale celor mai puternice entit─â┼úi din lume.

De┼či SUA r─âm├«n cea mai puternic─â na┼úiune din lume, acestea nu pot men┼úine, ┼či cu at├«t mai pu┼úin r─âsp├«ndi, pacea interna┼úional─â ┼či prosperitatea, prin puteri proprii. SUA au un teritoriu foarte mare, s├«nt dependente de importuri masive zilnice de dolari ┼či petrol, iar for┼úele lor armate s├«nt implicate ├«n conflicte extenuante ├«n Afganistan ┼či Irak. Statele Unite nu posed─â mijloacele ┼či consensul politic necesare pentru a prelua mai mult din responsabilitatea global─â, ┼či le lipsesc mijloacele pentru a-i obliga pe al┼úii s─â le urmeze rolul conduc─âtor. Mai mult, problemele contemporane ÔÇô de exemplu, r─âsp├«ndirea materiei prime care st─â la baza armelor de distrugere ├«n mas─â, men┼úinerea unei economii interna┼úionale f─âr─â ├«ngr─âdiri, oprirea ├«nc─âlzirii globale ┼či combaterea terorismului ÔÇô nu pot fi controlate, ┼či cu at├«t mai pu┼úin rezolvate, de o singur─â ┼úar─â. Numai eforturile de echip─â pot ameliora aceste dificult─â┼úi; cu c├«t este mai ├«mp─âr┼úit efortul cu at├«t cresc ┼čansele de reu┼čit─â.

Pe scurt, americanii au nevoie de parteneri, dac─â dorim ca secolul XXI s─â fie o er─â ├«n care majoritatea locuitorilor planetei s─â se bucure, pe c├«t posibil, de pace ┼či de standarde de via┼ú─â mul┼úumitoare. Dar parteneriatele formate ├«n vremea R─âzboiului Rece ÔÇô ├«ntre SUA, Europa occidental─â ┼či c├«teva ┼ú─âri asiatice, cum ar fi Japonia, Coreea de Sud, precum ┼či Australia ÔÇô nu mai s├«nt adecvate acestei epoci. Acestor ┼ú─âri le lipsesc resursele ┼či adesea ┼či voin┼úa de a ┼úine sub control cele mai multe probleme globale.

Astfel ├«nc├«t vechii parteneri au nevoie de unii noi. ┼ó─âri tot mai puternice au poten┼úialul de a umple acest gol. ├Äntrebarea este ce au de g├«nd s─â fac─â cu for┼úa lor ascendent─â China, India, Brazilia ┼či alte state.

Ceea ce confer─â m─ârime unei ┼ú─âri nu este dimensiunea teritoriului ei, popula┼úia, armata sau economia, ci cum ├«┼či folose┼čte puterea de a modela lumea din afara grani┼úelor sale. State tot mai puternice, dar ├«nc─â ├«n curs de dezvoltare, tind s─â-┼či priveasc─â politica extern─â ca pe un ajutor al politicii interne ┼či ca pe un mijloc de a c├«┼čtiga acces la pie┼úe ┼či resurse esen┼úiale pentru o dezvoltare rapid─â.

S─â privim exemplul Chinei ÔÇô dup─â toate datele, cea mai important─â putere emergent─â. Ea ar dori s─â-┼či men┼úin─â accesul preferen┼úial la resursele energetice iraniene, dar, dac─â aspira┼úiile nucleare ale Iranului vor duce la conflict, China va pl─âti mai mult pentru aceste resurse. Perspectiva instabilit─â┼úii ├«n ├«ntregul Orient Mijlociu, precum ┼či a pre┼úului petrolului ar trebui s─â constituie un stimulent pentru chinezi de a sprijini sanc┼úiuni serioase ├«mpotriva Iranului. Dar nu este limpede dac─â liderii chinezi vor admite acest fapt ┼či vor ac┼úiona ├«n interesul pe termen lung al ┼ú─ârii lor.

Inten┼úia mea nu este s─â ar─ât cu degetul exclusiv spre China. Aspecte similare pot fi observate ├«n cazul Indiei ┼či Braziliei. ┼×i nu numai ┼ú─ârile ├«n curs de dezvoltare ar trebui s─â-┼či reconsidere abordarea asupra lumii. ┼×i Statele Unite se afl─â ├«n aceast─â situa┼úie. Multe s-au spus ┼či s-au scris despre chem─ârile americanilor c─âtre China, de a ├«mp─âr┼úi responsabilitatea interna┼úional─â, dar chinezii nu vor accepta s─â devin─â un simplu st├«lp de sus┼úinere a unei lumi definite de americani. China dore┼čte s─â contribuie la definirea regulilor ┼či la construirea institu┼úiilor pe care este chemat─â s─â le sus┼úin─â.

Depinde de SUA s─â lucreze cu chinezii ┼či cu al┼úii pentru a face acest lucru, iar aceasta presupune o deschidere mai pronun┼úat─â a Americii fa┼ú─â de preferin┼úele altora ┼či dorin┼úa lor de a juca un rol mai important pe scena interna┼úional─â. Puterea acordat─â ┼ú─ârilor din G20 reprezint─â un pas ├«n direc┼úia corect─â, dar e nevoie de mai multe schimb─âri, inclusiv restructurarea ONU, a Fondului Monetar Interna┼úional ┼či a B─âncii Mondiale, astfel ├«nc├«t ┼či aceste institu┼úii s─â reflecte noua distribu┼úie a puterii.

Statele cu un cuv├«nt greu de spus ale acestui veac, dezvoltate sau ├«n curs de dezvoltare, au posibilitatea s─â ajung─â la un acord asupra subiectelor contemporane definitorii. Voin┼úa lor de a colabora va determina durata tranzi┼úiei globale, dar ┼či succesul etapelor urm─âtoare.

Richard N. Haas ex-director de Strategie Politic─â ├«n cadrul Departamentului de Stat al SUA, este actualmente pre┼čedinte al Consiliului Rela┼úiilor Externe. Este autor al c─âr┼úii War of Necessity, War of Choice: A Memoir of Two Iraq Wars.

Copyright: Project Syndicate, 2010

traducere de M─âd─âlina ┼×CHIOPU

Nicu┼čor fa┼ú─â cu reac┼úiunea jpeg
Către ieșirea din ipocrizie
Administra╚Ťia de la Washington a f─âcut eforturi majore pentru a evita scurgerile de informa╚Ťii cu privire la dimensiunile reale ale sprijinului pe care ├«l ofer─â ucrainenilor.
B─ât─âlia cu gigan╚Ťii jpeg
Îngrijorări de Noaptea Muzeelor
E alternativa smart la ieșirea prin cluburi și discoteci.
Teze pentru o fenomenologie a protec┼úiei (├«ngere┼čti) jpeg
Stupori alimentare
Urm─âresc de mult, cu aten╚Ťie, ÔÇ×bibliografiaÔÇŁ nutri╚Ťioni╚Ötilor profesioni╚Öti ╚Öi, pe urmele cet─â╚Ťeanului turmentat care ├«ntreba mereu cu cine s─â voteze, ├«ntreb ╚Öi eu, timid, dar tenace: ÔÇ×Eu ce s─â m─ân├«nc? Ce s─â beau? Cum s─â aleg dieta optim─â?ÔÇŁ.
Frica lui Putin jpeg
Unde-s gîlcevile de altădată?
Unde sînt certurile de odinioară precum cele dintre Ponta și Antonescu, care au condus la ruperea USL-ului?
Postmaterialismul, butelia și pandemia jpeg
Miori╚Ťa woke
Ca orice protestatar respectabil, ╚Öi miori╚Ťa original─â se simte ignorat─â, a╚Öa c─â ÔÇ×iarba nu-i mai place, gura nu-i mai taceÔÇŁ.
De la Madlenka la Madeleine Albright, doamna secretar de stat jpeg
De la Madlenka la Madeleine Albright, doamna secretar de stat
Pentru prima oară de la nașterea SUA, o femeie avea să conducă Departamentul de Stat.
O mare inven╚Ťie ÔÇô contractul social jpeg
Libertatea de exprimare ├«ntre tirani, manipulatori, naivi, mizantropi ╚Öi echidistan╚Ťi
Romanul lui Vodolazkin și cartea lui Procopius din Caesarea dezvăluie, fiecare în felul său, modul în care se scrie istoria.
Iconofobie jpeg
Un menu european
Natura profund─â, intim─â, a fiin╚Ťei filologului fusese iremediabil r─âscolit─â, devastat─â chiar.
ÔÇ×Cu buleÔÇť jpeg
Celebrul ÔÇ×SuplementÔÇŁ
E remarcabil─â ├«mbog─â╚Ťirea substan╚Ťial─â a bibliotecii digitale a Institutului de Lingvistic─â ╚Öi Istorie Literar─â ÔÇ×Sextil Pu╚ÖcariuÔÇŁ din Cluj.
FILIT ÔÇô Ia╚Öi 2021 jpeg
Acele lucruri inefabile care te fac să te îndrăgostești
S├«nt la etapa na╚Ťional─â a Olimpiadei de Lectur─â ca Abilitate de Via╚Ť─â.
Un sport la R─âs─ârit jpeg
Oameni ca Jose Mourinho sau Ronnie OÔÇÖSullivan au ├«nceput s─â pl├«ng─â. Ce se ├«nt├«mpl─â?
Cu Ronnie e despre recorduri, nu-l credeţi că nu-i pasă! A egalat numărul maxim de titluri mondiale. Asta face un pic de apă în ochi.
Alb ╚Öi negru ÔÇô interviu cu Garry KASPAROV, campion mondial la ╚Öah, oponent al regimului Putin jpeg
Alb ╚Öi negru ÔÇô interviu cu Garry KASPAROV, campion mondial la ╚Öah, oponent al regimului Putin
ÔÇ×Doar victoria Ucrainei ╚Öi distrugerea total─â a ma╚Öinii de r─âzboi a lui Putin pot aduce pacea, at├«t pentru Ucraina, c├«t ╚Öi pentru estul Europei sau pentru Europa ├«ntreag─â ╚Öi, de fapt, pentru ├«ntreaga lume.ÔÇŁ
Nicu┼čor fa┼ú─â cu reac┼úiunea jpeg
Neutralitatea moldovean─â ╚Öi vinov─â╚Ťia rom├óneasc─â
Politic, conducerea de la Chișinău face eforturi supraomenești pentru a da asigurări că nu există nici un pericol iminent.
B─ât─âlia cu gigan╚Ťii jpeg
Pu╚Ťin─â libertate. ╚śi multe probleme
Țările din Europa occidentală reprezintă o zonă idilică, chiar dacă nu ideală, pentru presă...
Teze pentru o fenomenologie a protec┼úiei (├«ngere┼čti) jpeg
Re-începutul filosofiei
...deveneam ner─âbd─âtor ori de c├«te ori filosofia ├«nt├«rzia prea mult ├«n concept, ├«n terminologie, ├«n acroba╚Ťie analitic─â.
Frica lui Putin jpeg
Eufemismul
Este ├«ns─â ╚Öi altceva, ├«nc─â mai sinistru, ├«n acest tip de eufemisme politico-ideologice: ele servesc la dezumanizarea adversarului, eliber├«nd con╚Ötiin╚Ťa de orice repro╚Ö pentru un act criminal.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
ÔÇ×Eu nu mai citesc presa din 1979ÔÇŁ / ÔÇ×Sigur, tu ├«╚Ťi permi╚Ťi...ÔÇŁ
C├«nd a venit vestea mor╚Ťii lui Radu Lupu, toate marile ziare ale lumii au publicat articole despre legendarul pianist rom├ón.
Od─â bucuriei, Allegro ma non troppo jpeg
Od─â bucuriei, Allegro ma non troppo
În 1817, Societatea Filarmonică din Londra l-a însărcinat pe Beethoven să compună o simfonie.
Stat minimal, stat puternic, stat eficient jpeg
Stat minimal, stat puternic, stat eficient
Dintre to╚Ťi economi╚Ötii rom├óni, Georgescu este cel mai tran╚Öant ├«n a analiza ╚Öi a vorbi despre hibele capitali╚Ötilor ╚Öi capitalului din Rom├ónia.
Iconofobie jpeg
Imperfec╚Ťiuni
Defectele (auto)inventate de oamenii ├«n cauz─â ajunseser─â s─â fie percepute ÔÇô tocmai prin inexisten┼úa lor┬áde facto┬áÔÇô drept ÔÇ×limita de atinsÔÇŁ, vorba lui Gabriel Liiceanu ├«ntr-o celebr─â carte.
ÔÇ×Cu buleÔÇť jpeg
Didactice
Textul recomand─â, de exemplu, ca termenul┬ástudent┬á(cu sensul ÔÇ×cel care studiaz─âÔÇŁ, indiferent de nivel) s─â nu mai fie folosit ├«n ╚Öcolile din Ardeal pentru ciclul preuniversitar, ci s─â fie ├«nlocuit cu┬áelev┬ásau┬á╚Öcolar,┬áca ├«n Regat.
FILIT ÔÇô Ia╚Öi 2021 jpeg
S─â nu ├«ncremenim ├«n prejudec─â╚Ťi
Andreea nu este un elev care să performeze la disciplinele realiste, iar matematica e, pentru ea, o piatră grea de încercare.
Un sport la R─âs─ârit jpeg
Doi ani și jumătate în spatele fileului pentru Boris Becker?
Via┼úa lui Becker, ce-i drept, e o vrai┼čte. Ajunge s─â-l prive┼čti pentru a ├«n┼úelege c├«te nop┼úi grele s├«nt pitite sub fa┼úa buh─âit─â.
Comunismul se aplic─â din nou jpeg
O întîmplare din România de azi
Mi-a venit ├«n minte formula unui cunoscut:┬á├Än definitiv, cine e╚Öti tu ca s─â nu ╚Ťi se ├«nt├«mple s─â fii nedrept─â╚Ťit?

Adevarul.ro

image
Colosul cenu┼čiu. Ce ascunde muntele de zgur─â, una dintre cele mai mari halde din Rom├ónia VIDEO
În vecinătatea combinatului siderurgic din Hunedoara, se află una dintre cele mai mari halde de zgură din România.
image
Un ┼čofer a r─âmas f─âr─â permis ┼či a fost amendat dup─â ce a sunat la 112 ca s─â anun┼úe c─â este ┼čicanat ├«n trafic
Un apel la 112 a luat o turnur─â nea┼čteptat─â pentru un b─ârbat de 37 de ani. Acesta apelase serviciul de urgen┼ú─â ca s─â anun┼úe c─â un ┼čofer ├«l ┼čicaneaz─â ├«n trafic, pe raza comunei br─âilene Viziru.
image
Afacere de milioane de euro l├óng─â un radar ce comunic─â direct cu baza Deveselu. ÔÇ×Nu s-a cerut avizul MApNÔÇŁ
MApN a dat in judecată Consiliul Judeţean Dolj după ce a autorizat construirea unui depozit in zona radarului din localitatea Cârcea. Instalaţia militară este importantă pentru apărarea aeriană a României. În spatele afacerii stă chiar primarul din Cârcea.