Politica vaccinului

Publicat în Dilema Veche nr. 868 din 26 noiembrie - 2 decembrie 2020
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg

Aproape 50 de vaccinuri testate pe oameni și în jur de 150 aflate în diverse stadii de dezvoltare în laborator. Statistica seacă a Organizației Mondiale a Sănătății e doar una dintre unitățile de măsură pentru fervoarea cu care umanitatea caută o cale de ieșire din pandemie. 

Previzibil, această cursă a căpătat rapid și nuanțe politice și de securitate. Descoperirea unui vaccin eficient și ușor de produs s-a transformat rapid în ceva foarte similar cu o cursă a înarmărilor. Toate statele mari și cîteva mai mici își dispută supremația pe terenul soluțiilor pentru protejarea de COVID-19. Găsirea unui vaccin devine nu numai o soluție pentru o problemă specifică, ci și o chestiune de mîndrie națională și de reputație. Cine cîștigă? E greu de spus. Globalizarea aceea atît de blamată în ultimii ani a făcut posibilă o colaborare transnațională și eficientă între companii din diverse zone ale lumii. Spre exemplu, primul vaccin cu șanse serioase să intre pe piață este un rezultat al colaborării dintre gigantul american Pfizer și BioNTech, un start-up german fondat de doi imigranți turci și un austriac. Meritul cărei națiuni va fi produsul final? Răspunsul care nu dă nici un fel de durere de cap e că al nici uneia, ci al unei echipe de oameni foarte bine pregătiți. Steagul e irelevant aici.

Un detaliu foarte interesant este grija cu care Pfizer s-a ferit de banii publici oferiți cu generozitate de guvernul american. Operațiunea „Warp Speed”, o schemă de sprijin pe care executivul de la Washington a pus-o la cale pentru grăbi cercetările dedicate unui vaccin pentru coronavirus, a fost ignorată de managerii companiei, care au preferat să riște aproximativ două miliarde de dolari în această cursă. La atît sînt estimate pierderile companiei dacă vaccinul anunțat recent nu ajunge în cele din urmă pe piață.

Șefii Pfizer se feresc să facă prea multe comentarii legate de decizia privind refuzarea banilor de la guvern, dar nu e greu de observat că, într-un an electoral, oricare politician ar fi anunțat înainte de alegeri că administrația sa a contribuit decisiv la dezvoltarea unei soluții pentru protejarea populației de coronavirus ar fi transformat asta, evident, într-un uriaș beneficiu electoral. De altfel, Donald Trump, președintele al cărui mandat se încheie în curînd, a sperat pînă în ultimul moment că va avea șansa de a face acest anunț. Pe de altă parte, e destul de greu de negat faptul că operațiunea „Warp Speed“, la care a contribuit inclusiv Pentagonul, e un succes. Celălalt vaccin aflat în faza finală de dezvoltare aparține Moderna, o companie americană mult mai mică decît Pfizer, care însă n-a avut nici un fel rețineri în a folosi sprijinul guvernamental. Din nefericire pentru Trump, nici Moderna nu a apucat să facă anunțul la timp pentru a-i livra președintelui un avantaj în cursa pentru un al doilea mandat. Uneori, cum ar zice un alt președinte, e vorba de ghinion. Pur ghinion.

În lumea largă sînt destui politicieni care au văzut potențialul de profit direct și fac orice ține de ei pentru a hrăni ego-ul național pe scena mondială. Nu putea lipsi de aici Vladimir Putin, al cărui guvern trîmbițează pe toate căile meritele unui vaccin rusesc numit, fără prea multă imaginație, Sputnik. Sigur, acesta nu e un păcat capital, însă rușii refuză să pună la dispoziție prea multe informații despre soluția lor, astfel încît oamenii de știință occidentali nu pot estima cît de eficientă este. Mai grav însă este că Rusia aleargă în această competiție folosind metode lipsite de fairplay care i-au devenit deja tradiționale. Și una dintre ele este promovarea intensă a unor informații false legate de vaccinurile concurente produse în Vest. Instituțiile de presă apropiate Kremlinului duc o campanie intensă pe toate piețele pe care sînt prezente, iar articolele care pun sub semnul întrebării vaccinurile sînt distribuite intens pe rețele sociale și în comunități de antivacciniști sau pasionați de conspirații. Asta nu face decît să îngreuneze misiunea guvernelor care vor trebui să convingă populația că are nevoie să se imunizeze. Încă o problemă de care nimeni nu avea nevoie. Scepticismul cu privire la medicina modernă e un simptom grav al derutei prin care trec societățile noastre. Rușii nu fac decît să se joace iresponsabil cu el.

Are efect propaganda rusească? Are. Ungaria, spre exemplu, și-a anunțat intenția de a cumpăra produsul rusesc. Asta deși vaccinul nu este autorizat de autoritățile europene. Potrivit Politico, Ungaria ar putea totuși să se folosească de o reglementare UE care dă statelor posibilitatea să ignore procedurile obișnuite în anumite cazuri.

În ceea ce o privește, Uniunea Europeană a pus la punct un cadru comun de achiziție și distribuție a vaccinului menit să evite concurența între statele membre și să asigure o distribuție echitabilă. Dacă europenii au motive să nu se teamă că vor rămîne neprotejați, nu același lucru se poate despre cetățenii statele sărace ale lumii. Un studiu al universității americane Duke, citat de BBC, a remarcat faptul că achizițiile în avans anunțate deja merg preponderent către statele bogate. Concluzia este confirmată și de alte cercetări. La fel ca în natură, și în relațiile internaționale există o ordine în care cel mai puternic are acces primul la resurse. Oricît de cinic sună, legea asta e valabilă și în pandemie. Sau mai ales acum.

Teodor Tiţă poate fi găsit și la twitter.com/jaunetom.

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Parteneri

image png
Când se văruiesc, de fapt, gardurile înainte de Paște? Mulți români nu știu perioada exactă
Văruitul gardurilor înainte de Paște e una dintre tradițiile faine și vechi din satele românești – și, da, e legată de curățenia de primăvară și de pregătirile pentru Sărbătoarea Învierii.
Cizme Piedone Captura FB png
Cât costă încălțămintea cu talpă verde pe care Cristian Popescu Piedone o poartă la controale. Nu sunt pentru orice buzunar
Nu trece săptămâna fără ca acțiunile de control ale inspectorilor de la Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor (ANPC), conduși de Cristian Popescu Piedone, să facă valuri.
12943863 jpg
Israelul controlează 50% din Gaza. Mărturii ale soldaților israelieni despre teritoriile-tampon: „O zonă a morții”
Israelul și-a extins dramatic prezența în Fâșia Gaza de la reluarea războiului împotriva Hamas luna trecută. Acum controlează mai mult de 50% din teritoriul enclavei și îi împinge pe palestinieni în porțiuni de teritoriu care se îngustează din ce în ce mai mult.
Robotul kawasaki png
Cum arată vehiculul viitorului: un robot cu patru picioare, alimentat cu hidrogen, care poate fi călărit. Când va fi disponibil
Kawasaki Heavy Industries a dezvăluit cea mai recentă inovație a sa: un robot cu patru picioare, alimentat cu hidrogen, care poate fi călărit, numit „Corelo”.
accident la locul de muncă în Botoșani foto isu botosani jpg
Un bărbat din Botoșani și-a pierdut viața în timp ce manevra un utilaj greu
Un accident grav s-a produs în localitatea Viișoara Mică, județul Botoșani, unde un bărbat și-a pierdut viața în timp ce opera un utilaj greu.
SUA şi UE în competiţie FOTO SHUTTERSTOCK
UE vrea să prioritizeze negocierile cu SUA pentru eliminarea tarifelor impuse de Trump
Miniștrii Uniunii Europene au convenit, în linii mari, luni, că blocul ar trebui să acorde prioritate negocierilor pentru eliminarea tarifelor impuse de președintele Donald Trump, în locul represaliilor.
csm galati asc corona brasov hochei 38 jpeg
Canadianul care a făcut-o mare pe Corona pleacă de la Brașov după cinci ani
Corona Brașov schimbă foaia la secția de hochei.
ofiteri de poliitie ICE  Foto ICE png
Americanii înființează la București un birou al US Immigration and Customs Enforcement
Statele Unite pregătesc înființarea unui birou la București al diviziei de investigații din cadrul Serviciului pentru Imigrări și Vamă (ICE), parte a Departamentului de Securitate Internă al SUA.
urgente stomatologice non stop jpg
7 probleme care pot compromite succesul unui implant dentar și urgențe stomatologice asociate
Implanturile dentare reprezintă una dintre cele mai eficiente și durabile soluții pentru înlocuirea dinților lipsă, însă succesul unei astfel de intervenții nu este garantat în mod automat.