Poiana lui Jo(e)can

Publicat în Dilema Veche nr. 665 din 17-23 noiembrie 2016
Nevoia de Securitate jpeg

Jim pufnește în rîs. Este ora cafelei de dimineață și a știrilor de pe tabletă. Află că site-ul Oficiului de Emigrări al Canadei s-ar fi blocat de la cîte accesări au făcut americanii azi-noapte. Jim e canadian, a lucrat pentru serviciile secrete ale țării lui și acum se bucură de pensie. Ia o gură de cafea și îi scrie lui Bill care ar fi informațiile absolut necesare oricărui american care ar vrea să treacă granița spre nord. În primul rînd, berea e mai tare, așa că atenție la petreceri. Budigăii sînt o necesitate, nu un articol la modă. În principiu, dacă ți se deschide ușa, spui mulțumesc. Se zice Tim Hortons, nu Starbucks. Încălzitoarele de scaun la mașină nu sînt un moft pentru snobi. Cel mai important dintre toate: lăsați armele acasă, aici aveți nevoie de lopeți pentru zăpadă. Jim postează, își zîmbeşte satisfăcut și urmărește relativ atent continuarea conversației.

Ivan este în pragul isteriei. Este aproape de ora prînzului, la el. De dimineață pînă acum și-a scos deja de pe listele de prieteni virtuali vreo zece imbecili care jubilau, încîntați că „a murit corectitudinea politică“. Parcă toată lumea s-a întors cu fundu n sus, peste noapte. Ivan este programator IT și lucrează în Zagreb. Este un profesionist tînăr, de stînga. Crede că schimbările climatice trebuie oprite cu orice preț și că marile tratate comerciale de genul TTIP dau puteri prea mari corporațiilor. Nu îi prea vine să rîdă la gluma lui Jim. Îl întreabă pe Bill dacă nu cumva Putin are motive de sărbătoare în dimineața asta. La mai puțin de 100 de kilometri de biroul lui Ivan, regiunea sîrbească din Bosnia pare hotărîtă să își declare independența în urma unui referendum tip Crimeea sau Kosovo. Ghici cine le va recunoaște, în aceeași zi, suveranitatea?

Bill îl ia în rîs. Ivan postase un link din Washington Post. Ha! Păi, cu de-astea îmi vii? Cu minciuni din presa de stînga, mincinoasă și vîndută? Simplu de demontat. Se lasă pe spate, în scaunul trenului de navetiști cu care merge în fiecare zi la muncă în New York, și răspunde. Bill lucrează la Vînzări, la AOL. Ar putea să iasă la pensie, dar nu-și permite. Corupții ăia de democrați l-au cocoșat cu taxele, impozitele și furăciunile lor. De acum va fi ordine, corupții își vor căpăta pedepsele meritate. Cucoana aia (cel puțin ea) va merge la pușcărie. Îi place la nebunie că a ieșit cum a ieșit. Toți puștanii ăia obraznici care pînă ieri nici nu-l băgau în seamă pentru că părea un troglodit, un dinozaur în curs de dispariție, și-au luat-o în bot. Au ieșit în stradă să protesteze. Reporterii i-au întrebat dacă au fost și la vot. Marea majoritate nu fuseseră. Probabil erau prea siguri de victorie și nu s-au mai deranjat. Bill rîde în hohote, în sinea lui. Nu lasă să se vadă, însă, nimic. Încă mai are o reținere în a-și afișa în public preferințele politice. Îi va trece, probabil.

Don se simte stors de puteri. Ce să-i spună lui Bill? Că la ai lui acasă, în Georgia, se simte din ce în ce mai străin, mai amenințat, mai extraterestru? Norocul lui că s-a mutat la Philadelphia, unde lucrează la o agenție de publicitate. Părinții au rămas, însă, în casa părintească. Au pe perete, în living, o fotografie cu străbunicul lui, care a apucat să se nască sclav. Ai lui au trecut prin toate frămîntările istoriei recente, trecînd prin luptele anilor ’60 și ajungînd să vadă pe unul de-al lor la Casă Albă, în 2008. Acum, timpul îi pare oprit în loc. Se gîndește serios să își mute părinții lîngă el, în Philly. Îi răspunde lui Bill că este prima oară cînd îi este rușine cu țara lui.

Dragan jubilează. Familia aia merită să dispară din politică. Familia aia a dat ordin să i se bombardeze satul din Srpska. A pierdut trei rude atunci. Familia aia a dat ordin să se „elibereze“ Kosovo. Dragan lucrează în Londra de vreo zece ani, dar nu poate uita. Așa că le postează lui Don și Ivan un articol despre bombele cu uraniu folosite de americani.

Eu dau un click și ies din poiana asta mare și globală a lui Joecan. Am făcut doar un rezumat din ceea ce știți și voi deja, din poienile proprii. Mari și globale. 

Gabriel Giurgiu este realizator de emisiuni despre Uniunea Europeană la TVR.

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Adevarul.ro

image
Agresați sexual în școală sub ochii dascălilor. Polițist: Vorbim despre un fenomen aici, despre dezinteresul unor cadre didactice
Este anchetă de proporții la o școală din județul Brașov, unde mai mulți elevi de clasa a VIII-a și-au agresat sexual colegii mai mici. Nu o dată și în văzul tuturor.
image
Cât a ajuns să coste renovarea unui apartament cu două camere. „Ferească Dumnezeu! Ați pus foiță de aur pe pereți?”
Prețurile o iau razna în România, iar piața imobiliară e campioana scumpirilor în marile orașe. Marii câștigători sunt constructorii și meșterii din construcții. Ultimii au ajuns să ceară sume fabuloase chiar și pentru renovarea apartamentelor mici.
image
Un fost senator se laudă că a pescuit un păstrăv de 109 centimetri. Unde este lacul în care sunt exemplare şi de peste 2 metri
Pescarul, cunoscut în zonă drept Regele Păstrăvului din Ardeal, nu este la prima sa captură de mari proporţii.

HIstoria.ro

image
Atacul lui Cuza asupra masoneriei bucureștene
Modernizarea țării, pe care toți românii o doreau, dar care avea reprezentări diferite de la un grup social la altul, a generat tensiuni în tânărul stat. Programul de reforme al lui Cuza a început să fie contestat.
image
Răpirea lui Mussolini
În vara anului 1943, dictatorul italian Benito Mussolini (mai cunoscut și sub apelativul  pe care acesta și l-a ales – „Il Duce” – „Conducătorul”), aflat la putere de peste 20 de ani, se confrunta cu serioase probleme.
image
Cadoul de nuntă primit de Zoia Ceaușescu de la părinți
Fabricat în Franța, la o comandă specială a familiei Ceaușescu în anul 1983, automobilul Fuego GTS a fost facturat de către Renault (Service des Ventas Speciales Exportation) pe numele Ceaușescu Elena Zoia, unul dintre copiii familiei prezidențiale, care l-a primit cadou de nuntă de la părinți.