POCU, fost POSDRU – sau despre moartea ştampilei
Nu ştiu alţii cum sînt, dar eu cînd mă gîndesc la clipa decontului după o deplasare externă, mă ia cu fiori. La noi, la bugetari, atunci cînd vii din străinătate şi ai de justificat cheltuielile de cazare sau transport, ai de depus la „financiar“ toate hîrtiile justificative. Pînă aici, nimic anormal. În viaţă e nevoie de ordine contabilă. Măcar atît am înţeles şi eu, cu mintea mea de inginer. Necazul apare atunci cînd, la decont, doamna de la „deplasări“ se uită prin hîrtii şi zice: „Astea nu-s bune. N-au ştampila rotundă“. Ţi se urcă la cap. Stai să îi explici că ştampilă pe factura de la hotel poţi obţine în Bulgaria. Ba chiar şi la Praga sau Budapesta. Acolo, la cerere, recepţionerul caută şi (cîteodată) găseşte pe sub birou o ştampilă prăfuită, de prin anii ’90. Ce te faci însă la Londra, Paris sau Bruxelles? Cînd ceri ştampilă pe factură, recepţionerii se uită la tine ca la un extraterestru. Motivul este simplu: numita unealtă a dispărut în 26 din cele 28 de state membre. Singurele ţări care mai folosesc odiosul instrument administrativ sînt (aţi ghicit) România şi Bulgaria. La noi, ştampila a căpătat o adevărată viaţă proprie. Mînuitorul său este un soi de stăpîn informal al organizaţiei, omul cu puteri aproape semidivine. Mai mult, locul în pagină unde se aplică ştampila (Simbolul Legalităţii Desăvîrşite) este important. Acum cîţiva ani, a ieşit mare scandal cu ocazia lansării unei licitaţii pentru o axă a programului de dezvoltare rurală, deoarece Ghidul solicitantului (scris la Bucureşti) zicea că proiectele au nevoie de ştampilă pe fiecare pagină, în colţul din dreapta sus, în timp ce ghidurile (scrise pe plan local) prevedeau necesitatea însemnării în colţul din stînga sus! S-au pierdut nişte săptămîni cu rezolvarea acestei probleme vitale, iar unii potenţiali beneficiari au pierdut finanţarea din cauza proastei redactări (adică ştampilări).
Ei bine, stimaţi cititori, pare-se că zilele omnipotentei ştampile sînt numărate! Da, la noi, în România! De curînd, am aflat că primul program care este cît de cît gata înspre lansarea finanţărilor este POCU (Programul Operaţional Capital Uman), urmaşul mai celebrului POSDRU (Programul Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane). Scuzaţi expresiile! Ei bine, cu acest prilej, am luat un interviu ministrului Fondurilor Europene, domnul Teodorovici. Pînă acum, programul s-a dovedit a fi cel mai de impact (extrem de mulţi beneficiari), dar şi cel mai complicat (mulţi beneficiari înseamnă multă muncă de detaliu, adică solicitarea la maximum a muncii unor funcţionari îndeobşte prost plătiţi şi demotivaţi de schimbarea şefilor mai des ca a antrenorilor la Steaua). Chiar în debutul interviului, domnul ministru îmi trînteşte bomba, demnă de un
Noul POCU (adică fostul POSDRU, scuzaţi expresiile) nu va mai avea nevoie de ştampile pe documentele justificative ale plăţilor. Vor fi construite o bază de date şi un sistem informatic zdravăn, cu oameni care să ştie să le folosească. Presupunem că efortul financiar şi de construcţie va putea fi realizat în timp util.
„Necazul“ este că lipsa ştampilei de pe documente se va dovedi contagioasă. Anticipez deja reacţia anticorpilor: secretarii generali ai ministerelor şi contabilii-şefi ai fiecărei organizaţii bugetare, başca CFI-ul (ştiţi voi ce înseamnă…), plus o sumedenie de inspectori ANAF. Cum e aia să nu ai ştampilă pe factură, pe contract, pe chitanţă? Ţara, aşa cum o ştim, se va schimba! Stăpînii ştampilelor se vor simţi micşoraţi, intraţi la apă, cu orgoliul rănit. Importanţa lor va scădea catastrofal. Prevăd constituirea unei mişcări informale de rezistenţă internă a administraţiei româneşti, pe la toate nivelurile, indiferent de etnie, orientare politică, de gen, sexuală sau religioasă.
E drept, ar trebui să îmi iau şi nişte măsuri de precauţie. Adică să văd cu ochii mei sistemul informatic pus la punct, cu funcţionari care să ştie să îl opereze. Apoi, să văd (tot cu ochii mei) primul contract de finanţare fără ştampilă. Pînă atunci, daţi-mi voie să păstrez niscaiva sănătoase îndoieli. Prea puternică îmi pare opoziţia!
Gabriel Giurgiu este realizator de emisiuni despre Uniunea Europeană, la TVR.