POCU, fost POSDRU – sau despre moartea ştampilei

Publicat în Dilema Veche nr. 578 din 12-18 martie 2015
POCU, fost POSDRU – sau despre moartea ştampilei jpeg

Nu ştiu alţii cum sînt, dar eu cînd mă gîndesc la clipa decontului după o deplasare externă, mă ia cu fiori. La noi, la bugetari, atunci cînd vii din străinătate şi ai de justificat cheltuielile de cazare sau transport, ai de depus la „financiar“ toate hîrtiile justificative. Pînă aici, nimic anormal. În viaţă e nevoie de ordine contabilă. Măcar atît am înţeles şi eu, cu mintea mea de inginer. Necazul apare atunci cînd, la decont, doamna de la „deplasări“ se uită prin hîrtii şi zice: „Astea nu-s bune. N-au ştampila rotundă“. Ţi se urcă la cap. Stai să îi explici că ştampilă pe factura de la hotel poţi obţine în Bulgaria. Ba chiar şi la Praga sau Budapesta. Acolo, la cerere, recepţionerul caută şi (cîteodată) găseşte pe sub birou o ştampilă prăfuită, de prin anii ’90. Ce te faci însă la Londra, Paris sau Bruxelles? Cînd ceri ştampilă pe factură, recepţionerii se uită la tine ca la un extraterestru. Motivul este simplu: numita unealtă a dispărut în 26 din cele 28 de state membre. Singurele ţări care mai folosesc odiosul instrument administrativ sînt (aţi ghicit) România şi Bulgaria. La noi, ştampila a căpătat o adevărată viaţă proprie. Mînuitorul său este un soi de stăpîn informal al organizaţiei, omul cu puteri aproape semidivine. Mai mult, locul în pagină unde se aplică ştampila (Simbolul Legalităţii Desăvîrşite) este important. Acum cîţiva ani, a ieşit mare scandal cu ocazia lansării unei licitaţii pentru o axă a programului de dezvoltare rurală, deoarece Ghidul solicitantului (scris la Bucureşti) zicea că proiectele au nevoie de ştampilă pe fiecare pagină, în colţul din dreapta sus, în timp ce ghidurile (scrise pe plan local) prevedeau necesitatea însemnării în colţul din stînga sus! S-au pierdut nişte săptămîni cu rezolvarea acestei probleme vitale, iar unii potenţiali beneficiari au pierdut finanţarea din cauza proastei redactări (adică ştampilări). 

Ei bine, stimaţi cititori, pare-se că zilele omnipotentei ştampile sînt numărate! Da, la noi, în România! De curînd, am aflat că primul program care este cît de cît gata înspre lansarea finanţărilor este POCU (Programul Operaţional Capital Uman), urmaşul mai celebrului POSDRU (Programul Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane). Scuzaţi expresiile! Ei bine, cu acest prilej, am luat un interviu ministrului Fondurilor Europene, domnul Teodorovici. Pînă acum, programul s-a dovedit a fi cel mai de impact (extrem de mulţi beneficiari), dar şi cel mai complicat (mulţi beneficiari înseamnă multă muncă de detaliu, adică solicitarea la maximum a muncii unor funcţionari îndeobşte prost plătiţi şi demotivaţi de schimbarea şefilor mai des ca a antrenorilor la Steaua). Chiar în debutul interviului, domnul ministru îmi trînteşte bomba, demnă de un

Noul POCU (adică fostul POSDRU, scuzaţi expresiile) nu va mai avea nevoie de ştampile pe documentele justificative ale plăţilor. Vor fi construite o bază de date şi un sistem informatic zdravăn, cu oameni care să ştie să le folosească. Presupunem că efortul financiar şi de construcţie va putea fi realizat în timp util. 

„Necazul“ este că lipsa ştampilei de pe documente se va dovedi contagioasă. Anticipez deja reacţia anticorpilor: secretarii generali ai ministerelor şi contabilii-şefi ai fiecărei organizaţii bugetare, başca CFI-ul (ştiţi voi ce înseamnă…), plus o sumedenie de inspectori ANAF. Cum e aia să nu ai ştampilă pe factură, pe contract, pe chitanţă? Ţara, aşa cum o ştim, se va schimba! Stăpînii ştampilelor se vor simţi micşoraţi, intraţi la apă, cu orgoliul rănit. Importanţa lor va scădea catastrofal. Prevăd constituirea unei mişcări informale de rezistenţă internă a administraţiei româneşti, pe la toate nivelurile, indiferent de etnie, orientare politică, de gen, sexuală sau religioasă. 

E drept, ar trebui să îmi iau şi nişte măsuri de precauţie. Adică să văd cu ochii mei sistemul informatic pus la punct, cu funcţionari care să ştie să îl opereze. Apoi, să văd (tot cu ochii mei) primul contract de finanţare fără ştampilă. Pînă atunci, daţi-mi voie să păstrez niscaiva sănătoase îndoieli. Prea puternică îmi pare opoziţia! 

Gabriel Giurgiu este realizator de emisiuni despre Uniunea Europeană, la TVR.  

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Parteneri

FOTO Maxar / X
Rusia își retrage trupele de pe fronturile din Siria, dar nu renunță la cele două baze militare pe care le are în țară
Rusia își retrage trupele militare de pe liniile de front din nordul Siriei și din posturile din Munții Alawiți, însă nu intenționează să renunțe la cele două baze principale din țară, în ciuda căderii președintelui Bashar al-Assad, au declarat pentru Reuters patru oficiali sirieni.
soldați nord coreeni angajați într o luptă cu ucrainenii Foto   X jpg
Primele imagini cu soldați nord-coreeni angajați într-o luptă cu ucrainenii, în regiunea Kursk
Pe rețelele de socializare a fost publicat un videoclip care ar fi surprins prima bătălie dintre soldații nord-coreeni și forțele armate ucrainene, în regiunea Kursk.
mircea diaconu jpg
Legătura neștitută dintre Mircea Diaconu și Corina Chiriac: „Am fost printre primii”
Actorul Mircea Diaconu, care s-a stins din viață sâmbătă, la vârsta de 74 de ani, a fost nu doar o personalitate remarcabilă a teatrului, filmului și politicii românești, ci și un povestitor care știa să reînvie farmecul clipelor din trecut.
banner andreea marin violeta banica png
Fiica Andreei Marin nu-și mai ascunde dragostea! Violeta s-a sărutat cu patos cu iubitul ei și a făcut publică imaginea. FOTO
În vârstă de 17 ani, Violeta Bănică, fiica Andreei Marin și a lui Ștefan Bănică Jr., simte primii fiori ai dragostei. Tânăra trăiește o frumoasă poveste de iubire cu un tânăr cu care recent a împlinit 1 an de relație și a postat pe social media o fotografie care i-a luat prin surprindere pe mulți.
Donald Trump  primeşte salutul  militar la Baza  militară Andrews,  la ora 8 00   jpeg
„Este nepractică şi foarte costisitoare”. Lui Donald Trump nu-i place ora de vară. Când va fi eliminată
Donald Trump, președintele ales al Statelor Unite, a precizat vineri că, atunci când va reveni la putere, pe 20 ianuarie, partidul său va lucra pentru „eliminarea orei de vară” pentru că este „nepractică” şi „foarte costisitoare” pentru americani.
alimente nesanatoase shutterstock 2195235627 jpg
Pericolul din farfurie. Alimentele care favorizează cancerul de colon, boala de care suferea actorul Mircea Diaconu
Alimentele ultraprocesate ar putea alimenta creșterea cazurilor de cancer de colon, însă alimentele sănătoase ar putea deschide noi căi pentru prevenirea sau tratarea bolii, sugerează un nou studiu.
horoscop financiar 1 webp
Horoscop duminică, 15 decembrie. Doi nativi se confruntă cu ghinioane în dragoste și în planul sănătății!
Lorina, astrologul Click!, vine cu predicțiile complete pentru toate cele 12 semne zodiacale, pentru ziua de duminică, 15 decembrie.
Liviu Dragnea Foto Captură Video Facebook jpg
Fanii lui Liviu Dragnea „dezertează” spre Călin Georgescu. Transformarea unui grup de sprijin al fostului lider PSD
Un grup de Facebook, care era asociat cu fostul lider PSD Liviu Dragnea, s-a transformat într-unul care îl susține pe Călin Georgescu, candidatul care a obținut cele mai multe voturi în primul tur al alegerilor prezidențiale din 2024.
otelul galati FOTO Facebook
Remiză la Galați în Superligă. Oțelul - UTA Arad, scor final 1-1
Meciul disputat pe terenul echipei oțelarilor s-a încheiat sâmbătă, 14 decembrie, la egalitate.