POCU, fost POSDRU – sau despre moartea ştampilei

Publicat în Dilema Veche nr. 578 din 12-18 martie 2015
POCU, fost POSDRU – sau despre moartea ştampilei jpeg

Nu ştiu alţii cum sînt, dar eu cînd mă gîndesc la clipa decontului după o deplasare externă, mă ia cu fiori. La noi, la bugetari, atunci cînd vii din străinătate şi ai de justificat cheltuielile de cazare sau transport, ai de depus la „financiar“ toate hîrtiile justificative. Pînă aici, nimic anormal. În viaţă e nevoie de ordine contabilă. Măcar atît am înţeles şi eu, cu mintea mea de inginer. Necazul apare atunci cînd, la decont, doamna de la „deplasări“ se uită prin hîrtii şi zice: „Astea nu-s bune. N-au ştampila rotundă“. Ţi se urcă la cap. Stai să îi explici că ştampilă pe factura de la hotel poţi obţine în Bulgaria. Ba chiar şi la Praga sau Budapesta. Acolo, la cerere, recepţionerul caută şi (cîteodată) găseşte pe sub birou o ştampilă prăfuită, de prin anii ’90. Ce te faci însă la Londra, Paris sau Bruxelles? Cînd ceri ştampilă pe factură, recepţionerii se uită la tine ca la un extraterestru. Motivul este simplu: numita unealtă a dispărut în 26 din cele 28 de state membre. Singurele ţări care mai folosesc odiosul instrument administrativ sînt (aţi ghicit) România şi Bulgaria. La noi, ştampila a căpătat o adevărată viaţă proprie. Mînuitorul său este un soi de stăpîn informal al organizaţiei, omul cu puteri aproape semidivine. Mai mult, locul în pagină unde se aplică ştampila (Simbolul Legalităţii Desăvîrşite) este important. Acum cîţiva ani, a ieşit mare scandal cu ocazia lansării unei licitaţii pentru o axă a programului de dezvoltare rurală, deoarece Ghidul solicitantului (scris la Bucureşti) zicea că proiectele au nevoie de ştampilă pe fiecare pagină, în colţul din dreapta sus, în timp ce ghidurile (scrise pe plan local) prevedeau necesitatea însemnării în colţul din stînga sus! S-au pierdut nişte săptămîni cu rezolvarea acestei probleme vitale, iar unii potenţiali beneficiari au pierdut finanţarea din cauza proastei redactări (adică ştampilări). 

Ei bine, stimaţi cititori, pare-se că zilele omnipotentei ştampile sînt numărate! Da, la noi, în România! De curînd, am aflat că primul program care este cît de cît gata înspre lansarea finanţărilor este POCU (Programul Operaţional Capital Uman), urmaşul mai celebrului POSDRU (Programul Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane). Scuzaţi expresiile! Ei bine, cu acest prilej, am luat un interviu ministrului Fondurilor Europene, domnul Teodorovici. Pînă acum, programul s-a dovedit a fi cel mai de impact (extrem de mulţi beneficiari), dar şi cel mai complicat (mulţi beneficiari înseamnă multă muncă de detaliu, adică solicitarea la maximum a muncii unor funcţionari îndeobşte prost plătiţi şi demotivaţi de schimbarea şefilor mai des ca a antrenorilor la Steaua). Chiar în debutul interviului, domnul ministru îmi trînteşte bomba, demnă de un

Noul POCU (adică fostul POSDRU, scuzaţi expresiile) nu va mai avea nevoie de ştampile pe documentele justificative ale plăţilor. Vor fi construite o bază de date şi un sistem informatic zdravăn, cu oameni care să ştie să le folosească. Presupunem că efortul financiar şi de construcţie va putea fi realizat în timp util. 

„Necazul“ este că lipsa ştampilei de pe documente se va dovedi contagioasă. Anticipez deja reacţia anticorpilor: secretarii generali ai ministerelor şi contabilii-şefi ai fiecărei organizaţii bugetare, başca CFI-ul (ştiţi voi ce înseamnă…), plus o sumedenie de inspectori ANAF. Cum e aia să nu ai ştampilă pe factură, pe contract, pe chitanţă? Ţara, aşa cum o ştim, se va schimba! Stăpînii ştampilelor se vor simţi micşoraţi, intraţi la apă, cu orgoliul rănit. Importanţa lor va scădea catastrofal. Prevăd constituirea unei mişcări informale de rezistenţă internă a administraţiei româneşti, pe la toate nivelurile, indiferent de etnie, orientare politică, de gen, sexuală sau religioasă. 

E drept, ar trebui să îmi iau şi nişte măsuri de precauţie. Adică să văd cu ochii mei sistemul informatic pus la punct, cu funcţionari care să ştie să îl opereze. Apoi, să văd (tot cu ochii mei) primul contract de finanţare fără ştampilă. Pînă atunci, daţi-mi voie să păstrez niscaiva sănătoase îndoieli. Prea puternică îmi pare opoziţia! 

Gabriel Giurgiu este realizator de emisiuni despre Uniunea Europeană, la TVR.  

O mare invenție – contractul social jpeg
O iluzie a lui Benjamin Constant
Partitura globalizării, interpretată cu patos în multe universități și în diferite cercuri de activiști din lume, are ca laitmotiv potențialul tehnologiei de a uni oamenii și de a înlătura diferențele de mentalitate, dincolo de granițele politice.
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg
Trenul de Luhansk
Dar ce te faci cînd conducerea țării tale decide că statistica poate fi contrazisă? Ajungi în trenul din Luhansk. Împrăștiat pe marginile unei gropi de obuz, ești contradicție inutilă. Atomi restituiți creației pentru reasamblare.
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
Limitele parodiei
Dinaintea unui spectacol mai curînd grotesc, ca acela imaginat de Kremlin în noaptea dinspre 2011, avem dreptul să spunem, ca regina Victoria: „We are not amused!”.
Frica lui Putin jpeg
Unde este Rusia?
Și, în timp ce Putin pretinde în mod fals că Rusia luptă pentru ființa sa națională, Occidentul, uneori fără să-și dea seama prea bine, luptă (prin susținerea Ucrainei) cu adevărat pentru ființa sa morală.
AFumurescu prel jpg
Închiși în societatea deschisă
Noi, ăștia, muritorii de rînd, ne confruntăm, de o bună bucată de vreme, cu o problemă mai degrabă inversă: cum se face că ne simțim închiși într-o societate altminteri declarat deschisă?
Ronald Reagan   NARA   558523 jpg
Regina și președintele
Ploaia s-a oprit. Regina Elisabeta a II-a și prințul Philip s-au întors pe iahtul regal, unde i-au găzduit pe președintele Ronald Reagan și pe Prima Doamnă Nancy Reagan. Au sărbătorit împreună aniversarea nunții cuplului prezidențial american.
Iconofobie jpeg
Bucuriile prostului solemn
Prostul solemn este numai individul prezentului. Pe simplitatea sa fermecătoare, gospodărească, emanată dintr-o „filozofie a clipei”, se sprijină, ultimativ, întreaga istorie...
„Cu bule“ jpeg
Bîtă
Cînd ești bîtă, cu un punct din oficiu ai șanse să iei un 5 și cu note mai mari la alte materii poți chiar să treci. Dar ăsta nu e bîtă, e lemn.
HCorches prel jpg
Ce putem face pentru elevii ucraineni
Mă rog, e ceva mai complicat, dar în mare cam acestea sînt condițiile.
p 7 Cicero WC jpg
Capitalismul și regina
Monarhia poate fi criticată din multe puncte de vedere. Dar faptul că Elisabeta a II-a s-a privit pe sine într-o lumină smithiană și s-a străduit să fie un exemplu de simț al datoriei și de abnegație, pentru a domoli patimile populare, nu poate fi negat.
Un sport la Răsărit jpeg
Meciurile de tipul celui dintre Anamaria Prodan și Laurențiu Reghecampf pot deveni mai interesante decît cele de fotbal?
Nu, stimabililor, toată ţara e un banc prost. Începeţi de la vîrful ei şi apoi să vă mai văd că strîmbaţi din nas la chivuţele astea!
Comunismul se aplică din nou jpeg
Canalele subterane peste care s-au creat universitățile
La Bologna se suprapun mai multe rînduri de civilizații, etruscă, celtă, romană, și apoi medievală, renascentistă și modernă.
Washington Gas service pnp hec 14600 14697v 02 jpg
Cine ajută pe cine
Pe subiectul energiei, România nici dacă ar vrea nu ar putea să ajute statele membre. De ce?
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg
Vladimir Putin se micșorează
Cere respect și primește dispreț. Sau, în cel mai bun caz, indiferență. Evenimentul istoric la care asistăm cu toții azi este micșorarea lui Vladimir Putin.
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
Note, stări, zile
Lăsînd ironia la o parte, inițiativa rezerviștilor SRI de a „sărbători” lupta bărbătească a Securității printr-un monument instalat chiar în curtea „ghilotinei” construite de ei apare bunului-simț drept halucinantă.
Frica lui Putin jpeg
Secolul XX continuă
Lumea noastră este deci foarte departe de „sfîrșitul istoriei”, adică de o lume non-conflictuală.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
Ungaria – afară din UE și NATO!
Atitudinea politică a Ungariei nu e lașitate, prostie sau egoism. E calcul asumat, e politică adevărată și articulată. E vremea să culeagă consecințele asumării.
lossy page1 640px Winston Churchill LCCN2006687122 tif jpg
Regina și prim-ministrul
Peste zece ani, în 1965, Regina Elisabeta a II-a a Regatului Unit a ocolit cu stil și grație protocolul, care spunea că suverana trebuie să ajungă ultima la orice ceremonie, sosind la funeraliile lui Winston Churchill înaintea familiei acestuia. În semn de prețuire.
Iconofobie jpeg
Pledoarie à contrecœur
Exact așa s-a întîmplat! Ipocriții m-au scos complet din viața lor care, prin iradierea stării de ipocrizie la scară mare, se dovedea a fi, pînă la urmă, viața întregii comunității.
„Cu bule“ jpeg
„Umpic”
Dacă româna nu ar fi o limbă standardizată, cu registre cultivate, ci doar una de circulație orală, cu multe instabilități și variații, umpic ar putea deveni relativ repede un nou cuvînt. Nu e cazul, desigur.
HCorches prel jpg
În pași de dans
Și chiar dacă sînt conștient că nu în toate liceele funcționează în acest fel, acolo unde lucrurile se întîmplă astfel pașii de dans ai unui eveniment de divertisment pot deveni, iată, cîțiva pași pe drumul vieții, într-o manieră formativă.
p 7 WC jpg
Recviem pentru un imperiu
Întrebarea care rămîne este în ce măsură durabilitatea Comunității Națiunilor a depins strictamente de longevitatea regretatului monarh și în ce măsură va putea fi ea menținută de succesorul reginei.
Un sport la Răsărit jpeg
După Serena, acum și Roger? Se încheie o eră?
Federer, în sine, era un sport. Sînt oameni care locuiesc într-un sport şi alţii care invită, ba nu, ordonă unui sport să locuiască în ei.
Comunismul se aplică din nou jpeg
Cînd ajungi să crezi în propria cacealma
De ce au făcut conducătorii ruși o asemenea greșeală? De ce s-au grăbit cu un război? Una din explicații ar putea fi că „specialiștii” în false povești (narative, cum s-ar zice astăzi) au început ei înșiși să creadă în ele.

Adevarul.ro

Andrei Kartapolov FOTO Profimedia jpg
Un înalt oficial rus cere armatei să nu mai mintă cu privire la înfrângerile din Ucraina: „Poporul nu e prost”
Andrei Kartapolov, șeful Comitetului de apărare din Duma de Stat a Rusiei, a cerut miercuri armatei să „înceteze să mai mintă” în legătură cu înfrângerile militare din Ucraina pe care evită să le recunoască.
Hidroelectrica FOTO Inquam Photos/Octav Ganea
Hidroelectrica a primit peste 40.000 de plângeri de la clienții casnici. Câte au fost valide
Hidroelectrica a primit 40.589 de plângeri de la clienții casnici în intervalul ianuarie-iunie 2022, dintre care 40.476 au fost validate drept întemeiate, arată datele publicate de companie.
disparuta olt foto ipj olt png
Tânără din Olt, dispărută în drum spre notarul de la oraș. Ultima dată, Alina a vorbit la telefon cu mama sa
O tânără în vârstă de 26 ani, Alina Ciulu, dintr-o localitate din Olt, a dispărut marți, 4 octombrie 2022. Acasă o așteaptă un copil de 8 ani. Mama tinerei este cea care a anunțat poliția.

HIstoria.ro

image
Au purtat voievozii români coroane?
De la Nicolae Alexandru și Alexandru cel Bun până la Mihai Viteazul și Constantin Brâncoveanu, coroana a fost mereu prezentă în portretele votive ale domnitorilor din Țara Românească și Moldova. Cu toate acestea, misterul care înconjoară coroanele medievale românești nu a fost (încă) elucidat...
image
Polonia cere Germaniei despăgubiri de război de 1,3 trilioane de dolari. Ce speră Polonia să obțină?
Ministrul de Externe al Poloniei, Zbigniew Rau, a trimis o notă diplomatică la Berlin prin care Varșovia cere Germaniei despăgubiri de război în valoare de 1,3 trilioane de dolari. Germania consideră în mod oficial că această chestiune este închisă.
image
La sfatul lui Bismark, Carol I se apropie de Rusia și enervează Franța
Opțiunea românilor pentru un domnitor dintr-o dinastie străină la 1866, avea în vedere salvarea existenței statului, afirmarea lui în rândul țărilor europene și, în perspectivă, obținerea independenței. Aceste obiective au fost mereu în atenția diplomației românești și a principelui Carol.