Pledoarie à contrecœur

Publicat în Dilema Veche nr. 963 din 22 septembrie – 28 septembrie 2022
Iconofobie jpeg

Un prieten m-a apostrofat că aș scrie despre cai verzi pe pereți. „Faci entuziast apologia virtuților”, m-a atenționat el, „uitînd faptul că tocmai aceste virtuți despre care vorbești cu atîta aplomb sînt uneori, prin natura lor rigidă, inflexibilă, limitativă, niște infirmități!” Mi-a dat, desigur, exemplul lui. „Uite”, a spus, „eu detest, cu toată ființa mea, două defecte ale caracterului: ipocrizia și trădarea. Nu le-am practicat niciodată. Dimpotrivă, le-am repudiat mereu cu virulență. Nu știu dacă asta mă face automat susceptibil de virtutea onestității și, implicit, de cea a loialității, însă, neîndoios, pot afirma despre mine, fără teama de a greși semnificativ, că mă dovedesc cel puțin lipsit de fățărnicie și de nestatornicie. Ei bine, azi, la deplina maturitate, viața mă constrînge să observ un lucru ciudat: chiar prin intermediul virtuților menționate mi-a venit, constant și ultimativ, implacabil, sucombarea morală, ca să mă exprim în acord cu limbajul tău publicistic fără cusur.”

„Să le luăm pe rînd!”, și-a repornit amicul pledoaria după o scurtă pauză menită să-mi capteze întreaga atenție (mărturisesc deschis că nu mai era nevoie de ea: devenisem numai ochi și urechi). „Detest ipocrizia, întrucît prezența sa indică, prin legea compensației, o absență. Mă refer, bineînțeles, la absența caracterului. Convingerea mea profundă este aceea că, fără caracter, nu ai cum să construiești. El se află la temelia edificiilor, de orice tip, din lume, aidoma Anei prezente în zidul înălțat de meșterul Manole. Or, dacă ipocritul nu are caracter și, fără caracter, cum ziceam, nu poți realiza nimic, ar rezulta logic ideea că ipocritului nu-i va reuși vreodată ceva în contextul rigorilor de conduită. Și totuși – eroare de concepție, prietene! Asta am crezut, naiv, multă vreme, însă m-am înșelat amarnic. În intervalul nostru domină covîrșitor ipocrizia. Ea guvernează, maiestuos, relațiile interumane și stabilește, energic, regulile de supraviețuire a speciei. În candoarea mea, mi-am arătat, decenii la rînd, ostilitatea față de ipocriți, refuzîndu-le apropierea, pînă cînd am descoperit, cu stupoare, că eu eram, încet-încet, cel refuzat.

Exact așa s-a întîmplat! Ipocriții m-au scos complet din viața lor care, prin iradierea stării de ipocrizie la scară mare, se dovedea a fi, pînă la urmă, viața întregii comunității. Inși falși, ce se detestau în realitate reciproc, se întîlneau  perfect pe palierul fățărniciei, unde formau alianțe inexpugnabile, terifiante frății de cruce, diabolice conjurații ale minciunii. Intransigența mă izola numai pe mine în mod inevitabil. Avea darul să mă transforme într-un paria, într-o eroare a naturii, într-un inadaptat irecuperabil. Paradoxal, ceea ce reprezenta o inaderență la un anumit model existențial (ipocrizia carevasăzică) ajunsese un stigmat social. Eu eram infamul, ticălosul, crucificabilul, deși, curios, nu le făcusem nici un rău concret celorlalți. Oricum, nici pe departe răul pe care și-l făceau ei înșiși, sistematic, unii altora, sub masca fățărniciei, cu zîmbet perfid pe figură, în deplină, armonioasă și nesmintită fraternitate. Mi-am dat seama rapid că obsesia caracterului onest – o virtute în planul tău referențial – mă năruia, pur și simplu, ca individ, mă împingea, treptat, spre autism social. Deveneam, bătrîne, un biet infirm.

Am avut exact aceeași experiență și cu loialitatea. O compulsie diferită, dar la fel de dăunătoare, a aparentei nobilități de caracter! Pesemne că, tot din spaima glisării către ipocrizie, am fost extrem de loial puținilor prieteni, încercînd din răsputeri să le trec cu vederea deficiențele de comportament atunci cînd, inerent, mă ciocneam de ele. Îmi spuneam că, atît timp cît respectivii nu erau ipocriți (vina supremă, cum ar veni), puteam fi tolerant. Aveam libertatea să mă consolez cu axioma insurmontabilei imperfecțiuni umane. Ce să vezi? În stupiditatea mea ireductibilă, acceptîndu-le ipochimenilor zeci, sute, mii, milioane poate de – eufemistic numite – inconsecvențe, le-am permis lor să mă trădeze, la un moment dat, fără urme de remușcări. O virtute așadar întoarsă din nou, malign, devastator, împotrivă-mi! Un exces de conduită etică devenit, absurd, o armă de autodisoluție. O calitate metamorfozată, prin mijlocirea cine știe căror perverse viclenii ale spiritului, în defect. O pornire benefică, ingenuă, a rațiunii necorupte, modificată, inexplicabil, în impuls suicidar. Un adevăr eșuat în mistificare.”

Amicul se opri o clipă îngîndurat. Apoi, adăugă solemn: „O abilitate pervertită – și aici n-am să-ți îngădui să mă contrazici, dragul meu! – în infirmitate”.

Codrin Liviu Cuțitaru este profesor la Facultatea de Litere a Universității din Iași. Cea mai recentă carte publicată: Omul multiplu, Editura Junimea, 2021.

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Parteneri

Teste de sarcina  Sursa foto shutterstock 2473619613 jpg
Cele mai ciudate teste de sarcină folosite în trecut
De-a lungul timpului, au existat câteva încercări cu adevărat neobișnuite de a crea un test de sarcină cât mai concludent. A fost o vreme când se credea că o broască ar putea da răspunsul mult aşteptat de viitorii părinţi.
Ploaie Autostrada jpg
Vremea rea pune stăpânire azi pe România: ploi și ninsori în cea mai mare parte a țării
Administrația Națională de Meteorologie (ANM) anunță o zi mohorâtă pentru România, cu ploi și ninsori care vor cuprinde cea mai mare parte a țării. Temperaturile maxime se vor situa sâmbătă, 16 decembrie, între 1 și 8 grade Celsius.
image png
Anca Țurcașiu, primul mesaj după ce a fost dezvăluită identitatea iubitului ei: „Dacă tot s-a făcut atâta vâlvă...”
Anca Țurcașiu a dat din nou o șansă iubirii, după patru ani de la divorțul de medicul Cristian Georgescu. De câteva luni de zile vedeta trăiește o frumoasă poveste de dragoste în brațele iubitului ei, Călin Șerban, a cărui identitate a dezvăluit-o acum câteva zile. Ce mesaj a transmis recent, aflați
Călin Georgescu pe un cal alb Foto Călin Georgescu   Youtube jpg
La ferma de cai din Ciolpani s-a așternut liniștea, la o săptămână distanță de la întâlnirea dintre Georgescu, Potra și Sechila
Ferma de cai de la Ciolpani a devenit cunoscută după ce pe 7 decembrie 2024, la o zi după anularea alegerilor prezidențiale, a avut loc aici o întâlnire la care au participat Horațiu Potra, Eugen Sechila și Călin Georgescu.
Fursecuri cu cafea  Sursa foto shutterstock 2184164871 jpg
Prețurile cafelei, nivel fără precedent în ultimii 50 de ani. Avertismentul specialiștilor
Preţul cafelei arabica pentru livrarea în martie a atins un maxim istoric de 348,35 cenţi pe livră marţi, cel mai ridicat nivel din ultimii aproape 50 de ani. Deşi contractele au pierdut o parte din câştiguri ulterior, acestea rămân cu 70% mai mari decât la începutul anului.
image png
Cum i-a explicat Cristina Cioran fiicei sale că urmează să mai aducă pe lume un copil. Micuța de numai 3 ani, reacție neașteptată
Cristina Cioran se pregătește să devină curând mamă pentru a doua oară. În toată această perioadă nu-l poate avea alături de Alex Dobrescu din cauza ordinului de protecție, dar de un mare ajutor este Ema, fiica celor doi. Cum își ajută micuța mama în perioada sarcinii?
ochi albastri jpg
Ochii albaștri nu sunt ceea ce par. Adevărata poveste a culorii care, de fapt, nu există
Ochii albaștri, adesea considerați un simbol de frumusețe sau unicitate, nu sunt ceea ce par. Conform cercetătorilor, nu există pigment albastru în ochi, iar culoarea este doar o iluzie optică creată de modul în care lumina interacționează cu structura irisului.
Atac cu drona in Rusia jpg
Atac masiv al ucrainenilor pe teritoriul Rusiei. Dronele au lovit în timpul nopții mai multe obiective de infrastructură
Dronele ucrainene au efectuat mai multe atacuri în interiorul Rusiei în noaptea de vineri spre sâmbătă, inclusiv asupra unei infrastructuri de stocare a combustibilului din regiunea Oriol, din centrul Rusiei, provocând un incendiu şi spargerea geamurilor caselor din zonă.
moneda jpeg
O monedă specială va fi lansată de BNR! Este din aur și se vinde cu o sumă impresionantă
Vești bune pentrru colecționarii de monede din țara noastră! În cursul zilei de luni, Banca Națională a României urmează să lanseze în circuitul numismatic o piesă rară, valoroasă, cu o însemnătate aparte!