Platforme… revoluționare

Publicat în Dilema Veche nr. 895 din 3 - 9 iunie 2021
Iconofobie jpeg

O veste șocantă a tulburat recent comunitatea universitară. Se pare că Jandarmeria a potolit, cu greu, o încăierare colectivă care s-a iscat, pe nepusă masă, în ciuda restricțiilor și a măsurilor de distanțare, pe coridoarele bătrînei clădiri academice. Presa a numit scandalul, ambiguu ca de obicei, „confruntarea violentă a unor facțiuni profesorale cu interese educaționale divergente”. Explicația nu m-a mulțumit, așa încît am derulat propria-mi investigație, mai ales că patru colegi (de la facultăți diferite) pe care îi cunosc destul de bine, conf. dr. Saturna Falegă (fiziciană), lect. dr. Flemonela Turbincă (informaticiană), conf. dr. Mierluș Protofobescu (sociolog) și prof. dr. Flanel Scrumaru (geograf), au fost arestați și ulterior amendați ca urmare a teribilului incident. Ce am aflat m-a lăsat cu gura căscată. În interiorul discuțiilor despre identificarea platformei optime de predare online (pentru implementarea și uniformizarea ei în întreaga Universitate, desigur), discuții declanșate încă de la debutul pandemiei, se iviseră, inevitabil, păreri diferite. Patru astfel de rețele întruniseră cele mai multe voturi de sprijin din partea comunității lărgite: Microsoft Teams, Google Meet, Zoom și Cisco Webex. Fiecare avea cîte un lider de opinie (în persoanele celor menționați) și un segment semnificativ de adepți – agitați și virulenți – în rîndul profesorilor și studenților instituției.

Argumentațiile inițiale au fost elaborate și sofisticate, cu pledoarii avocățești, filozofice, tehnice, morale, economice și culturale. Dacă, tehnic, Zoom-ul se pretindea cel mai bun, etic vorbind, era de preferat Microsoft Teams pentru dimensiunea sa educațională clară. Cultural, nici o rețea nu rămînea neproblematică. Ba că s-ar permite americanilor să ne controleze viața cu tehnologia (spectrul lui Bill Gates se ițea în majoritatea discursurilor contestatare, în orice direcție ar fi fost îndreptate ele), ba că își bagă coada chinezii pe unde te-ai aștepta mai puțin, ba că Sputnik-ul rusesc s-ar găsi pretutindeni, ba că – „LOL”, strigau aici șugubeții – ne-am afla, de fapt, cu mic, cu mare, în serviciul nemților lui Merkel și al lui Iohannis. Juridic, se pleda pentru Cisco Webex, întrucît semnaserăm deja un fel de precontract cu ei, economic, Google Meet era aruncat, cu vehemență, în față, subliniindu-se gratuitatea lui (garantată doar de un cont de Gmail). Unele platforme se potriveau cu specificul facultăților de Științe, altele intrau ca o mănușă pe profilul Umanioarelor. (În acest punct, pe filozofi chiar i-a apucat umanismul și s-au trezit susținînd, democratic, libertatea de alegere, oferită profesorilor și studenților. Li s-a dat însă rapid peste nas, de către toate „facțiunile” puse la un loc, cu un „Marș de-aici!” urlat în cor.) Ziceai că Aula Magna reactualiza, morbid, Procesul de la Nürnberg.

Negocierile au încetat brusc, iar lucrurile au degenerat. Saturna Falegă și-a confecționat măști negre pe care scria, mare, Microsoft Teams. Susținătorii i-au urmat exemplul. Flemonela Turbincă nu s-a lăsat mai prejos. A venit la școală, cu mutră feroce, în fruntea grupului ei de manevră. Toți își legaseră bandane în jurul frunților, aidoma teroriștilor sinucigași arabi. Pe ele se putea citi, cu litere roșii, amenințătoare, Google Meet. Cîndva pașnicul Mierluș Protofobescu s-a radicalizat de asemenea și alerga prin Universitate (împreună cu o ceată voinicească), purtînd în mîini un steag șuierător, în formă de lup cu gura deschisă, pe care imprimase cuvîntul Zoom (s-a demonstrat mai tîrziu că unii din echipa lui erau membri ai asociației „Dacii liberi“, neavînd nici o treabă cu Universitatea). În sfîrșit, gașca organizată de Flanel Scrumaru s-a dovedit cea mai originală, primind de altfel și amenda cea mai consistentă. Membrii ei și-au tatuat pe fese – unii, se povestește, cu tatuaje permanente! – Cisco Webex. Defilau, militărește, prin instituție și, din cînd în cînd (mai precis, la Rectorat și în fața fiecărui Decanat), la comanda fermă a liderului, se dezbrăcau simultan și se încovoiau demonstrativ, arătîndu-și, generos-copios, părțile inscripționate. Pe lîngă ultraj, tulburarea liniștii publice și nerespectarea măsurilor de combatere a pandemiei, ei au fost sancționați și pentru expunere indecentă.

Apocalipsa s-a produs la întîlnirea celor patru comandouri. Caftul s-a generalizat iute (parte-n parte, cum se spune în underground), urmînd totuși o regulă „ideologică”. Luptătorii erau foarte interesați să distrugă, la inamici, simbolul identitar al fiecărei „facțiuni”, afișat cu atîta ostentație – în speță, numele platformei susținute. Cu măștile, bandanele și steagul Dracon treaba a fost simplă: au zburat care-ncotro. Pentru susținătorii lui Flanel și ai Cisco Webex-ului însă, chestiunea s-a complicat. Adversarii i-au despuiat și i-au articulat cu severitate. Fiind și cei mai drastic amendați, putem concluziona că lor le-au sfîrîit, cu adevărat, fundurile...

Codrin Liviu Cuțitaru este profesor la Facultatea de Litere a Universității din Iași. Cea mai recentă carte publicată: Filozofia lucrurilor mici, Editura Junimea, 2020.

image png
Cum și ce se mai fură în România
Cum a fost cazul unui angajat din comerț, care vindea vinuri și care a fost condamnat nici mai mult, nici mai puțin decît la moarte.
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg
Franța și Estul
Însă frustrarea acumulată de estici începe să se vadă din ce în ce mai clar în politica internă a acestor state.
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
Frica lui Putin jpeg
De unde ne vine pericolul
Da, Biblia, cu poveștile ei incomode, a speriat pe mulți slabi de înger de-a lungul secolelor.
index jpeg 5 webp
Cleopatra și o doză din istoria berii
Spre deosebire de egipteni, care iubeau această băutură alcoolică, grecii și romanii nu prea o agreau, lor le plăcea vinul (poți să-i învinovățești?).
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
Decivilizare și civilizare
Consolidăm aportul nostru la decivilizare și ne plîngem, apoi, că partea civilizată a societății nu se arată încîntată că este decivilizată.
image png
Ce înseamnă să fii viu?
„Dungile sînt ușor de explicat, dar ce ne facem cu partea de cal?”.
„Cu bule“ jpeg
Bobul, la modă
Bobul din domeniul coafurii feminine merită să intre în dicționare, alături de omonimele sale mai vechi și mai noi.
HCorches prel jpg
Banii, această chestiune măruntă
Dacă vrem sănătate și calitate, de aici trebuie să începem. De la bani, această chestiune măruntă.
IMG 8779 jpeg
p 7 WC jpg
Dacă Trump revine
Judecînd după comportamentul lui ca fost președinte, Trump nu s-a schimbat deloc.
Comunismul se aplică din nou jpeg
Lifturi
Săptămîna trecută scriam despre incredibilul furnicar newyorkez.
O mare invenție – contractul social jpeg
Se poate trăi și sub dictatură?
Fără această probă, argumentele celor care apără Justiția și judecătorii își pierd credibilitatea.
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg
Resemnare
Turcia e doar încă un teren de luptă dintr-un război care se poartă intens de-a lungul și de-a latul lumii.
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
Un „dezavantaj” avantajos
Pe scurt: nu sîntem de acord ca, dacă 25 de parteneri ne vor în Schengen și doi nu, dreptatea să fie de partea celor doi.
Frica lui Putin jpeg
Non scholae...
Cîți nu scriu cu duiumul postări agramate și totuși se fac înțeleși, dovadă că primesc like-uri și au și urmăritori din belșug.
index jpeg 5 webp
James Bond și fabrica de ciocolată a lui Charlie
Oricum, ce altceva este un spion la scara istoriei, dacă nu un copil mare care știe cum să (se) joace, nu-i așa?
A F portait Tulane 23 1 jpeg
Pierdut respect. Găsitorului, recompensă!
Ce a produs această schimbare din ce în ce mai accelerată în ultimii zece, douăzeci de ani?
„Cu bule“ jpeg
Curriculum vitae
În perioada comunistă, formula latinească s-a folosit mai puțin.
HCorches prel jpg
Undercover agent
Redați-le profesorilor demnitatea.
p 7 WC jpg
Alunecînd treptat spre distopie
Legea IA europeană, care urmează să fie finalizată în cursul acestui an, interzice explicit utilizarea datelor generate de utilizatori în scopul „clasificării sociale”.
Comunismul se aplică din nou jpeg
După 30 de ani
Mai sînt destui care cred că americanii nu au fost pe Lună, că totul ar fi fost o mare păcăleală, o făcătură de Hollywood.
index jpeg webp
Sindromul „greaua moștenire”
În cele mai multe cazuri, însă, politicienii se străduiesc să arate că ei sînt inițiatorii proiectelor
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg
Cadavre și steaguri
De fapt, avem de-a face cu o tactică de evaziune.

Adevarul.ro

image
Românul care a descoperit secretul câștigului la loterie. Din cauza lui s-au schimbat legile în SUA și Canada
Un matematician român a descoperit secretului câștigului la loterie. Ştefan Mandel a reușit printr-o formulă personală să ia de 14 ori premiul cel mare. Norocosul a fost însă urmărit de ghinion, fiind anchetat de CIA și FBI.
image
Cum să pari mai deștept când porți o conversație banală. Ce spun cercetătorii de la Harvard
Dacă până acum ai crezut că menționarea funcției sau a studiilor te va „ridica“ în ochii partenerului de conversație, ar fi bine să te mai gândești o dată.
image
Presa britanică despre vizita Regelui Charles în țara noastră: „Are România în sânge“ VIDEO
Publicația britanică Daily Mail a publicat un amplu fotoreportaj dedicat vizitei de cinci zile a Regelui Charles al III-lea în țara noastră. Jurnaliștii au constatat că monarhul „are România în sânge“.

HIstoria.ro

image
Cine au fost cele trei soții ale lui Ștefan cel Mare? Familia și copiii domnului Moldovei
Ștefan cel Mare al Moldovei a fost căsătorit de trei ori, de fiecare dată luându-și de soţie o reprezentantă a unei mari familii aristocrate, de confesiune ortodoxă. Mai întâi, Ștefan s-a căsătorit, în vara anului 1463, într-un context în care plănuia organizarea unei cruciade ortodoxe împotriva Imperiului Otoman, cu Evdochia, care descindea după tată din neamul marilor duci ai Lituaniei. Tatăl ei, Alexandru al Kievului, era văr primar cu Cazimir al IV- lea, regele Poloniei și marele duce al Lit
image
Drumul României către Tratatul de la Trianon
Nimeni nu s-ar fi putut gândi la începutul anului 1918 la o schimbare totală în doar câteva luni a condițiilor dramatice în care se găsea România.
image
Tancurile în timpul Războiului Rece
Conflictul ideologic izbucnit între Uniunea Sovietică și aliații occidentali a dus la acumularea unor cantități enorme de material militar și la dezvoltarea inevitabilă a armei tancuri.