Peste Ocean în antichitate (2). O bazaconie aztecă

Publicat în Dilema Veche nr. 855 din 27 august - 2 septembrie 2020
Peste Ocean în antichitate (2)  O bazaconie aztecă jpeg

Vorbeam săptămîna trecută de tutun și ananas sosite în Mediterana, chipurile, deja acum mii de ani. Acum, că avem scrisoarea de trăsură a acestor mărfuri neobișnuite, să căutăm și extrasul de cont pentru plata lor. În SUA se raportează periodic în presă, dar și în publicațiile de, ca să zic așa, fast science, monede din vremea răscoalei evreilor împotriva romanilor sau a anarhiei militare din secolul III, descoperite de un copilaș în grădina casei sale din Oklahoma sau pe ogoarele din Iowa. Cînd sute de asemenea descoperiri îți sînt prezentate de adepții contactelor transatlantice în antichitate, începi spontan să cauți contraargumente: de ce majoritatea monedelor romane găsite în SUA sînt în interior, nu pe Coasta de Est etc. Culmea e că, dacă ești luat pe nepregătite, nici nu știi ce contraargumente convingătoare să aduci în fața unei teorii năucitoare. Pentru adversarul tău de idei, evident, e mult mai probabil că romanii au călătorit în America decît că monedele au fost pierdute de nenumărații turiști americani din ultimul secol și mai bine, care le-au achiziționat cînd au bifat Europa și Țara Sfîntă.

Și mai interesant este singurul, din cîte știu, tezaur de monede romane raportat din cele două Americi, descoperit pe o plajă din Venezuela. Uite-așa. Circumstanțele descoperirii sînt, ca de obicei în asemenea cazuri, mai neclare decît codul fiscal. Monedele există și nu sînt falsuri: ele acoperă uniform toate domniile împăraților romani începînd cu Augustus pînă după Constantin cel Mare. Cine a regizat această întîmplare probabil nu știe că din antichitate nu ne-a parvenit nici un tezaur de acest tip. Oamenii care puneau un ban deoparte de-a lungul vieții mai strecurau, e adevărat, în sipet și cîte o monedă deja veche de un secol sau chiar două, dacă erau din metal prețios și deci aveau o valoare intrinsecă, putînd umbla din tată-n fiu; dar nu le explicase nimeni că totul e egal cu zero dacă în vistierie nu sînt reprezentați toți cezarii. Colecții numismatice, căci evident asta e descoperirea din Venezuela, nu sînt atestate pînă în Renaștere.

Altă piesă de rezistență și șubrezenie a contactiștilor este un articolaș din Boletín del Instituto Nacional de Antropología e Historia. E vorba acolo de un mic cap de teracotă roman (foto) descoperit într-un mormînt aztec pe la 1500, în orice caz înainte de cucerirea spaniolă, la Calixtlahuaca, lîngă Ciudad de México. Nu e exclus ca statueta să fie din vremea dinastiei Severilor, dacă judecăm după criterii stilistice, în orice caz nu are paralele în arta precolumbiană; analizele de termoluminescență n-au dat rezultate clare, dar sugerează cel puțin că nu e un fals modern. Obiectul, dintr-o săpătură din anii ʼ30, fără planuri, fără desene, fără fotografii, fără fișe de obiect făcute pe teren, a fost publicat abia în anii ʼ60. Din păcate, de la o publicație la alta, autorul dă ca proveniență a obiectului diferite zone ale sitului Calixtlahuaca. În cei 30 de ani de la descoperire, spune directorul de săpătură, a păstrat figurina în colecția lui și doar puține persoane au văzut-o. Chiar și așa, aș înclina să cred că frauda nu este a arheologului mexican: fie echipa lui i-a făcut o farsă, fie la momentul descoperirii n-a fost de față (directorul de șantier fiind mai mult absent) cineva suficient de competent ca să observe că obiectul nu aparținea mormîntului, ci unui strat mult mai recent, fie obiectele s-au amestecat într-un depozit modern. Premiul pentru simplitate trebuie însă acordat unui cercetător care propune că statueta n-a ajuns din Imperiul Roman în Mexic peste Atlantic ; nu, ea a fost importată în China și de-acolo a ajuns în Mexic peste Pacific.

Am dat de curînd peste un articol publicat de un, în principiu, solid jurnal academic american cu apariție neîntreruptă timp de un secol, dar, ce-i drept, fără o specializare anume – lasere, istorie medievală, biologie etc. Titlul (pe lîngă nevoia seculară de a mă întrerupe) m-a făcut să-l răsfoiesc. Zicea că olmecii, marea civilizație ivită atît de brusc în Mexic, sînt urmașii unor emigranți chinezi din dinastia Shang. Dacă autorul chinez n-ar fi fost atît de amorezat de ideea lucrării lui, ar fi acceptat că această civilizație n-a apărut de fapt deloc așa, din piatră seacă, pe cît poate să pară unui amator, și că deci nici nu e nevoie să căutăm cu atîta disperare vreo intervenție exterioară. E de reținut în orice caz aici existența unei cohorte de autori „de scandal” serioși, care-și fac temele destul de conștiincios.

Un alt articol, foarte bine scris, despre influențe transoceanice în Lumea Nouă, a apărut într-un jurnal serios austriac, e drept, de etnologie, nu de arheologie, și publicat după moartea autorului său, ceea ce face plauzibil un fel de gest cavaleresc al editorilor. Îmi amintesc că altădată mi-a căzut în mînă o carte de la o prestigioasă editură din Heidelberg, al cărei titlu m-a făcut să rămîn cu gura căscată – era vorba despre sorgintea greacă a culturii din Insula Paștelui. Am lăsat totul baltă și am început s-o răsfoiesc: un catalog, frumos întocmit, al cuvintelor din limba locului (rapa nui) și al cuvintelor din greaca veche surprinzător de asemănătoare, ca sunet și ca sens – căci totul se potrivește –, aduse în Polinezia de neobosiți călători din Elada.

În încheiere: cunoști în amănunt tot ce s-a scris pe tema asta, dar tu crezi totuși că Pepin cel Scurt făcea plajă la Long Beach? Vrei să prezinți argumente în sprijinul acestei idei, fără mofturi paranormale, fără noxe naționaliste? Te ascult. Presupun că, dintr-o mie de idei absolut trăsnite, una se va dovedi cîndva neașteptat de aproape de adevăr. Deci mi se pare în regulă ca, pe o piață de idei sănătoasă, și asemenea idei să fie exprimate în discuția academică. Dar într-un procent identic: 0,1%.

Cătălin Pavel este arheolog și scriitor. Cea mai recentă carte publicată este Arheologia iubirii. De la Neanderthal la Taj Mahal, Humanitas, 2019.  

Ilustrație: https://www.ancient-code.com/wp-content/uploads/2015/04/119404.jpg

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Parteneri

manastirea corbii de piatra 01 foto arhiepiscopia argesului si muscelului jpg
Singurul lăcaş de cult din Romania cu două altare în acelaşi naos va fi reabilitat. De ce are o valoare excepțională
După mai bine de un deceniu în care a fost într-un stadiu avansat de degradare, Corbii de Piatră, cea mai veche mănăstire rupestră din sudul României, realizată în secolul al XIV-lea, ce găzduieşte şi cel mai vechi ansamblu de pictură, va fi reabilitată.
Pestera Meziad
Locul fabulous din România cu galerii spectaculoase care oferă senzația unui tunel natural impresionant. Trebuie să ajungi cel puțin o data în viață aici
În inima Munților Apuseni, la granița dintre Pădurea Craiului și Defileul Crișului Repede, se află una dintre cele mai impresionante peșteri din România, Peștera Meziad. Situată în județul Bihor, în Valea Meziadului, această comoară subterană este o vizită obligatorie pentru pasionații de natură, is
Ciorba de pui a la grec jpeg
Ce să pui în ciorba de pui a la grec, pentru a ieși ca la restaurant. Trucuri și ingrediente care fac diferența
Ciorba de pui a la grec este un preparat savuros, cu o textură catifelată și un echilibru perfect între cremozitate și aciditate.
donald trump discurs învestire FOTO profimedia 0955734309 jpg
Donația pentru participarea la învestirea lui Trump - 50.000 de dolari. „Oricine dă bani are acces la masă și face poză cu oricine”
Publicații din SUA au dezvăluit că pentru o donație de minimum 50.000 de dolari oricine putea participa la evenimentele ocazionate de învestirea lui Donald Trump. „La ei lobby-ul e reglementat și acceptat”, a explicat Andrei Caramitru.
arme nucleare
Profesorul Cătălin Avramescu, candidat la alegerile prezidențiale: „România ar trebui să dețină arme nucleare pentru a intimida Rusia”
Profesorul universitar Cătălin Avramescu, care și-a anunțat recent candidatura la prezidențiale, a declarat în exclusivitate pentru „Adevărul” că România ar trebui să dețină arme nucleare pentru a intimida Rusia.
trump jpg
Războiul lui Trump cu emigranții poate aduce și oportunități. Sociolog: „probabil numărul românilor care s-ar califica e mic”
Tabăra republicană care vrea politici restrictive de imigrație a obținut o victorie prin decizia lui Trump de a elimina obținerea cetățeniei de către copiii născuți în SUA. O altă tabără are șanse să obțină condiții mai ușoare de acordare a cetățeniei pentru persoanele cu abilități tehnologice.
elena ghica historia jpg
22 ianuarie: Ziua când s-a născut Elena Ghica, prima feministă din istoria României
Ziua de 22 ianuarie mai este cunoscută în istorie pentru momentul primului guvern unitar al Principatelor Unite ale Moldovei şi Valahiei, este ziua când a murit Regina Victoria a Marii Britanii. Tot pe 22 ianuarie s-a născut George Motoi, regizor de teatru și actor român.
netflix g6957822cc 1280 jpg
Filmul de pe Netflix care a oprit planeta în loc, la final de ianuarie. O celebră actriță, care a revenit în cinematografie după o pauză de 10 ani, are rolul principal
Lansat pe 17 ianuarie 2025, acest film se pare că i-a cucerit pe abonați. Aflată în prezent pe locul 1 în topul celor mai vizionate producții de pe platforma de streaming Netflix, pelicula îi reunește pe Jamie Foxx și Cameron Diaz (care a revenit în cinematografie după o pauză de mai bine de 10 ani)
masina pompieri 112 foto Shutterstock
O autocisternă ce transporta zeci de mii de litri de benzină s-a răsturnat de pe șosea. Două persoane, rănite
O autocisternă ce transporta zeci de mii de litri de benzină s-a răsturnat de pe șosea, la intrare în municipiul Fălticeni, judeţul Suceava. Două persoane care se aflau în vehicul au primit îngrijiri medicale.