Peste Ocean în antichitate (1). Infracțiunea cu ananas

Publicat în Dilema Veche nr. 854 din 20 - 26 august 2020
Peste Ocean în antichitate (1)  Infracțiunea cu ananas jpeg

De-aia te faci om de știință, ca să fii primul care scrie despre ananas. În anii ’50, cineva a publicat un detaliu rar dintr-o frescă de la Pompei, din Casa dell’Efebo, în larariul căreia apărea ceva care, într-adevăr, seamănă binișor cu un ananas. Și mai bine aș zice că seamănă fructul din coșulețul de pe un mozaic pavimental din vremea lui Augustus (foto, dreapta sus). E drept că în materialul botanic carbonizat de la Pompei nu găsim nici urmă din acest fruct originar din America de Sud. Profesorul de la Napoli e însă convins că avem aici de a face cu însuși ananasul și trage concluzia că deci fructul exista în antichitate undeva în Africa sau Asia, de unde ar fi putut ajunge în Italia. Omul, care de altminteri crezuse că poate identifica în pictura pompeiană și alte fructe tropicale necunoscute în Europa antică (mango, de exemplu), a fost imediat contrazis, dar și-a menținut argumentele în Rivista di ortoflorofrutticoltura italiana, nelipsită de pe noptiera mea. Fructul împricinat este, de fapt, un con de pin italian, comun în arta romană, în vreme ce ananasul nu e cunoscut din nici un text grec sau latin (sau arab vechi). În epoca digitală însă, așa-zisul ananas de la Pompei a fost confiscat de cei care propovăduiesc contactele romanilor cu Lumea Nouă.

Ideea contactelor antice transatlantice și transpacifice este plăcută. Idei simpatice trebuie să existe, căci viața noastră este grea. Atunci cînd aceste idei se transformă însă în teze publicate online cu argumente întortocheate (și distortocheate), viața noastră devine și mai grea. În principiu, cu cît ipoteza științifică pe care o propui e mai în răspăr cu paradigma acceptată, cu atît mai numeroase și mai serioase sînt argumentele pe care ai obligația să le prezinți în sprijinul ei. Nu poți să anunți că ai dat drumul din mînă unui măr în grădina ta și el a rămas suspendat în aer, deci forța gravitației nu există. Care e credibilitatea martorilor sau erai, din întîmplare, singur? S-a putut repeta experimentul de către alții cu aceleași rezultate? S-au căutat și explicații alternative, ceva mai umile, sau ne repezim să facem afirmații despre Terra?

Cu amărăciune în glas vreau să spun că și porumbul ne face probleme. Sînt unii care cred că zeii sculptați în secolul al XIII-lea într-un templu de la Somanathpur (nu departe de Bangalore, în India) sînt arătați ținînd în mînă știuleți de porumb, plantă domesticită în Mexic. Dată fiind această asemănare cu porumbul (modern, aș adăuga, care nu e tocmai ca acela din secolul al XV-lea, dar nu mai contează) concluzia se impune: două secole înainte de Columb, India + America = contact. Din păcate, obiectul ținut în mînă de Lakșmi și de alte divinități în iconografia hinduistă e de fapt un fruct imaginar, reprezentat adesea drept constînd din nenumărate perle (în sanscrită muktaphala); consoarta lui Vișnu are ca plantă sacră lotusul, iar ca fruct simbolic un fel de gutuie bengaleză (bael) – cîtuși de puțin cucuruzul.

Ce au mai exportat cele două Americi în cele patru zări în antichitate? Tutun. Aud mereu că în 1992, în Germania, țara științei, s-a descoperit nicotină în părul mumiilor din mileniul a doilea î.Hr. Dar nicotina nu se găsește numai în tutun; mai există vreo 20 de plante care conțin nicotină, dintre care cel puțin una exista în Egiptul antic. Răspunsul la această problemă științifică (și probabil numai la aceasta) este: țelină. Cred chiar că va fi greu de găsit o mumie care să nu aibă, acolo, un nanogram de nicotină pe miligram de mumie, provenind din alimentație. (Oficial, după date din 2001, fumătorii au de la 2 ng/mg în sus). Acum, cînd e vorba de măsurat substanțe care se vor regăsi în cantități infime în țesut, una e să faci teste de nicotină azi pe stradă, și alta asupra unui artefact care nu a ajuns din săpătură direct în laborator, ci a petrecut vreo 200 de ani în colecții private, în depozite, pe drum de la un muzeu la altul. Cine dintre noi nu a stropit măcar o dată o mumie cu zeamă de tutun, ca pe trandafiri, să mai scăpăm de afide și omizi/omide? Fără glumă: rar cunoaștem în totalitate intervențiile moderne asupra obiectelor din muzee, acele numeroase și îndoielnice stabilizări, curățări, împrospătări, mai ales cele de dinainte de 1900. Și nu există manual vechi de egiptologie fără o poză cu un arheolog fumînd lîngă o mumie. Oricum, ca să revin, echipa germană care a analizat mumiile nu ne-a tras în piept: oamenii, cu excelente competențe tehnice, doar au consemnat descoperirile lor spre buna folosință a comunității academice și nu au afirmat nicăieri că prezența nicotinei în firul de păr antic dovedește automat importul de tutun american în Egipt. Dar cei care ocupă fascinanta nișă a arheologiei fantastice au jubilat. Că veni vorba, s-au găsit și urme de cocaină în părul vechilor egipteni – scepticii atrag atenția însă că mumiile de la muzeul din München au fost mult timp în posesia Casei Regale a Bavariei și o contaminare modernă nu se poate exclude.

Pînă la urmă, cine vrea să vadă în toate astea o dovadă a contactelor transatlantice nu va putea fi oprit. Ospățul e îndestulător. Dar – vorba omului amărît – ia cu ananas, maică.

Cătălin Pavel este arheolog și scriitor. Cea mai recentă carte publicată este Arheologia iubirii. De la Neanderthal la Taj Mahal, Humanitas, 2019.  

Foto: wikimedia commons

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Parteneri

Mircea Lucescu (EPA) jpg
Jucătorul care l-a convins pe Mircea Lucescu că merită să se întoarcă sub tricolor, după doi ani
România joacă în iunie cu Austria și Cipru în preliminariile Cupei Mondiale din 2026.
 MG 1055 mod jpg
Bogdan Drăcea se descrie printr-o glumă scurtă: „De ce a trecut găina strada?!‟
Nume familiar în mediul online și televizat, Bogdan Drăcea este un comediant din liga avansaților, prezentator și influencer cunoscut pe platformele de social media. În prezent, face parte și din echipa show-ului „Săriți de pe fix‟, difuzat joi, de la 21:30.
Donald Trump FOTO AFP
Donald Trump, după ce a efectuat examenul medical anual. „Sunt într-o formă grozavă. O inimă bună. Un suflet foarte bun”
Președintele Donald Trump, în vârstă de 78 de ani, a precizat vineri, 11 aprilie, că este „într-o formă grozavă” după ce a efectuat controlul medical anual.
Femeia a vorbit despre dependența sa jpg FOTO Unsplash
Mărturisirile unei femei despre cea mai distructivă dependență din clasa de mijloc: „Nici măcar o familie perfectă nu m-a putut salva”
Dependențele vin sub multe forme, alcool, droguri, jocuri de noroc, și afectează oameni din toate categoriile sociale.
thomas rob astrolog (1) jpg
shutterstock 2581336237 jpg
Ce să faci cu acel aparat pe care îl ignori în bucătărie? De la supe la clătite, încearcă-le pe toate!
Așa poți folosi un blender în bucătărie! De la supe cremoase și ouă pufoase, până la compost pentru grădină, vei învăța cum să profiți la maximum de acest aparat pe care e posibil să-l ignori.
sara hant captura video jpg
Povestea emoţionantă a fetiței care a primit Golden Buzz la „Românii au talent”. „Unii colegi sar cu coarda și eu mă uit la ei"
Emoţii puternice la emisiunea „Românii au talent” de vineri seară nu doar pentru concurenţii, ci şi pentru juriul impresionat de Sara Hanţ, o copilă de doar 10 ani, care a primit Golden Buzz.
banner zina dumitrescu si maria andrei jpg
Ce trucuri de cochetărie le învățase Mama Zina pe fotomodelele ei: „Tu porți hainele, nu ele pe tine!” Cum salvezi rapid și ieftin o ținută?
Ce trucuri de cochetărie le învățase Mama Zina pe fotomodelele ei: „Tu porți hainele, nu ele pe tine!” Cum să fii șic cu bani puțini?
retezat jpg
Cenușăreasa Ardealului începe să renască datorită turismului. Aici găsește cele mai spectaculoase șosele
Multă vreme ignorată și marginalizată, Hunedoara, supranumită „Cenușăreasa Ardealului”, dă semne că își recapătă strălucirea pierdută.