Pesediști jenați

Publicat în Dilema Veche nr. 782 din 14-20 februarie 2019
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg

Oricine are răbdare să urmărească sondajele date publicității în ultima perioadă poate observa o evidentă scădere a PSD. Evoluția e cumva firească, celebra „erodare“ la guvernare se produce chiar și în cazul unui partid care a făcut din demagogie și inventarea permanentă a unor dușmani exteriori o artă. Realitatea rămîne realitate și din mijlocul ei se aleg oamenii care răspund întrebărilor din sondaje.

Din această realitate face parte și un experiment cu cumpărături făcut periodic de colegii mei de la Europa FM, care merg periodic la același magazin de unde cumpără aceleași produse. Ulterior compară prețurile. Rezultatul, previzibil, e că prețurile alimentelor cresc într-un ritm accelerat. Sigur, nu e nimic științific în acest exercițiu, dar putem înțelege de ce o parte din populație începe să își pună întrebări despre competențele guvernanților, chiar și sub obositorul baraj propagandistic pus la cale de consultanții și tovarășii de drum ai PSD.

Ceea ce se remarcă mai puțin este că Opoziția profită doar parțial de pe urma acestei tendințe. Crește PNL, USR se menține la rîndu-i în poziția de al treilea partid al României, cu ambiția deloc secretă că, împreună cu PLUS, va reuși un avans către locul doi. Despre ele vorbim însă altă dată.

Fenomenul cel mai interesant din ultima vreme este transferul de electorat în interiorul zonei de influență a PSD.

Cifrele din sondaje arată că, în topul creșterilor la intenție de vot, apare pe un loc confortabil ALDE. Formațiunea fostului premier Tăriceanu a reușit cumva să se pună la adăpost de valul de critici interne și externe cărora coaliția de guvernare trebuie să le facă față zilele astea. Atunci cînd n-a reușit (conflictul cu familia europeană din care face parte e real și ușor de verificat), evenimentul a căzut în plan secund și a fost repede uitat.

Situația e cu atît mai interesantă cu cît vîrful de lance al luptei anti-Justiție, ministrul Tudorel Toader, este propus și susținut în funcție de ALDE. Bagajul negativ al ministrului Justiției se decontează însă la PSD, care este perceput ca principal beneficiar al contorsionărilor retorice și legale menite să impună un control politic sever asupra procurorilor și judecătorilor. De asemenea, insistența PSD de a controla ferm la nivel administrativ și de discurs deciziile economice pune ALDE la adăpost de responsabilitate. Presupunerea că Liviu Dragnea acționează ca un soi de dictator sud-american absolvă ALDE, în ochii unora dintre concetățenii noștri, de o bună parte din răspunderea pentru guvernare. Raționamentul nu e chiar greșit, însă doar pînă la un punct.

Altă zonă care se bucură de o poziție bună în sondaje e reprezentată de fosta disidență din PSD formalizată între timp sub numele Pro România, partid condus încă de la înființare, acum un an de zile, de Victor Ponta. Alt fost premier care are avantajul că e și fost șef al PSD. Comparațiile se fac de la sine și, în ambele poziții, Ponta are de cîștigat. Cine a avut răbdare să îi urmărească activitatea publică în ultimul an a văzut că predecesorul lui Liviu Dragnea bate țara în lung și în lat într-un efort susținut de persuasiune ale cărui ținte sînt foștii colegi de partid. Iar rezultatele se văd în ultima vreme cînd nu trece săptămînă, uneori zi, în care să nu aflăm despre trecerea cîte unui parlamentar de la PSD la Pro România. De asemenea, din fruntea a ceea ce îi place să numească un „start-up party“, Victor Ponta practică zilele astea un discurs pro-european și civilizat a cărui unică menire e să sublinieze diferența față de delirul conspiraționist și izolaționist promovat de foștii săi colegi din PSD.

Altfel spus, deși asistăm la o răcire a relațiilor PSD cu un anumit segment de electorat, acești oameni nu merg însă prea departe. Rămîn în sfera de influență pesedistă, însă nu mai doresc să fie asociați cu Liviu Dragnea și mica lui camarilă. I-am numit, deloc peiorativ, pesediști jenați. Votanți care, în mare, sînt de acord cu liniile politice majore ale PSD, însă au obosit să fie făcuți părtași la tot felul de decizii sau situații moralmente dubioase. Nu vor să fie văzuți făcînd scut în jurul unui condamnat penal, nu vor să fie văzuți ca antioccidentali militanți și nici ca retrograzi. Nu vor să fie complici și nici nu se regăsesc în discursul Opoziției. Aleg, după gust, surogate sau avataruri ale PSD care îi fac să fie mai puțin responsabili pentru eșecurile PSD.

Situația asta se traduce printr-un soi de blocaj la nivel politic. Orice fel de calcule privind o majoritate parlamentară, în condițiile actuale sau în cazul puțin probabil al unor anticipate, duc la concluzia, greu de evitat, că PSD își poate încă asambla o coaliție de guvernare. Singurul impediment real e Liviu Dragnea „pe persoană fizică“, dată fiind duritatea cu care și-a tratat unii dintre foștii colegi. Umilința lasă urme și nu știu cîți dintre ei pot ierta lucrurile astea. Vorbesc despre umilință inclusiv în cazul acelora „convinși“ să își țină gura cu ajutorul unor poziții bine remunerate sau hrănitoare de orgoliu. Dacă vreți un exemplu, amintiți-vă de fostul premier Grindeanu, a cărui opoziție fermă la Liviu Dragnea s-a topit în confortul călduț al funcției de la ANCOM.

În absența unei prezențe semnificativ mai mari la vot, pesediștii jenați sînt cheia a cel puțin trei din următoarele patru runde de alegeri – europarlamentare, prezidențiale și naționale.

De ce ei? Pentru că la alegeri se numără voturi. Și adevărul simplu e că, deocamdată, PSD, sub toate înfățișările sale, reușește să le obțină.

E prea puțin probabil ca un pesedist jenat să se transforme într-un ina­mic al PSD. De aceea Opoziției îi rămîne un singur lucru de făcut: să găsească acea cale prin care să aducă la vot segmente de populație care nu au acest obicei. Alternativa e resemnarea. 

Teodor Tiţă este jurnalist. Îl puteţi găsi la twitter.com/jaunetom.

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Parteneri

telefon public 0 jpeg
Strămoșii telefoanelor mobile, la mare căutare printre români. Cât au ajuns să coste după ce au fost abandonate
Vechile telefoane publice cu monedă, folosite până la apariția telefoanelor mobile, au ajuns din nou la mare căutare. De această dată, colecționarii sunt cei interesați de ele și sunt dispuși să bage mâna adânc în buzunar pentru a obține unul.
Foto 9  Ion Iliescu si Bill Clinton jpg
Povestea controversată a primului președinte din istoria României. Protejat al Anei Pauker, fiul de ilegalist școlit la Moscova, în luptele pentru putere cu Ceaușeștii
Ion Iliescu a fost primul președinte din istoria României. A avut o copilărie zbuciumată, a fost școlit în URSS, era protejat de Anna Pauker și a încercat să-l dea jos pe Ceaușescu cu cinci ani înainte de Revoluție. A avut două mandate ca președinte și două ca senator.
Comuna Nădrag  Foto Primăria Nădrag (1) jpg
Ciocanul din Nădrag, uzina metalurgică din Banat care stârnea zâmbete. Cum a dispărut brusc, după două secole
Înființată în urmă cu două secole, odată cu construcția primului furnal, uzina metalurgică din Nădrag a purtat începând din primii ani de comunism numele „Ciocanul”. A dispărut, definitiv, la sfârșitul anilor '90, când ultimii din cei aproape 2.000 de angajați ai săi au fost nevoiți să o părăsească.
cfr cluj   rapid facebook jpg
Dramatism total în Gruia: Rapid smulge un punct în ultimul minut pe terenul lui CFR Cluj
Cu o victorie, ardelenii egalau la puncte liderul U Cluj.
colaj candidati FOTO colaj Facebook
LIVE TEXT Alegeri prezidențiale 2024. România își alege președintele. Unde se poate vota, cu ce acte de identitate, cum se desfășoară votarea
Procesul de vot pentru primul tur al alegerilor prezidențiale 2024 a început începe duminică, 24 noiembrie 2024, și în țară. Secțiile de votare se deschid la ora 7,00 și se închid la ora 21,00, programul putând fi prelungit până la ora 23,59, dacă sunt alegători la rând.
Nicolae Ceaușescu (© „Fototeca online a comunismului românesc”)
24 noiembrie: Ziua în care este ales Nicolae Ceaușescu, în ciuda revoluțiilor împotriva regimurilor comuniste
Într-un context tensionat, marcat de revoluțiile anticomuniste din Europa de Est, Nicolae Ceaușescu a fost reales, pe 24 noiembrie 1989, ca secretar general al PCR. Decizia reflecta izolarea regimului, cu doar câteva săptămâni înainte de prăbușirea sa în timpul Revoluției Române.
Vladimir Putin la sediul FSB FOTO EPA EFE jpg
Un fost agent CIA explică cât de periculoase sunt amenințărilor nucleare ale lui Putin
Vladimir Putin este un maestru al manipulării și fluturând sabia nucleară încearcă să facă Occidentul să cedeze, susține un fost agent CIA, citat de The Sun.
bruxelles boschetari jpg
Un vlogger celebru e șocat de ce a găsit chiar lângă Parlamentul European: „La asta chiar nu m-am așteptat”
Cunoscutul vlogger Cosmin Avram a ajuns la Bruxelles, capitala neoficială a Europei, dar ceea ce a găsit aici i-a dat fiori. Cu toate acestea, vloggerul spune că Bruxellesul nu poate fi judecat doar prin prisma acestor imagini horror și spune că orașul are și părți frumoase.
cernobil pexels 2 jpg
Cel mai periculos obiect de pe Pământ. Cei care stau chiar și cinci minute în apropierea lui vor muri două zile mai târziu
Pare desprins dintr-un scenariu de film, dar există un obiect extrem de real și mortal. Un simplu contact de 5 minute te poate ucide în doar 2 zile. Expunerea la acest obiect timp de doar 30 de secunde este suficientă pentru a provoca oboseală severă și amețeli. După 2 minute, efectul devine catastr