Pescărești

Publicat în Dilema Veche nr. 942 din 28 aprilie – 4 mai 2022
Iconofobie jpeg

Am doi colegi mari amatori de pescuit. În sezon, ei sînt cu antenele întinse, mereu în căutare de locuri potrivite pentru hobby-ul lor. Au ajuns să întrebe pe toată lumea, inclusiv pe doamne, dacă nu cunosc bălţi cu peşte sau măcar persoane din domeniul piscicol, capabile să le faciliteze accesul în diverse zone de profil. Într-o dimineaţă, tot interogînd în dreapta şi în stînga, un noroc curat pescăresc dădu peste împricinaţi. Secretara-şefă de la o facultate înrudită cu aceea de unde proveneau amicii mei mărturisi deschis că satul ei natal era înţesat cu iazuri bogate în dihănii subacvatice şi că, pe baza aprobării primarului localităţii, oricine îşi putea întinde în ele lansetele cît ar fi fost ziua de lungă. „Iar primarul este unchiul meu!”, adăugă doamna în cauză, cu un surîs plin de subînţelesuri, către cei doi profesori cărora ochii le sticleau deja ca nişte faruri în noapte, pe o mare zvîrcolită de furtună.

„Şi puteţi vorbi cu dumnealui?”, se interesară urmaşii postmoderni ai Apostolului Petru aproape într-un glas. „Desigur! Numai să-mi spuneţi ziua şi ora cînd doriţi să mergeţi! Unchiul o să vă aştepte în faţa primăriei din Mărcăuţi. Numele lui e Nache Popache...” Doamna făcu o pauză uşor stingherită, apoi continuă: „Ştiţi, tatăl său şi al lui taică-meu, bunicul mai precis, avea un prenume ciudat – Enăcache. Dacă îl veţi combina cu apelativul familial, veţi obţine imediat o imagine terifiantă – Enăcache Popache. Amărîtul de Enăcache l-a urît din suflet, toată viaţa, pentru această glumă (de fapt, fie vorba între noi, pentru această oroare) onomastică, pe taică-său, adică pe străbunicul meu, şi s-a răzbunat pe propriii copii, numindu-i în fel şi chip. Lu’ unchiu-meu, vă spuneam, i-a zis Nache, lu’ tata Bobîrnache, la un alt frate Mielache şi la o soră de-a lor – da, admit, devine greu de crezut că ăsta ar putea fi nume de femeie, dar nu mint deloc, sînt o persoană serioasă! – Monache. Vă daţi seama, toate numele rimau, grotesc, cu Popache!”.

„Totuşi, copiii lui Enăcache” – îşi reluă secretara peroraţia după o scurtă întrerupere de respiraţie – „s-au revoltat, la rîndul lor, şi şi-au schimbat toţi, la majorat, actele de identitate (mă rog, minus unchiul Nache care, de altfel, a şi rămas în sat şi a moştenit averea lui Enăcache Popache, iar azi, iată, a ajuns ditamai primarul!). De nervoşi ce erau şi-au luat nume celebre. Tata a hotărît că, de atunci înainte, îl va chema Eminescu. Mihai Eminescu. (Eminescu m-am numit ca domnişoară.) Toată lumea l-a respectat în secţia de oţelărie (datorită numelui), cît a lucrat, pe vremea lui Ceauşescu! A fost, vă rog să nu negaţi, altceva decît Bobîrnache Popache, invenţia malefică a revanşardului Enăcache Popache! Pe de altă parte, mătuşa Monache Popache a decis să-şi ia numele de Veronica. Veronica Micle, mai exact. Ea, săraca, a întîmpinat greutăţi cu noua identitate, deoarece şeful atelierului de croitorie unde se angajase se numea, pe bune, Titu Maiorescu şi o persecuta necruţător: cică l-ar fi concurat în ochii subalternilor! Unchiul Mielache Popache s-a transformat în Ion Luca Caragiale. Ei, el era un mare Don Juan. Nenumărate cucoane din mahala suspinau după dumnealui.”

„Acum”, adăugă volubila doamnă, „corect este, domnilor profesori, să vă spun că şi rudele mamei excelau în nume bizare, nume cu escu, e drept, nume aşadar pur româneşti, dar nemaipomenit de stranii: Doctorescu, Mortescu, Hoţescu, Mierlescu, Popîndescu, Văcescu, Porcescu...” Într-un tîrziu, plecară amîndoi buimaci, dar fericiţi că la orizont se profila o nouă partidă de pescuit. Peste cîteva zile, la ivirea zorilor, eroii noştri stăteau disciplinaţi, ţinîndu-şi lansetele în spate, lîngă poarta primăriei din Mărcăuţii din Vale, în aşteptarea primarului. Deodată, cel mai vîrstnic dintre ei, cu un barbişon distins, maiorescian, întrebă precipitat: „Ioane, tu îţi mai aminteşti cum îl chema pe nenorocitul ăla de primar?”. „Habar n-am! Bobîrnac, Mielul, Cîrnăţescu ori ceva... Da’ îi spunem dom’ primar şi gata!” „Ei, nu merge aşa, trebuie să fim mai familiari cu el, să ne împrietenim şi, după aia, venim aici cînd dorim. Să-i zicem Nea! Dar Nea şi mai cum? Nea Mortache, Nea Doctorache, Nea Matache? Stai, uite că îl întreb pe moşul ăla care vine pe cărare.” Într-adevăr, de clădire se apropia un bătrînel destul de sprinten (pentru ora matinală a idilicului tablou): „Moşule”, strigă maiorescianul, „cum îl cheamă pe primarul vostru de-aicea?” „Bulache, Căcache ceva...”, adăugă universitarul rîzînd. Bătrînul începu să alerge către ei cumva ameninţător. Dintr-o mişcare, sări în faţa lor, zbierînd de mama focului: „Eu sînt primarul, mamelucule! Şi mă cheamă Popache, nu Bulache!”. Profesorii o zbughiră, fără comentarii, observînd că personajul îşi agită braţele în direcţia lor. Nea Popache-Primarul înşfăcă o piatră de pe uliţă şi o aruncă înspre bravii pescari: „Şi moş să-i zici lu’ mă-ta, nu mie, băi bărbosule de la oraş ce eşti!”.

Codrin Liviu Cuțitaru este profesor la Facultatea de Litere a Universității din Iași. Cea mai recentă carte publicată: Omul multiplu, Editura Junimea, 2021.

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Adevarul.ro

image
„Tobol”, arma secretă a lui Putin care bruiază semnalul GPS . Unde este plasată?
O arma secretă a Rusiei ar bruia sistemul GPS de navigație prin satelit al avioanelor și navelor comerciale, în regiunile din Marea Baltică, Marea Neagră și estul Mării Mediterane, potrivit The Sun.
image
Marea Britanie este „pe picior de război”. Ce anunț a făcut premierul Rishi Sunak din Polonia | VIDEO
Aflat într-o vizită oficială în Polonia, premierul britanic Rishi Sunak a declarat marţi că va creşte bugetul pentru apărare până la 2,5% din PIB. Sunak a subliniat că Marea Britanie „nu se află în pragul războiului”, ci „pe picior de război”.
image
Republica Moldova, urmǎtoarea țintǎ a Rusiei. Cine sunt trimișii lui Putin ANALIZǍ
Federaţia Rusă devine tot mai prezentǎ în Republica Moldova, în contextul în care Ilan Şor, omul Kremlinului, a anunţat înființarea platformei Victoria, menitǎ sǎ adune opoziția pro-rusǎ

HIstoria.ro

image
Momentul abdicării lui Cuza: „În ochii lui n-am văzut niciun regret, nicio lacrimă”
Nae Orăşanu, om de încredere la Palat, îi comunicase principelui A.I. Cuza că „se pregătea ceva”.
image
Măcelul din Lupeni. Cea mai sângeroasă grevă a minerilor din Valea Jiului
Greva minerilor din 1929 a rămas în istoria României ca unul dintre cele mai sângeroase conflicte de muncă din ultimul secol. Peste 20 de oameni au murit răpuşi de gloanţele militarilor chemaţi să îi împrăştie pe protestatari, iar alte peste 150 de persoane au fost rănite în confruntări.
image
Cuceritorii din Normandia
Normandia – locul în care în iunie acum 80 de ani, în așa-numita D-Day, aproximativ 160.000 de Aliați au deschis drumul spre Paris și, implicit, spre distrugerea Germaniei naziste.