Periculosul joc de la marginile Uniunii Europene

Publicat în Dilema Veche nr. 640 din 26 mai - 2 iunie 2016
De ce nu trebuie blamaţi votanţii bucureşteni jpeg

Trăim periculos. Scăpăm la limită. Dar întrebarea este: cît vom rezista așa?

Criza refugiaților, de exemplu. Și nu mai e un secret pentru nimeni că tocmai evenimentele din vara anului trecut, cînd frontierele mai multor state europene au fost luate cu asalt de grupuri mari de migranți, au dus la schimbări politice importante. Extrema dreaptă a cîștigat poziții importante în Europa Centrală, iar poziția Angelei Merkel de lider incontestabil al Europei a început să se clatine. Pe ruta balcanică a migranților, statele foste iugoslave au revenit brusc la tonurile belicoase, amintind că rănile de la începuturile anilor ’90 încă nu s-au închis cu totul.

Recent, Austria și Italia s-au angrenat într-o dispută, în urma intenției Vienei de a introduce controlul la pasul Brenner din Alpi. În plină efervescență electorală, guvernul austriac afirma că se teme de o eventuală revenire a refugiaților pe ruta mediteraneană, după închiderea rutei balcanice, și de o încercare a unor grupuri mari de a trece Alpii în drum spre mult dorita Germanie.

În primăvară, statele europene au smuls Turciei un acord, cu condiții grele. În schimbul liberalizării vizelor în regim de urgență și al accelerării complicatului proces de aderare, Ankara s-a angajat să‑i fixeze pe refugiați, inclusiv prin acordarea dreptului la muncă. În schimb, pentru fiecare refugiat retrimis în Turcia, Uniunea Europeană s-a angajat să aleagă un altul din taberele turcești.

Iar lucrurile au mers bine în lunile care au urmat, numărul solicitanților de azil a scăzut semnificativ. Este adevărat, nici vremea nu a fost foarte favorabilă unor aventuri spre mare, însă condițiile vor fi tot mai bune odată cu venirea verii.

Nu buletinul meteo este însă problema, ci disponibilitatea Turciei de a-și ține angajamentele. Ankara vede cum obiectivul ridicării regimului de vize în luna iulie începe să-i scape printre degete. Motivul invocat dinspre Europa: Turcia nu a îndeplinit toate condițiile, printre care modificarea legii antiteroriste. O lege care, în opinia europenilor, este mai degrabă un pretext pentru reducerea la tăcere a opoziției și a vocilor critice din societate.

Luni, președintele Erdogan a acuzat direct Uniunea Europeană că aplică țării sale un dublu standard și a amenințat că ar putea să nu mai respecte termenii acordului semnat în primăvară la Bruxelles.

Chiar dacă, între timp, forțele navale ale NATO patrulează în Marea Egee, Bulgaria și-a securizat frontiera răsăriteană, Macedonia a securizat granița cu Grecia și, la rîndul ei, Grecia a mai făcut oarecare progrese în privința organizării centrelor de primire, un „noncombat“ al Turciei ar putea genera o nouă criză a migranților în Europa Centrală și Răsăriteană.

Efectele politice ar fi devastatoare. În primul rînd, o nouă criză a refugiaților va zgudui din temelii guvernul Angelei Merkel. Propriul partid – nu doar vocile din aliatul creștin-social bavarez – i‑ar putea cere capul și puțini vor mai fi cei care să o apere. Angela Merkel este – sau a fost – un adevărat garant al acordului cu Turcia.

Deși supusă numeroaselor critici, nu doar la ea acasă, ci în multe alte state membre, Angela Merkel rămîne liderul de facto al Uniunii Europene. Iar problema este că nimeni nu pare în stare să-i ia locul în acest moment.

Și atunci, dacă acordul cu Turcia a fost așa cum a fost, va reuși o Uniune Europeană rămasă fără lider să găsească o soluție mai bună la criza refugiaților? Cel mai probabil, nu. Mai ales că tocmai conceptul de solidaritate, care stătea la baza construcției europene, a fost uitat în ultimul timp. Iar dacă statele vor decide să meargă pe cont propriu, atunci să nu ne mirăm că vechi conflicte, pe care credeam că proiectul european le-a îngropat, se vor trezi precum strigoii.

Trăim periculos, așadar, dependenți de un acord cu o Turcie imprevizibilă. 

Iar ceea ce s-a întîmplat la alegerile prezidențiale austriece o demonstrează din plin. Candidatul extremei drepte a pierdut la limită. Dar asta nu înseamnă că problema nu rămîne la locul ei în Europa Centrală. Iar o posibilă prăbușire a fragilului acord cu Turcia ar putea fi începutul unui lung șir de necazuri pentru Europa.

Ovidiu Nahoi este redactor-șef la RFI România.

image png
Reevaluarea lucrurilor de acasă
Și e de observat că țara s-a schimbat în mod fizic, mult mai mult decît atitudinea locuitorilor ei.
p 7 Sam Altman WC jpg
Capitalul cîștigă și în domeniul IA
Nu e de mirare că OpenAI nu a reușit să-și respecte misiunea.
image png
image png
Birocrații inventate, care să justifice plusul la salariu
Ne mai mirăm, apoi, de ce pleacă profesorii din învățămînt sau de ce ezită să vină.
image png
Șanticler
Rămîne să mai vorbim, desigur, despre sensurile alunecoase și imprevizibile generate de larga circulație a cuvîntului efemer.
image png
Un recrut de odinioară
Pe spatele gecii tînărului erau imprimate, în galben ţipător, cuvintele US Air Force.
image png
Mintea democratică și impunitatea poporului
Pe cînd mintea democratică nu exista, popoarele erau pedepsite.
image png
Moș Crăciun, John Fitzgerald Kennedy și bomba nucleară
A fost fix pe dos. Anul 1962 a adus cea mai gravă criză din timpul Războiului Rece, criza rachetelor nucleare din Cuba.
image png
Nevoia de umanioare
Ele sînt însoţitorul şi sprijinul ideal in dürftiger Zeit şi beneficiază de resurse încă nevalorificate în spaţiul Europei de Est.
image png
O fabulă a lui Socrate
E ceea ce am pățit și eu: după ce m-a durut piciorul din cauza legăturii, iată că a urmat și plăcerea.
image png
Spirala ghinionului și ghicitul în gri
Poate nu la fel de ostentativ, dar cei care spun lucrurile sînt, din nou, tratați ca excentrici stridenți și, pe alocuri, isterici.
image png
Cine sapă la temelia pilonului II
Este incredibilă tenacitatea cu care politicienii din zona de stînga atacă pilonul II de pensii administrate privat.
O mare invenție – contractul social jpeg
Succesiunea generațiilor în comunitatea academică: Valentin Constantin și Diana Botău
Regimurile dictatoriale și mișcările fundamentaliste s-au asociat într-o ofensivă violentă, propagandistică și armată, împotriva lumii euroatlantice.
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg
Populiștii nu (mai) sînt o excepție
Întrebările despre soarta Uniunii Europene, acuzațiile de extremism și evocarea drobului de sare fascist au devenit aproape un clișeu.
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
A conviețui cu imposibilul
Dictatura este un mod de organizare statală în care sfera posibilului tinde spre zero.
Frica lui Putin jpeg
„Scena politică”
Avem impresia că e o lume falsă – o „mascaradă” –, ceva profund neautentic, spre deosebire de lumea economică, de pildă, care e reală.
AFumurescu prel jpg
Vai, săracii, vai, săracii ziariști…
Incredibil, doamnelor și domnilor! Revoltător!
MihaelaSimina jpg
Cea mai frumoasă clădire din Cernăuți
Unul dintre „sporturile” la care istoria este campioană se numește „paradox”.
Iconofobie jpeg
O rugăciune la Bicaz
Nu faptul că încercam să‑l păcălesc pe Dumnezeu mă surprinde, ci dorinţa mea viscerală să trăiesc prostește, un eon întreg, dacă se putea.
„Cu bule“ jpeg
Mesa
Faptul că mesa apare des în dialoguri dovedește că forma îi era familiară publicului din secolul al XIX-lea.
image png
Ce-i rămîne Mariei de făcut?
Întrebările morale cu privire la integritatea academică și presiunea de a se conforma normelor nescrise ale colectivului profesional rămîn deschise.
RNaum taiat jpg
Comunismul se aplică din nou jpeg
Întoarcerea
Ajunși acasă, avem un fel de „rău de uscat“, cum li se întîmplă marinarilor.
image png
Misterele bugetare
Una din temele importante legate de transformarea sistemului public românesc este cea a „discreției” cu care au avut loc schimbările în administrație.

Adevarul.ro

image
Răzbunarea unui patron disperat că îl abandonează angajații. „Sunt sigur că o să-mi săriți în cap cu treaba asta”
Tot mai mulți antreprenori se plâng nu doar de faptul că își găsesc cu greu angajați, dar și că mulți dintre ei pleacă după doar câteva săptămâni și îi lasă baltă, fără preaviz și fără să suporte niciun fel de consecințe. Un patron crede că a găsit soluția la această problemă
image
Mircea Badea: „De ce să stea Simona Halep în România?! O viață ai, cu toată dragostea pentru țară”
Prezentatorul de la Antena 3 comentează decizia sportivei de se muta la Dubai.
image
Româncă gravidă în nouă luni, înjunghiată în Țara Galilor. Motivul pentru care agresorul, tot român, o urmărea de o lună
Andreea Pintili, o româncă de 29 de ani care locuiește în Țara Galilor, a fost înjunghiată de mai multe ori de un conațional care o urmărea și posta pe TikTok clipuri cu ea și cu copiii săi.

HIstoria.ro

image
Moartea lui Aurel Vlaicu. Concluziile anchetei
În cursul anchetei în cazul accidentului aeronautic în care și-a pierdut viața Aurel Vlaicu (31 august/13 septembrie 1913) s-au conturat două ipoteze, pe care locotenentul av. Gheorghe Negrescu le prezintă astfel:
image
Zguduitoarea dramă amoroasă din Brăila, care a captivat presa interbelică
În anii 1923-1924, numita Anny Bally din Brăila, „de o frumuseţe rară“, a încercat să se sinucidă din dragoste. În 8 noiembrie 1924, tot din amor, şi-a împuşcat iubitul, după care s-a împuşcat şi ea.
image
Importanța stației NKVD de la Londra în timpul celui de-al Doilea Război Mondial
În 1941, stația NKVD de la Londra era cea mai productivă din lume, comunicând Moscovei 7.867 de documente diplomatice și politice, 715 documente pe probleme militare, 127 referitoare la aspecte economice și 51 legate de activități sau operațiuni ale serviciilor de informații.