Periculosul joc de la marginile Uniunii Europene

Publicat în Dilema Veche nr. 640 din 26 mai - 2 iunie 2016
De ce nu trebuie blamaţi votanţii bucureşteni jpeg

Trăim periculos. Scăpăm la limită. Dar întrebarea este: cît vom rezista așa?

Criza refugiaților, de exemplu. Și nu mai e un secret pentru nimeni că tocmai evenimentele din vara anului trecut, cînd frontierele mai multor state europene au fost luate cu asalt de grupuri mari de migranți, au dus la schimbări politice importante. Extrema dreaptă a cîștigat poziții importante în Europa Centrală, iar poziția Angelei Merkel de lider incontestabil al Europei a început să se clatine. Pe ruta balcanică a migranților, statele foste iugoslave au revenit brusc la tonurile belicoase, amintind că rănile de la începuturile anilor ’90 încă nu s-au închis cu totul.

Recent, Austria și Italia s-au angrenat într-o dispută, în urma intenției Vienei de a introduce controlul la pasul Brenner din Alpi. În plină efervescență electorală, guvernul austriac afirma că se teme de o eventuală revenire a refugiaților pe ruta mediteraneană, după închiderea rutei balcanice, și de o încercare a unor grupuri mari de a trece Alpii în drum spre mult dorita Germanie.

În primăvară, statele europene au smuls Turciei un acord, cu condiții grele. În schimbul liberalizării vizelor în regim de urgență și al accelerării complicatului proces de aderare, Ankara s-a angajat să‑i fixeze pe refugiați, inclusiv prin acordarea dreptului la muncă. În schimb, pentru fiecare refugiat retrimis în Turcia, Uniunea Europeană s-a angajat să aleagă un altul din taberele turcești.

Iar lucrurile au mers bine în lunile care au urmat, numărul solicitanților de azil a scăzut semnificativ. Este adevărat, nici vremea nu a fost foarte favorabilă unor aventuri spre mare, însă condițiile vor fi tot mai bune odată cu venirea verii.

Nu buletinul meteo este însă problema, ci disponibilitatea Turciei de a-și ține angajamentele. Ankara vede cum obiectivul ridicării regimului de vize în luna iulie începe să-i scape printre degete. Motivul invocat dinspre Europa: Turcia nu a îndeplinit toate condițiile, printre care modificarea legii antiteroriste. O lege care, în opinia europenilor, este mai degrabă un pretext pentru reducerea la tăcere a opoziției și a vocilor critice din societate.

Luni, președintele Erdogan a acuzat direct Uniunea Europeană că aplică țării sale un dublu standard și a amenințat că ar putea să nu mai respecte termenii acordului semnat în primăvară la Bruxelles.

Chiar dacă, între timp, forțele navale ale NATO patrulează în Marea Egee, Bulgaria și-a securizat frontiera răsăriteană, Macedonia a securizat granița cu Grecia și, la rîndul ei, Grecia a mai făcut oarecare progrese în privința organizării centrelor de primire, un „noncombat“ al Turciei ar putea genera o nouă criză a migranților în Europa Centrală și Răsăriteană.

Efectele politice ar fi devastatoare. În primul rînd, o nouă criză a refugiaților va zgudui din temelii guvernul Angelei Merkel. Propriul partid – nu doar vocile din aliatul creștin-social bavarez – i‑ar putea cere capul și puțini vor mai fi cei care să o apere. Angela Merkel este – sau a fost – un adevărat garant al acordului cu Turcia.

Deși supusă numeroaselor critici, nu doar la ea acasă, ci în multe alte state membre, Angela Merkel rămîne liderul de facto al Uniunii Europene. Iar problema este că nimeni nu pare în stare să-i ia locul în acest moment.

Și atunci, dacă acordul cu Turcia a fost așa cum a fost, va reuși o Uniune Europeană rămasă fără lider să găsească o soluție mai bună la criza refugiaților? Cel mai probabil, nu. Mai ales că tocmai conceptul de solidaritate, care stătea la baza construcției europene, a fost uitat în ultimul timp. Iar dacă statele vor decide să meargă pe cont propriu, atunci să nu ne mirăm că vechi conflicte, pe care credeam că proiectul european le-a îngropat, se vor trezi precum strigoii.

Trăim periculos, așadar, dependenți de un acord cu o Turcie imprevizibilă. 

Iar ceea ce s-a întîmplat la alegerile prezidențiale austriece o demonstrează din plin. Candidatul extremei drepte a pierdut la limită. Dar asta nu înseamnă că problema nu rămîne la locul ei în Europa Centrală. Iar o posibilă prăbușire a fragilului acord cu Turcia ar putea fi începutul unui lung șir de necazuri pentru Europa.

Ovidiu Nahoi este redactor-șef la RFI România.

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Parteneri

Gazprom FOTO shutterstock
Kremlinul nu a făcut rezervările pentru transportarea gazelor în februarie către regiunea separatistă Transnistria
Gazprom, companie controlată de Kremlin, nu a făcut rezervări de capacitate pentru luna februarie pe gazoductul transbalcanic pentru a transporta gaze în regiunea transnistreană, anunță Ministerul moldovean al Energiei.
Crin Antonescu FOTO FAcebook Antonescu
PSD a validat candidatura lui Crin Antonescu la alegerile prezidențiale „La baza deciziei noastre stau și aceste sondaje de opinie”
Liderii PSD, reuniți în ședința Consiliului Național Politic, l-au validat, marți, pe Crin Antonescu drept candidat al partidului la alegerile prezidențiale din această primăvară.
Kelemen Hunor   seful UDMRFOTO Facebook Kelemen Hunor jpg
Kelemen Hunor, după instalarea administrației Trump: „Dacă UE nu este pregătită vom pierde fiecare”
Kelemen Hunor avertizează că Uniunea Europeană riscă să piardă teren în fața SUA dacă nu își adaptează politica externă la administrația Trump, care pune interesele Americii pe primul loc.
horoscop jpg
Zodii care vor avea parte de un miracol la începutul lunii februarie. Au parte de protecție Divină și urmează 6 luni de noroc pe toate planurile
Astrologia anunță vești fantastice pentru trei zodii care vor începe luna februarie sub o stea norocoasă. Aceste semne zodiacale vor beneficia de o protecție Divină, iar următoarele șase luni vor aduce realizări impresionante pe toate planurile
COVID 19/ Trump suspendă călătoriile din Europa către SUA jpeg
Discursul lui Trump reprezintă „un puternic şut în fund” pentru Europa. Declarația ministrului francez al Apărării
Discursul rostit luni de Donald Trump la învestirea sa în calitate de preşedinte al SUA constituie "un puternic şut în fund pentru capitalele europene", a declarat marți ministrul francez al Apărării, Sebastien Lecornu.
Banner Bella Santiago
La ce emisiune vor să mai participe Bella Santiago și Nicu Grigore, cuplul de la Power Couple: „Aș vrea să mergem și la...”
Bella Santiago și Nicu Grigore, concurenți la „Power Couple” sezonul 2, sunt căsătoriți din 2017, cu toate că au făcut nunta abia în 2023. Cântăreața și soțul ei au mărturisit că probele din cadrul show-ului găzduit de Dani Oțil au fost grele, însă, recent, au dezvăluit că ar mai accepta o mică prov
sauna jpg
10 secrete ale scandinavilor pentru o viață sănătosă! Află-le și tu!
Stilul de viață scandivan este sănătos și ascunde secrete care te pot inspira și pe tine.
Djokovici Alcaraz jpg
LIVE / Meciul începutul de an: Djokovici - Alcaraz, în sferturi la Australian Open
Între Djokovici și Alcaraz este o distanță de 16 ani.
anglia png
Motivul pentru care o româncă stabilită în Anglia dorește să revină în țară. „Eu sunt de patru ani jumătate aici”
Nenumărați români aleg să plece dincolo de hotare în căutarea unui trai mai bun, însă, câteodată, se lovesc de probleme la care nici nu s-ar fi gândit.