Pentru un an suportabil

Publicat în Dilema Veche nr. 777 din 10-16 ianuarie 2019
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg

Se fac, la început de an, calcule peste calcule în încercarea de a prevedea cumva rezultatul celor două rînduri de alegeri care vor avea loc pînă în decembrie. Exasperarea provocată de situația politică internă, combinată cu temerile privind o prăbușire economică, fac din aceste calcule un soi de pariu pe apocalipsă. Vine? Nu vine? Și, dacă vine, cît de serioasă e?

Ceea ce știm sigur e că 2019 va fi un 2018 pe steroizi. Vom discuta iar despre Justiție, vom urmări cu un amestec de stupefacție și amuzament cum PSD reduce în continuare din atribuțiile președintelui, vom încerca să ghicim în deciziile Guvernului cine mai e inamicul zilei ales complet aleatoriu din societate sau din imaginația iresponsabilă a unor consultanți și, evident, ne vom enerva pe faptul că Opoziția „nu e ce trebuie“.

Riscul ca astfel de enervări cotidiene să se transforme în cinism sau, mai rău, în abandon e major. Or, fix debutul unui ciclu electoral de doi ani, cu patru tipuri de alegeri, e momentul cel mai puțin fericit pentru a renunța la interesul față de bunul mers al lucrurilor.

Însă, pentru ca frustrarea să producă efecte pozitive e nevoie și de o dozare a efortului. Sau de o raționalizare a lui. Sigur că e cumva reconfortant să îți exprimi zgomotos indignarea, însă ea e arareori suficientă.

Și sînt cîteva variante prin care indignarea sau nemulțumirea pot fi valorificate:

1) Fă politică. Nu (numai) pe Facebook. Politica nu e un domeniu care să ofere neapărat satisfacții concrete, însă altă cale mai directă de a influența mersul societății nu există. Așa că, dacă ai măcar cîteva ore pe săptămînă libere, folosește-le pentru a ajuta unul dintre partidele care îți inspiră încredere. Oferta e deja mai largă decît era acum un an-doi, diferențele sînt destul de clare, ai avea de unde să alegi. Primul pas e să te înscrii într-unul dintre ele. Fii coautor la revoluții mici. Aia mare nu se va întîmpla.

2) Fii cetățean. Enervează-te cînd școala copilului tău cere bani aiurea. Întreabă de ce. Cheamă poliția cînd găsești o mașină parcată pe tot trotuarul. Pune întrebări primarului. Află numele consilierilor locali și sună-i. Dă gheața la o parte din fața casei.

3) Înscrie-te într-un ONG. Dă-i ONG-ului măcar două ore pe lună. Orice cauză e mai bună decît nici o cauză. Fă gratis un tur al orașului pentru cei care vor să îl cunoască, vorbește copiilor despre bullying sau educație financiară, stai de vorbă cu un bătrîn singur, scrie petiții pentru salvarea pîrșilor. Două ore sînt echivalentul unui film prost de pe Netflix pe care îl vezi pentru că simți nevoia să justifici abonamentul.

4) Donează. Există deja o sumă serioasă de cauze pentru care poți da bani cu sufletul împăcat. Pentru prețul unui pachet de țigări, al unui smoothie cu gust imposibil sau al unei jumătăți de burger poți ajuta teribil de mult. Fă donația aia recurentă. Urmărește ce se întîmplă cu ea și pune întrebări dacă e cazul.

5) Ascultă. Unul din motivele pentru care oamenii care nu îți plac cîștigă mai des decît cei care îți plac e și faptul că primii identifică relativ corect o problemă. I se adresează direct. E posibil ca soluția pe care ei o găsesc să fie complet idioată, dar asta se întîmplă și pentru că arareori există variante.

6) Empatizează. Dacă o să vorbești cu dispreț despre categorii sociale largi, e foarte probabil ca partida cu care te identifici să fie semipermanent în tabăra pierzătoare. Accidental, o să cîștige, dar nota de plată vine.

7) Vorbește cu cei din jurul tău. Dacă crezi că ai identificat corect o problemă (de preferință, mai mică decît pacea mondială și mai apropiată decît soarta calotei polare), ajută-i pe cei din jur să o conștientizeze. Calm. Stridența îndepărtează oameni și te face ridicol.

8) Fă alegeri care să corespundă principiilor tale. S-ar putea să fie ușor neplăcut, dar, pe termen lung, se creează obiceiuri sănătoase. Vrînd-nevrînd, alții îți vor urma exemplul. Asta e o chestie care o să îți placă.

9) Nu căuta scuze celor pe care îi consideri „de partea bună a forței“. Dacă pretinzi că ăștia nu greșesc, le sapi groapa. La final, tu ai să te enervezi.

10) Nu abandona. Partidul în care te-ai înscris nu se ridică la înălțimea așteptărilor tale? Schimbă-l. Pe dinăuntru sau cu totul. ONG-ul nu e ce doreai? Adună cîțiva prieteni și fă altul. Ai găsit o cauză mai bună? Alătură-te celor care o susțin. Participă. Dincolo de contul de Facebook sau de înjurătura neputincioasă.

Sigur că ideile de mai sus pot fi îmbunătățite. Unele pot dispărea cu totul sau pot fi înlocuite. Important e ca valul de enervări din 2019 să nu consume în gol energii. Cei mai mulți dintre noi eram aici cînd ultimele alegeri au avut loc. Asta ne face măcar în parte responsabili pentru felul în care arată și se comportă România azi.

2019 va fi, ca mai toți anii electorali, isteric. La fel și 2020. Vom vedea campanii de dezinformare, minciuni flagrante repetate la nesfîrșit și cabotinisme militante pe toate ecranele. Esențială e autonomia. Și, încă o dată, participarea. 

P.S. Nu spune niciodată „Nu ne mai facem bine“. Pluralul ăla e enervant. 

Teodor Tiţă este jurnalist. Îl puteţi găsi la twitter.com/jaunetom.

image png
Reevaluarea lucrurilor de acasă
Și e de observat că țara s-a schimbat în mod fizic, mult mai mult decît atitudinea locuitorilor ei.
p 7 Sam Altman WC jpg
Capitalul cîștigă și în domeniul IA
Nu e de mirare că OpenAI nu a reușit să-și respecte misiunea.
image png
image png
Birocrații inventate, care să justifice plusul la salariu
Ne mai mirăm, apoi, de ce pleacă profesorii din învățămînt sau de ce ezită să vină.
image png
Șanticler
Rămîne să mai vorbim, desigur, despre sensurile alunecoase și imprevizibile generate de larga circulație a cuvîntului efemer.
image png
Un recrut de odinioară
Pe spatele gecii tînărului erau imprimate, în galben ţipător, cuvintele US Air Force.
image png
Mintea democratică și impunitatea poporului
Pe cînd mintea democratică nu exista, popoarele erau pedepsite.
image png
Moș Crăciun, John Fitzgerald Kennedy și bomba nucleară
A fost fix pe dos. Anul 1962 a adus cea mai gravă criză din timpul Războiului Rece, criza rachetelor nucleare din Cuba.
image png
Nevoia de umanioare
Ele sînt însoţitorul şi sprijinul ideal in dürftiger Zeit şi beneficiază de resurse încă nevalorificate în spaţiul Europei de Est.
image png
O fabulă a lui Socrate
E ceea ce am pățit și eu: după ce m-a durut piciorul din cauza legăturii, iată că a urmat și plăcerea.
image png
Spirala ghinionului și ghicitul în gri
Poate nu la fel de ostentativ, dar cei care spun lucrurile sînt, din nou, tratați ca excentrici stridenți și, pe alocuri, isterici.
image png
Cine sapă la temelia pilonului II
Este incredibilă tenacitatea cu care politicienii din zona de stînga atacă pilonul II de pensii administrate privat.
O mare invenție – contractul social jpeg
Succesiunea generațiilor în comunitatea academică: Valentin Constantin și Diana Botău
Regimurile dictatoriale și mișcările fundamentaliste s-au asociat într-o ofensivă violentă, propagandistică și armată, împotriva lumii euroatlantice.
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg
Populiștii nu (mai) sînt o excepție
Întrebările despre soarta Uniunii Europene, acuzațiile de extremism și evocarea drobului de sare fascist au devenit aproape un clișeu.
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
A conviețui cu imposibilul
Dictatura este un mod de organizare statală în care sfera posibilului tinde spre zero.
Frica lui Putin jpeg
„Scena politică”
Avem impresia că e o lume falsă – o „mascaradă” –, ceva profund neautentic, spre deosebire de lumea economică, de pildă, care e reală.
AFumurescu prel jpg
Vai, săracii, vai, săracii ziariști…
Incredibil, doamnelor și domnilor! Revoltător!
MihaelaSimina jpg
Cea mai frumoasă clădire din Cernăuți
Unul dintre „sporturile” la care istoria este campioană se numește „paradox”.
Iconofobie jpeg
O rugăciune la Bicaz
Nu faptul că încercam să‑l păcălesc pe Dumnezeu mă surprinde, ci dorinţa mea viscerală să trăiesc prostește, un eon întreg, dacă se putea.
„Cu bule“ jpeg
Mesa
Faptul că mesa apare des în dialoguri dovedește că forma îi era familiară publicului din secolul al XIX-lea.
image png
Ce-i rămîne Mariei de făcut?
Întrebările morale cu privire la integritatea academică și presiunea de a se conforma normelor nescrise ale colectivului profesional rămîn deschise.
RNaum taiat jpg
Comunismul se aplică din nou jpeg
Întoarcerea
Ajunși acasă, avem un fel de „rău de uscat“, cum li se întîmplă marinarilor.
image png
Misterele bugetare
Una din temele importante legate de transformarea sistemului public românesc este cea a „discreției” cu care au avut loc schimbările în administrație.

Adevarul.ro

image
Motanul-vedetă de pe Muntele Ceahlău. Portocală cutreieră cabanele la 2.000 metri altitudine. „E mai tare decât caprele negre“ FOTO
Portocală, un motan botezat de turiști cu acest nume după culoarea blănii, pare că-i la el acasă pe Muntele Ceahlău, fiind întâlnit prin preajma cabanelor.
image
Pacostea care a terorizat Parisul și New York-ul „se mută” la București. „A fost un chin până au scăpat de ele”
Piața imobiliară dă semne de declin în București și în marile orașe ale țării. Pe lângă prețurile imense și problemele cauzate de lipsa finanțării bancare, cei care vor să-și cumpere un apartament riscă să se confrunte și cu o nouă problemă, greu de imaginat până de curând
image
Hagi „fierbe“: Ianis, amenințat cu excluderea de la Euro 2024! Declarațiile care nasc o situație explozivă
Selecționerul Edward Iordănescu e „mut“ după calificarea la Campionatul European. În schimb, tatăl său tocmai l-a băgat într-o situație delicată, nominalizând jucătorii care n-ar merita să fie la turneul final, date fiind situațiile lor actuale la echipele de club.

HIstoria.ro

image
Zguduitoarea dramă amoroasă din Brăila, care a captivat presa interbelică
În anii 1923-1924, numita Anny Bally din Brăila, „de o frumuseţe rară“, a încercat să se sinucidă din dragoste. În 8 noiembrie 1924, tot din amor, şi-a împuşcat iubitul, după care s-a împuşcat şi ea.
image
Importanța stației NKVD de la Londra în timpul celui de-al Doilea Război Mondial
În 1941, stația NKVD de la Londra era cea mai productivă din lume, comunicând Moscovei 7.867 de documente diplomatice și politice, 715 documente pe probleme militare, 127 referitoare la aspecte economice și 51 legate de activități sau operațiuni ale serviciilor de informații.
image
Ce a însemnat România Mare
1 Decembrie 1918 a rămas în mentalul colectiv ca data la care idealul românilor a fost îndeplinit, în fața deschizându-se o nouă etapă, aceea a conștientizării și punerii în aplicare a consecințelor ce au urmat acestui act, crearea României Mari.