Pensii speciale

Publicat în Dilema Veche nr. 832 din 30 ianuarie - 5 februarie 2020
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg

Un cocktail Molotov aruncat prin geamul unei braserii în care președintele fusese văzut odată, în vremuri mai bune, pe vremea cînd nu era încă la Elysee. O nesfîrșită grevă a transportului public ale cărei efecte am avut ghinionul să le verific direct în gări și stații de autobuz din vreo trei orașe franceze (nu e plăcut deloc). O sumă nesfîrșită de alte proteste a căror gamă se întinde de la ridicol-amuzant pînă la periculos. Doi miniștri care au primit amenințări cu moartea. Peste toate astea o încrîncenare generală a societății franceze și consensul imposibil de găsit.

Astea sînt condițiile pe care, încăpățînat la rîndu-i, guvernul francez a decis să le ignore și să meargă înainte cu o anunțată reformă a pensiilor. Traseul legislativ e abia la început dar, dacă nu vor fi probleme în parlament, modul de calcul al pensiilor francezilor se va schimba din vară.

Asta va însemna că o sumă importantă de categorii de salariați, de la balerine la conductori de tren, vor trebui să renunțe la regimul special de care se bucură în prezent urmînd să fie transferați într-un sistem în care avantajele actuale (retragere timpurie, pensii mai mari) vor dispărea.

Sistemul public francez, în fapt 42 de case separate, e un amestec bizantin de excepții construit în mulți ani de zile în funcție de capacitatea fiecărei categorii sociale vizate de a-și crea condiții mai favorabile la un moment sau altul. Ceea ce propune guvernul e o variantă mai echitabilă în care regulile de pensionare să fie cumva similare, iar anumite zone ale societății să fie compensate mai onest. Spre exemplu, dacă legea va trece, fermierii, mamele care muncesc, liber-profesioniștii vor avea pensii mai mari. De asemenea, se instituie o pensie minimă de 1000 de euro ce va fi permanent ajustată cu inflația. Vîrsta de pensionare rămîne la 62 de ani, dar pînă în 2037 ea va crește la 65. Rămîne valabilă retragerea mai devreme din cîmpul muncii, însă pensia nu va fi la fel de mare. Altfel spus, cine va munci mai mult va primi o pensie mai mare. Propunerea guvernului rezolvă o problemă pe care o au multe alte state europene: sustenabilitatea sistemului public de pensii în condițiile în care durata de viață medie a populației e în creștere și, odată cu ea, nevoia de a găsi resurse financiare noi.

E, dintr-un punct de vedere, o reformă „de stînga“ pentru că, reducînd la maximum complexitățile, asigură o viață mai bună pentru mai mulți oameni. Cu toate acestea, nu e deloc rar să vezi vorbindu‑se despre președintele Emmanuel Macron în termeni ca „bancher fascist“, „ilegitim“, „dictator“.

Observatorii scenei politice franceze au remarcat cum Macron a fost aproape dispărut din dezbatere, deși toate sectoarele de public îl identifică ca personaj principal în tentativa de reformă promovată de guvern. A preferat să lase sarcina comunicării publice în zona guvernului și a premierului Edouard Phillipe. Cu toate astea, frustrarea prezidențială în fața rezistenței acerbe a publicului a mai ieșit uneori la suprafață. „Dictatură? Îi invit să meargă într-o dictatură adevărată să vadă cum e“, le-a spus președintele jurnaliștilor care îl însoțeau într-o călătorie în străinătate.

Sînt cumva de înțeles izbucniri de acest fel. Președintele e doar la primul mandat, iar un al doilea depinde de rezultatul performanțelor guvernării. Iar Macron nu se poate plînge că nu are condițiile necesare. A cîștigat cu o majoritate largă președinția, parlamentul e dominat de aliații săi, e liber să construiască o societate mai bună. Însă bătălia pe care și-a ales-o e grea, rezultatul imposibil de prevăzut. Sondajele nu ajută nici ele foarte mult. Președintele se menține în zona unui 30 la sută pe care își poate construi o strategie pentru a intra în turul doi, însă o majoritate a publicului francez se opune reformei pensiilor. Sigur, sînt și mulți francezi exasperați de nesfîrșitele greve ale angajaților din sectorul public însă cele două realități nu se contrazic. Poți uneori să te enervezi și pe oameni cu care ești de acord.

Foarte probabil chiar și adversarii președintelui francez îi recunosc acestuia o oarecare doză de curaj, sau dacă vreți, un profil de jucător care nu se teme să riște. Perspectiva unei crize demografice e totuși îndepărtată, sistemul de pensii nu e în colaps iminent, însă Macron preferă să o adopte și să aplice o viziune pe termen lung. Beneficiile despre care aminteam mai sus nu se vor simți decît tîrziu, dincolo de un prezumtiv mandat secund al actualului șef de stat.

Pe de altă parte, de felul în care Macron va reuși să își apere și implementeze ideea va depinde foarte mult direcția în care o vor lua multe alte guverne din Europa confruntate cu probleme similare. Urgența în state ca România, de exemplu, unde populația nu numai că îmbătrînește, dar alege într-o proporție nesănătoasă să părăsească țara, e mult mai mare. La asta se adaugă indecizia motivată de  teamă a  politicienilor care face ca subiectul reformei pensiilor să fie un cartof fierbinte de care nimeni nu vrea să se atingă.

În Franța, președintele joacă cu mandatul pe masă în numele unui viitor de pe urma căruia nu va profita politic. Victorie sau eșec, ceea ce face Macron în politica internă e un model de comportament care poate inspira. Chiar dacă nu va reuși, va putea spune la final „măcar am încercat“.

Teodor Tiţă este jurnalist. Îl puteţi găsi la twitter.com/jaunetom.

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Parteneri

image png
O cunoscută scriitoare germană a fost găsită moartă pe ambarcațiunea sa din Hamburg. Anchetă pentru deces violent
Poliția a deschis o anchetă pentru crimă după ce Alexandra Fröhlich a fost găsită moartă pe ambarcațiunea sa de pe Elba.
beach 3417900 1280 jpg
La munte sau la mare? Care este cea mai scumpă stațiune pentru minivacanța de 1 mai. Ce spun turiștii: „Cred că prețurile sunt cam mari pentru...”
În doar câteva zile începe adevărata distracție – vacanţa de 1 Mai. Deşi, în mod obișnuit, românii aleg litoralul pentru această minivacanţă, există şi turişti care preferă liniştea muntelui. Totuşi, o vacanţă în Poiana Braşov este mult mai scumpă decât una în Mamaia.
image png
Un poliţist francez a murit într-o altercație la Paris. Era în timpul său liber și petrecuse într-un bar
Un poliţist care se afla în afara serviciului a murit duminică dimineaţa în urma unei altercaţii în faţa unui bar în care a petrecut seara.
Virus FOTO Shutterstock
Inteligența Artificială, folosită pentru găsirea unor tratamente împotriva unor virusuri periculoase transmise de la lilieci
Inteligenţa artificială (AI) a fost folosită de oamenii de știință pentru a descoperi posibile tratamente împotriva unor virusuri periculoase transmise de la animale.
Semipalatinsk, foto Shutterstock jpg
Locul unde au avut loc 450 de explozii nucleare. I se mai spune și „Lacul Atomic”, iar radiațiile de acolo au provocat boli grave în rândul localnicilor
În Kazahstan se află unul dintre cele mai periculoase locuri de pe planetă, Lacul Chagan, cunoscut și ca „Lacul Atomic”. În această zonă, în perioada Uniunii Sovietice, au avut loc nu mai puțin de 450 de explozii nucleare, atât la suprafață, cât și în subteran.
traian basescu foto facebook / basescu
Traian Băsescu anunță că „diaspora poate face preşedinţi”. Cum îi explică premierului Ciolacu episodul „furtului alegerilor” la Paris în 2009
Fostul preşedinte Traian Băsescu afirmă, duminică după-amiază, că ”diaspora face preşedinţi”, precizând că, în 2009, a câştigat alegerile cu votul masiv al românilor din afara ţării, nu prin furt, aşa cum l-a acuzat Marcel Ciolacu.
mormantul papei francisc   foto FB marcel farcas jpg
Un român din Marea Britanie și mama sa, primii care i-au adus un omagiu Papei Francisc, la mormânt
Cei doi sunt primele persoane care s-au așezat la coadă, duminică-dimineață, 27 aprilie 2025, pentru a-i aduce Papei Francisc un omagiu la mormântul din biserica Santa Maria Maggiore.
image png
Bărbatul suspectat de uciderea unui general rus într-o explozie lângă Moscova, inculpat pentru terorism
Bărbatul suspectat de uciderea unui general rus, vineri, în explozia unui automobil în apropiere de Moscova a fost inculpat pentru ”act terorist”, a indicat duminică, într-un comunicat, Comitetul de anchetă.
Gerard Pique, Clara Chia, Instagram jpg
Gerard Pique s-a despărțit de Clara Chia, femeia pentru care a renunțat la Shakira? Reacția apropiaților: „Obosiți de zvonuri...”
Gerard Piqué și Clara Chia sunt din nou în atenția presei, după apariția zvonurilor despre o posibilă despărțire. O jurnalistă susține că relația care a făcut-o pe Shakira să sufere ar fi ajuns la final, după ce fostul fotbalist ar fi fost surprins în Miami alături de o roșcată.