Pedagogii volante

Publicat în Dilema Veche nr. 599 din 6-12 august 2015
Din amintirile unui cobai jpeg

Am promis săptămîna trecută că, poate, cîndva, am să mă ocup de felul în care pedagogiile ambulatorii, oferite cu largheţe în trenuri, în autobuze, au curs în pedagogii volante, germinate de noile tehnologii, cu capacitatea lor de a ne teleporta, indiferent cînd şi unde, în alt loc, în altă realitate. Încerc acum să mă ţin de cuvînt, deşi îmi vine tare peste mînă. Mi-e teamă că, în calitate de analfabet digital, aşa cum m-am declarat deja de ceva vreme, o să calc rău în străchini.

Povestea începe tot în autobuz. 

Locuiesc, de cînd m-am născut, într-un cartier (fost) mic-burghez, pe lîngă Bulevardul Mihalache, fost 1 Mai, la două staţii de intersecţia cu Calea Griviţei. E un loc, acolo, care se cheamă şi s-a chemat, pitoresc, Piaţa Chibrit. La vremea copilăriei mele, la Piaţa Chibrit era o cofetărie unde puteai mînca un cataif şi bea un mazagran, erau un cinematograf, niscaiva magazine…, ce mai, era un fel de centru al periferiei în care trăiam. Şi atît de aproape! 

Cînd mă urcam în autobuz – 34, din cîte îmi amintesc – ajungeam în faţa unei taxatoare, plasate pe un scaun înălţat, pe care o salutam respectuos şi o rugam să îmi dea un bilet. „50 de bani“ – îmi spunea invariabil taxatoarea, iar eu aveam deja banii pregătiţi. La întoarcerea de la Piaţa Chibrit era însă mai complicat. „De care?“ – mă întreba taxatoarea. „De 50, de 65 sau de 1 leu?“ Nu-mi era clar de ce, în sens invers, autobuzul avea alte reguli. Şi, după un moment de ezitare, ceream un bilet de 65 de bani. 50 mi se părea meschin, iar 1 leu era deja prea mult. După două staţii mă dădeam jos, contrariat şi totodată mîndru de cum mă descurcasem. 

Pe vremuri, vasăzică, autobuzul era un spaţiu al asumării existenţiale. Mai că-ţi venea să spui „Bună ziua“ la urcare, aşa cum, în trenurile care mai au compartimente, te simţi dator să saluţi cînd intri ca să îţi ocupi locul. 

Primul agent tehnologic care a atentat la statutul ontologic al autobuzului a fost telefonul mobil. Oameni agăţaţi de celular, cu ochii proptiţi în tavan sau în vreun colţ de fereastră prin care oricum nu se vede nimic, din cauza colantelor cu reclame lipite pe dinafară, purtînd, cu voce spartă şi înaltă, conversaţii dintre cele mai felurite cu un interlocutor absent. De pildă, El care o pune la punct pe Ea. Ai zice că e vechea poveste a relaţiilor de cuplu care virează, încet, dar sigur, către confruntări de putere. Însă El pare un pic cam tînăr pentru aşa ceva şi, în plus, tonul vocii, înlănţuirea frazelor arată altceva. El are dreptate, Ea nu. Din păcate, replicile Ei rămîn inaudibile. Dar nu te-ai mira dacă El ar da la un moment dat telefonul pe speaker şi s-ar întoarce în cele din urmă către auditoriul ocazional: „Vedeţi? V-am spus eu?“ În altă parte a autobuzului, Ea stă de vorbă, inconfundabil, cu Ea. Aşezat, cu şart. Mai are cu siguranţă cel puţin patru-cinci staţii pînă să coboare. Are vreme să ruleze relaxat povestea cu „Şi atunci eu i-am spus că…“ 

Pe scurt, călătorii cu mijloacele de transport în comun dotaţi cu

au descoperit, treptat, virtuţile şi binefacerile anonimatului. Te urci, cobori. Nimeni între alţi nimeni. Viaţa ta se petrece, între timp, în altă parte, unde ai ceva de îndreptat, de remediat. Pedagogii volante, volatile. 

Lovitura de graţie dată autobuzului a venit însă odată cu reorientarea telefoniei mobile dinspre oral spre scriptural: SMS, e-mail. Disputelor cu interlocutori absenţi le-a luat locul hîrşîitul şi ţăcănitul discret al buricelor degetelor pe suprafaţa trează a smartphone-urilor. Nu se mai ridică nici voci, nici bastoane. Nu te mai trezeşti cu cineva vociferînd „Ce te-mpingi, dom’le, nu vezi că sînt operat?“ şi nici cu apostrofări de genul „Ce stai, dom’le, cu spatele la mine?“ Toată lumea stă cu spatele la toată lumea, aseptic şi democratic. 

Însă eu vreau să urmăresc mai departe puseul educaţional în acţiune şi nu-mi rămîne decît, vrînd-nevrînd, să mă dau jos din autobuz şi să mă urc pe net. 

Aici voluptăţile anonimatului debordează. Subiectele fiind inflamabile – corectitudinea lingvistică şi educaţia se numără printre ele, nu mai vorbesc de opţiunile politice –, anonimatul dă, într-o primă instanţă, prilejul punerii la punct a semnatarului textului comentat: un pafarist, un urechist, un habar n-am care s-a găsit să dea lecţii ş.a.m.d. Însă reducerea la tăcere a celui care a vorbit deja se sleieşte rapid, profilîndu-se o altă pîrtie, mult mai profitabilă, de descătuşare a impulsului pedagogic reprimat. Cine a avut curiozitatea să urmărească traiectoria comentariilor pe net la vreun text mai fierbinte nu se poate să nu fi observat cum, cu fiecare nouă postare, scrierea-sursă e dată treptat uitării, comentatorii adîncindu-se tot mai mult în polemici personale avînd, în esenţă, acelaşi conţinut: contestarea, pe diverse motive – agramatism, incultură, bădărănie, simpatii politice descalificante etc. –, a dreptului celuilalt de a se pronunţa pe chestiunea în cauză. E fascinant ce hărmălaie voioasă şi sumbră poate produce această incontinentă apologie a tăcerii! 

Cine crede că Marele Tărăboi Virtual e propriu culturii digitale autohtone se înşală. Mi-am vîrît cînd şi cînd nasul şi pe site-uri internaţionale interactive. Aceeaşi poveste. Fraţi români, nu vă speriaţi: nu sîntem singuri! 

P.S. Cu riscul de a fi suspectat de flaterie, îmi permit, totuşi, o ultimă remarcă. Cititorii online ai

par a fi generoşi în

-uri, dar parcimonioşi în comentarii. Să fie un semn de apatie? De bună-creştere? De conservatorism? De discreţie? De indecizie? De plezirism? De dilematită? Cine mă lămureşte şi pe mine? 

Liviu Papadima este profesor de literatură română la Facultatea de Litere, prorector la Universitatea Bucureşti; coautor al manualelor de limba şi literatura română pentru liceu, apărute la Humanitas Educaţional. A coordonat mai multe volume apărute la Editura Arthur.  

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Parteneri

horoscop 4 august jpg
Trei zodii sunt favorizate de astre, în acest weekend. Vor avea parte de noroc și iubire
Astrologia aduce vești bune pentru trei zodii care vor simți energia benefică a planetelor în acest weekend.
Ninsoare Bucureşti FOTO Inquam Photos / Octav Ganea
Vremea vineri, 29 noiembrie: În ce zone sunt așteptate ploi, polei, ninsori și intensificări ale vântului
O nouă atenționare meteorologică Cod galben intră în vigoare vineri. Administrația Națională de Meteorologie anunță ninsori în Carpații Meridionali și Carpații Orientali. Pentru restul țării este încă în vigoare precedenta informare meteorologică care prognoza ploi și polei.
pateu de ficat jpeg
Pateu de fasole cu măsline verzi, un preparat de post delicios și hrănitor
În perioada postului sau pentru o dietă echilibrată, în care se evită produsele de origine animală, găsirea unor preparate care să fie nu doar sănătoase, ci și gustoase poate fi o provocare.
calarasi votare
Patru case de sondare, acreditate să efectueze exit-poll-uri, duminică, la alegerile parlamentare
Biroul Electoral Central pentru alegerea Senatului şi a Camerei Deputaţilor din anul 2024 a decis acreditarea a patru case de sondare pentru efectuarea de exit-poll-uri, la nivel naţional.
alegeri prezidentiale 2024 tur 1 olt   foto alina mitran (39) jpg
Curtea Constituţională dezbate solicitarea de anulare a primului tur al alegerilor, după ce a cerut renumărarea voturilor
Curtea Constituţională a României urmează să discute vineri, de la ora 14,00, solicitarea lui Cristian Terheş, candidat la alegerile prezidenţiale, de anulare a rezultatelor din primul tur de scrutin.
targ de craciun jpg
Ce poți să faci în București, în weekend, de 1 Decembrie. Târgurile care își deschid porțile
Târgul de Crăciun din Drumul Taberei, denumit și West Side Christmas Market, își deschide porțile pentru vizitatori începând de astăzi, 28 noiembrie, de la ora 17.00. De vineri și în târgul din Constituției se așteaptă vizitatori. În aceeași zi se va aprinde și iluminatul festiv.
Doru Costea Sursa Youtube Bizilivetv jpg
Consilierul lui Călin Georgescu, Doru Costea, îi aduce laude lui Viktor Orban
Avocatul Doru Costea este purtătorul de cuvânt și consilierul personal al lui Călin Georgescu, candidatul independent la alegerile prezidențiale din 2024.
legume jpg
Leguma de sezon care detoxifică organismul și te ajută să slăbești
Toamna aduce cu ea o mulțime de arome delicioase, iar dovleacul este vedeta incontestabilă a sezonului. Mai mult decât un ingredient de bază pentru supe sau deserturi, această legumă portocalie este un aliat de nădejde pentru cei care vor să-și detoxifice organismul
roxana minzat comisar european  jpg
Ce priorități are pentru România Roxana Mânzatu, vicepreședinte al Comisiei Europene: „Universități europene și fondul pentru climă”
Crearea de universități europene, o diplomă universitară recunoscută în toată Europa și sprijin pentru persoanele vulnerabile sunt proiectele cu cel mai mare impact asupra României prioritare pentru Roxana Mînzatu, primul vicepreședinte român al Comisiei Europene.